Чому деякі розробники вважають нормальним продавати власні ігри в росії?

Привіт, спільното! Роблю власну гру — SEO or Die. Але зараз хочу поговорити не про неї.

Сьогодні написав на Reddit про свій досвід із забороною продажів гри в Steam на території РФ. У більшості сабів реакція була позитивною, але в спільноті геймдев-розробників майже всі виступили за те, щоб не обмежувати продажі в Росії. Дехто навіть аргументував це тим, що додатковий дохід можна донатити на дрони чи іншу допомогу Україні.

Особисто для мене така логіка виглядає дивно. По-перше, я і так регулярно донатю. По-друге, розробка цієї гри для мене — це хобі, а не бізнес-проєкт, де потрібно вичавлювати максимум прибутку з кожного ринку. І, якщо чесно, я просто не хочу бачити росіян серед своєї аудиторії.

Цікаво почути вашу думку: ви б відкрили продажі заради додаткових грошей чи залишили б регіон заблокованим, навіть якщо це означає менше продажів?

Підписуйтеся на Telegram-канал @gamedev_dou, щоб не пропустити найважливіші статті і новини про геймдев

👍ПодобаєтьсяСподобалось4
До обраногоВ обраному2
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Є куратори в стім, що маркують ігри, які зроблені росіянами або продаються на території росії — і багато гравців керуються цим при виборі що купувати (вірніше навіть що НЕ купувати).
Якщо ваша гра буд продаватись на болотах — для багатьох це буде причиною не купити її і ви банально втратите гроші + це репутаційні втрати.

Ось тут можна знайти список таких кураторів, якщо комусь цікаво: gamekombo.com/...​s/korisni-steam-kuratori

Дякую, але для мене пріоритет це куратори/блогери, які скажуть що «це хороша українська гра» :)

Для них гра, що продається на росії точно не буде хорошою :)

я думаю тут важливий ефект «ізоляції».

москалі мають відчувати, що ні вони (аудиторія) ні їх ринок (гроші) — нікому непотрібні.

ну але це простіше сказати чим зробити

Мені хочеться плюватися від цих слів

Дехто навіть аргументував це тим, що додатковий дохід можна донатити на дрони чи іншу допомогу Україні.

Я роблю не так. Я допомагаю армії України, чим можу, але, я не можу віддавати весь свій прибуток з продажу власних ігор на потреби ЗСУ. Самому треба за щось жити. Але от що я можу, так це мотивувати своїх клієнтів, фанів моїх ігор, донатити на ЗСУ і на відбудову України і на розмінування території України і на медичну допомогу постраждалим.

Учасники Discord спільнот, які створені розробниками ігор — це фани ігор.

Я надам відредагований (заради конфіденційності не показую імена учасників і не показую свої сервера у Discord, де я спілкуюся) скріншот, зроблений сьогодні 02.06.2026 на фоні мого серверу Discord Andrium Games

Я інді розробник з України. Я особисто у всіх своїх трьох іграх у Steam від імені Andrium Games заборонив продаж своєї гри в Росії.

Я вважаю, що ніхто не має вказувати вам, як вам чинити. Робіть, як вважаєте правильно.

якщо підняти ціну для болот та спрямовувати ці гроші на ЗСУ — то це добре. нехай фінансують дрони які до них прилетять

Для прикладу Square Enix,які не українці навіть, нічого не заважає продавати ігри на болотах,але вони цього не роблять з 2022 року. Тож для українців я гадаю тим паче не варто продавати ігри на болотах.

тому що державна політика «пізділ» так чи інакше сповзає вниз у суспільство

піндоси стабільно послаблюють санкції, шукають якби так всучить пізділ нам

якщо не помітив, серед піндосів фашистів взагалі не сильно менше ніж серед узкіх

Імператор західної півкулі уже другий рік гвалтує що політичну систему сша, що міжнародне право, що відносини з тіпа «союзниками» і піндосам це подобається

То кого ти намагаєшся взагалі переконати в редіт? Якщо задумаєшся, то «за нас» не так вже й багато країн на планеті.

Багатьом країнам симпатичні ці людожери і вони не бачать нічого поганого щоб людожери з мордора мали чим розважитись удома вечором після важкої зміни на військових заводах

тому що багато хто не бачить далі свого життя в Україні. Типовий кейс — вирішив розробник Вася завести трактор до Іспанії. А тут війна, не встиг виїхати. Йому забороняють виїзд, і його до того ще намагаються бусифікувати, там побили і він вийшов давши хабаря в 8к. Як думаєш чи буде в таких умовах Вася продавати ігри в рашу? 100 разів так, щоб заробити гроші на наступне потенційне бусифікування та на своє життя в Іспанії, якщо пощастить. І таких кейсів, навіть без бусифікації, овердофіга. Один відомий інді девелопер навіть двушечку на москву закидував.

О, я там в коментарях є. Намагався донести таку ж думку, але набігли доказувати, що «треба виводити кошти з рф таким чином» 😂

Питання у тому: нашо блазнювати задля розваги терористів?

геймдев доу вирішив розпочати тиждень зі срачів.
сподіваюсь боги хаосу вас за це щедро винагородять :)

ps. побачив що це не редакція. але випадковостей забагато :)

Це літо 2026 стукнуло в голову. Я помітив, що, тем реально забагато на форумі.

Це планую ніякий срач, просто описав свою ситуацію.
І ці «хороші ідеї з редіт» були на ранок після обстрілів. Не дуже мотивує конструктивно коментувати все

ну, не знаю, в мене обстріли майже кожнодневні, для мене росіяни константно підари :)

це не була спроба до вас докопатися, просто за останні 2 дні це вже третій схожий пост по цій темі — продажі ігор русоблядям.
і я відчув що мій тиск підіймається на цій третій темі :)

Доволі не далекоглядне рішення осознано розповсюджуватись на росію, навіть якщо це з благоми намірами під збір донатів з росіян

Якщо ВЕСЬ прибуток з продажу гри йде на ЗСУ, це офіційна заява, і це написано на сторінці гри, і в самій грі, і є підтвердження від благодійних фондів, то, звісно, вона має продаватися по всьому світу.

Але цей варіант неможливий, бо є ПДВ, і відповідно будь-який продаж гри в московії — це наповнення бюджету терористичної країни, тому продавати в московії не варто, тим паче українським розробникам, на фоні того, як ми, українці, самі критикуємо іноземні компанії за продаж ігор на території терористичної організації московія-рф-росія.

Але цей варіант неможливий, бо є ПДВ, і відповідно будь-який продаж гри в московії — це наповнення бюджету терористичної країни, тому продавати в московії не варто, тим паче українським розробникам, на фоні того, як ми, українці, самі критикуємо іноземні компанії за продаж ігор на території терористичної організації московія-рф-росія.

это очень однобокий взгляд, не учитывающий что они потратят эти деньги на водку вместо игры, а с водки не только НДС будет, а и акциз, не говоря уже про то что деньги останутся у них в стране полностью

Підписатись на коментарі