Випустив своє перше класичне Доміно на Android, але отримав 0 завантажень. Потрібен фідбек!
Усім привіт! Я інді-розробник-одинак. Нещодавно я закінчил та опублікував у Google Play свій перший проект — класичне Доміно (DominoMax).
Робив гру з фокусом на чистий, мінімалістичний дизайн та плавний геймплей. Хотілося створити таймкілер без агресивної реклами, банерів на пів екрану та зайвого сміття в меню, щоб можна було просто зайти й розслабитися за партією. Але реальність виявилася суворою — алгоритми Google Play взагалі не показують гру у пошуку, і зараз на лічильнику рівно 0 завантажень.

Мені дуже потрібна порада та конструктивна критика від колег. Будь ласка, кому цікаво, завантажте додаток, пограйте пару хвилин і напишіть у коментарях: як вам UI/UX, чи зручна анімація, і що варто виправити або додати в першу чергу?
Посилання на Google Play: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.maxgames.dominomax&hl=ua
33 коментарі
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівЩе варто підготуватися до того що кожні півроку-рік Google Play буде виставляти якісь вимоги на кшталт поточної:
App must target Android 16 (API level 36) or higher
To provide users with a safe and secure experience, Google Play requires all apps to meet target API level requirements.
From Aug 31, 2026, if your target API level is not within 1 year of the latest Android release, you won’t be able to update your app.
І ще така перевірка очікується:
Register package names for all apps that you distribute on Android
Starting in September 2026, all Android apps must be registered by verified developers in order to be installable on certified Android devices in select regions. Android is introducing developer verification to make it harder for bad actors to repeatedly spread harm. Some information from your Play Console account is used to help you meet these requirements, saving you time.
— в мене на щастя всі package names були зарегані автоматично.
Тому раджу бекапити і зберігати останню версію коду для кожного проекту, jks файл з приватним ключем та сертифікатом безпеки чи щось подібне чим ви підписуєте свої апки (я, наприклад, тримаю один ключ на всі, щоб не паритися, хоча можливо це і не секьюрно).
Коли у вас 1 чи кілька апок то забілдити і зарелизити оновлену версію для кожної не так важко, але страшно уявити собі як справляються ті у кого їх кілька десятків, жах!
Нажаль це так: зробити гру це одне, а от щоб її побачили — зовсім інше. Встановив, пограв — дійсно плавно і прикольно грається. Тільки додайте що б можна було «викинути» доміношку також при кліку — я не одразу зрозумів що треба саме свайпнути.
На рахунок що додати — тут моя особиста думка (яку можна повністю ігнорувати) — але я б додавав щось більше ніж доміно: купи орків, магію та прокачку персонажів (серьозно). Ну просто не бачу сенсу робити ще один додаток аналогічний з мільона вже існуючих — так хоч є якийсь шанс що тебе побачать. Нещодавно для прикладу я релізнув 3-в-ряд — але в кіберпанк майбутньому, з РПГ елементами та тактичними боями (Match Protocol: System Breach якщо шо називається). Ну і навіть це не врятувало: 50+ завантажень — не далеко від вас пішов)
Дякую за детальний фідбек та за те, що приділили час грі! Радий, що вона сподобалася візуально та геймплейно.Щодо управління з доміношкою — це чудова думка про клік, обов’язково протестуємо цей варіант, щоб покращити UX і зробити гру інтуїтивнішою. Поради щодо глибини геймплею (мета-гри, прокачки) також дуже влучні, зараз як раз думаємо, в який бік розвивати проєкт, щоб він не загубився серед аналогів.Окреме дякую, що поділилися досвідом із Match Protocol — це допомагає реалістичніше дивитися на ринок мобільних ігор. Успіхів вам у ваших проєктах!
Якщо ти бачиш свою гру як комерційний проєкт і плануєш заробляти з неї гроші у майбутньому, забудь про Реддіт, Дискорд та іншу маячню.
По-перше, потрібно вибрати ім’я гри таке, щоб воно було унікальним для Google Play, воно згодом з’явиться в пошуку. Ім’я, що вже існує, просто «забивається» більш розкрученими застосунками.
