Як я сам написав мультиплеєрний 3D-екшн на Godot, делегувавши рутину AI-агентам

Привіт, спільното! Я — соло-розробник, і сьогодні хочу розповісти, як за кілька тижнів інтенсивної роботи створив «Гномобій» (Gnome Slayer) — кооперативний 3D-екшн на Godot 4. З кросплеєм між Windows та Linux, сюжетною кампанією, мультиплеєром і 19 досягненнями.

Але найцікавіше в цій історії не сама гра, а те, як вона створювалась. Я активно використовував AI-агентів як повноцінний інструмент розробки, а не просто як автодоповнення в IDE. Основну «чорнову» та агентську роботу тягнув на собі Fable 5, а для дрібних і точкових правок я підключав Sonnet 5.

Спойлер: AI не замінив мене, але він кардинально змінив пайплайн. У цій статті я чесно поділюся архітектурою свого мультиплеєра, роботою з CC0-асетами та реальними фейлами, коли штучний інтелект робив усе технічно правильно, але логічно — абсолютно повз.

Що таке «Гномобій»

Якщо коротко, це гра, де ви б’єте гномів. Але з технічного та продуктового погляду все трохи складніше:

• Сюжетна кампанія «Осколки Серця Гори»: 6 розділів, NPC, побічні завдання та 3 різні фінали, які залежать від ваших дій.
  • PvE (Хвилі): класичне виживання проти наростаючих хвиль ворогів, можна грати соло або в коопі.
  • PvP-арена: дезматч до 10 вбивств на окремій локації.

У грі є дерево навичок, прокачка статів (Сила, Живучість, Спритність, Удача), збереження прогресу, 4 різні біоми (луг, осінній ліс, зимовий ліс, нічний цвинтар) з динамічною зміною дня і ночі, боси та навіть найманці-союзники.

Чому Godot, а не Unity чи Unreal?

Для соло-проєкту ключовим фактором є швидкість ітерацій та відсутність зайвого тертя. Мій вибір припав на Godot 4.7, і ось чому:

1. Сцени й вузли — це звичайні текстові файли (.tscn, .gd). Це не просто зручно для Git, це критично важливо для AI-агента. Fable 5 міг самостійно читати структуру сцени, правити її та зберігати, не клікаючи по GUI, як це довелося б робити людині.
  2. Швидкість GDScript. Синтаксис, близький до Python, і відсутність довгого кроку компіляції. Написав → запустив. Для темпу «сформулював фічу агенту — перевірив за хвилину» це ідеально.
  3. Мультиплеєр «з коробки». Вбудований high-level API для RPC та синхронізації дозволив швидко підняти мережевий код без милиць у вигляді сторонніх плагінів.
  4. Нуль фінансового тертя. Відкритий код, безкоштовно, без роялті та сюрпризів з ліцензіями.

Архітектура мультиплеєра: як це працює під капотом

Мережева частина — це те, що зазвичай ховає амбіції інді-розробників. Я обрав модель listen-server, де хост одночасно є і сервером, і клієнтом (Гравцем 1).

Щоб гравцям не доводилося розбиратися з пробросом портів і NAT, хост відкриває один UDP-порт (7788), або ж підключення йде через Radmin VPN. Також ми додали голосовий чат (push-to-talk) з автоматичним ducking’ом (приглушенням звуків гри) та звичайний текстовий чат.

Технічні рішення:

• Авторитетний сервер (Античіт by design): Усі бойові розрахунки — шкода, критичні удари, HP, кулдауни — рахуються виключно на сервері. Клієнт лише надсилає намір: «я вдарив ціль X». Сервер вирішує, чи пройшов удар, і розсилає результат.
  • Жорстка синхронізація версій: При підключенні клієнт і сервер звіряють рядок версії гри. Якщо білди різні — клієнт отримує явну помилку.
  • Процедурна генерація через сид: Кожна арена генерується з певного сида (розташування будинків, дерев, скринь, точок інтересу). Мережею передається лише сид, а не геометрія.
  • Динамічний NavigationMesh: Оскільки перешкоди з’являються динамічно, навігаційна сітка перебудовується асинхронно прямо на льоту, із захистом від подвійного запуску.

AI-агент у розробці: очікування vs реальність

Це найсмачніша частина. Я використовував CLI-інструмент, якому міг дати завдання природною мовою: «Зроби катсцени», «Додай точки інтересу», «Навчи гномів-найманців бігати за мною».

Основним «робочим конем» був Fable 5 — він працював автономно: сам читав код, писав файли, запускав термінал і тестував свої ж зміни. Якщо ж треба було швидко відрефакторити конкретну функцію чи пофіксити дрібний баг, я перемикався на Sonnet 5.

Перевірка йшла через headless-тести (--test, --test-story). Godot запускався без вікна, симулював сюжет чи бій, і випльовував у консоль PASS/FAIL. Це дозволяло перевіряти регресії за секунди.

