«Просто піратьте». Розробник закликав безплатно завантажувати його гру в мережі, але не купувати у перекупників
На ПК існує мережа сайтів, де можна придбати ключі ігор для Steam за нижчою ціною. Однак турецькі інді-розробники з Dicehit Games категорично проти таких методів придбання. Вони кажуть, що краще піратити їхні ігри, ніж купувати на сторонніх порталах. Тому що в цьому разі шкода буде меншою.
Обговорення розпочалося в Х з посту блогера El Analista De Bits. Він дав посилання на ресурс, де можна придбати інді-проєкт ReStory: Chill Electronics Repairs за найнижчою ціною (❗️Гра від росіян, тому ми не радимо її ані купляти, ані піратити).
«Товар двічі розпродали, і мені не вдалося його придбати, але зараз його знову виставили на продаж. Якщо вас цікавить ReStory, поспішайте, бо її, напевно, знову швидко розкуплять, а зараз саме тут вона найдешевша», — написав блогер.
На допис відреагували розробники з турецької Dicehit Games. Вони зауважили, що не мають жодного стосунку до згаданої гри (зараз турецька студія працює над власним картковим рогаликом Runeveil), проте пояснили, що сама тема перепродажу ключів виявилася для них настільки болючою, що вони не змогли промовчати й поділилися власним досвідом.
«Для тих, хто не знає: такі сайти продають коди, які ми розсилали безкоштовно, щоб отримати матеріали про нашу гру. Ми не отримуємо контенту, а нашою доброю волею зловживають саме таким чином. Якщо будь-яка з наших ігор для вас занадто дорога і ви збираєтеся скористатися сайтом з кодами, просто скачайте її піратську версію», — написали в Dicehit Games.
Runeveil — картковий рогалик турецької Dicehit Games
Втім розробники пояснили, що іноді автори ігор дійсно легально продають ключі таким сайтам оптом, аби отримати фінансування на розробку — і це нормальна бізнес-модель. Але здебільшого, і зокрема у випадку Dicehit Games, ситуація кардинально інша.
Після того як перший коментар став вірусним, у Dicehit Games детальніше пояснили свою позицію.
- Розробники не закликають принципово піратити ігри — інді-студіям критично потрібні кошти на виживання та створення нових проєктів. Проте, якщо ви не можете дозволити собі повну ціну, краще зберегти гроші і завантажити піратську версію, а ліцензію придбати згодом на розпродажі. Для розробника фінансовий ефект від купленого на сторонньому сайті ключа та торента однаковий — він все одно не отримує нічого.
- Коли гру безкоштовно завантажують із мережі, автори відчувають лише жаль через втраченого клієнта, який не мав грошей (або просто пошкодував їх). Але коли ключі, які роздавали безкоштовно з надією на просування гри, хтось перепродає і наживається на чужій праці — це викликає у розробників справжню злість.
- Студія має технічну можливість масово деактивовувати всі роздані коди, але для команди з чотирьох людей перевіряти долю кожного ключа вручну — нереально. Крім того, автори не хочуть випадково заблокувати гру тим оглядачам, які чесно зробили рев’ю і хочуть залишити копію собі.
Нагадаємо, торік на захист піратства став творець Minecraft Маркус Перссон. За словами розробника, завантаження гри з торентів не можна вважати крадіжкою у світі, де купівля гри не надає права власності на її копію.
6 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівблогерам ты раздашь пару сотен ключей, это не делает погоды. не говоря уже о том, что это должны были быть отдельные адресные рассылки с которых ключи в одну кучу потом не соберешь.
в абсолютном большинстве случаев ключи огромными партиями продают сами разработчики, когда не могут устоять перед соблазном получить несколько тысяч долларов здесь и сейчас.
Це не так працює. Якщо ви хочете продавати ключі Steam магазинам, то треба домовлятися про стабільні регулярні поставки, а не зараз дуже багато ключів і все. Величезні партії не потрібні магазинам.
Одна неприємність від Steam — це умови, що на сторонніх сайтах гра має коштувати стільки ж, скільки вона коштує у Steam. Тобто легальні сторонні сайти для продажу Steam ключів мають встановлювати ціну, що аналогічна ціні в Steam.
Коли я випустив гру у Steam, на вказану мною електронну адресу для технічної підтримки гри посипалися листи від псевдо блогерів з проханнями дати кілька ключів на активацію гри щоб вони її пострімили. Але ніякого стріму не очікуйте. Цим користуються ці шахраїйські сайти з перепродажу дешевих ключів. Декому я відповідав на ці листи і я намагався ввічливо попросити скачати спочатку демо-версію моєї гри і провести один стрім з демо-версією — а якщо гра вам сподобається, то поговоримо про можливість співпраці. Можливо, вам гра не сподобається. Але ті псевдо блогери шахраї знаходять тисячі причин цього не робити, наприклад, прямо мені заявляють що сайт drive google com може якийсь шахрайський і вони не будуть звідти нічого скачувати. Їм потрібен лише ключ на активацію гри. При чому не один ключ, а відразу кілька ключів.
Я все ще використовую drive google com для розміщення демо версій своїх ігор.
Моя порада всім розробникам, хто випускає в Steam:
1) По-перше, створіть окрему електронну пошту, яку ви будете вказувати як електронну адресу для технічної підтримки гри (вказується у налаштуваннях кожного продукту Steam окремо і Steam вимагає цього обов’язково) і не використовуйте цю електронну пошту ніде більше. Окрему пошту для підтримки користувачів.
2) По-друге, ігноруйте всі листи, які не пов’язані з технічною підтримкою гри.
3) По-третє, не розміщуйте цю адресу електронної пошти ніде більше, щоб доступ до цієї пошти мали лише ті, хто купив гру (ну або ті, хто зламав базу даних Steam і якимось чином отримує ці всі адреси електронної пошти).
Окремо хотів би написати про те, що шахраї вже навчилися використовувати Discord. Беруть той Discord, що вказано на сторінці Steam у блоці соціальних мереж.
Але, на останок, я не погоджуюся з думкою про те, що начеб-то краще піратити ігри. Ні. Краще написати напряму розробникам і попросити про подарунок гри для себе. Один ключ для себе. Просто так. Якщо хтось мені напише у телеграмі (клік) і попросить подарувати гру, я не відмовлю у цьому подарунку вам. Якщо у вас немає 100 гривень на покупку гри і ви витратили останні свої гроші на донат для ЗСУ, так і напишіть про це. Я готовий подарувати вам свою гру — ліцензійну копію — один ключ в одні руки — безпосередньо від розробника. Але я це роблю не для того, щоб мою гру перепродували, а, для того, щоб у мою гру грали і приємно проводили час.
Не користувався, бо зазвичай ті ігри, які мені цікаві, на тому самому G2A коштують дорожче, ніж повна ціна гри в Steam для укр регіону
Якась вигадана проблема, розробники можуть просто заблочити ці ключі в панельці в будь-який час, навіть після активації. Вони там що, десять тисяч ключів розіслали?