Українізатори ігор на ШІ: чи це взагалі потрібно спільноті?

Останні кілька місяців я роблю українські локалізації для ігор — переважно у вільний час, як побічний проєкт до основної роботи. Беру не будь-яку гру, а конкретно ті, в які сам граю і в яких немає офіційної української локалізації — тобто це радше «закриваю потребу під себе», а вже потім викладаю результат у відкритий доступ. Формат простий: витягую текст із файлів рушія, перекладаю через ШІ (переважно DeepL, іноді LLM для складніших діалогів), де можливо — редагую вручну, і патчу шрифти, якщо кирилиця не рендериться «з коробки». Ніякого злому коду гри — тільки підміна ресурсних файлів.

За цей час вийшло кілька релізів:

• Gothic 1 Remake — переклад інтерфейсу, квестів і діалогів, просте встановлення без розпаковки файлів.
  • Forza Horizon 6 — переклад інтерфейсу, меню й ігрових текстів, теж без розпаковки.
  • IMMORTALITY (Сем Барлоу, автор Her Story) — переклад інтерфейсу та реплік понад 290 персонажів. Тут чесно позначив переклад як машинний без повної ручної редактури — гра велика, тексту багато, і в результаті можуть траплятися неточності.

Паралельно в роботі ще кілька проєктів на різних рушіях — The Wish (адалт-гра RPG Maker), Breathedge (UE). Кожен рушій — це окремий інструментарій: десь достатньо UnrealLocres чи FModel, десь потрібен спеціалізований декриптор, десь доводиться шукати AES-ключ прямо в бінарнику гри.

Чому саме ШІ-переклад

Ручний переклад ігрового тексту — це робота на місяць, якщо робити самому, а команди перекладачів-волонтерів і так завантажені великими AAA-релізами. ШІ-переклад — це компроміс: швидко покрити гру, яку інакше взагалі ніхто не перекладатиме, з чесним попередженням про якість і можливістю спільноті допомогти доредагувати. Це не заміна якісної ручної локалізації, а варіант «краще так, ніж нічого» для нішевих і не надто популярних тайтлів, які великі команди на кшталт Ukrainian Localization Team чи Shlakoblok навряд чи візьмуть у роботу.

Питання до спільноти

Власне, тому й пишу цей пост — хочу зрозуміти, чи це взагалі має сенс для когось окрім мене:

1. Чи цікаві комусь швидкі ШІ-українізатори для інді-ігор і нішевих тайтлів, які офіційно ніколи не отримають української?
  2. Наразі я перекладаю лише те, у що граю сам — чи варто розширювати список на запити спільноти, чи формат «перекладаю під себе, а результат відкритий для всіх» і так має сенс? Наприклад, готика гарно зайшла, але після того, як пройшов гру, тримати і оновлювати у себе важко, і просто написав інструкції з українізації. З ци в принципі велика проблема якщо гра часто оновлюється
  3. Чи є сенс документувати технічний процес (розбір рушіїв, інструментарій, обхід шифрування/анти-читів) окремими статтями — чи це більше нішева тема для вузького кола моддерів? І загалом мало кого цікавить і тільки потрібна при оновленні гри якщо дехто не пройшов і українізатор не працює

Список усіх релізів і актуальний статус проєктів веду тут: engv.co.ua/projects — буду вдячний за фідбек, баг-репорти чи просто підказки, куди рухатись далі.

Підписуйтеся на Telegram-канал @gamedev_dou, щоб не пропустити найважливіші статті і новини про геймдев

👍ПодобаєтьсяСподобалось6
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Маю прохання. Напиши статтю для розробників інді ігор. Як безкоштовно перекласти свою гру 10 мовами світу за допомогою ШІ інструментів, як автоматизувати все. Дуже бажано з документуванням технічного процесу.

ну це доволі важко
залежить від шифрування і рушія на якому роблять
кожне витаскування перекладу це унікальний процесс
у мене ж нема доступу до орігіналів збірки ігор
і навіть те що я дістаю це не скрипт сценарій це чисті тексти
де невідомо хто їх каже і чому

Краще най буде, аніж ні, ці ШІ-вські переклади. Але Breathedge руснява

Потрібно, підтримую!

