EA офіційно стала приватною. Компанію викупили Державний інвестиційний фонд Саудівської Аравії та зять Трампа
Привіт, спільното! Компанія Electronic Arts офіційно стала приватною. Тепер 93,4% акцій компанії володіє Державний інвестиційний фонд Саудівської Аравії (PIF). Решта належить інвестиційним компаніям Silver Lake (5,5%) та Affinity Partners (1,1%). Сума угоди становила $55 мільярдів.
«Розпочинаючи цей новий розділ, я як ніколи оптимістично налаштований щодо того, що ми створимо разом. Попереду на нас чекають надзвичайні можливості, і вони втіляться в життя завдяки нашій креативності, нашим амбіціям та вірі в те, що немає нічого неможливого», — зазначив генеральний директор Ендрю Вілсон у зверненні до працівників.
«EA створила історії, персонажів та спільноти, які стали частиною повсякденного життя для сотень мільйонів людей. Ми раді підтримати компанію, оскільки вона продовжує охоплювати нову аудиторію, надихати наступне покоління творців і розширювати способи, якими люди по всьому світу єднаються через гру», — зазначив виконавчий директор Affinity Partners Джаред Кушнер (той самий, який є зятем президента США Дональда Трампа).
14 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівА до цього вона була державною? Чому вона стала приватною, коли її купив державний фонд. Це якийсь корявий переклад чи дуже складні юридичні поняття?
Вона була публічною (public), бо її акції торгувалися на біржі, і, умовно, будь хто міг купити акціє ЕА і стати співвласником без одобрення інших тримачів акцій, і приймати участь в управлінні компанією через збори акціонерів (це в ідеальному світі, звісно). А тепер вона стала приватною (private) із чітко визначеним колом власників, які мають абсолютний і повний контроль над нею.
При ціні $55 млрд., дійсно будь-хто міг купити 10% за $5,5 млрд. і приймати участь в управлінні.
Навіть акціонер, що володіє однією акцією має формальне право голосувати на зборах акціонерів, як воно має працювати в ідеальному світі, про що я написав в дужках. Не знаю, чому ви взяли саме цифру 10%, а не 5% чи 15%, чи 7%. Якщо у вас є дані, що в ЕА була норма про 10% радо про те почитаю, бо ніколи про таке не чув, аби акціонерів обмежували згідно кількості акцій якими вони володіють. Якщо ж ні, і ваша теза аби просто погуморити і показати свій саркахм і помилковість мого твредження... Ну, таке собі. Повправляйтесь в гуморі ще.
Там дивись яка штука.
У публічній корпорації «voting power» рахується не по людях, а по акціях.
У EA в 2025 році було 251 271 874 голосуючих акцій, кожна дає один голос.
www.sec.gov/...00556/ea014143-def14a.htm
Одна акція це приблизно 0,0000004% голосів. Біля-нульовий вплив.
Тут цікавіше. У США є нормативи.
5% акцій публічної компанії треба розкривати через Schedule 13D/13G, бо такий пакет SEC вважає початково-впливовим.
www.investor.gov/...ary/schedules-13d-and-13g
10% і вище — окремий поріг SEC Section 16. Такий пакет розглядається як впливовий (тобто такий, яким дійсно можно впливати — керувати), а власник розглядається як інсайдер і має спеціальні обов’язки звітності.
www.sec.gov/...directors-10-shareholders
Слід зазначити, що вони куплені не за гроші арабів і кушнера, а за позики з банків, тобто еа має відробити ці 55 мілярдів у наступному році, і збираются вони це робити звісно з ші, який підвищить прибутки на 1000 процентів у 2027му. Короче грабіж серед білого дня.
Тобто, вони мають повернути гроші, але цих грошей ніхто не побачить, а потім коли прийдуть забирати, то забирати буде вже нічого і вони спишуть цей кредит і будуть просити відкупні з держ бюджету США?
Нашим хабарникам ще вчитись і вчитись до таких схем
якесь плять середньовіччя а не сполучені штати
америка зламалася
Зазвичай такі фонди купують щось не заради експериментів, креативності та розвитку.
Скоріш за все продовжиться доїння наявних фарншиз та подальша стагнація. Нашо ризикувати та пробувати щось нове? Все по накатаній.
Цікаво, скільки часу займе. Хоча я думаю, що футбол будуть безкінечно робити і купляти
Сто відсотків. Конкурентів немає, по-суті, це єдиний повноцінний футбольний сім. Це будуть доїти вічно)
Я думаю будуть зміни, адже якщо її виставляи на продаж, значить доїти там вже майже немає чого, тому сподіваюсь буде оновлення vision, щоб повернути фанатів та аудиторію, а тоді, як буде потужний успіх, можна буде вже доїти. Але я оптиміст :)
Гхм. А ви оптиміст)) Це так.
Якщо коротко, то за цією угодою, ЕА, як компанія, має платити борг за свій власний викуп, і тільки _відсотків_ близько 1,5 мільярда на рік. Вже готуються масові звільнення, аби покрити цей «борг».
www.videogameschronicle.com/...lowing-saudi-acquisition
Ну борг можна покрити успішними продажами, у них є приклади успішних релізів, особливо від
Josef Fares, і повністью провальних, як останній Dragon Age + Mass Effect. Також вони можуть подивитися на приклад Ubisoft, де ставка на in-game покупки не дуже їм допомогла. Тому, у них є два стільця, або зробити очевидні висновки і повернутися до створення ігор, або не зробити висновки і нічого не зміниться. Вони вже стільки разів наступали на граблі, що залишається вірити що рано чи пізно висновки будуть зроблені.... або ні, але гірше, здається, вже нема куди:)