«Це виглядає як лайно». Творець оригінальної God of War жорстко розкритикував анонс нової гри серії
На нещодавній презентації State of Play студія Santa Monica офіційно представила нову частину своєї флагманської франшизи — God of War Laufey. Ця гра буде присвячена Фей, дружині Кратоса, та її пригодам у потойбічному світі.
І хоч геймплейний трейлер за ніч встиг зібрати понад 2,5 млн переглядів, анонс сподобався не всім. Так, один з творців оригінальної (грецької) серії God of War Девід Яффе розкритикував Laufey.

Розробник вів власну трансляцію, де коментував анонси State of Play. Під час стріму заявив, що God of War Laufey «виглядає як лайно» і порівняв її з провальною Forspoken.
«Це виглядає як лайно, буду з вами відвертим. Нагадує мені Forspoken. Перше, про що я думаю, коли дивлюся трейлер: здається, що Santa Monica перетворилася на студію, якою керують продюсери, а не творці. Корі Барлоґ неймовірно талановитий, він набагато кращий сценарист, ніж я колись був. Але таке враження, що його змусили [робити таку гру]... Гра здається абсолютно безнадійною, ненатхненною та нудною. Вона мертва і близько не продасться так, як вони розраховують», — заявив Яффе.
Та найбільше колишнього геймдизайнера обурив відхід від витоків серії, а також деякі суперечливі елементи в анонсі.
«Ви повністю втратили жорстокість перших ігор. Ви втратили головного героя (ви втратили його ще у
2018-му, бо він так змінився, що це вже був не Кратос), а тепер втратили й пізнавану міфологію. Ви відштовхнули мене цим кубом і якимось діснеївським персонажем на початку. Якби з назви прибрали бренд God of War і це була б просто історія про богиню, яка померла, ніхто б нічого не сказав. Це виглядає повторювано, нудно, а обкладинка та назва — просто жахливі», — зауважив Девід Яффе.
Втім, не тільки ексгеймдизайнер Santa Monica такої думки. Фанати серії після анонсу також скаржилися на дивного персонажа у формі куба та кей-арт, що вибивається з загальної похмурої стилістики серії.

В мережі не забарилися і вже навіть створили перші меми з цим артом.

Окремо гравці також критикують те, що в новій частині головного героя замінили жінкою. Хоча автори одразу зазначили, що історія Laufey розвивається паралельно пригодам Кратоса та Атрея і не прагне їх замінити.
Варто нагадати, що це не перший випадок, коли Яффе критикує нові ігри серії. Так раніше піксельну метроїдванію God of War Sons of Sparta розробник назвав «повним лайном» і «образою для фанатів».
37 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівДля мене особисто гра виглядає як ще одна в копілку тренду заміни чоловічого персонажу жіночим. Само по собі не є таким поганим, якби ігри також не страждали в якості, або геймплейно, або сюжетно, ну або і те і інше. А тут вже видно вайб вейлгарду чи форспокена. Особисто якшо і загляну до гри то потім по скидці.
Ну але бачу багатьом нормально і ок ці зміни, ну надіюсь вони візьмуть цю гру якшо не по предзамовленні, так в день релізу за 70 бачей, треба ж підтримати.
Не сказав би, що є такий тренд. В більшості ігор, які наводять як приклад, там це нормально обгрунтовано, як в тому ж Відьмаку 4 або Гоуст оф Йотой.
серія буквально була про тіпа. не бачу там нормальних обгрунтованостей, жодного.
якщо мова йде про те що Цирі хотіла бути відьмачкою, вона була в картині 3 частини (якщо мова йде суто за серію гри), що вона типу як повинна була по хеппі енду нею стати і нам хочуть дати грати за неї в майбутній грі — то це не witcher, як на мене це абсолютно очевидно.
це буде гра у цьому всесвіті. гра в всесвіті — це ок, нічого поганого немає.
але The Witcher це завжди про Геральта. все крутиться навколо нього.
