«Закривати все це зараз — неймовірно тупо». Команда RPG Maker закриє офіційний форум і не планує рятувати десятиліття контенту

Привіт, спільното! Команда рушія RPG Maker (який зосереджений на створенні класичних двовимірних рольових ігор) закриває свій офіційний форум. Хочу його переводять на нову платформу, ця новина викликала неабияке обурення у прихильників інструменту. Річ у тім, що на старому майданчику за останні роки зібралося багато корисного контенту, і його команда рушія архівувати не буде.

«В межах майбутніх змін у структурі управління спільнотою офіційний форум RPG Maker перейде на нову платформу під керівництвом компанії Gotcha Gotcha Games Inc. Цей перехід має на меті підтримати подальший розвиток спільноти RPG Maker на новому форумі, а поточний майданчик буде виведено з експлуатації під час цього процесу.

Закриття поточного форуму заплановано на 11 грудня 2026 року. Будь ласка, зверніть увагу, що деякі функції форуму будуть вимкнені ще до дати остаточного закриття в межах процесу переходу.

Наразі немає планів щодо створення публічного архіву або резервної копії поточного форуму після його закриття. Ми закликаємо користувачів зберегти будь-які дописи, посібники, ресурси чи інший контент, який вони бажають залишити собі, до закриття форуму. Контент, яким ви хочете й надалі ділитися зі спільнотою, можна буде повторно опублікувати на новому форумі», — йдеться у повідомленні на офіційному сайті.

Загалом, ситуація розвиватиметься так:

• з 11 червня 2026 року — буде вимкнено реєстрацію нових акаунтів;
  • 18 червня 2026 року — можливість створення дописів та будь-яку активність акаунтів буде заблоковано, а форум перейде в режим «тільки для читання»;
  • 11 грудня 2026 року — форум буде остаточно закрито, і доступ до нього припиниться.

Таке рішення з боку Gotcha Gotcha Games очікувано обурило спільноту. Користувачі зазначають: контент, який збирали протягом багатьох років, може бути просто втрачений. Наприклад, видання Eurogamer підрахувало, що на форумі загалом налічується понад 1,4 млн дописів. Тільки в темі підтримки старих рушіїв (Legacy Engine) зібрано понад 45 тисяч гілок обговорень і 280 тисяч повідомлень. Ось деякі з реакцій розробників:

«Вони збираються знищити форуми RPG Maker просто для того, щоб просувати свій новий майданчик? Форуми RPG Maker — це майже 20 років історії та допомоги людям, які користуються їхнім софтом. Щоразу, коли я мав труднощі під час розробки Look Outside, я знаходив розв’язання проблеми в якійсь старій гілці на цих форумах. Надзвичайно ворожий крок із їхнього боку».

«Складно переоцінити, наскільки важливою для відеоігор є спільнота RPG Maker. За останні 35 років стільки класичних ігор було створено або самою цією спільнотою, або під її натхненням. Бачити, як одну з їхніх головних баз знань ось так недбало знищують — просто огидно».

«Я обожнюю RPG Maker, але одна з речей, яка стримує мене від його використання, — це те, що для нього й так обмаль туторіалів, написаних для людей, які взагалі не розуміють, як працює цей рушій. Закривати все це зараз — ну просто НЕЙМОВІРНО тупо».

«Gotcha Gotcha Games заявили, що закривають офіційні форуми RPG Maker, а в грудні повністю прикриють доступ... Final Profit не існувало б без цих форумів, скоро зникне стільки знань. Я просто шокований».

Що думаєте про такий крок з боку Gotcha Gotcha Games? І чи користувалися ви коли-небудь RPG Maker? Розповідайте в коментарях!

Підписуйтеся на Telegram-канал @gamedev_dou, щоб не пропустити найважливіші статті і новини про геймдев

👍ПодобаєтьсяСподобалось2
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Це трагедія, що сказати.

було здається декілька солідних ігор — як мінімум Fear and Hunger.

дуже дивне рішення зі сторони цих тіпів просто розтоптати роки роботи їх же ком’юніті.

При чому, це очевидно багато роботи, щоб все перенести/архівувати. Але ну наче воно не так складно має бути)

та на крайній випадок навіть залишити окремий домен та переписати роутінг туди, це навіть на фронтенді вирішити можна, костилів тупо гігантська кількість.

форум держит издатель который раньше издавал международную версию движка, с издателем этим они порвали и уже выпускают все сами, также они говорили что не могут перенести это на новый форум потому что могут возникнуть проблемы из-за авторский прав на посты которые люди туда выкладывали, ведь там не только обычные обсуждения там ещё люди выкладывали свои плагины/игры и ТД. тут решение в том что держатель форума может отказаться от своих прав на него и отпустить форум в свободное плавание тогда его можно будет даже держать на донаты для хостинга..

Підписатись на коментарі