Чи бачать гравці ШІ-арт за секунду? Ділюсь «своїм» дослідженням

Вітання спільноті, на основі схожої теми обіцяв поділитись дослідженням, і ось воно. А оскільки свій додаток дуже гейміфікований то залежу від графічного контенту то я дуже зацікавлена особа і маю що вам розказати.

Спершу спостерігав два треда на реддіт, український GameDevUA та іноземний GameDev, але далі розширив дослідження на дуже більшу кількість. Ну як «я», не я звичайно, а Deep Research by Gemini.

В україномовному досі триває емоційна війна «підтримай укр-художника хоч за 100 грн» проти «малювати руками в 2026 це як множити в стовпчик коли є калькулятор».

За типом відгуку: 40% категоричні противники ШІ-арту, 30% пофігісти, для них головне геймплей та історія, інші 30% — пошук компромісу, зменшити кількість артів задля їх якості, шукати художників-початківців за порівняно невелику оплату.

В англомовному реддіт дійшли більш прагматичного висновку:

Гравці бачать ШІ за секунду

Насправді більшість реагує не на генеративну модель, а на відсутність арт-дирекшну. Пластикові обличчя, розмиті фони, безликий глянцевий арт викликають відчуття дешевизни та втрати довіри. Якщо ж ШІ інтегрований у суворий пайплайн (LoRA, ретуш у Blender/Krita, єдина стилістика) — 99% «клейм це ШІ!» перетворюються на звичайне гадання на кавовій гущі.

ШІ шкодить репутації гри

Шкодить не ШІ, а невідповідність. Коли гравець бачить ультра деталізовану AAA-обкладинку за копійки від Midjourney, а всередині — текстовий квест на піксель-арті або бюджетні спрайти, він відчуває обман. І цей обман маркується як «AI slop».

Полювання на відьом нищить справжніх художників

Через параною на Reddit та у Steam під роздачу вже потрапляють 2D-художники, які малюють руками, але використовують надто популярні чи глянцеві стилі.

Два факти прокрайнощі полювання на відьом:

Історія Бен Морана на r/Art

В’єтнамський концепт-художник опублікував замовну ілюстрацію A Muse in Warzone у сабреддіті на 22 мільйони підписників. Модератори банять його назавжди з формулюванням «це ШІ». Коли Бен запропонував скинути PSD-файл із шарами, модератор видав геніальне: «Я тобі не вірю. Навіть якщо ти сам це намалював, дизайн настільки схожий на промпт для AI, що це не має значення. Знайди собі інший стиль». Тоді листування злили, розгорівся такий скандал, що сабреддіт r/Art змушений був тимчасово закритися від напливу обурених людей. Тиць

Цькування легенди Slayers

Руі Араізумі, який малював культові ранобе ще у 90-х, випустив артбук на Comiket 102. Він просто вирішив експериментувати з більш чистим і сучасним шейдингом. Підсумок — диванні експерти в X (Twitter) звинуватили ветерана в тому, що він «генерить арт через Stable Diffusion і дурить фанатів». Художнику довелося викладати 3-хвилинне відео з розбором PSD-файлу та скетчів по шарах, щоб від нього нарешті відчепилися. Тиць

Виходить абсурд: спільнота настільки боягузливо шукає ШІ у кожному пікселі, що починає знищувати реальних митців просто за надто гладкий рендер або популярний стиль.

Далі — більше, якщо відкинути емоції, то картина така

Показник сприйняття та поведінки

Англомовний сегмент (r/gamedev, r/IndieDev, Steam Global)

Україномовний сегмент (GameDev DOU, Reddit UA, Steam UA)

Частка категоричного несприйняття (Hard No)

12% — 20%²

35% — 40%⁷

Прагматичний нейтралітет (Оцінка за якістю)

70% — 75%²

50% — 55%⁷

Активна підтримка генеративних інструментів

5% — 10%²

5% — 10%⁸

Ключовий тригер негативної реакції

Низька візуальна якість (Slop), відсутність стилю³

Етичні міркування, захист авторів, репутація⁷

Реакція на наявність маркування AI у Steam

Споживча перевірка якості та візуальної цілісності³

Високий рівень відмови від купівлі, бойкотування⁴

Чому така різниця? Західний ринок перенасичений, там гравець оцінює кінцевий продукт. В Україні спільнота це культурний арбітр через високу концентрацію художників, локалізаторів та розробників. Тому ШІ сприймається як спроба зекономити на своїх же спеціалістах.