а також The Witcher це про світ, де ви з товаришами головного героя убухуютеся, а потім бухі дзвоните по магічному дзеркалу подружкам жінки одного з персонажів одягнуті в жіночі плаття.
з гост оф йотей — а що там природнього? була першопочаткова гра про тіпа, там була своя історія.
яка органіка тут? в Yotei гру не грав, але Ghost of Tsushima пройшов, гарна гра.
Та ну, в книгах дуже багато присвячено саме Цирі. Бо те, що ви наводите в приклад з магічним дзеркалом це так само сцени з книг. Якщо говоримо про ігрову серію, то розробники ще після виходу третьої частини казали, що закінчили історію Геральта. Тобто ніхто не обіцяв, що в новій частині він знову буде головним героєм. Тим більше вже виходив Відьмак Тронбрейкер, де головною героїнею була Мева. Тобто Witcher 4 навіть не перша гра в серії, де головною героїнею є жінка.
З Yotei взагалі не розумію претензії. Перша гра була про події на Цушімі. Друга про зовсім інші події, в іншій локації, в інший проміжок часу. Тут і головна героїня інша.
Але от вам зворотній приклад — Returnal. Шедевральний булет хел з жінкою головною героїнею. А в наступній грі, Saros, яка вийшла цього року, розробники на головну роль поставили чоловіка. Якось не вкладається в тренд на заміну чоловіків жінками.
якщо ви рахуєте кількість книг починаючи з 3 (наче), де вже з Цирі буде відведено більше часу, там де Геральт пішов до замку її бабки, королеви, який Нільфгаард зніс, щоб викрасти Цирі, коли вже починається саме сага, а не відносно короткі оповідання, яких декілька на книгу, то там їй дійсно виділили більше часу.
але я не до цього «докопався».
людина вище написала коментар, що іграм серії намагаються нав’язати жіночих персонажів, що і є проблемою на його думку, що я також, як думку, підтримую.
серія ігор (також і книг) The Witcher починалася з того, що головний герой це Геральт.
і те що сдпр хоче випустити гру під назвою The Witcher 4 де головний герой не Геральт, а Цирі — це плювок на усталені та всім улюблені речі.
Цирі це не проблема, проблема в тому що якась маркетингова команда каже — у нас є впізнавана серія, фактично торгова марка — давайте під її ім’ям робити щось нове і не про те за що люди люблять серію.
Ніхто не купував ігри серії (або це був такий мізер що навіть чіпати це в контексті цієї бесіди не хочеться) або книги серії через Цирі, розумієте?
друга річ за яку я «докопався», так само підтверджує тезу людини зверху, що після Ghost of Tsushima, де головний герой це чоловік, виходить далі гра Ghost of Yotei, де вже головний герой жінка, але ви там ствердили, що це природньо, а я цього взагалі не зрозумів, чому у випадку з Йотей це було природнім.
якщо Цирі, в контексті серії Відьмака, має легітимні права, на те щоб мати свою особисту гру, це дійсно природьно через її вплетіння в серію, то в контексті Йотей я не бачу взагалі ніякого взаємозв’язку, бо це як ви й сказали — взагалі окрема історія.
і тут я не намагаюся сказати що Ghost of Yotei не повинна була мати жінку головну героїню, просто думка про «природність» тут мене здивувала.
у мене тут є претензія на «серію» як раз через назву. я прям закохався в історію що була в Tsushima, все це гарно доповнювалося самурайскою темою, фактично сімейними узами та самурайським боргом (кажу за головну сюжетну лінію, наш ГГ то його опікун), всі їх вимушені страждання як на мене були передані просто чудово.
і тут мені дають Ghost of .. а це як одягнути на себе зовсім інший одяг, котрий вам взагалі ніколи цікавий й не був.
назвали б вони гру з Yotei яким небудь Wraith of Yotei було б зрозуміло що це щось схоже, але інше.
що в данному контексті, принаймні як мені здається, більше доводить слова першого повідомлення в цій гілці.