Ось наприклад цікава текстова RPG з елементами стратегії — King of Dragon Pass (1999) — вийшла у Steam:
store.steampowered.com/...​2220/King_of_Dragon_Pass

Офіційна українська локалізація для неї навряд чи колись буде, а грати у оригінал з тонами фентезійного тексту англійською досить важко..

поки діди будуть розповідати про те що треба вчити англійську, я буду собі спокійно нарешті грати в ігри які або зовсім ніколи не виходили за межі деяких країн і в них навть і близько не було англійської. тим паче що післ робочого дня за программами на яких і так тільки англійська хочеться просто трохи відпочити і розслабитись (обидва слова здебільшого заборонені у адептів вічного навчання)

і поки тут були бурхливі обговорення таки зробив перший робочий варіант японського ексклюзиву

а також встиг майже повністю додати переклад для ще одної маловідомої гри на пс2

Думаю є сенс використовувати ШІ для технічної роботи з перекладу, але переписувати згенерований текст\аудіо вручну. Не знаю чи є моделі які добре спілкуються українською. Можливо «Сяйво» буде.

Спільноті тутешній може і не дуже потрібно, а українському суспільству просто необхідно. Бо діти повинні мати змогу грати, використовуючи рідну мову.

ну я теж деякі для дитини роблю але там дитяче тому не викладаю, більше меню і мінімум тексту
бо він читати поки вчиться і англ зовсім не читає, на слух краще
тому і собі вирішив ігри перекладати
бо англ знаю на достатньому рівні, але хочется більше розслаблятися в грі чим вишукувати кривий термін якого ще не знаєш

Українському суспільству необхідно вчити англійську, а не привчатися споживати лайно.

ну тоді їм теж на мій сайт)) тренування англ слів в поміч)

Прості рішення складних проблем як національна ідея

Ех, зараз би лаптем сьорбати слоп від рандомного Васяна з інтернетів, замість того, щоб здобувати реальні знання...

дивлячись на порівняння популярності научпоп і нейрослопів в інтернетах
так весь світ вибирає 2

«Синку, якщо інші стрибнуть з даху, ти теж стрибнеш?»

Правильність і неправильність не має значення. Твоє бачення не має значення.
Що ж його має, так це статистика. І за нею Україна в антитопі володіння англійською у контексті Європи.
Українці не тупі, просто раніше її роль певною мірою виконувала російська (хоча чому «раніше», так є та буде й надалі).
І навіть якщо українчики раптом кинуться геть від москви, на заваді стане технологічність сьогодення (де більше не треба нічого шукати та читати, бо ШІ сам все знайде й підсумує; а також наявність купи автоперекладачів) та розвиненість українських перекладів.

Вчити англійську справді треба, але це не рішення.
Хотілося б сказати, що на підвищення рівня підуть покоління, проте коли навколо тренди брейнороту та інфантилізму — виникає певний скептицизм. Тут аби діти не втратили вміння читати взагалі, не те що англійською.

Й навіть так, грати в ігри, трохи комплексніші за рогалики, зі середнім рівнем володіння (який зазвичай є стелею для неспеціалістів) — це той ще крінж у будь-якому разі

тим само займаюсь, вже переклав (pc/steamos) motorslice, ai limit, armored core 6 (також ps4), Haste, nier replicant (але не поборов проблему шрифтів). River city: rival showdown (3ds), ocarina of time 3ds, majora’s mask 3d, link awakening (gb)
в роботі над labyrinth no kanata (3ds японський ексклюзив)

моя позиція така, краще мати хочаб аі переклад а ніж жодного, аі переклад краще за машинний як мінімум, хоча якщо прогнати вичитку достатьньо разів то результат може бути навіть якісним. звісно це не замінить художню адаптацію яку може зробити тільки людина бо вона краще розуміє контекст і доречність але на основі аі перекладу ніхто не забороняє довершити його вже людськими зусиллями якщо є бажання.

