«Неграв» чи неігровий персонаж. В мережі сперечаються щодо української локалізації терміну NPC
Привіт, спільното! В мережі розгорілася нова суперечка щодо української адаптації терміну NPC — non-playable character.
Як зазначено у Вікіпедії, найбільш розповсюдженою локалізацією є «Неігровий персонаж» або скорочено НІП. Втім вона вважається калькою з російської. Також зустрічається «негральний персонаж» або «некерований гравцем персонаж», тобто НГП.
Але на днях користувач мережі X під ніком Ervi помітив в описі пірата Горніголда на Вікіпедії термін «неграв». Малося на увазі, що цей пірат зʼявився як NPC в грі Assassin’s Creed IV: Black Flag.

В мережі вибухнули суперечки з цього приводу. Користувачі одразу ж почали пригадувати «дієвидло», «Тінесерду» та інші суперечливі слова з українських перекладів ігор. Але більшість все ж негативно сприйняла цей термін. Тож врешті сторінку пірата Горніголда у Вікіпедії виправили і замінили «неграва» на «неігрового персонажа».

Як на мене термін «неграв» погано передає сенс фрази non-playable character і виглядає дійсно невдалим рішенням.
А як ви вважаєте, що краще — неграв чи неігровий персонаж? Чи краще залишити звичне NPC? діліться думками в комнетарях.
Хто за NPC, закиньте 200 грн на збір для Хартії. Хто за «неграв» — закиньте 300 грн. Збираємо донати на важкі бомбери Vampire. Монобанка: send.monobank.ua/jar/6e8fvd5xiT
56 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівКраще — NPC, НГП.
та ні, це надто просто, правильно і логічно для Дієвидліків, які треш типу Неграв вигадують.
Неграйко
Це дуже важливе питання, відповідь на яке допоможе нам виграти війну.
* мем з мариною порошенко «боже який позор п%да» *
хай роболять, що хочут. аби не торкались перекладати ігри що мені подобаються. БГ3 так і не зміг грати українською
Бідося
Негравидло, очевидно.
Негролад.
Непісь
Хайку на тему:
Зайшов на ДОУ
ШБТ ловить гівно
Баланс всесвіту
НГП — бо не гравець. «не ігровий» — це звучить як поза грою.
або просто НПС
.
.
Неофіти самі знайшли проблему, самі її виправили. Але замість того, щоб на цьому заспокоїтися пішли хуєсосити шбт знову. Просто клоуни.
Якщо б ШБТ не заїбали людей, і не нав’язували всім насильно своє імпортозамєшєніє англіцизмів і повернення до слов’янського коріння, (один в один як наші східні сусіди) то їх би не ненавиділи так :)
Іноді гівном кидаються не справедливо і не доречно, але у цьому випадку все правильно.
Афроперсонаж
Ен-Пі-Сі
Аналогічно з Ай-Пі, роутер і т.п.
От все у вас, Аноне, просто
якщо не ігровий, то може краще ніграв)
Шо?

Додав «Як зазначено у вікіпедії», це все ж не я стверджую.

