«Урок засвоєно — ми перейшли на Blender». Autodesk довела до банкрутства інді-розробників через шахрайські ліцензії

Привіт, спільното! Інді-команда з Румунії The Scholastics отримала штраф від Autodesk через придбання ліцензії на Maya у шахрайського стороннього продавця. Як зазначили розробники, штраф у майже 15 тисяч євро банкрутував їхню маленьку студію.

У 2022 році The Scholastics випустили рольовий бойовик Wigmund з «унікальною системою бою в реальному часі».

Днями ігророби зазначили, що кілька місяців тому припустилися серйозної помилки — купили ліцензію на Maya у шахрайського стороннього продавця.

«Штраф від Autodesk довів нашу маленьку студію до банкрутства. Autodesk вліпила нам величезний штраф, неспівмірний із самою помилкою. Навіть після того, як ми пояснили ситуацію і те, що ми інді-команда всього з двох людей, вони все одно стягнули його в повному обсязі. Це було неймовірно важко і змусило нас поставити під сумнів усе, що ми робимо. Але після 7 років наполегливої праці ми не готові здаватися.

Щоб утримати нашу студію на плаву та профінансувати наступну гру, ми запускаємо найбільший розпродаж в нашій історії: 87% знижки на Wigmund. Якщо ви додавали нас у список бажаного, вам сподобалася наша унікальна бойова система, де миша використовується як меч, або ви просто хочете підтримати захоплену інді-команду з двох людей — ваша допомога прямо зараз означатиме для нас цілий світ», — написали The Scholastics.

Розробники також виклали лист-вимогу від Autodesk, який вони отримали. В корпорації стверджують, що геймдевці використовували недійсний серійний номер для двох ліцензій Maya. Згідно з графіками Autodesk, інструмент із цими ліцензіями використовували 23 дні. Тому компанія вимагала 14 742 євро (11 340 євро за ліцензії та 30% «відшкодування витрат»).

«Для порівняння: офіційна інді/персональна ліцензія Maya коштує близько $300 на рік. Це означає, що за якихось 23 дні помилкового використання через покупку у стороннього продавця вони захотіли стягнути з нас суму, яка в рази перевищує звичайну ціну для інді-розробників. Ми пояснили, що ми крихітна румунська студія з 2 людей, але ось такою була їхня відповідь. Після тривалих суперечок ми заплатили, щоб уникнути судового процесу, який маленька команда просто не потягне. Урок засвоєно — ми повністю перейшли на Blender. Ще раз дякуємо за всю вашу підтримку», — зазначили в The Scholastics.

Вони також пояснили, чому звернулися до стороннього продавця. Продукт продавався на eMAG (найбільшому офіційному маркетплейсі Румунії). Розробники зрозуміли, що з ліцензією щось не так лише після покупки та активації — продавець активував її самостійно, і вони взагалі не контролювали цей процес. Згодом автори Wigmund з’ясували, що їх додали до тайванської студентської команди розробників.

Що думаєте про цю ситуацію? Могла Autodesk піти назустріч розробникам? Чи The Scholastics самі винні в цій ситуації? Діліться думками в коментарях!

Підписуйтеся на Telegram-канал @gamedev_dou, щоб не пропустити найважливіші статті і новини про геймдев

👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Autodesk були мудаками серед монополістів, ще коли це не було мейнстрімом.

ничего не могу сказать, про Wigmund, но много чего про eMAG ))

а вообще похоже, что врут товарищи разработчики.
игра уже была много раз на распродажах и даже по более низкой цене.
поэтому вся эта история больше похожа на отчаянную попытку продать еще немного копий.

Ця інді-команда використовувала ассети від Hivemind Studios — зараз на розпродажі можна взяти на Humble Bundle там шукайте Ultimate Unreal and Unity Assets

ну, наприклад, є у мене зламана версія Maya, яка не допускає зв’язку з серверами Autodesk. Як вони дізналися, що вона ламана? там, що на кожній моделі чи 3d локації, якийсь код прописується?

Дарма ти це сказав, зараз теж 15$к заплатиш

Так, як вони вичисляють? Ось наприклад, замоделив я модель, потім перевів її в fbx чи obj і далі, наприклад скинув у Блендер та перезберіг її там. Як вони дізнаються? Ось наприклад, на всіх ламаних продуктах Автодекса у мене завжди стоїть кряк, який не пускає програми в інтернет. Це такі йолопукі ці розробники були, що віддали гроші за проги, які можна було на халяву з сіджиперсії скачати.