от вам мій ідеальний приклад, де воно все про одне, але там фактично два різних всесвіти і головні герої — Байонетта та ДМЦ. і тіп їх один і той самий робив.
все про одне й те саме, але це різні всесвіти, різні персонажі, різні серії та різні назви. тому до Returnal -> Saros конкретно в цьому контексті мені сказати нема чого.
а з приводу «тренду» — ну, це ж не означає що кожен й всюди буде замінювати чоловічих ГГ жіночими, правильно?
я б міг «контраргументувати» що от є хоча б ці 3 гри: Witcher, Ghost of.. God of War, але це не буде схоже на аргументацію, скоріш на якусь патову ситуацію.
в контексті The Witcher 4, як мені здається, краще було б звісно взяти просто іншу назву — і нехай там Цирі хоч на 100% копіює Геральта, або взагалі це гра буде про в’язання шкарпеток в ролі Цирі — тупо байдуже.
це фактично спроба продати «щось нове» за ширмою того, з чим у людей взагалі інша асоціація, і як ви мабуть здогадуєтеся — люди будуть більш охочі придбати саме це, бо в них є вже певна емоційна прив’язка до зовсім іншої речі.
PS. знаєте, мене мабуть трохи попаяло, що людина казала саме про героїв ігор серії. перечитав — він такого не казав
Та от з цим як раз не згоден. Ігор про Кратоса було досить багато, як в грецькій (Три з основної трилогії + Ascension + 2 гри для PSP) так і в скандинавській серії GoW (2 частини). Але варто було анонсувати одну, де головна героїня жінка, так почалося ниття про те навʼязування жіночих персонажів.
Ну ви наче не в цьому світі живете? А в інших сферах хіба не так? В кіно тому ж? А тим більше геймдев, де ніколи не можна бути впевненим на 100%, що ваша гра вистрілить. То логічно, що автори хочуть залучити відомий бренд для того, щоб зацікавити більшу аудиторію.
Не згодин. А з чим ще у людей асоціація щодо Цирі, як не з серією «Відьмак»? Це ж буквально героїня з книг та ігор «Відьмак». Як ще тоді назвати гру, де можна за Цирі пограти?
Тут взагалі цікаво, адже свого часу гравці дуже розкритикували одну з ігор серії, де замінили одного головного героя на іншого, при тому це теж був чоловік. Ніякої заміни на жінку. Але все одно була критика. Тож може сенс не в тому, що міняють на жінку? А в тому, що гравці звикли до одного і не хочуть змін? Хочеться десяток частин про Геральта, який вбиває монстрів, бухає з Ламбертом і шукає Цирі, про Джоела, який постійно рятує Еллі, про Джіна Сакая, який з гри у гру відбиває навалу монголів і йде проти волі свого дяді.
ви вважаєте це виправданням чи аргументом?
ви якщо почуєте сморід лайна — ви ж не будете виправдовувати цей сморід? чи будете миритися з ним і виправдовувати його? впевнений що не будете.
а що, світ відьмаку більше ні з чим не асоціюється? немає місць типу Цидарісу де наче як й будуть розгортатися події (хоча тут не впевнений, десь відео на ютубі траплялося з такою теорією), не має нічого іншого?
як вам ключове слово для назви гри про Цирі — Zir’ael?
зовсім не впізнавано? просто берете слова що мають відверті асоціації і от вам впізнавана по всесвіту гра.
правда, це один з агрументів що я й наводив, як і стверджував там же неодноразово, що гра з жіночим ГГ — не є поганим коли є окремою грою, що не має прив’язки до вже сталої серії зі сталою асоціацією — і тим не менш ми це бачимо.
і це була одна з тем що я зачепив.
а друга тема — це те що розробники вже намагаються замінювати чоловічих ГГ жіночими — це що, не факт?
