Два роки тиші після релізу: як інді-гра про УНР отримала друге життя і вийшла на iOS
Кілька років тому я випустив мобільну гру De Libertate: Ukraine
Причина була дуже проста. Я не програміст. Я історик, який робить ігри: придумую механіки, пишу GDD, малюю весь візуал. Першу версію гри я зробив разом із найманою командою розробників. Гра вийшла, працювала, її можна було пройти. Але разом із релізом з’явилося інше обмеження: будь-яка зміна почала коштувати грошей. Навіть дрібні речі на кшталт правок балансу чи додавання контенту означали нові витрати. У якийсь момент стало очевидно, що постійно підтримувати гру в такому форматі я не зможу. І вона просто «зависла». Зі сторони це виглядало як пауза довжиною майже два роки. Але насправді я не припиняв працювати.

Цікаво, що сама гра про УНР з’явилася не одразу. Спочатку я планував робити проєкт про середньовіччя. Під цей сетинг уже була продумана базова логіка гри. Але з початком повномасштабного вторгнення захотілося зробити щось про Україну. Період УНР мене давно цікавив, і при цьому він майже не представлений в іграх. Тому я взяв уже готову основу і адаптував її під інший історичний контекст.
Паралельно з основною роботою я повернувся і до початкової ідеї — знову почав працювати над грою про середньовіччя. Я повністю прописав GDD, продумав кампанії, механіки, структуру гри і відмалював усі ассети. Фактично проєкт був готовий з точки зору дизайну. Але я вперся в ту саму проблему: без кодера це залишалося просто папкою з файлами.

Я не намагався самостійно вчитись програмуванню. Було зрозуміло, що це окрема професія і на це підуть роки. Тому вирішив написав пост на DOU про пошук команди. Приблизно за місяць мені написав розробник, який якраз шукав геймдизайнера. Ми швидко знайшли спільну мову і буквально того ж дня почали працювати.
Цікаво, що ми не почали одразу з нової гри, хоча вона вже була майже готова на рівні контенту. Ми вирішили повернутися до старого проєкту. Це виглядало логічніше: гра вже мала аудиторію, вже працювала, і її можна було відносно швидко покращити. А ще це дало нам можливість спрацюватися і зрозуміти, чи готові ми разом братися за більший проєкт.

У результаті ми оновили De Libertate: Ukraine
Головне, що я для себе зрозумів, досить просте: інді-проєкт може зупинитися не через відсутність ідей чи інтересу, а через відсутність ключової ролі в команді. У моєму випадку це був кодер. І навпаки, як тільки з’являється правильна зв’язка, навіть «заморожений» проєкт можна повернути до життя.
Зараз реліз на iOS для мене — це радше перезапуск, ніж фінал. Після довгої паузи проєкт знову рухається вперед, а нова гра, яка довго існувала лише у вигляді документів, механік і асетів, нарешті має шанс стати чимось більшим.
De Libertate: Ukraine
Також ми регулярно ділимося процесом розробки, новинами та майбутніми проєктами в наших соцмережах:
2 коментарі
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівГрав цей проект! Шикарна річ, проте надто кооотка. Звертайтесь, якщо буде треба консультація історика!
Дякуємо, дуже приємно! Раді, що вам сподобалось.
Так, гра вийшла компактна, але це лише початок, вже плануємо наступні історичні проєкти 😉