Але чи було все безхмарно? Звісно, ні:

Кейс 1. Тиха регресія, яку не спіймав жоден краш

При додаванні досягнень, агент випадково видалив виклик обробки консольних аргументів (_handle_cmdline()) з _ready(). Результат? Headless-тести просто тихо зависали. Жодної помилки. Я витратив купу часу, поки не почав розставляти дідівські print() крок за кроком.

Висновок: Тести ловлять помилки виконання, але не ловлять ситуацію, коли код просто перестав викликатися.

Кейс 2. Технічно бездоганно, естетично — вирвиоко

Коли ми робили візуал для найманців-магів, агент додав їм насичені золоті кольори, світіння (emission) і купу іскор-частинок. У коді все було ідеально. Але коли я зайшов у гру, то побачив новорічну ялинку, яка випадала зі стилістики. Довелося йти і руками притлумлювати кольори.

Висновок: AI чудово виконує ТЗ буквально, але оцінка «чи виглядає це доречно» залишається виключно за людиною.

Кейс 3. Гравці роблять те, що тести не перевіряють

Мої найманці-маги мали переслідувати ворогів. У тестах усе працювало. У реальній грі маг помічав ворога на іншому кінці карти, тікав туди і лишав мене напризволяще. Тестовий сценарій просто не перевіряв дистанцію відриву від власника.

Кейс 4. Таймінги та інфраструктурні милиці

Коли додавали ретро-субтитри в катсценах, агент зробив фіксований час показу репліки. Тест проходив, але довгі репліки фізично неможливо було встигнути прочитати. Довелося переписувати логіку під залежність від кількості символів.

Інший приклад: у headless-режимі Godot не може зробити скріншот (рендерер повертає порожню текстуру). Змусити агента візуально перевірити, чи правильно стоїть 3D-модель, було неможливо. Довелося обходити це математично, перевіряючи розміри через bounding box.

Робота з асетами: CC0 і жодної генерації голосу

Болюча тема для інді — графіка. Щоб не мати проблем з авторським правом, я використав пакети моделей з ліцензією CC0 (Creative Commons Zero) від чудового автора Kay Lousberg (KayKit). Використані набори: Character Pack (Adventurers, Skeletons), Halloween Bits, Dungeon Remastered.

Fable 5 тут приємно здивував: перш ніж тягнути щось із GitHub, він перевіряв ліцензію пакету і дивився, чи ця модель ще не використовується в проєкті.

Щодо звуків: Усі звуки (удари, вибухи, пікання тексту) синтезовані процедурно через прості Python-скрипти. Ніяких семплів, і принципово ніякої AI-генерації голосу. Локалізація (на 3 мови) перевірялася окремим скриптом-аудитом, який шукав tr() у коді та звіряв їх із CSV-файлом.

Підсумки: чи варто розробляти з AI?

Звісно, у грі все ще є баги, певні технічні шорсткості та недоліки — це не відполірований AAA-реліз. Проте, якщо подивитися на це як на результат роботи однієї людини в синергії з AI-асистентами лише за кілька тижнів, — це дивовижний показник за поточними мірками індустрії. Ще кілька років тому соло-розробник витратив би на такий об’єм систем місяці монотонної роботи.

Штучний інтелект не зробив гру за мене. Він був надшвидким мідлом, який блискавично писав шаблонний код, генерував логіку збережень чи розставляв ноди. Але геймдизайн, баланс складності, відчуття імпакту від ударів єдиною зброєю в грі — мечем, та загальна атмосфера — це речі, які неможливо делегувати. AI знімає рутину, але режисером вашої гри все одно залишаєтесь ви.

«Гномобій» (Gnome Slayer) вже доступний на itch.io — буду радий, якщо ви спробуєте пограти і поділитесь фідбеком.

Буду радий відповісти на технічні питання в коментарях! Хто з вас уже пробував інтегрувати агентні AI-інструменти у свої пайплайни розробки на постійній основі?

Підписуйтеся на Telegram-канал @gamedev_dou, щоб не пропустити найважливіші статті і новини про геймдев

👍ПодобаєтьсяСподобалось2
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

У статті не вистачає:

• Відео геймплею.
  • Звіт особистих часовитрат, скільки конкретно годин ви витратили на цей проєкт.
  • Опціонально, особисті враження, у скільки $ за годину ви оцінюєте свою роботу.

Вітаю, дякую за зауваження, я в цьому напрямку не дуже розбираюсь, тому не подумав про відео геймплею, зроблю обов’язково. Також витрачено особистих годин на цей проект близько 15, якщо казати, про редагування коду.
З приводу скільки $ за годину, я оцінити це не дуже можу, тому що, це скоріше було тестування, на що здатна фейбл 5, аніж те з чим в подальшому я буду працювати..

Про технічну частину можна було б говорити, якби код гри був у відкритому доступі, цікаво глянути що там відбувається всередині.

