Роблю психологічний горор, де гравець — об’єкт спостереження, а реальність навколо деградує
Всім привіт! Я інді-розробник зі студії Vastlyth. Хочу поділитися своєю грою — Observation Protocol: The Observed, психологічним горором від першої особи, який зараз бере участь в Ukrainian Games Festival 2026.
Про що гра
Ти — об’єкт спостереження. Прокидаєшся знову і знову всередині комплексу, що вивчає тебе. З кожним новим циклом кімнати змінюються, реальність деградує, а щось у темряві поступово набуває форми. Що довше ти спостерігаєш — то важче зрозуміти, де закінчується симуляція.

Ключові особливості
- Атмосферний психологічний хоррор у п’яти різних локаціях;
- Монстр, який не просто з’являється, а формується цикл за циклом — від глітча до повного тіла;
- Три різні кінцівки, що залежать від того, як ти граєш;
- Прихований шар символів, чисел і записів для тих, хто дивиться уважніше;
- Холодна surveillance-естетика й звук, створений тривожити.
Гру я розробляю соло на Unity — код, дизайн, візуал і геймплейні системи. Реліз запланований на 2027 рік, а восени планую випустити демо.
Сторінка в Steam (можна додати до бажаного):
store.steampowered.com/...on_Protocol_The_Observed
Буду радий вашим враженням і фідбеку!

9 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівмне ллм пыталась впарить идентичный концепт очень много раз, но он по самым базовым признакам он мертвый. больше бы хотелось увидеть твой gdd чем демо
На поверхні концепт справді може здатися знайомим, але для мене важливо саме те, як ці ідеї з’єднані між собою і куди вони в результаті ведуть. Повний GDD я поки не показую, бо він розкриває занадто багато того, що я хочу, щоб гравець сам поступово знайшов у грі.
вельми SCP-шнєнько, особливо нагадує статті чергової хвилі, де автори замість прямої паранормальщини пірнають в метапоняття, злам 4 стін і тому подібне.
Буде цікаво глянути
Так, візуально певні SCP-асоціації зрозумілі, але сам задум трохи в іншому. Більше хотілося погратися зі сприйняттям, метарівнем і питанням, хто тут насправді є об’єктом спостереження.
Так, я ж саме про це і кажу, був обʼєкт, щоправда можливо в -ру секції, який типу зжирав із реальності ті сутності та поняття, що він зміг зрозуміти
Так, розумію про що ти. Тут справді є схожий напрямок мета-горору, але я більше хотів зіграти саме зі спостереженням і сприйняттям — хто тут об’єкт, а хто спостерігач.
Чекаємо на відео геймплею
Обов’язково. Трейлер уже є, а повноцінний геймплей покажу ближче до виходу демо цієї осені.
Хочу додати одну важливу деталь про геймплей: гра не зводиться лише до
циклів пробуджень — це тільки початок.
Усього в грі п’ять різних локацій, і кожна має власну унікальну механіку:
— Кімната циклів — де все починається, реальність поступово деградує
— Нескінченний коридор — перша зустріч із тим, що спостерігає
— Лабіринт — тут воно перестає чекати й починає досліджувати
— Процедурний архів — простір, що сам себе перебудовує
— Зала дзеркал і фінальна серверна — де все розгортаєтсья, але не дає прямі відповіді
Тобто це радше подорож крізь різні форми дослідження, ніж повторення одного
циклу. Дякую, що дочитали!