[deleted]
Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.
Я теж не грав у Assasins Creed 4 Це що я NPC Оооо
Дієвідляки, шикуйсь! До барила кроком руш!
Ну от серйозно, що тобі те барило зробило
Нічого, прекрасне слово, дуже часто вживане в побуті. Але зусиллями певних перекладачів та членів спільноти воно вже стало прозивним. Вийшло на новий рівень, так би мовити (:
Це все бісини винні!
Ну полонізм же. Адепти гарківського правопису б’ються насмерть за те, щоб випалити з української мови все що хоч трохи схоже на російську, навіть окремі літери. Але полонізми їх «чомусь» не турбують.
Коли росіяни не змогли заборонити та викорінити українську мову, вони почали штучно наближати до російської. Тому викорінення російського з української мови — це не прояв якогось «проєкту-антиросія» чи очищення мови від (будь-яких) запозичень, а в першу чергу повернення до того, щоб було раніше і що було спотворено. Тому твої притягування польської щодо слова, яке й так широко вживалося, апріорі не мають сенсу.
Повертаючись до нашої улюбленої теми з транслітерацією «h-г» — доки її противники не почнуть послідовно вживати «h-х», їхня позиція не матиме жодної цінності і сенсу. На щастя, цього ніколи не станеться, бо їхня позиція насправді не про якусь там транслітерацію, а про життя «по-прівичному» взагалі. І було б байдуже на чиєсь життя та його спосіб, якби воно не лізло у ініціативи справді небайдужих людей
Я тільки за. За виключенням звісно деяких особливих слів, на які геніальні(1) автори гарківського правопису поклали великий болт, або і взагалі не поцікавились темою. Наприклад імена Harry та Garry, які є звісно різними іменами з різними звуками і точно не можуть мати однаковісіньке написання в українській мові.
Але як загальне правило я тільки за щоб викорінити зросійщені форми типу передача Harry як Гаррі, і нарешті казати правильно — Харрі. І так далі по списку.
ПС: (1) до речі, ви ж сподіваюсь пишете слово геніальний через ґ? ґеніальний, так же буде по гарківськи тепер? :)
Це була перша спроба створення загальнонаціонального стандарту, ще й в умовах ворожої держави, тому вбачаю сумнівним сарказм на цю тему.
Так, у «гарківському» та «новому» правописі вони транслітеруються по-різному, тоді як в стандартах до 2019 — однаково (хоча б тому, що совєти викорінювали літеру «ґ»). Тому якась дивна претензія, ти немов воюєш не в ту сторону.
Послідовність заслуговує поваги, але й одночасно жаль тебе, бо таким чином ти станеш ворогом взагалі всіх.
Ні, «гарківський» та «новий» правопис пропонує не лізти до (справді) давно запозичених та усталених слів з «g-г», що загалом допустимий компроміс
Я якось прогавив цей пасаж, вибачаюсь. Якщо ви не здатні до самоаналізу і сприняття критики підкріпленої фактами, то я не буду продовжувати спілкування з хамлом, слова якого не мають сенсу.
Можеш надалі називати мене як хоч без написання таких великих супроводжуючих текстів-обгорток
Неігровий персонаж (НІП) — не калька з російської. Це абсолютно адекватний і точний переклад до першоджерела — Non-Playable Character, яке зараз зробили Non-Player Character.
В українській мові гральний та ігровий мають різне значення та вжиток, і гральний у цьому випадку не підходить від слова зовсім.
В українських ігрових спільнотах НІПи вживалися ще до 2010 років, ще поширеніші стали після 2014, у перекладах також вони вживалися. Тут немає ніяких двозначностей чи суперечностей.
От теж
якось дивно мені звучить в контексті NPC, а неігровий найбільш природньо
Згоден. Гральні кісточки, гральні автомати, гральні заклади, гральний бізнес — оце та ще кілька речей можна назвати гральними. І, як не дивно, більшість із цього всього стосується англійського gambling. Усе інше — то ігрове/неігрове.
Крім мабуть ігрових автоматів, які теж гемблінг.
Офіційно згідно із Законом України «Про державне регулювання діяльності щодо організації та проведення азартних ігор» вони називаються «гральні автомати» та відносяться до «грального обладнання»

Те, що в ЗМІ та в народі вони часто називаються ігрові — то вже інше.
Не сперечаюся. У мене чомусь завжди в голові було, що ігрові автомати, то гемблінг. А аркадні автомати — для відеоігор
Воно десь так і є з дрібними нюансами:)
У мене взагалі не авторитетний рівень знання англійської — й, можливо, саме через це мені незрозумілий шлях перетворення «play» (playable) у «game» (ігровий).
З іншої сторони, мабуть, проблема взагалі у самому слові «гра» та варіяціях з «і», що особисто мене схиляє на сторону «некерованого гравцем», що немов максимально точно передає суть і не намагається в якісь (сумнівно вдалі) адаптації
НІПи часто можуть бути керованими, особливо у стратегіях, містобудівельних симуляторах тощо. Sims, Settlers. Тобто ми скеровуємо їх кудись, даємо завдання, вказуємо куди йти, що робити тощо. Тому некерований і неуправлінський (?) також не зовсім підходить.
Щодо Play і Game. Play — це також гра, грати, як і game, тільки мають різні контексти та вжитки. Тож тут ігровий — цілком природний переклад.2018-2019 році почув про пропозиції щодо некерованого та негрального.
Неігровий — за нього або безпосередньо ним грати не можна.
Принаймні для мене це було завжди логічно, а після того, як чимало часу покопирсався в етимології та дослідженні гральний та ігровий, і поготів. І я був дуже здивований, коли вперше десь у
slovnyk.ua/index.php?swrd=ігровий
нгх — не гральний (-а) хрін(ь)
Неграйко
Некерунь
Гравцеждун
Смограй
Вігросид
Штучноморд
Несправдун
А може... «неігровий персонаж»? 😱
І така смішинка

Успіх — це коли про твої вікі-правки пишуть пости та статті
Знач треба робить ще!
Але є ньюанс, що їх закидують гівном. Якщо для людини будь яка популярність це успіх, то можу такій людині лише поспівчувати. Про дії Януковича також багато постів.
Як то кажуть — не можеш стати ліками, стань отрутою, головне аби не водою. Та й орієнтуватися на думку мас загалом досить сумнівно, як би це снобістськи не звучало
Так кажуть психопати з нарциссичним розладом. По подібній логіці краще щоб гітлер став диктатором, ніж посереднім художником. Краще вже водою, а ніж шкодити людям.
Гітлера неможливо законтрити
Брюс Лі з вами б посперечався