Звідки ці дані? Опрацьовано 15 тредів на реддіт присвячених саме цьому запитанню (кращі приклади наводжу 1 2 3 4 5 ), а також GameDiscover звіт.

Які можу зробити висновки?

Забути про кнопку зроби красиво за один промпт. Необроблені генерації у грі чи ще гірше, на обкладинці — це гарантована мітка «дешевизна». Але й панікувати через сам факт використання нейромереж у пайплайні не варто. Головне — це арт-дирекшн, цілісність стилю та фінальна якість.

Я усвідомлюю отримати клеймо ШІ на свій додаток Fading Lexicon вивчення англійської через гру, доречі, яку вам варто спробувати ;) проте поділюсь до-після

А також робочим варіантом. Що відбувається у додатку зараз — у співпраці з дизайнером перебираю інтерфейс під новий дизайн, поступово замінюю старі ШІ картинки плейсхолдерів у кращі.

*такий арт ще не у продакшн версії, готується.

Протестуйте ваш скіл розпізнавання

Останнім часом доволі важко відрізнити ШІ від реальної картини, доволі цікаво проходити тест чи зможеш визначити де хто. Ділюсь кращими тестами, спробуйте себе

whichoneisreal.com/mode/nature

www.gradually.ai/en/ai-image-quiz

А на кінець запитання! Чому замовляючи в дизайнера роботу він просить якісь референси на що орієнтуватись створюючи замовлення і це норм і не є крадіжкою роботи інших майстрів?

Підписуйтеся на Telegram-канал @gamedev_dou, щоб не пропустити найважливіші статті і новини про геймдев

👍ПодобаєтьсяСподобалось2
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

щось звучить як «люди не хочуть їсти гівно»!
нейронкою можна сгенерувати і класно і тд, але це час та ітерації
і 99% тих хто кричить тут за «дискримінацію нейронок» зазвичай навіть другого промту не роблять для генерації свого «розривного продукту»

я люблю лазити по стіму на тему інді-ігор і зараз видно «каравани» і нормальні ігри в які вклали зусилля
це не «расизм», «дискримінація» і тд — це факти
таке я можу і сам собі сгенерувати якщо потрібно буде

Мені здається що це як фотоапарат або драм машина або комп’ютерна графіка. Навколо всіх цих речей були численні скандали у свої часи про те що вони когось заміняють і несприйняття публікою. Так, є погані користування, але це ще один медіум. Зараз фото дало нам кінематограф і абстрактне мистецтво як реакцію, драм машина — електронну музику, комп’ютерна графіка стала своїм мистецтвом. Є якісь використання ШІ, що були б неможливі або заважкі людям і ШІ там буде займати нішу, у протидію є тренд на просту та людяну графіку, що були б неприйнятні до ШІ. До ШІ було болісно дивитись на усі гіперкежуал і фотобашні слоп арти що вимагали так багато від людей-артистів, а приносили так мало у світ. Зараз хоча б цей слоп делегували машинам.

арт не должен быть пошлым, на основе затасканных клише
плевать, делал его человек или машина

Цікаво, від AI-арта в іграх у народу припікає, а від коду — ні (баги бувають і там і там). Тобто в цьому сенсі AI арт на даний момент відрізняється від AI-коду в іграх лише тим, що юзер не може відрізнити чи він там згенерований. Ну нічо, ще трошки прогресу модельок, і з AI-артом буде те саме (точніш, вже є, але згенероване трохи допилюють напильником, щоб виглядало як не згенероване). Де можна оптимізувати, завжди оптимізують. Це ж бізнес.

Так код це про логіку, основна задача коду це працювати як задумано, в той час як в артах люди очікують креатив та бачення автора, не існує ефективного стилю.

Так саме це і вирішиться більш просунутими моделями, що будуть якісно втілювати бачення автора та стиль, які будуть у нього в голові. Код, до речі, також реалізує якусь ідею. Тут же ж ще інша претензія є, он нижче писали, що не хочуть приділяти увагу грі, де пріоритетом є швидкість створення товарної картинки, а талановиті митці руками страждають. Коли\якщо (але, швидше «коли») ШІ досягне рівня, де взагалі неможливо буде розрізнити походження арту, то страждання не припиниться, але розрізнити де є що, буде неможливо.

Страждання невід’ємлива частина розвитку. Саме затрачений час та старання дають персональну цінність кожному виробу. І без різниці наскільки розвинеться ШІ, між потратити пару годин малюючи самому, та пару годин генеруючи і підкоректовувати, ціннішим завжди буде перший варіант.

Але тут також треба згадати ставлення користувачів до фільнального результату, якщо для людини це просто продукт, то їх буде без різниці на процес створення. А останні роки все йде на пропаганду консьюмеризму де все є продуктом та контентом.

Страждання невід’ємлива частина розвитку. Саме затрачений час та старання дають персональну цінність кожному виробу. І без різниці наскільки розвинеться ШІ, між потратити пару годин малюючи самому, та пару годин генеруючи і підкоректовувати, ціннішим завжди буде перший варіант.

Для людини, що страждала — можливо. Для масового користувача, на якого бізнес розрахований, мабуть, останнє, що прийде в голову як аргумент зробити покупку чи ні — це хто там як страждав при створенні. Якщо це не благодійність, звісно.

— арт не воспринимают не из-за багов
— баги в игровой логике не любят одинаково, плевать, код писал человек или агент

Так про це й мова: коли не можливо буде відрізнити ШІ-арт від ручного (а вже зараз це часто ШІ, допиляний руками і виглядає якісно), то й відношення масового юзера буде як до ШІ-коду. Тобто буде пофігу як і чим воно написано\намальовано. Окремі поціновувачі AI-free продукції, що будуть вимагати доказів відсутності ШІ, звичайно, будуть, але як дуже нішеве явище, що на ринок загалом не впливає.

полностью согласен, почему выше и написал:

арт не должен быть пошлым, на основе затасканных клише
плевать, делал его человек или машина

Ніхто не грає в ігри заради коду. Поки воно працює і не має багів — то пофіг ким воно написано. Нікому не цікаво наскільки він чисто написаний поки він працює. Код — це бекенд.
А ось візуальна складова дуже важлива. Багато людей обирають ігри за їх художню складову. Арт — це фронтенд, те з чим взаємодіє користувач.

Найбільша проблема ШІ арту в тому що його роблять люди, які нічого не тямлять в мистецтві. У них немає хисту та ока художника, а тому усе що вони генерують виглядає посередньо і дешево.
Це як вважати що Claude всіх зробив програмістами. Типу так, звісно, людина без досвіду програмування може зробити собі якусь простеньку апку чи тулзу, але вона абсолютно не здатна побудувати серйозний конкурентоспроможний продукт.
Так і з артом.

Найбільша проблема ШІ арту в тому що його роблять люди, які нічого не тямлять в мистецтві. У них немає хисту та ока художника, а тому усе що вони генерують виглядає посередньо і дешево.

Так генерувати арт будуть ті самі люди (тих кого не скоротять), які мають хист та око. Та вже генерують з постобробкою. І генерований арт юзер не відрізнить не від генерованого. Власне, з професійними програмістами те саме: частина людей, що писала код, зараз його генерує, частину звільнили, частина ще пише руками з тих чи інших причин.

Це вбило програмування як щось від чого можна отримувати задоволення, те саме зробить і з мистецтвом. А без задоволення та пристрасті до ремесла ми отримуємо посередні результати.

Це вбило програмування як щось від чого можна отримувати задоволення

Особисто мені (думаю, я не виняток) ШІ навпаки дав буст до цікавості розробки. Рутина перекинулась на ШІ, плюс завела собі пет-проект (який ще й невеликий дохід дає), який без ШІ було б зробити набагато важче. Бо взагалі не мій домен, на опанування якого величезну купу часу треба було б витратити. А так достатньо скілу щоб контролювати що робить ШІ, але не достатньо щоб руками його написати самостійно. ШІ дав можливість тестувати ідеї за набагато менший ефорт.

Щодо таблиці і цифр. Ви не враховуєте те, що більшість людей, які вивчити другу мову у своєму житті, не займаються такими дурницями як негативні реакції в інтернеті.

Англійська мова надто популярна у світі як друга мова людини. І через це кількість негативу в інтернеті англійською мовою у значній мірі менше по відсотках.

Якщо хочете отримати коректні дані, то порівнюйте, наприклад, лише державні мови і думку людей з цих країн:
— Думку англійською мовою громадян США.
— Думку англійською мовою громадян Великобританії.
— Думку українською мовою громадян України.

Бо, більшість людей, які, народившись в Україні, вивчили українську мову з дитинства, а потім ще й вивчили англійську мову у зрілому віці, вивчили нову для себе мову точно не для того, щоб займатися такими дурницями, як то залишати негативні реакції в інтернеті.

Високий рівень інтелекту часто супроводжується стриманістю. І ні, це не ми такі дурні. Просто англійська мова надто популярна у світі як друга мова для вивчання і потрібні дані не порівняння англійської мови і українською мови, а потрібні дані порівняння рідної мови українця і рідної мови англійця і рідної мови француза і так далі. Люди частіше за все висловлюють негатив своєю рідною мовою.

Отож, наведені дані є некоретними, а порівнювати англомовний сегмент і україномовний сегмент неправильно.

Цінність «дослідження» сумнівна, бо замість статистики/джерел однобока емоційна маніпуляція. Художник згенерив хмарки (чи завантажив фотку з гугл картинок) для референсу на бекграунд та потім сам намалював кінцевий продукт — це одна річ.

Коли на обкладинці гри якийсь слопчик, згенерований якимось васьою за один промпт (або рандомний «кросівий» арт, скачаний з гугл картинок), це «абібас» в дуже багатьох сенсах. Ігри для споживача не утилітарний продукт, а досвід. Навряд багатьом подобається досвід, що надто асоціюється зі спробами якогось васі впартити «абібас». Або тим більше коли вася ображається і йде захищати свою схємку в соцмережі

Те, що в соцмережах люди довб***би — це взагалі третє. Щоб знайти приклади ще більш відбитих особистостей з ШІ-психозом, далеко ходити не треба

Я так розумію сам допис ви не читали? Я навів 8 лінків на зовнішні ресурси звідки походить інформація, один з яких — Gamediscover що опитали ~3800 юзерів стім, з графіками. Та й загалом ви дійшли тих самих висновків що й я у дописі.

Загубилися під відносно манюньою табличкою між емоційною маніпуляцією з великими картинками та слопчиком на всю висоту екрану. Що доволі іронічно в контексті теми

Мені здається що дискусія навколо генеративного ШІ це суцільна підміна поняття. Хочу провести невеликий уявний експеримент як приклад того що я думаю на цю тему.
Я дуже люблю музику, але при цьому не вмію грати на музикальних інструментах. Іноді в мене з’являються в голові образи рифів або звуків, які мені здаються прикольними і я хотів би мати можливість «записати» музику із голови. Якщо це було б можливо, в якийсь момент з’явилась людина яка не вміє або не може користуватись електрогітарою, але записала б таким чином красивий трек. Він був би поганим автоматично, через те ЯК його створили? Не думаю, бо метод створенням не є критерієм краси музики автоматично для всіх. Він був би поганий через низьку якість через те що людина яка його створила, не вчила теорію? Можливо. Але можливо і те, що людина відчуває і просто робить, в неї виходить, і іншим подобається результат. Бадді Річ можливо не оцінив би музику Squarepusher бо всі ударні на драм машині і взагалі це не наживо зроблено, можливо для нього ця музика була би позбавлена душі, а в поняття душі він вклав би свій критерій — зроблено людиною наживо. Але для мене, цей критерій не настільки важливий, і я насолоджуюся як його музикою, так і музикою Squarepusher. Всіх фанатів останнього музиканта запишемо у говноїдів, або визнаємо що критерії у різних людей можуть відрізнятись? Якщо я бачу в грі на стіні картину, на ній портрет якогось персонажа всесвіту гри, для того щоб ця картина працювала на мене як на гравця, мені не потрібно знати, що вона намальована людиною, комусь можливо потрібно, комусь ні. Для мене це питання буквально — вони взяли картинку із стоку та трошки її змінили простими фільтрами в ФШ чи найняли художника чи згенерували.
Мені не подобаються брудні прийомчики із підміною поняття, апеляції до авторитету і інші використання когнітивного спотворення.
«Ви праві, але причина вашої правоти не вірна» і ця причина може нівелювати всі аргументи для когось, хто приймає рішення, тому я за чесний діалог. Доступні інструменти знижують поріг і завжди породжують купу неякісного контенту, але це не виправдовує бан цих інструментів, як і не виправдовує турбота про працівників. Те що людина 20 років вчилась малювати, а її роботу забрав ШІ, це аргумент про етичність, а те що ШІ арт виглядає погано — це аргумент про «інструмент поганий». А казати що інструмент поганий, бо він забирає у людини роботу, на яку він витратив пів життя, це не аргумент про якість інструменту, а емоційна реакція на загрозу власному добробуту. І коли цю реакцію маскують під об’єктивну оцінку інструменту — це вже лицемірство. Хтось можливо і вугілля у паровозі був радий закидувати, але чортова єлектроенергія все зламала, уххх клята енергія. Як на мене, позиція має бути послідовною, але чомусь, принаймні мені так здається, що більшість людей сварить ШІ за те що він забирає конкретно їх роботу, а не взагалі етику автоматизації та оптимізації праці. Звісно мені не подобається що через ШІ попит у людській праці як і доходи, можуть\будуть знижуватись, мені так само хочеться не хворіти, жити у домівці і їсти їжу як і всім людям і я не готовий позбутися цього всього заради прогрессу чи ще чогось, а звинувачення ШІ у всіх бідах та блокування, це лікування симптомів, а проблема більш глобальна і простою забороною\дозволом чогось її не пофіксити.

