Знайшов на ebay MacBook Pro 15 (mid 2012) за € 25. Робимо з нього „пушку” під macOS Sonoma (Апгрейд, Optibay, RAM)
Хочу поділитися своїм недавнім уловом та досвідом відновлення заліза. Підібравши на онлайн-аукціоні класичний Макбук Про 15" (середина 2012 року, в алюмінієвому унібоді корпусі) разом із оригінальним зарядним пристроєм всього за 25 євро! Ноутбук приїхав у пошарпаному стані, але за такі гроші — гріх було не спробувати повернути його до життя.

Вирішив витиснути з цього старого товстуна максимум, зробити повне технічне обслуговування та накатати актуальну систему, щоб подивитись, на що він здатний зараз. Поділюсь процесом та технічними нюансами, раптом комусь знадобиться як інструкція.
🔍 Що було на борту та первинний огляд Ноутбук приїхав у пошарпаній коробці. З плюсів — корпус без фатальних вм’ятин, порти (включаючи ЮСБ 3.0) цілі. Батарея виявилася ще живою, хоч і «побачила життя». На борту вже стояв швидкісний твердотільний накопичувач! Рідний дисковод одразу пішов під заміну — у 2026 році він нікому не потрібний, а додаткові гігабайти навіть від звичайного жорсткого диска будуть набагато приємнішими.

🛠️ Розбирання та обслуговування (Термопаста — просто камінь) Зняв нижню кришку і зрозумів, що туди ніхто не заглядав роками. Система охолодження: кулери забиті пилом, а заводська термопаста під радіатором перетворилася на сухий камінь. Все вичистив, знежирив та намастив свіжу якісну пасту МХ-4. Без цього під навантаженням процесор Айві Брідж йшов би у жорсткий тротлінг (скидання частот від перегріву).

🚀 Апгрейд (Конфігурація з двома накопичувачами через перехідник) Оскільки бюджет проєкту мінімальний, вирішив зробити оптимізований сетап: • Основний диск: залишив твердотільний накопичувач на рідному місці для жорсткого диска (дякую попередньому власнику за апгрейд). • Додатковий диск: замість дисковода встановив кадді-перехідник (оптібей), куди закинув жорсткий диск, який лежав у мене без діла. • Оперативка: докинув дві планки пам’яті, сумарно розширивши об’єм до 16 гігабайт.

⚠️ Драма при запуску: Помилка оперативної пам’яті (Три гудки) Після збирання отримав класичний «сюрприз» — макбук не стартував і видавав циклічні 3 звукові сигнали. Хто в темі, знає — це проблема з розпізнаванням оперативної пам’яті. У моєму випадку планки, які я вибрав спочатку, виявилися для нього надто «екзотичними». Довелося взяти з іншого ноутбука (під наступний ігровий проєкт) дві стандартні планки по 8 гігабайт на частоті 1600 мгц.
🍏 Встановлення операційної системи Сонома через сторонній патчер Офіційно цей мак підтримує максимум систему Каталіна, на якій вже половина сучасного софту не запускається. Тому в хід пішла важка артилерія — ОпенКор Легасі Патчер. Успішно накотив макОС Сонома. Завдяки 16 гігабайтам оперативки та твердотільному диску на швидкій шині, інтерфейс працює дуже плавно, анімації не лагають. Для серфінгу, перегляду відео в 1080p (і навіть 4К через зовнішній монітор чи телевізор), роботи з текстом та базового використання — апарат ідеальний.
Підсумок: За 25 євро + трохи заліза зі старого барахла та пара годин роботи вийшов цілком живий та актуальний робочий інструмент із якісним екраном та надійним корпусом. Справжня магія старих алюмінієвих корпусів.
Якщо комусь цікаво подивитись на весь цей процес наочно (включаючи чистку, заміну деталей та як звучать ті самі 3 гудки на відео), я записав про це детальний огляд. Посилання на матеріали залишу в першому закріпленому коментарі, щоб робот не вважав пост спамом.
Процес відновлення, нюанси пайки та результат роботи я докладно задокументував на відео. Подивитися можна тут: youtu.be/tKp1bReOW1k
Немає коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів