Прихована ціна Off The Grid. Розробники без зарплати на тлі хайпу навколо $10+ млн

Всім привіт. Уявіть: гра, якій ви присвятили понад три роки свого життя потрапляє в заголовки новин завдяки інвестиціям на суму понад $10 млн. А ви тим часом уже пів року сидите без зарплати, після чого вас просто звільняють. Саме це зараз відбувається з багатьма розробниками Gunzilla Games.

Читайте також:

Я понад три роки працював у ролі Senior C++ Programmer у німецькій компанії Gunzilla GmbH і повністю присвятив себе розробці Off The Grid. Але за яскравим маркетингом і хайпом навколо Web3 ховалася справжня катастрофа для інженерної команди. Перші тривожні сигнали з’явилися в жовтні 2025 року, коли почалися «тимчасові» затримки виплат. Після цього компанія місяцями годувала людей обіцянками. Протягом наступних шести місяців ми отримали від HR понад п’ять окремих емоційних запевнень. Нам постійно говорили, що «план виплат вже узгоджено. Просили «почекати ще трішечки, і ще трішечки». Ми залишалися й чекали, бо вірили в проєкт і команду.

Якою була винагорода за цю лояльність? У квітні 2026 року мене та багатьох моїх колег раптово звільнили під час короткого дзвінка з HR, назвавши це скороченням. Не було ані нормальної передачі справ, ані перехідного періоду, а головне — нам так і не виплатили величезні суми боргу.

Сьогодні Off The Grid працює, оновлення продовжують виходити, а Gunzilla публічно святкує нові інвестиції. Тим часом мої повідомлення просто ігнорують, а інколи отримую одну й ту саму відповідь: «У мене немає інформації».

Я не хотів писати цей допис. Місяцями я мовчав і поводився професійно, бо хотів, щоб гра досягла успіху. Але моїм терпінням просто користуються. Я офіційно вимагаю, щоб керівництво Gunzilla та її інвестори взяли на себе відповідальність і негайно погасили борги.

Я лише хочу отримати оплату за свою роботу та код, на якому ця гра працює просто зараз.

Підписуйтеся на Telegram-канал @gamedev_dou, щоб не пропустити найважливіші статті і новини про геймдев

👍ПодобаєтьсяСподобалось13
До обраногоВ обраному2
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Мої щирі співчуття автору, сподіваюся, вдасться домогтися справедливості і отримати зароблені гроші. Ситуація, від якої ніхто з нас, на жаль, не застрахований. В коментах багато порад залишати компанії коли починає пахнути «смаженим», але на жаль не завжди це можливо. Значно більш надійна стратегія, на мій погляд, колективно домагатися гарантій від роботодавця на випадок саме таких ситуацій (ака. колективний договір)

Моим первым «трупом» стал вогстер в 2009 году. Это было лютое фиаско в котором огромная (типа международная) компания сначала собирала весь офис на " поговорить" и инвесторы ( приехавшие из других стран специально для этого митинга) в один голос говорили " ребята, все хорошо, без паники, никого не уволим" и через неделю придя в офис мы увидели что двери закрыты. И вот знаки были и все все прекрасно понимали еще за пол года до этой ситуации, но все продолжали сидеть думая что как то разрулится, что вот с другими студиями может что то случится, а тут же не дураки сидят в руководстве

Так вот виноваты были именно мы, но к сожалению мы тогда еще не смогли себя перебороть и понять что при интенсивном запахе жареного со стороны работодателя надо первым прыгать за борт, вернее надо не боятся это делать. И вот вогстер дал мне понимание этой грани — когда именно надо валить. И валить надо не когда вам зарплату задерживают( это уже некроз студии), а когда вы делаете контент, в который никто играть не будет, некая точка невозврата, после которой начинается отсчет дней до смерти студии, как это было с гридом и с шатерлайном и конечно же с химерой от реберна, и что бы не быть голословным — именно с середины проекта последнего, с пиковой зп в моей карьере, с момента когда у руководства еще была увереность что они 100% вывезут- я и свалил. Мало того что свалил — всем говорил " уходите сейчас, прямо сейчас пока рынок не переполнен и есть вакансии, потом будете выть с голодухи". Собственно те кто не ушли получили такой же опыт как я в свое время на Вогстере и теперь в следующий раз когда запахнет жареным — они уже не будут верить руководству и сидеть до последнего. По этому уважаемый топикстартер, воспринимайте это как довольно дорогой урок который больше никогда не повторится.

Якщо це Німеччина то чому до суду не подати всім разом? Це ж наче правова країна

Свого часу була дуже схожа ситуація з затримкою зарплати в Crytek. У підсумку звільнився, коли борг досяг приблизно 2,5 місячних зарплат.
Пізніше мене хантили Gunzilla із пропозицією зарплати на 30% вищої, але серед засновників я побачив людей із Crytek і тоді вирішив, що історія може повторитися, і, схоже, не помилився.

п.с. Якщо є така можливість і хоч якісь документи (акти, завяки, листи), варто розглянути можливість звернення до суду. У моєму випадку це допомогло повернути близько 30% від заборгованості.

Как же тяжело работать в геймдеве. Годы идут, десятилетия. Ничего не меняется...

йой
а ти доречі це мені передбачив в 2021 коли я думав до них, що рано чи пізно ганзілла теж це зробить як і крайтек

я так розумію у тіпів з крайтека це фірмовий стиль кидати на зп, типу проканало декілька разів -> тепер це просто інструмент «оптимізації кешфлоу»

ось тому і варто ексалювати такі проблеми і писати на загал
можливо гроші вже і не повернеш, але хоча б інших людей попередиш

п.с. ГеймДев і ІТ — це мале село де репутація чогось та й варта, тому потрібно взаємно поважати один одного

немов не росіянці, чому терпіти все це? ну місяц — ок. Але пів року...

Тому що дуже важко знайти нову роботу та проект дійсно цікавий. як то кажуть, надія помирає останньою. Якби були хоч якісь інші великі українські компанії що наймають сотнями спеціалістів, думаю люди б давно пішли, але таких немає, виходить спеціалістами можна легко маніпулювати змушуючи працювати на сподіваннях.

Мені здається нема зп нема пушів, це ж просто

Ага, и CV обновить в 1-й день задержки ЗП.
Как раз когда пройдёшь все этапы — будет понятно, это на пару дней задержка была или надо принимать оффер

Пфф, web3... Скам иінфоциган 21 століття.
Хай не ниє інфоциган

Да уж. А чего молчал так долго? Быть терпилой — это нынче профессионально?

У меня была в карьере похожая ситуация и ДОУ мне помог (и еще 35 пострадавшим). Правда, это был еще тот независимый ДОУ образца 2020 и рынок работника тогда был. Как будет сейчас — я не знаю.

Правда, это был еще тот независимый ДОУ образца 2020

В контексті цієї ситуації — що це значить?

Ви продалися за шоколапки баригам...Нарід негодує через цензуру

Не, шоколапки довольно быстро кончились, в аккурат в 2019. Тут просто флюгеры дрейфуют вместе с властью.

Раньше ДОУ боялись, а сейчас — нет.

Раньше тут были треды от юзеров, а сейчас треды от редакции.

Раньше можно было создать любой тред на любом языке, а сейчас не любой и только на укр.

Раньше тут банили оскорбления, а сейчас за призывы соблюдать конституцию Украины.

Раньше тут защищали ФОПов от диясити Федорова, а сейчас Федорова от увольнения.

Надеюсь, я ответил на ваш вопрос.

А, ну просто все не так, як вам хочеться. Зрозумів!

Если мое желание свободы от цензуры — это хотелка, то да. Все не так, как мне хочется.

Ви принципово не блокуєте цього персонажа в котрого кожен 5 коментар це про те що: ’’нада рускій учіть і пачіму меня рускагаварящего ущімляют’’? Через наявність ватного сміття в коментарях не хочеться заходити на цей ресурс.

А я только оттуда :D
Слабо под реальным ФИО предъяву кинуть, а не прятаться под ником неверифицированным, ОПшный ты мой ботик?

карєнной адєсіт вазбуділся. Яку пред’яву і для чого? я не хочу витрачати час на альтернативно обдарованих. t.me/allgolobutsky/35728 просто залишу

Ну так и не трать время, мимо проходи ;)

Не до тебе з самого початку звертався,тому не хрюкай в мою сторону , будь ласка. Йди краще далі захищай рускій язик поки є змога

Це відео можна номінувати на найгидкіше відео 2026 року

Я можу йому допомогти. Ти що хочеш, ватнику? По твоєму не буде, тобі про це ще в 2015 казали.

Подібні персонажі це ’’живий труп імперії’’, але для них не все так страшно, поруч з Україною є дві російськомовні країни, зможуть туди в разі чого втекти від утисків ’’бандер’’ 😂

Не повірете, ала саме через Артема з’явилася система тимчасових банів (у випадку постійних користувачів ми банимо вперше на тиждень, потім на місяць, потім назавжди). У Артема вже є страйк. От зараз забанив ще раз.

В процесі, але не все так просто йде як хотілося би

Моя скромна думка — треба тримати постійно цю ситуацію в публічному полі. Нагадувати, постити оновлення, розповідати ще і ще. Бо перший топік про цю проблему з’явився аж на початку року. Корольов навіть потім виходив і пояснював, що це все не так і всьо ні то.

Перші тривожні сигнали з’явилися в жовтні 2025 року, коли почалися «тимчасові» затримки виплат. Після цього компанія місяцями годувала людей обіцянками. Протягом наступних шести місяців ми отримали від HR понад п’ять окремих емоційних запевнень.

Затримки зарплати по пів року трапляються, й часто вони замовчуються. Прикра ситуація та нагадування, що потрібно розпитувати про компанію та умови в колишніх співробітників компанії в LinkedIn. Знайти їх легко через фільтр «Past company». Я про це розписував раніше: саме такі перевірки допоможуть зберегти ваші прибутки, а також розширять контакти в LinkedIn.

Також у випадках затримок варто фіксувати стійкі посилання на профілі рекрутерів, HR та власників у LinkedIn, як я вже розписував.

Уникати проблем значно простіше, ніж їх вирішувати. А ще важливо робити висновки — я вже зробив їх за вас вище.

Підписатись на коментарі