а взагалі це просто чудеса якісь, ніколи б не подумав що зможу з нульовими знаннями програмування перебирати ігри і робити локалізації для ігор які мені цікаві. мало того вже маю успіх портування перекладу з пк на пс4 у двох іграх. також треба зазначити що такий переклад все одно вимагає часу і зусиль бо не все виходить в один клік, не мало було ситуацій коли переклад виходило зробити з разу 3-4го бо підібрати метод в аі не виходило і це в середньому на одну гру йде 2-3 дні в залежності від складності додавання і кількості тексту який потрібно перекласти. над labyrinth no kanata вже другий тиждень сижу бо переклад то готовий але те що гра була тільки японською накладає купу нюансів бо те як працює наш алфавіт і японські таблиці це два різних світи і є проблемка яку я ніяк не можу обійти. тому тут все по різному але дуже радий таким можливостям

ой, взяв старий скрін від Ai LImit)) там було все досить гарно, за всю гру тільки пару промахів в гендері і одна назва мала дві що трохи плутало але не критично. гру пройшов на істинну кінцівку з першого разу тому переклад вважаю нормальним

> аі переклад краще за машинний

Що?)

машинний це коли чисто гугл перекладачем прогнати до прикладу, тобто там контекст зовсім відсутній. ші в цьому плані хоч трохи старається, і крім того можна дати правки в стилі не перекладай назви зброї і примські цифри з чим машинний переклад не допоможе

Воно все є машинний. Є ручний і машиинний, все. Різниця машинних тільки в технології.

Теж перекладаю ігри через ШІ, а люди які ставлять ригачки, нехай дальше чекають рік чи більше поки з’явиться ручний «якісний» переклад. Якщо зробити правильний промпт, згодувати ші якусь термінологію, глосарій, то можна зробити досить добрий переклад, люди можливо уявляють це як щось на рівні гугл переклпдача.

З мого досвіду срачів обговорень — відчуття немов більшість антиШІ-активістів за уявленням про технологічність цього ШІ досі десь в 22-му році

Люди просто грали в ці переклади/читали текст і бачили шо воно таке

Однозначно підтримую. Потрібні. Ручні часто перекладають із великим запізненням, а ще частіше зупиняються на 30-60% роботи через брак часу/коштів. З часом ясно — це любителі з основною роботою. НУ а донати на переклад — то зараз дуже важка тема через війну. (хоч все одно багато бачу підтримують).
По їхній якості — не скажу що вони от дуже неякісні чи жахливі. Пробували якось Sea of Thieves перекладати на Crowdin. Так там такий трешак був: народ не знаючи специфіки назв локацій просто перекладали аби відійти від оригіналу і щоб «більш українським» був переклад. Не вдаючись у деталі і чому певний острів називається саме так.
Щодо документування — всіма кінцівками — ЗА! Хто захоче і матиме час — доредагує руцями. Особисто я замахався робити переклад Boltgun. Зокрема через те що не міг шрифти нормально побороти. Замість нашиї деяких літер бачив лиш якісь ієрогліфи.

Дякую
ну я зазвичай викладаю код імпорту експорту з текствоками для адаптації і бісчих фіксів, кому око ріже)

Краще хоч якийсь переклад, аніж ніякий.

чи варто розширювати список на запити спільноти

Збирати відгуки спільноти та бути на зв’язку завжди має сенс, тоді як прислухатися чи ні — то вже за бажанням та можливостями

яку інакше взагалі ніхто не перекладатиме

Трошки вже починає задовбувати ця маніпуляція, звідки взагалі в когось знання того, чи перекладатиме хтось якусь гру чи ні)

дякую за відгук
я не чіпаю ігри в яких вже є переклад або бачу в пабліках що вже роблять
більшість з того що роблю вийшли більше року тому (не рахуючи готику)
так що де тут маніпуляція

В тому що ніхто не знає чи насправді якась гра в роботі або планується до роботи. Навіть якщо не зараз, то пізніше.

ну так якщо ніде не освітили, що працюють, то так не дізнаєшся
але тут просто працюєте — пишіть на своїх форумах або сайтах і люди це побачать
я наприклад би почекав проходити готику, якби бачив що буде українізатор від якоїсь студії
а так сам зробив і пробіг за 3 неділі
окрім ШІ так новин і не бачив

Ніхто не буде висказувати «перелік наступних 15 ігор над якими я збираюсь працювати»)))
Бо це займає багато часу і терміни розмиті.