давайте я без спекулятивних якихось недосказаностей вкажу — під фактом я маю на увазі конкретно існуючі серії, де спочатку був ЧГГ, а потім під назвою що вже стала саме за ним, намагається протиснутися гра з ЖГГ? до речі, згадав ще один такий випадок — Uncharted: The Lost Legacy
хоча тут семантично й неправильно якось докопуватися, бо серія по назвам завжди виглядала як глави. але якщо повернутися до теми з ЖГГ, коли асоціація з серією це ЧГГ — то от вам ще в ту скарбничку
Для бізнесу? Цілком. Це ж не чуваки в гаражі кодять гру на ентузіазмі. Це велика компанія з акціонерами, штатом працівників. Якщо гра з не хайповою назвою провалиться — це фінансовий ризик для них. Тому і приймають такі рішення.
А як на вашу думку, ця назва продасть гру краще за назву The Witcher?
Це ж буквально було доповнення про персонажок з гри. Ніхто навіть під час виходу не обурювався з приводу того, що там жінки в головних ролях. І досі фанати хвалять те доповнення.
І далеко не завжди серія ігор асоціюється з одним головним героєм. Згадайте ту ж серію Resident Evil. І нічого, грають люди, подобається їм.
тоді питань не маю.
поганий приклад — ще в першій частині можна було грати за різних героїв, обох статей. і якщо не помиляюся (тут можу, не фанат) то так воно й було в більшості ігор серії, з певними виключеннями.
Згоден. Але все ж там теж мінялися головні герої від серії до серії, хоч і не так, як в тих іграх, що ми обговорюємо
так на цьому ж і стоїть серія. тут не може бути ніяких претензій.
все з цього починалось, не впевнений, але мені здається апогеєм цього був здається 6 RE, де була подія з літаком що впав і розбився — нам цю подію показували для наче як взагалі 4 персонажів якими нам давали грати, з різних кутів.
тобто, це взагалі фішка серії. це не зовсім індивідуальний досвід що нам дають відчувати лише як 1 єдиному протагоністу на якому все центрично.
Ну так то і в третьому Відьмаку нам давали пограти за Цирі
через те що вирішили нав’язати жінку, хехе.
в цю гру можна грати скільки завгодно.
😁
Це буквально ігри, де куратором були sweet baby inc. Це навіть не тренд а прям 100% попадання
які саме?
або ж
?
Буквально відповідь щодо Відьмака і sweet baby, де розробники кажуть, що не працюють з ними x.com/...tatus/1877352249199894610
За Відьмака подивимось, що в результаті вийде, також скептично. А за йотей то наскільки чув, що сюжет там ніякий. Особисто, щось бажання не було купляти.
Saros до речі чув провалився, всього 300к копій і не відбив сюжет.
Ну і до речі, так собі думав. По росомасі можна буде побачити чи взлетить новий гов, чи набридли людям екшени, виходить ще якраз восени.
Про 300К копій за перші дні теж чув. Але там і у Returnal не дуже високі продажі були. Жанр нішевий, тож думаю, вони і не розраховували, що це буде блокбастер. Але дуже люблю ігри цієї фінської студії. Тож сподіваюся, Sony їх не закриє.
Різна ігри, різні студії. Не впевнений, що можна судити. Я от здивований, що серія Horizon така успішна. Бо як на мене, дуже нудні ігри. Або той же Спайдер Мен від Інсомніак. Але люди грають
Бюджет, якшо не помиляюсь там 72 мільйона, а тих 300к копій це щось 26. Не знаю на рахунок блокбастеру, але що буде вище початкових вкладень думаю точно мали очікування. І якшо соні bluepoint games закрили то і до цих песимістичні очікування.
Ну чомуж, обидві сюжетні екшени слешери від третьої особи, які є ексклюзивами соні. Ну і плюс в росомахи нема такої поляризації в інфо полі, як на мене буде гарним лакмусовим папірцем чи формула взагалі ще працює.
У форзу грають, бо жанр абсолютно мертвий та це ледве не єдиний ААА рейсінг з ліцензованими авто та гарним кором. З конкурентів є хіба нфс, у якого щось більш менш притомне виходило більше 10 років тому.
