Що дали 1500 вішлістів: цифри першого тижня War Pawns у Steam
Тиждень тому я випустив War Pawns у Early Access у Steam. Це моя соло-розробка — покрокова тактична гра про Другу світову.
Перед релізом мені самому було цікаво читати пости інших інді-розробників із реальними цифрами: скільки вішлістів вони мали перед запуском, як ті конвертувалися в продажі та що відбувалося з грою після релізу.
Тому вирішив теж поділитися своїми результатами за перший тиждень. Без спроб вивести універсальну формулу — просто цифри одного невеликого інді-релізу, які, можливо, будуть корисними іншим розробникам.
Сторінка гри в Steam.

Як я підійшов до релізу з 1500 вішлістів
До участі у Steam Next Fest у War Pawns було приблизно 400 вішлістів.
Після фестивалю — близько 950. Тобто Next Fest приніс приблизно 550 нових додавань у список бажаного — більше, ніж гра накопичила за весь попередній період.
Ще близько 550 вішлістів додалося протягом останніх двох тижнів перед релізом, коли гра почала отримувати більше видимості у Steam.
У результаті в Early Access я заходив із приблизно 1500 вішлістів.

Паралельно я пробував залучати й зовнішній трафік. Писав YouTube-каналам, які роблять контент про стратегії та варгейми. Відгукнулися кілька англомовних авторів та один німецькомовний.
Але помітного стрибка вішлістів чи продажів після цих згадок я не побачив.
Тому, судячи з моєї статистики, у випадку War Pawns основну частину аудиторії привів сам Steam: Next Fest, передрелізна видимість і вже безпосередньо реліз.
Що дали 1500 вішлістів за перший тиждень
Базова ціна War Pawns — $9.99. На релізі діяла знижка 10%, тому гра коштувала $8.99. Для України регіональна ціна становить 230 грн, або 207 грн зі стартовою знижкою.
За перший тиждень результат такий:
- 175 проданих копій через Steam;
- $1,627 gross revenue;
- $1,415 Steam revenue (net);
- 6 повернень — 3,4% від проданих через Steam копій.

Але для мене цікавішою за самі 175 продажів виявилася інша цифра.
На реліз я заходив приблизно з 1500 вішлістів, а через тиждень їх поточний баланс становив уже 1885.
Тобто реліз не просто конвертував частину накопичених вішлістів у покупки. Паралельно продовжували приходити нові додавання, і вони перекрили конверсії та видалення зі списку бажаного.
Схоже, реліз дав грі додаткову видимість не лише в день виходу, а й протягом наступних днів.
Локалізація
Перед тим як дивитися на географію продажів, варто додати ще один важливий контекст.
На момент релізу War Pawns підтримує 12 мов: англійську, українську, німецьку, французьку, іспанську, польську, італійську, португальську (Бразилія), спрощену китайську, японську, корейську та турецьку.
Для всіх них локалізовані інтерфейс і субтитри, а англійська та українська також мають повну озвучку.
За наявними даними я не можу сказати, наскільки саме локалізація вплинула на продажі в конкретних країнах. Але, думаю, цей фактор варто тримати в голові, коли дивимося на географію аудиторії.
Де вішлістять і де купують
Найбільше lifetime wishlist adds у War Pawns на цей момент дали:
- США — 555;
- Німеччина — 213;
- Україна — 190;
- Китай — 148;
- Велика Британія — 142.
Але якщо подивитися на географію units, картина вже трохи інша.
США дали приблизно 25% усіх накопичених wishlist adds, але їхня частка серед units становить 38%.
Німеччина — приблизно 10% вішлістів проти 13% units.
Велика Британія — близько 6% проти 7%.
Водночас Україна дала приблизно 8,5% усіх wishlist adds, але її частка серед units становить близько 3%.