Також не дуже зрозумів ціль проєкту. Накатати швидкий прототип (і то, кілька тижнів інтенсивної роботи з активним залученням ШІ — багато, принаймні для того, що я побачив, погравши в гру)? Можливо валідно, знову-таки, без погляду на код сказати не можна — може там все чистенько, а може цей прототип довелося б переписувати з нуля.

Якщо ціль полягала в тому, щоб вивчати геймдев, навіщо було залучати ШІ? Хто б що не казав, але найкраще вивчаєш щось, коли робиш це сам, навіть якщо клод розжує тобі, що він робить. Відповідно і не зрозумів, навіщо тут потрібна інтенсивна робота і спроби зробити все швидко.

Якщо ж це просто була спроба продемонструвати здібності ШІ, то прикольно звісно. Не погоджуюсь з тим, що годот тут підходив краще, ніж юнітівська ШІшка, але нехай. ШІ дійсно дуже просто зрізає рутинну частину роботи, проте у реальних проєктах з цим все одно треба бути обережним. Щоб потім деви, котрі прийдуть після тебе на проєкт, не шукали твою адресу щоб напхати в поштову скриньку чогось негарного :)

Я напротязі тижню, спробую викатити це у публічний доступ, щоб люди це також змогли побачити, та помацати, якість коду, як на мене там частково «Костильна», тому що, як згодом виявилось Fable 5, чомусь дуже любить GoDot 3, а Sonnet 5 любить GoDot 4, тому деякі місця в коді — це костиль на костилі.

Цілі вивчати геймдев як такий я не ставив, я напевно, якщо б і хотів його вивчити, робив би це без залучення нейронної мережі, тому ціль тут була скорше просто потестити — «а що ця потужна нейронка може?».

Якщо ж це просто була спроба продемонструвати здібності ШІ, то прикольно звісно. Не погоджуюсь з тим, що годот тут підходив краще, ніж юнітівська ШІшка, але нехай. ШІ дійсно дуже просто зрізає рутинну частину роботи, проте у реальних проєктах з цим все одно треба бути обережним. Щоб потім деви, котрі прийдуть після тебе на проєкт, не шукали твою адресу щоб напхати в поштову скриньку чогось негарного :)

— Так задача була саме у цьому, і так, з цим пунктом я повністю — ПОГОДЖУЮСЬ.

По більшій частині я займаюсь веб-розробкою, або звичайні додатки на мові С++, або Go.
І сам вже стикався з тим, що траплялись вайб-кодери, котрі пишуть якесь гімно, котре доводилось переписувати, тому так в данному випадку, я просто вирішив, майже все віддати на роботу нейронній мережі, заради тесту, і подивитись, що буде, тому що коли я тестував усякі Grok, ChatGPT, і старі версії клода (Включно з Sonnet, Opus), там таке собі було, і готовий проект з нуля, вони зробити не могли, а тут, як виявилось не без нюансів, але може.

Це расистька гра про ельфів, які ненавидять гномів і вбивають їх вдень і вночі.

Ви кажете Нуль фінансового тертя, але скільки прийшлось насправді витратити грошей на генерування всього цього з АІ?
І скільки часу в день ви працювали над грою?
Чи є у грі якісь USP чи це фан проект для самого себе?

Ви кажете Нуль фінансового тертя, але скільки прийшлось насправді витратити грошей на генерування всього цього з АІ?

Насправді фінансові витрати на AI обмежилися рівно ціною моєї стандартної підписки Claude Pro 5x ($100). Я не купував окремі токени через API для розробки цієї гри — мені повністю вистачило лімітів тарифу Max 5x у самому інтерфейсі Claude Code.

Тому для мене це дійсно було «нульовим» тертям: плата за підписку в мене є постійною для роботи, і жодних додаткових рахунків за генерацію коду чи тестів конкретно під «Гномобія’ не прилітало.

І скільки часу в день ви працювали над грою?

Я приділяв грі приблизно 4–5 годин на день, сідав працювати вже вечорами після своєї основної роботи.

Звісно, навантаження було щільним, але фокус у тому, що робота з AI-агентом сильно економить ментальну енергію. Замість того, щоб після робочого дня ще дві години писати нудну рутину (бойлерплейт, ручне налаштування збережень тощо), я одразу переходив до цікавих архітектурних рішень та тестування геймплею. Це дозволяло тримати темп і не вигоріти за ці кілька тижнів.

Чи є у грі якісь USP чи це фан проект для самого себе?

Починалося все суто як фан-проєкт та інженерний челендж для самого себе: «чи реально повноцінно зібрати 3D-кооп соло за допомогою сучасних агентів».
Але в процесі гра отримала фічі, які виділяють її серед звичайних інді-розваг з itch.io:
Повноцінний кросплей (Windows ↔ Linux): робочий кооп, який заводиться через один порт чи Radmin VPN без складних налаштувань.
Кампанія з сюжетом та 3 різними фіналами: це не просто арена (хоча є режим проти хвиль), Тут є повноцінні побічні квести та NPC, які безпосередньо впливають на фінал.

Підписатись на коментарі