В результаті маєму супер стерильну форзу з жахливим UX, але працюючим коопом.
Я мав на увазі Horizon Zero Dawn, а не Forza Horizon
Це відвертий фейк н’юз, там гарний сюжет і кльова головна героіня :)
Єдина валідна претензія до сюжету ГоЙ — він занадто К-Л-А-С-И-Ч-Н-И-Й для самурайського сетингу.
Можливо колись пограю і свою думку складу. Саме часте чув, що персонаж робить рішення суто бо сюжет так каже, створюючи, лудонаративний дисонанс.
Спробуйте, це дійсно гарна гра, якщо любите самурайський екшн.
Можливо, в парі моментів, але я б не сказав, що гра від цього страждає.
Анчартед жодного разу за це не дорікали :)
Та колись пограю, як в плюсі роздадуть, цушима мені сподобалась.
Анчартед і в геймплеї не сильно свободи дає. Хоч найгіршим прикладом на мою думку є рдр2.
та наче ж із давніх давен можен обирати стать і колір шкіри. ну це я взагалі про ігри, ніколи не було недостатску жіночої статі. Ну і лесбійскі романтичні гілки давно, до сих пір памятаю як у драгон ейдж 2 замутив із піраточкою коли грав за магессу. Я так офігів, я чисто заради приколу обирав типа флірт відповіді в воно і правда зпрацювало.
А чому слово «жахливий» стосовно ключового арта взято в лапки в новині? Він і є жахливий і непрофесійний. Я так і написав під постом концепт художнику з Санта Моніки в лінкедіні який його напевно робив і який ним хвастався.
З точки зору побудови візуальних зображень, це вкрай низькоякісна непрофесійна картинка у якої поламане практично все. Колір, насиченість, принципи перспективи, світло, принципи великих мас та акцентів. Вона виглядає рівно так, як виглядають середньої якості ілюстрації на непрофесійних книжках з сай-фай фентазі, що продавались на вокзалах. Тільки там це норм виглядало, а в проекті такого масштабу і з таким бюджетом ... ну це просто банально позоріщє.
Та і в цілому гра виглядає багато в чому дуже непрофесійно з точки зору побудови візуалу.
Арт бы лучше подошёл чему-то типа Lineage 3
Це виключно припущення. Але дивлячись на арт та на куб, у мене складаєтся враження, що це як трейлер людини павука де в усіх промо матеріалах прибрали павуків Гарфілда та Макгвайра.
Чомусь таке враження, що на релізі замість куба буде інша істота, а приховують її, щоб не спойлерити
Ну світчинг головного героя все ж дуже дивний. Претензія від гравців, що вони чекали брутального Кратоса все ж має під собою грунт.
Не згоден. Розробники наголосили, що це не заміна Кратоса. Це просто інша історія в цьому всесвіті. Тобто, це не ситуація, як в The Last of Us 2, коли старого головного героя замінили іншим. Це просто такий собі спін-офф про Фей
Скажімо так, цей діснеївський кіт точно не про God Of War. А куб — це стало мемом ще в Манчкіні. Графічно — чудово. По сенсам — я взагалі не розумію цю Mom Of War.
От загалом маю лише дві з половиною претензії. Кіт (момент, де він комічно падає на рівному місці — прям дуже поганий), Куб (стійке відчуття економії на карактер артістах) та ключовий арт (ну прям дуже поганий)
ну не знаю, Mom Of War що рубить ноги гермесу чи вириває очі циклопу — це було б цікаве видовище.
але не схоже на те щоб було щось подібне в цій грі.
Ну так і в чому Яфе не правий, серія gow перетворилася на пурпурну гру ще у рагнароку
Та він все ж перебільшує, як на мене. Хоча щодо куба у мене теж суперечливі враження. Якось дивно виглядає. Ну і цей ключовий арт meh. В трейлері та на інших скриншотах картинка краще