«Боси повільно сходять з розуму». Творець Dwarf Fortress поскаржився на CEO, які продавлюють ШІ та спричиняють звільнення
Привіт, спільното! Творець Dwarf Fortress Тарн Адамс стверджує, що ігрова індустрія наразі в руїнах через штучний інтелект та CEO, які хочуть просто натиснути одну кнопку й отримати готову гру. Про це він заявив під час спілкування з пресою на Gamescom 2026.
«Вони намагаються зробити так, щоб CEO просто натискав кнопку, яка створює гру, а потім усі інші, залишившись без роботи, якимось дивом її купували. Я не бачу в цьому жодної життєздатної перспективи. Мені здається, що бульбашка просто лопне, настане розплата, а далі все піде по колу — якщо тільки люди не вигадають щось інше», — наголосив він.
Водночас за словами Адамса, потерпають не лише відеоігри — стосується це й загалом IT-індустрії.
«Я маю на увазі, що в усіх моїх знайомих боси повільно сходять з розуму, хіба ні? Вони просто такі: „Так, а ти використовував ШІ у своїх комітах?“. А потім: „Ну, цей хлопець мене не влаштовує. Мабуть, ми віддамо цю роботу машинам“. Це нагадує мені бісову пісню Dead Kennedys чи щось таке. Все те саме старе лайно. Свого часу мого тата звільнили з очисних споруд просто тому, що вони не розуміли, у чому полягає його робота — а він був там айтішником. У підсумку компанії більше немає. Тож це абсолютно те саме лайно», — додає розробник.
Він також поскаржився, що в нього відібрали абревіатуру AI і тепер йому доводиться використовувати формулювання «поведінка дварфів».
Нагадаємо, що креативний директор Warhorse Studios Деніел Вавра регулярно виступає на підтримку технології. Зокрема, він протестував DLSS 5 і відкрито висміяв лицемірство сучасного ґеймдеву щодо використання штучного інтелекту.
8 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівДля судження треба розуміти бекграунд босів. Якщо це люди зі світу умовного МБА, то все зрозуміло — ШІ сказав їм те, що вони хотіли почути, намалювали у своїй уяві фантастичну картинку квартального звіту, і — айда всіх звільняти! З точки зору босів це цілком логічно. От якщо бекгаунд технічний — тоді це викликає питання. Або до босів, або до виконавців.
Відсутність нормального фідбеку, як при диктатурі, робить свою брудну справу.
Будь-які сумніви у впровадженні AI для вирішення УСІХ проблем сприймаються як «спротив новому», негнучкість і консерватизм, що ставить під сумнів відповідність займаній посаді і загрожує карʼєрі. Тому весь тех. менеджмент середньої ланки просто пожимає плечами і підтримує рішення згори (бо відповідальні за нього все одно їх всезнаючі боси).
Проблема не в ШІ, а в СЕО-ідіотах.
Я не програміст, але ШІ мені ну дуже допомагає писати усякі дрібні тулзи і утиліти для автоматизації рутинних задач. Без нього довелося б питати когось з інженерів щоб допомогли, але те що мені потрібно це такий дріб’язок що ніхто на це не погодиться витрачати час хіба що за гроші. А ШІ з цим дуже допомагає.
Але звісно ШІ це не панацея і він не вирішує усіх задач і ті хто намагаються впхнути його куди попало без розуміння контексту — це просто ідіоти. Тут як з вогнем — можна приготувати їжу, а можна спалити хату.
BTW Щодо «просто ідіоти» — багато народу як от Сем Альтман чи Ілан Маск просто ведуть хайп маркетинг. Їх товар це сам ШІ, а ключова задача — винути грощі з чиїхось кишень і перекласти їх в свої.
Тут чистий Ленін па’мятники которого скинули. Нема нічого такого, на що не піде капіталіст заради 300% прибутку.
дай боже здоровʼя пану
Побільше б таких, поменше б ШІ-ентузіастів-ледарів
Рідко так буває, що творець твоєї улюбленої гри дуже схожий на тебе в політичному і світоглядному планах. Dwarf Fortress і Тарн Адамс для мене — це як раз такий випадок. Мій безмежний респект цьому скромному герою
Так, це тепер спричиняє плутанину. Раніше (і зараз) терміном AI позначали Штучний Інтелект у іграх, який відповідав за поведінку неігрових персонажів. Тепер доводиться додавати більше слів, наприклад, поведінковий AI або поведінка NPC.
Бо це зовсім різні речі, поведінковий штучний інтелект і генеративний штучний інтелект.
Є чудовий термін «машинне навчання». «ШІ» — то виключно маркетинговий термін, щоб Василь Семенович в свої 55 рочків думав, що воно вумніше ніж насправді є та башляв підписку