По-друге, створи легдінг — просту сторінку, але без нескінченної прокрутки, фейкових відгуків та рейтингів. Просто добре налаштовану під пошук від Гугла та ШІ. Індексуй через Google Search Console і просувай її за гроші через Фейсбук чи Гугл. Покрути рекламу пару тижнів з невеликим бюджетом. Через пару місяців побачиш, чи є трафік на сайт та завантаження застосунку.
Раніше ці всі речі робили розробники сайтів і маркетологи, зараз сам впораєшся.
Ще одне не спирайся на наш внутрішній ринок, локалізуй гру на 10 основних мов.
Дуже цікава тактика. Ви пробували так робити? Може поділитесь — скільки вкладали в рекламу та як просували?
Пробував, бюджет був 5 доларів на день, протягом2-х тижнів. Проте я зробив помилку — пішов на дуже дешевий ринок — Індію, заходів на сайт було багато і ціна переходу по рекламі була дуже низькою, проте це не цільова аудиторія. Просто Фейсбук показує рекламу і стрічці Інстаграму всім підряд, вона не таргетована. В Гуглі трохи інший принцип: показувати рекламу тому, зто шукає щось подібне. Але й сама реклама дорожча.
Ви кажете — просувати лендінг, що був створений для гри (гра — для мобільних). Чому б одразу тоді не просувати прямо гру? Google Ads дозволяє просування своєї апки — хіба це не вигідніше?
Можна й так, але я ще використовував рекламу в Мета, тому без лендінгу не обійтись. В Мета реклама дешевша.
Дякую за тверезий погляд та конкретні маркетингові поради!Повністю згоден щодо унікальності назви для Google Play та важливості ASO — це те, над чим варто працювати в першу чергу. Ідея з простим лендингом та таргетованою рекламою на невеликий бюджет для перевірки трафіку теж виглядає як чудовий наступний крок. Будемо пробувати просуватися в цьому напрямку. Дякую, що поділилися досвідом!
Одне зауваження: не очікуй якогось вірального ефекту, його не буде. Розкрутка застосунку чи сайту — це довга гра. По ходу справи вдосконалюй сам застосунок, виправляй баги та інше. І не зациклюйся на одному, роби ще і ще.
Дякую за тверезое зауваження, повністю згоден. Дивлюся на це реалістично і готовий до гри вдовгу. Головне зараз — дійсно допилити продукт до стабільного стану та збирати перший фідбек, а паралельно думати над іншими ідеями, щоб не ставити все на одну карту.
Я б теж не скачав, бо ШІ тхне за кілометр.
Навіть якщо б в пошукової видачі відобразилося.
Дякуємо за вашу думку. Ми врахуємо цей фідбек на майбутнє при роботі над візуальним стилем наших наступних проєктів.
99% успеха это маркетинг, которым ты не занимался, вот и 0 скачиваний
Да, вы абсолютно правы, маркетинг решает всё. Я это прекрасно понимал, но хотелось сначала выкатить проект «в дикую природу», получить первый фидбек от живых людей по геймплею, а уже потом думать, стоит ли вливать ресурсы в продвижение. Теперь вижу, что без него органика действительно мертва. Спасибо за прямоту!
у тебя очень романтичное представление о том как это работает, без агрессивной монетизации холодный трафик после релиза не окупится, не факт и что окупится с ней. маркетинг после релиза обычно ничего хорошего не сулит
0 інсталів це база, на мобілках отримати органіку ще і на релізі майже не реально
Так, зараз мобільний ринок — це просто випалена земля для інді без бюджету. Був готовий до низьких цифр, але нуль на релізі — це хороший холодний душ. Дякую за коментар, буду думати, як вигрібати з цієї бази :)
Рекомендую робити ігри під Web на платформу CrazyGames (краща з того що є зараз). Там теж можна невеликі проекти робити, дуже багато органіки без маркетингу і можна досить просто зробити гру яка десь 100$ в місяць буде приносити. Для новачків як ви це досить хороший варіант
Думаю UX можно было бы улучшить. Например панели разного размера и расстояние между кнопками сверху. Стиль по отдельности неплохой но вместе как то не воспринимается как единое целое. Это конечно никак не повлияет на скачивания.