Я свідомо не називаю це «конверсією вішлістів за країнами». Вішлісти накопичувалися протягом різних періодів, а регіональна статистика Steam показує units, тому просто поділити одне число на інше й отримати conversion rate було б не зовсім коректно.
Але навіть такого порівняння достатньо, щоб побачити: географія вішлістів не обов’язково один в один повторює географію покупок.
Тобто велика частка аудиторії з певної країни у wishlist ще не означає, що такою самою буде її частка у продажах після релізу.
Що сталося з демо
Додаткова видимість торкнулася й демо.
Точну цифру перед початком передрелізного періоду я, на жаль, не зафіксував, тому тут цифри приблизні.
До того моменту в демо War Pawns зіграло десь
Тобто зростання видимості основної гри паралельно продовжувало приводити людей і в безкоштовну версію.
Що маємо після першого тижня
Якщо дуже коротко, поки що шлях виглядає так:
~400 вішлістів → Steam Next Fest → ~950 → передрелізна видимість → ~1500 на релізі → 175 продажів за перший тиждень → 1885 вішлістів після першого тижня.
Звісно, з цього не варто робити висновок, що «1500 вішлістів = 175 продажів». На результат впливають жанр, ціна, країни, локалізації, сторінка гри, момент релізу та багато інших факторів.
Це просто результат однієї невеликої інді-гри. Але саме таких реальних цифр мені самому часто не вистачало, коли я готувався до запуску.
Дякую всім, хто грав у демо War Pawns, додавав гру у вішліст, залишав фідбек або вже купив її.
Сподіваюся, цей топік був корисним таким самим розробникам, як і я, які готують власну гру до релізу та намагаються зрозуміти, чого на практиці можна очікувати від своїх перших сотень чи тисяч вішлістів.
13 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівДякую за те, що поділилися інформацією! Успіхів у допилюванні проєкту, якщо такі плани є) Читав ще ваші попередні статті, круто, що ви таки дійшли до релізу і отримали таку ачівку :)
Дякую! Так, плани є)
Дякую що поділилися! Дуже цікава інформація
не хочу никого обидеть, но 1000 вишлистов в масштабах стима это уровень статистической погрешности. если мы говорим про мало-мальски серьезные деньги, а не просто про сам факт релиза игры на платформе.
Я просто поділився цифрами, можливо ця інформація буде комусь в нагоді.
я как к тому, что на таких масштабах слишком рискованно делать ну хоть какие-то выводы
Так я не закликаю вас робити якісь висновки. Я поідлився своїми цифрами і своїм досвідом. Кожен для себе зробить свої висновки. Ви, наприклад, не будете сприймати цю інфу, бо вона для вас не релевантна і в межах статистичної похибки. З іншого боку, для розробника, в якого гра має подібні показники ця інформація може бути корисною. А може і не бути
сама игра на что больше похожа — на Advance Wars с хексами или классические варгеймы?
Гра мабуть більше схожа на tabletop на мою особисту думку. В стім є безкоштовне демо, тому при бажанні ви можете спробувати.
Найс, цікаво. Скоро Укр Фест, багато нових релізів. Пізніше гадаю теж зможу якісь цифри навести. Наразі Personal Calendar дав близько 2 тисяч вішів
Вітаю з випуском!
Поділюся і своєю інформацією:
У мене 12 продажів гри про квіти за ці два місяці після релізу, що вже минули (червень, липень 2026).
"
"
Так, звичайно, у стімі ж є категорія — свіжі релізи, новинки, і він фічерить гру тим хто любить такий сами жанр.
Я й сам як правило релізи зараз додаю у вішліст, бо у самого цілий мішок проектів що хочется допройти, та й цікаво завжди подивитися чи будуть оновлення, дочекати знижечки.
Я думаю правильно вважати що реліз, це лише початок, адже вже залежності від розвитку проекту та знижок буде видно скільки вішлістів переростуть у нові покупки:)
Дякую за статтю і удачі з релізом, виглядає дуже цікаво!
Цікава інформація, дякую за статтю