Я просто до того, що не треба вже цю відмазку єлозити. От просто чесно — і не хочу чекать, я пограв тут і зараз і забув про гру ,фсьо.

В чому проблема прибрати ші переклад, коли буде офіційний/ручний? Ось на експедицію був машинний, в потім був навіть офіційний. І все ок. Зробили проблему на рівному місці

Нажаль, експедиція це виключення з правил, таких випадків суто одиниці.

Плюс, далеко не всі видаляють свої ШІ після існування ручного, тим паче чкщо він нормальний.

Плюс, в інтернеті/ютюбах вже «насрано», це якість українського контенту.

Ну і зрозуміло, шо «хайп пройшов», як вже один машперник сказав «та я вже в гру пограв і все видалив, нічого оновлювати не буду, завтра про неї вже всі забудуть». З таким підходом гравців до ігор перекладачі тричі подумають чи робити ручний переклад на те, на що є ШІ, особливо якщо гра велика.

Так можна за оригінал взяти ШІ і довести до ладу
я так з програмуванням роблю ШІ мені частину коду пише і я дописую

Можна... якщо не піклуватись про якість тексту. Не порівнюйте програмування і літературу. Не можна. Треба все одно перевіряти результати в оригіналі, узгоджувати термінологію і тд. Простіше вже з нуля робити, все одно взаємодія з оригіналом відбувається. Подвійна робота виходить.

Не знаю як з таким можна грати. Офіційний переклад дуже часто робить помилки та неправильно передає суть оригіналу, а тут ще й ші. Краще англійською

Дякую за відгук
ну хз краще вже українською ніж руснявою
ну я адаптую поки в гру граю, але так я не лінгвіст і це не моя професія

ха теж це у свойому правив, chest ШІ часто так перекладають проблема недостатності контексту
тому і займаюсь що сам граю для корегувань
бо для цієї гри вичитати сирого 45+ тисяч строк тексту овер багато роботи

це тільки одна промілля ШІшних шляп, тому я хз, переважно грати в ШІ це не поважати ані себе, а ні гру. 95% Тих, хто хераче ШІ переклад, нічорта не перевіряють і випускають як є. І потім нічого не оновлюють. Це не гра українською, це гра з українськими літерами.

ну тут згоден, але коли сам не знав англійської то чудово гра в криві русифікатори (русифіковане дитинство) як зараз памятаю «ви підібрали 2 бреда»

ну от, нашо повертати це лайно по другому колу) «Роби добре або не роби ніяк»)

Ніхто не витрачатиме купу часу та зусиль — тобто загалом грошей, щоб зробити «добрий» переклад для 10 людей. А хто так робить, того справді жаль, хоча в будь-якому разі це не триватиме довго, ресурс вичерпається

підтримую, це вже треба бути або фанатом або з перспективи працювати в цій сфері і щоб тебе помітили

це вже треба бути або фанатом

я на секундочку нагадаю, що це тому і зветься ФАНАТСЬКИМИ локалізаціями

100%, тим не менш краще купу аі перекладів ніж використовувати російскі машинні переклади які в них досі живуть поживають з усім витікаючим «охолодженням»

покращуєте якось пайплайн для ШІ? чи просто правите конкретні місця?
ну типу там перевірки, які правила для перевірок, який контекст загалом, що віддається ШІ окрім тексту з гри. такого роду пайплайн речі

роблю те в що граю
так що фіксаю по мірі проходження
не знайшов варінтів поки як переналаштувати ші для цього
ну може є але теж витрачати платні токени не хочется
якщо знаєте як реалізувати на безкоштовних LLm буду вдячний
зазвичай використовую Deepl free api (але там місячної квоти і на гру не вистачає, 500к сиволів у готики було 1300к+), Gemini free tear, llm7

я гадав ви може до цього більш «архітектурно» підходите як до інструмента, тож і поцікавився.
про безоплатні апі я взагалі від вас лише щойно дізнався.