У мене тільки одне пояснення, що коли вони заливали гру на платформу, то вказували, що розробляли її на Майя та ще вказали свій логін чи аккаунт на Автодеске — то може так і спалилися.

это цыганский пиар, привлекают внимание как могут чтобы еще продать, те 15к это <0,4% от продаж их игры

Не 3д-шник, трошки цікавився темою і не розумію, що дає Maya у порівнянні із Блендером. Краще вартість цієї ліцензії задонатити у Blender Foundation.

А Autodesk повелися не дуже гарно. Звісно, там ніхто не буде розбиратися, чи це студія у 2 людини, які накосячили по нерозумінню, чи злісні порушники, і просто влупили згідно «умов користувача» штраф по максимуму.

Майю використовують не тільки 3д художники, а й аніматори та інші. Якщо моделювання в Блендері на рівні з Майєю, то анімація наприклад відстає.

Чистий блендер може і відстає. Але блендер з аддонами та плюс можливість писати власні аддони за допомогою ШІ дуже змінює воркфлов

Я працюю в західній студії і спілкувався з аніматорами на цю тему, блендеру ще досить довго до того щоб замінити майю в анімації. Типу, вони всі не люблять автодеск, але визнають що альтернативі майі в хай-енд ААА продакшені поки що немає. Особливо в студіях де є свої внутрішні тулзи, заточені під конкретний воркфлоу, аналогів яким немає.
Тому поки що сидять всі на майі бо експортити .fbx з блендера працює з великими костилями. Це в основному стосується character art, енвайронмент багато хто дійсно переходить на блендер.

блендеру ще досить довго до того щоб замінити майю в анімації

А яка аргументація? Типу — задорого перебудовувати пайплайни чи є якісь технічні перепони?

в студіях де є свої внутрішні тулзи, заточені під конкретний воркфлоу

аргументація — не хочуть переписувати тулзи під блендер)

Не можу сперечаттся бо 3д та анімація для мене лише хобі) До майі якось не дішли руки тому мало що в ній розумію. Але блендера мені більш ніж досить щоб робити або редагувати анімації. Думаю в людей з прямішими руками ніж у мене не повинно бути великих проблем)

Є таке поняття в ЄС «неправомірна винагорода». Цей кейс прекрасно в нього вписується.
Приклад:
Мені мій банк влупив пеню в розмірі 43€ за те, що в мене на рахунку, з якого я плачу витрати на квартиру, не вистачило 1€. Я мав погасити цю нестачу на протязі 3-х днів. При тім — банк не прислав мені повідомлення про те, що він мені щось позичив, ні умови такої «позики’ також. Я пішов у поліцію та написав заяву — банк повернув кошти, ще й вибачилися, і на мою вимогу заблокував всі «послуги» такого штибу.
В одним із пунктів того закону є те, що штрафні санкції, чи пеня за несплату, чи використання послуг/продуктів, не можуть бути кратно вищими, ще й на порядок, чим якась фінансова провина/ліцензія і т.п, від комерційної приватної структури. Такі штрафи/санкції може накладати держава, і то через суд.
Тому — або румуни лохи, що не знають законів, або пиз-нці, що роблять хайп на рівному місці.

Бо автодеск максимум міг виставити їм ціну за річну ліцензію, за дві машини, і нараховувати пеню не більше чим 1-2% на місяць (там є нюанси але розбіжність не висока, +10% якщо рахунок не сплачено за перші 15 днів, щось типу такого), і в випадку несплати, подати до податкових органів, для примусового стягнення. Або требувати 15к через суд, але він там би програв з тріском, а ще чекав би на розгляд справи років зо три-п’ять. Такі судові тут не швидкі.

Блендер це не найкраще рішення, повністю безкоштовний, має купу аддонів і величезне ком’юніті, а ще до жопи безкоштовних курсів в ютубі. Треба було одразу на блендер переходити
Блендер робить бррррр

блендер це найкраще рішення, ти чо бля берега попутав

Так йому, покажи хто є хто!

Unreal Engine 5 найкраще рішення. Інструменти моделювання вже інтегровані в UE5, Blender вже не потрібен.

На мою думку це сильне перебільшення, може анріал має якісь інструменти, але вони поки що точно не конкурент блендеру

Можна взяти Unreal Engine 4 плюс Blender це гарна комбінація.

Ні. UE тули майже всі жахливі, хоча ретаргет наче нічого. Але все одно після ретаргету фікшу в блендері. Тільки нормально фізікс ассет налаштувати чого вартує...

Спробуйте змістити півот на скелетному меші, та зробити ваги, у складних моделях.
У Блендері — простіше.

Підписатись на коментарі