Згоден з підміною поняття, але не з тим, яка вона саме.

З «ШІ артом» є три проблеми імхо:
1. Визначення, бо сам термін це здебільшого корпо маркетинг та motte and bailey від казуальних користувачів, що прирівнюють картинки з промптів до куди більш складних процесів, де генеративні інструменти відіграють роль саме що допоміжного інструменту

2. Контент-слоповий капіталізм, що існував задовго до «ШІ». Проблема в тому, що сучасні моделі того «ШІ» дуже диспропорційно розробляються саме для генерації слопчику, щоб скоротити витрати умовному гуглу. З тим як термін «ШІ» натрушували з кожної праски, та які етичні проблеми у корпорацій що це роблять, не дивно що асоціації негативні

3. Інструменти з низьким порогом, низькою стелею скілу та посилення даннінга-крюгера у найрізноманітніших idea guy-зів. Враховуючи, що цільова аудиторія сильно перетинається з чатботами та схильна підсідати на валідацію від них... співвідношення гівна до цукерок ще нижче ніж з юнітіслопом на ассетах

Скажу, як ентузіаст інді-розробки, який не володіє «хард скілом» розробки чи малювання арту. Та-та, я той самий гейм-дизайнер із купою ідей.

За роки моїх інді-пошуків буквально нуль художників зголосився працювати «за так». Ну, і це логічно, це мої ідеї, мій ризик, сам маю шукати фінансування. Навіть за долю ніхто не погоджувався працювати. Ну, бо ідей багато, а художників мало, все логічно. Ок, звичайні бізнес-процеси. Всі хочуть їсти, отримувати оплату своєї праці. Нуль засудження, сто розуміння.

Але коли я, як інді-розробник із нулем бюджету таки хочу випустити свою гру і створю щось за допомогою ШІ... Ну все, тікай в кущі. Засудження, осуд, остракізм. Наймай художника, плати йому гроші (або ж на тебе має стрибнути сам художник і напиляти тобі арту).

Направду, ця тема скоріше для срачу, бо є кілька сторін процесів, кожна має свій інтерес, своє бачення, і навряд вони зійдуться, бо ШІ занадто ефективний інструмент — комусь він додає, у когось віднімає (так, у мене як у ГД та продакта теж створює додаткові трабли, бо тепер від моєї професії вимагається х3 перформансу, що веде до скорочення наймів, безробіття і т.д.).

Наявність демки, хоч би й на кубах, допомагає, бо просто ідеї є у всіх, включаючи самих художників. А от не нульовий шанс ідею втілити — вже чогось вартий

Але коли я, як інді-розробник із нулем бюджету таки хочу випустити свою гру і створю щось за допомогою ШІ... Ну все, тікай в кущі.

