Інді-розробника розкритикували в Steam за навчання 3D через штучний інтелект
Привіт, спільното! Натрапив на цікаву історію, яка, на мою думку, свідчить: несприйняття штучного інтелекту серед гравців сягнуло критичного рівня. Розробник інді-перегонів Mythic Kart Maker отримав негативну рецензію в Steam за те, що вчив 3D за допомогою ChatGPT.
Гра від інді-команди Dream Mix Games вийшла у травні цього року. Сама по собі Mythic Kart Maker не надто успішна — максимальний онлайн у десять гравців та 38 рецензій на майданчику Valve («схвальний» рівень). В негативних відгуках користувачі пишуть, що перегони вийшли сирими й взагалі нагадують підхід «pump and dump».

Та розробники у своїх соцмережах звернули окрему увагу на один із негативних відгуків:
«У Discord розробник зізнався, що використовує ChatGPT під час створення гри, і почав запекло це захищати, коли я сказав, що великі мовні моделі навчають на крадених матеріалах, а їхні дата-центри шкодять довкіллю. Тому, на жаль, я більше не маю бажання підтримувати цю гру. Вже не кажучи про його тривожно незрілу та ворожу поведінку».
У Dream Mix додали деталей до ситуації:
«Я вже казав це раніше, але мої слова звучали так: „Я від самого початку використовував ChatGPT, щоб вивчати 3D у GameMaker“. А також: „Я можу скористатися GPT, щоб конвертувати файл Blender у вертексний буфер“ (по суті, перевести один 3D-формат в інший, який здатний зчитувати GameMaker).
Зрештою я просто знайшов готовий конвертер із Blender у GM. Я не використовував штучний інтелект для створення арту чи генерування будьчого іншого, окрім навчальних матеріалів, щоб розібратися в незнайомих мені концепціях. Вам буде важко знайти розробника, який свідомо обмежує себе й не використовує ШІ навіть для навчання чи простих конвертацій. З таким підходом ви можете повертати гроші за будь-яку гру, що вийшла після 2022 року».
Звісно, це скоріше окремий випадок і думка одного гравця. Тим більше, що інші користувачі підтримали розробника. Дехто навіть створив жартівливий графік про межі використання ШІ.

31 коментар
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментаріву чувака 39 відгуків наразі, з них 5 негативних. ЛИШЕ ОДИН з них згадує LLM, а так в основному пишуть лише що гра — сирий продукт з поганим редактором (А це основна фішка гри).
Про що новина взагалі? Який хейт?
Моя думка наступна:
ChatGPT — це стажер, який, не втомлюється. Ну, представте людину, яка тільки влаштувалася на роботу. Оскільки це робот, то він не спить, не їсть, виконує завдання швидше людини. Проте він не може конкурувати зі Senior спеціалістом, оскільки, старший спеціаліст, жива людина, має досвід і знає, що робити не потрібно. ChatGPT ніколи не задасть запитання, що робити не варто. Він, як той стажер, робить все, що йому вказали, навіть якщо це повна дурня.
это стажер, который ничему не учится. а не устает он только потому, что постоянно сидит на психотропных наркотиках.
Так. Ви праві.
Боже, які дегенерати
Ой бож, я в універі вчився на крадених матеріалах, і досі користуюсь краденим софтом, а також качаю музику і кіно з торентів. Я даж документацію на чіпи отримую через третіх осіб і не дуже легально, у мене купа пдфок на яких по китайськи написано «для службового використання». Хтось від цього помер? Сьогодні я вкрав, завтра в мене, глобально нічого не зміниться.
Пробував питати у грока про 3д в game maker, і воно почало писати абсолютну нісенітницю з придуманими функціями, тому цікаво чи гатгпт знає краще чи там якийсь спагеті кошмар з туторіалів.
А який був промт? Хочу спитати у свого чата
Я не памятаю, просто спитав як вставити модель в геймейкер.
«У Discord розробник зізнався, що використовує ChatGPT під час створення гри, і почав запекло це захищати, коли я сказав, що великі мовні моделі навчають на крадених матеріалах, а їхні дата-центри шкодять довкіллю. Тому, на жаль, я більше не маю бажання підтримувати цю гру. Вже не кажучи про його тривожно незрілу та ворожу поведінку»
А в чому покупець не правий то? Наче все по факту розписав.
Та тут не правості чи не правості справа, а скоріше в предметі критики. Цікавий же прецедент
зараз важко знайти програміста, який не юзає ШІ-помічників. А якщо не юзає — то він скоріш або вже без роботи, або ось-ось її втратить.
Whataboutism. Чувак написав про крадені матеріали та шкоду довкіллю, те що ви написали не відноситься до цього. Я запитав де він не правий, а не про те що ви написали.