а з приводу

не знайшов варінтів поки як переналаштувати ші для цього

я не впевнений що вас зрозумів.
типу, усі робочі пайплайни ви можете налаштувати через скіли, гермес (IDE) до прикладу підтримує кастомні скіли та встановлення якихось вже існуючих, нижче буде лінка на відео.
відповідаючи на ваше питання з приводу «як переналаштувати безоплатній апі» — то скіли вам тут допоможуть, хоча конкретно ваш апі я не пробував особисто, але гугл видав таке, тож можу хіба порекомендувати спробувати.

о ще згадав, пробував ollama деякі моделі але щось все таке було

зробив невеликий тул для перекладу таблиць з використанням локального перекладача і ллм моделі, результат посередній але якщо потім прогнати вичитку то може й має право на життя. в мене просто сильно великі моделі нема на чому пробувати

ні, локальні нейронки нещодавно хіба навчилися краще працювати з тулзами типу read/update/web_search і тп.
а так щоб воно ще й інтелектуальне було — там треба машини посерйозніше. і доведеться ще й звикати до того, що жодної деталі запиту не повинно бути пропущено якщо ви хочете отримати бажаний результат.

чув що можна використовувати локальні нейронки поменше, як раз ті що можуть нормально в тулзи, для того щоб віддавати розумові завдання великим нейронкам. тобто великі нейронки викорстовують ваші локальні слабші задля виконування всіляких тулзів, як ті що я описав до прикладу.
цим користуються задля економії токенів інших моделей, фронтіри до прикладу жеруть дуже багато.

так я і розбив задачі, витягає і пакує кодекс. а локальну ллм я хотів адаптувати як окремий тул який можна запустити і він буде перекладати рядки аж поки не перекладе все. а потім віддаю гпт на вичитку і корекцію. але сама локальна модель якщо чисто нею перекладати може зриватись в русняву легко а якщо використовувати argos+llm правку то русизмів майже немає але трохи інколи страждає точність. може хтось розумніший якось щось подібне також спробує зробити. бо наприклад дівініті оріджинал сін 2 має 90 тисяч рядків тексту, зробити це моєю тулзою займало декілька днів, а в ручну на ентузіазмі таким точно ніхто займатись не буде, а якщо буде тул який можна поставити «майнити переклад» то шансів на переклад якихось великих проектів стане більше

ну, я не перекладач тож тонкощів не знаю.
люди постійно прописують собі механізми послідовності дій щоб менше допускати помилок, тож гадаю слід спочатку звернути увагу на пайплайни професійних перекладачів.

так пару місяців тому почав сам
ось і тему створив почитати попит заодно бачу що проскакують відповіді з порадами і ідеями як покращити це

ШІ переклад ОК тільки як короткочасне явище, поки немає повноцінного ручного перекладу. В довгій перспективі вони приносять тільки шкоду для української локалізації загалом.

зараз свідки дієвидла набіжать.

Вкотре помічаю, що ображені та прищемлені дієвидлом зазвичай перші на місці

ви помилились цього разу. хоча дієвидло мені й не подобається, але до шбт перекладів претензій майже не маю.
«свідки дієвидла» — це був жарт на тему тих, хто лається на те що бачте весь переклад поганий. бо засвідотцтвовали лише дієвидло

ну є ігри які роками не перекладають як ось Breathedge 8 років майже а перекладу досі нема
зрозуміло що і грати в це навряд хтось буде
і це для тих хто не знає англійської

і як короткочасний так згоден
але якщо гра однокористувацька то 90% і не дочекаючись перекладу пройдуть
бо редактурний переклад це довго

які роками не перекладають

Чудово, перекладіть самі

грати в це навряд хтось буде

Захотілось тому, хто про неї згадав (чи тому хто зробив переклад) — захочеться і іншим

Breathedge

Трохи погана згадка, бо розробники немов русня

і паблішери наче також, в трубу такі ігри

а не знав, дякую
просто на цій неділі безкоштовно в стімі роздали, то думав побігати, люблю сурвайвали

Підпишіться на пару кураторів у Стім які відстежують подібне л..йно, будете завжди в курсі.

гарна ідея, але приймаю участь у роздачі шарових ігор і кураторів вище даху, треба навпаки від всіх відписатися))

Жодної шкоди вони не приносять лол

Підписатись на коментарі