Тут є питання — чому хтось повинен витрачати час на споживання вашого продукту, якщо ви не витратили час та зусилля на його створення?
Ну типу так, ви можете згенерувати промтом в ChatGPT ідею гри, потім закинути її в Claude і воно вам зробить прототип, потім в Midjourney/Nano-Banana нагенерувати ассетів і вуаля! у вас є «продукт ігровмістний ідентичний натуральному».
Але таких Кирилів з корованами як ви — повно. І якщо вони раніше лише засирали тематичні форуми своїми фантазіями «хочу зробити ГТА в рідному Крижополі, шукаю художників, програмістів, композиторів, робота за досвід та місце в титрах», то зараз у них з’явилися які не які, а інструменти по втілення своїх фантазій в реальність. І увесь цей потік величезною хвилею затоплює усі можливі інтернет-простори, від нього нікуди не дітися. І 99.9% цих проектів — це просто лайно.
Тому люди і плюються від ШІ і хочуть грати в ігри, створені людьми, бо там є хоча би якийсь шанс що розробники серйозно підійшли до створення продукту, бо там вже зав’язані гроші які комусь треба платити.
Тому не треба дивуватися що вас цькують за ШІ і проганяють в кущі. Є простий закон ринкової економіки — якщо щось (як розробка ігр за допомогою ШІ) стає доступним усім, то цінність цього наближається до нульової.
Таке життя. Ніхто не зобов’язаний грати у ваш слоп, вибачте.

Ну, те що ви кажете «не витратили зусилля» і «закинули промпт» — це або навмисне спрощення, аби максимально показати своє фє ЛЛМ і «слопу», або повне нерозуміння як робити щось за допомогою ЛЛМ, якщо це не слоп, звісно.

Не бачу, сенсу продовжувати дискусію, якщо ваш підход «все що зроблено за допомогою ЛЛМ — слоп за визначенням».

Втім, як і зазначив у останньому реченні, це буде лише срач і ви це чудово довели, навішавши ярлики про слоп, «кирилів з корованами» і т.д.

Можна спитати — в дослідженні та в написанні статті тбоі ші також «помагає»?

Автор наче й не приховує щодо дослідження

Ну як «я», не я звичайно, а Deep Research by Gemini.

В дослідженні — так. В написанні статті — майже ні, лише граматика. Оці подвійні лапки і довге тире це мабуть редактор доу підправляє.

Такі лапки і нормальне тире адмінка сайту ставила автоматично ще до появи чату гпт та інших ШІ. І помилки в тексті на модерації теж доводилося виправляти)

Я категорично не підтримую використання ШІ для генерації арту в іграх, з естетичних міркувань. Не бачу сенсу приділяти свою увагу грі, при розробці якої приоритетом було пошвидше зробити «товарну» картинку, а не сказати гравцю щось цікаве. І мені дуже шкода розробників, які віддають створення мистецтва на поталу ШІ у світі, де так багато талановитих художників і музикантів, готових працювати ледь не за безкоштовно аби тільки їх творчість побачили інші люди. І їх не дуже важко знайти, просто почніть робити щось щиро своє, і до вас почнуть тягнутися люди, я гарантую.
Без образ до автора, але я також дуже скептично ставлюся до результатів «досліджень» щодо популярності ШІ, проведених адептами ШІ за допомогою ШІ. На мій погляд, тут очевидний конфлікт інтересів.

готових працювати ледь не за безкоштовно

Поділіться будь-ласка контактами! От чесно, як тільки доходить до реальної роботи то вартість захмарна.

І їх не дуже важко знайти, просто почніть робити щось щиро своє, і до вас почнуть тягнутися люди, я гарантую.

Ви не повірите скільки сил витрачено і скільки ресурсів я перебрав, разом з реддіт та телеграмом різним украрт, монастир УкраАрт. Почав робити щось своє й унікальне, в листопаді буде рік як :)

Не буду писати наче це завжди так, але пробували робити гру з друзями, ми чисті кодери + 1 з них писав сюжет. Шукали на безплатній основі людей, то знайшли без проблем і музиканта з 10+ років досвіду, який хотів попробувати свої навики для ігор, і 3Дшників, як досвідчених, так і новачків, так і художників на промо та концепт арти.