Спасибо за конструктивный разбор визуала! Глаз замылился во время разработки, и такие вещи перестаешь замечать. Про разный размер панелей и отступы сверху — отличное замечание, обязательно поправлю UI/UX в следующем апдейте, чтобы интерфейс выглядел целостно.
Коли написав свою першу апку під андроїд (років 6 тому), читав поради по розкрутці.
Люди радили регатися на тематичних англомовних форумах і залишати опис та лінк на свою гру — зробив, з сумнівних порад: купляти послуги по накрутці — тобто якась кількість гравців за дрібний прайс встановить твою гру на свої смартфони і це нібито дасть перший буст, щоб піднятися у пошуку, знайшов якийсь сайт що дарував 100 встановлень на халяву для нерозкручених апок — зробив.
Шаленої популярності та грошей це все не принесло)
Дякую, що поділилися своїм досвідом! Ох, ці «100 безкоштовних встановлень» та сумнівні сервіси накрутки — класика, через яку, мабуть, проходив кожен розробник-початківець :) Справді, чарівної пігулки немає, і те, що працювало 6 років тому, зараз уже не дає того ефекту. Зараз ринок перенасичений, тому доводиться шукати нові підходи. Дякую за реалістичний фідбек, це змушує тверезо дивитися на просування!
Я написав книжку і не можу розкрутити. Треба шукати інфлюенсерів. Можливо, дивитися хто на Ютюбі оглядає такі ігри й писати їм. Спробувати запостити на Реддіті в тематичні групи. Шукати щось на Дискорді.
Дякую за поради! Повністю згоден щодо Реддіту та інфлюенсерів — зараз це чи не єдині робочі безкоштовні (або відносно недорогі) інструменти для інді-ігор. Буду пробувати стукати до невеликих ютуберів/стрімерів та шукати профільні сабреддіти. До речі, успіхів із вашою книжкою! Просування творчих проектів — це окрема велика робота.
Дякую!
спробуйте ще TikTok
Чому гравець підписаний як «игрок»?
Дякую за уважність! Це дійсно баг/недогляд із локалізацією, який пропустив під час релізу. Обов’язково виправлю цей напис на «гравець» (або відповідний мові інтерфейсу) у найближчому ж патчі. Дякую, що підказали!
Зіграв партію. Загалом прикольно, незважаючи на те що доміно не грав років 10.
1) не вистачає тутора для тих, хто не вміє грати або як я грав дуже давно. Десь треба як мінімум правила як максимум можливість зіграти в туторний матч де все пояснять. І бажано пояснювати не лише правила гри а і те як взаємодіяти з грою — я перший хід пропусти бо не розумів що треба саме перетягувати доміно на стіл а не просто тапати по ньому.
2) я не великий профі, але органічного трафіку на старті практично не існує. Гру треба просувати або самому (заливка трафіку, робота з блогерами тощо) або шукати паблішера.
Дякую за фідбек та за те, що приділили час грі!Стосовно туторіалу — це супервлучне зауваження. Справді, якщо людина давно не грала, правила та UX-нюанси (як-от перетягування замість тапів) можуть бути неочевидними. Обов’язково додам розділ із правилами або інтерактивне навчання в наступних оновленнях, щоб полегшити онбординг.Щодо маркетингу та трафіку — ви абсолютно праві, зараз без просування дуже важко пробитися через алгоритми сторів. Буду пробувати різні варіанти: від самостійного партизанського маркетингу та соцмереж до пошуку видавця, якщо проект покаже хороший утриманння (retention) гравців.
Встановив. Погрався. Виглядає достойно. Багів не виявив. Поставив 5 зірочок.
У нас всіх така проблема. Зробив але ніхто не помічає :)
Дуже дякую за підтримку, 5 зірочок та за те, що протестували гру на наявність багів! Радий, що візуально проект сподобався.Ох, щодо «зробив, але ніхто не помічає» — це, мабуть, головний біль усіх інді-розробників зараз :) Будемо лупати цю скалу. Дякую, що допомагаєте зробити гру помітнішою!