Ціла стаття висмоктана з пальця з одного відгуку. Яке горе, комусь там щось не сподобалось і він про це висловився
Єдине до чого це може призвести — всі інді будуть люто приховувати використання АІ, на відміну від величезних корпорацій, яким таке буде пофігу. Всі вже майже відкрито кажуть «ми вайбкодимо і використовуємо АІ». А в закриту — і арти генерують, і текстури, і 3д-моделі і т.д.
Використання АІ для конвертації асетів, навчання, парсингу і т.д. — більш ніж ок.
не правда. когда народ по настоящему закипает, похоронить могут и слона, спасибо, свободе и демократии в стиме.
хз, ігри з «повєсткой» щось нікуди не зникли. і це триває роки.
тож не дуже зрозуміло, яка свобода та демократія тут взагалі працює.
коли у вас не буде омарів та шоколадних тортів — ви будете їсти звичайний хліб.
можна спробувати для вашого прикладу і згадати за юбісофт, але як на мене їх проблема в тому що масштаб іновацій як в перших assassins creed чи сюжети та геймплей як в тих же перших двох принцах персії в них не виходили вже більше 15 років.
то ж людям просто приїлося те що вони робили, а тягли вони дуже й дуже довго без всього цього.
хоча в них наче як купа тайтлів.
в какой-то момент повестка оказалась настолько токсичной, что люди, которые сначала платили бабло Sweet Baby Inc за консультации, потом всеми правдами и неправдами от этого факта открещивались. а некоторым это не помогло и потопило проекты.
та ви не переймайтеся — перебудуються під нову назву Tasty Doll Corp та все повернеться на свої місця)
за повестку можно поручить инвестиции, особенно если разраб сам ненормальный. Синергия, короче. Но не было бы спонсоров было бы такого сильно меньше
Дійсно, краще хай великі компанії вайбкодять ніж люди вчаться за допомогою різних інструментів, в тому числі і ші, нікому не цікаво щоб люди вчились, люди які швидше навчаються їм ще і платити треба, а вайбкодити можна дешевше
якщо ви робите гру в стім та позиціонуєте себе як інді, ШІ згадувати не можна взагалі.
Буквально на днях на r/gamedev був пост від розробника, якому довелось змінити назву гри перед некст фестом, бо він отримував гівна просто за AI у назві, хоча до LLM гра ніякого відношення не має
www.reddit.com/...ing_ai_in_my_games_title
Дурка, якщо чесно
Це нічим не відрізняєтся від кенселінгу гри за те що там СБІ чи когос рейс-свапнули чи якийсь секс-скандал. Люди хочуть споживати арт який відповідає їх моральним цінностям, нічого нового тут нема.
ну, дурка чи ні, але для інді розробника сьогодні це реалії, які треба враховувати.
Аудиторія на платформі Steam, що грає в інді ігри, має сильний негатив до ШІ.
Це не так, треба просто розуміти, чию думку сприймати, а чию ні. Чувак змінив назву гри лише через хейт у Твітері. Не у Стім, не у Діскорд, не у Реддіт, а у Твіттері. Друге питання — скільки людей які захейтери в твітері його гру взагалі збирались її купувати чи куплять після зміни назви?
Це проблема, коли люди невпевнені у собі і чекають підтримку у кожній дії, а коли натикаються на інакшу думку, вважають що ці декілька голосів — це більшість і вони становлять масу покупців, починають змінювати свій продукт заради них. Потім ми отримуємо Dragon Age Veilguard. Це проблема розуміння аудиторії і психології людей, а не АІ.
хз причому тут Veilguard коли розмова про ШІ.
Покажіть мені інді гру, яка є популярною в стімі (має високі продажі та позитивний рейтинг) і де розробники відкрито зізнаються, що використовують ШІ. Покажете — я прийму нову інформацію і визнаю, що був неправий.
З моїх спостережень, ігри в Steam, що мають «AI» у маркетингових матеріалах, або де видно що там асети згенеровані, отримують гівна за шиворіт, низькі продажі та негатив у відгуках, що впливає на рейтинг.
Джина вивільнили з пляшки і він назад туди не полізе, і ти або вчишся користуватися інструментом, або перестаєш бути актуальним та конкурентноспроможним.
Я думаю, що тряска з приводу ШІ припиниться коли нарешті лопне бульбашка, і великі корпоративнодатацентровоублюдськіклаудожптшніагенти перестануть існувати як поточні сутності, давши місце та простір локальним, етичним ЛЛМкам в приватному користуванні на власному залізі.
Правда досі не до кінця зрозуміло, то джин з діснеївського мультика про Аладіна, чи з фільма Вішмастер)
Поки що потихеньку по Вішмастерському ідемо, але вірю шо і до Алладіна колись таки дойдем
лудітам ШІ заважає, ну нічого, скоро будуть привозити їжу в Глово ШІ-операторам