Чисто на ентузіазмі всі робили 2 роки, у вільний час, деякі відходили, деякі приходили.

Не думаю що за 2 роки дуже критично змінилася ситуація.

Коли бачу як використовують ШІ для дизайну, то згадую собі як багато зв’язків і досвіду я би впустив, якби замість пошуку наприклад музиканта просто би закинув запит у якийсь suno.
Давайте чесно, мала ймовірність що ваш проект, як і більшість інших інді, стануть популярні. Отримання досвіду або зв’язків один з тих плюсів, які ти отримаєш не використовуючи ШІ.

Контактами ділитися не буду без дозволу інших людей. Рекомендую долучатися до геймджем спільнот (українських візуальних новел, GGJ, або на itch.io — тисячи їх), там люди буквально займаються тим, що на чистому ентузіазмі роблять ігри. Я більше десятка разів приймав участь у різних геймджемах, завжди знаходилися зацікавлені люди. Потім з деякими з них робили і повноцінні проєкти.

Шось ці гарантії вартують стільки ж скільки будапештський меморандум бо ніхто до мене не потягнувся (чисто власний суб’єктивний досвід).. всі хочуть заробити і деви і художники і музиканти.
І якщо девів всі з радістю заміняють на ШІ то чомусь художників/музикантів раптом ніззя. Та і самі артісти частенько правлять свій же арт з допомогою ШІ ну або роблять в ньому болванки для артів.. це як сприймати? норм чи стрьом?

Хто шукає, той знайде. Вище вже порекомендував іти до живих ком’юніті на геймджемах, можна також шукати в Тредс (там багато художників і музикантів, з власного досвіду).
І я не заміняю девів з радістю на ШІ, хто вам таке сказав.

Та про саме Вас мова не йде. Я про загальний тренд в індустрії заміни всіх і всього на ШІ.
А живі люди хочуть грошики (якщо присутня хоч якась якість) безкоштовно воно або довго або погано або і те і інше..

Живі люди роблять шедеври буквально безкоштовно на чистому ентузіазмі. Ще раз рекомендую вам взяти участь у якомусь великому геймджемі, ви зрозумієте, про що я. Більшості художників, з якими я працював, просто подобається те, що вони роблять, і вони хочуть, щоб їхні роботи побачило якомога більше людей. Це, в тому числі, збільшує їхні можливості знайти потенційну роботу в майбутньому. І якщо в сучасному світі для цього, на жаль, треба інколи працювати безкоштовно або за частку майбутнього прибутку, вони погоджуються. Не всі, звичайно, але знайти таких людей реально.
Це я все до того, що з живими людьми можна домовлятися і знаходити спільну мову. Правда, для цього доведеться ставитися до них не лише як до робочої сили, яка виконує ваші забаганки, а й як до повноцінних творчих партнерів. І це вимагає певної інтелектуальної та емоційної праці від вас. Спілкуватися з людьми, знаходити спільну мову, випрацьовувати компроміси, активно слухати — це вам не промпти вводити. Але воно того варте, якщо вас справді цікавлять ігри як творчий медіум.

Не бачу сенсу приділяти свою увагу грі, при розробці якої приоритетом було пошвидше зробити «товарну» картинку

1. Oh my sweet summer child. Це бізнес, пріоритет зробити швидко товарну картинку — це чого прагнули, прагнуть і будуть прагнути люди, які на розробку гри виділяють гроші (сюрприз!).
2. Це допоки ви можете відрізнити згенеровану як попало картинку від намальованої вручну. А коли не зможете? AI розвивається. До речі, згенеровану та якісно допиляну руками картинку під стиль гри ви вже не зможете відрізнити.
А так, звісно, ваше право у що грати.

Дякю, що дозволяєте )
Коли не зможу — тоді і поговоримо. А поки що «AI стиль» дуже ріже очі, і не думаю, що найближчим часом це зміниться.

Мені поперше ШІ арт обрид як споживачу, подруге етичні міркування і розуміння, що ШІ зменшує цінність мого творіння, бо нагенерити ШІшне може кожний, а зробити, щось людське то складно)

Підписатись на коментарі