Чотири вершники графічного апокаліпсису. Які налаштування користувачі одразу вимикають в іграх на ПК
Вітання, спільното! На Reddit користувачі підняли цікаву тему. Йдеться про налаштування графіки в іграх на ПК, які користувачі одразу ж вимикають. Найчастіше — це чотири повзунки, які охрестили вершниками графічного апокаліпсису.
Тему створили на сабредіті pcmasterrace. Автор під псевдонімом dabor11 виклав мем, де підписав чотирьох вершників апокаліпсису графічними налаштуваннями. Сюди входять:
- розмиття в русі (motion blur);
- зернистість плівки (film grain);
- тремтіння камери (camera shake);
- хроматична аберація (chromatic aberration);

Всі ці налаштування покликані додати ефекту кінематографічності в іграх. Але на практиці користувачі одразу ж їх вимикають. Топік зібрав понад 16 тисяч вподобайок і більшість людей в коментарях погодилися з автором. Вони також накидали своїх варіантів налаштувань, які одразу вимикають. Мова йде про ефект сяйва, глибину різкості, віньєтування тощо.
«Хроматична аберація — найгірша з цих чотирьох проблем. Через неї здається, ніби мій екран пошкоджений або гру знято на якийсь лайновий об’єктив типу полароїд. Зернистість плівки теж виглядає жахливо; навіщо розмазувати по екрану шум? Відеогра — це не кіно. Тремтіння камери теж відстій. Розмиття руху має певні випадки застосування, але я згоден, що зазвичай його краще прибрати», — вважає користувач pomplemice.
7 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівЦікавий факт: всі ці «налаштування» — це результат дефектів камер. Тобто, замість того, щоб картинка була правдоподібною, картинку роблять кінематографічною, додаючи дефекти відеокамер, коли таких дефектів немає у людському оці.
Дивно, що рей-трейсінгу немає. Не у всіх стоять відяхи, які можуть це витримати, а перфоманс зайвим не буває, особливо при нинішніх цінах.
З іншого боку він став базою для певних ігор, наприклад останній Індіана Джонс.
Я намагаюсь відлаштовувати картінку так як би це бачили очі, з невеликим підмішуванням еффектів притаманним камерам.2017–18 років, має тягнути спокійно. Я на GTX1070, навіть скидаю споживання в Афтербьорнєрі на 50%. Там є просадки, але вони на процесорній стороні(Так і задумано, то тестовий білд).
Приблизно так(хоча залежить від рушія і технології):
Там в описі відео на Ютюб є посилання на білд в вебі(Працюе в браузері). Білд для ПК, мід-рендж з
Забув вказати, що слід також враховувати художній задум і контекст.
Як, наприклад, імітація радіації в СТАЛКЕР(і не тільки), за допомогою філм грейну.
Чи легке розмиття контурів об,єктів за допомогою хроматичної абберації.
Тощо.
Однозначно motion blur і film grain. Все інше — it depends.
Особисто мій список такий:
— Motion Blur
— Motion Blur
— Motion Blur
— Motion Blur
Розмиття в русі миттєво викликає морську хворобу і ті виключні ігри, де немає вимкнення цього налаштування відразу йдуть з одиницею в смітник.
Перші три взагалі, мені здається, можна було б прибрати з налаштувань і ніхто б нічого не помітив. На рахунок аберрації це вже на смак