Який ігровий рушій вибрати новачку в геймдеві?
Привіт, спільното! Маю запитання до досвідчених спеціалістів та інді-фахівців. Який ігровий рушій сьогодні найкраще підходить для повного новачка?
Розумію, що багато чого залежить від того, яка це має бути гра, в якому жанрі тощо. Але все ж загалом бачу два різні шляхи для новачка:
- Умовний No-code (Construct, RPG Maker тощо) — щоб зосередитися на геймдизайні та швидкому результаті без вивчення мов програмування. Але чи не заведе це в якийсь момент у глухий кут, коли захочеться створити щось складніше?
- Або ж популярні на ринку Unity, Unreal Engine, Godot — поріг входу вище, бо треба вчити C# або C++. Та хоч на початку буде важче, але може опанувавши популярні інструменти, потім не доведеться перевчатися і будуть затребувані навички на ринку праці?
33 коментарі
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівGodot або O3DE найкраще для новачка, щоб зрозуміти як це все працює. unity/ue це може потім, якщо вони ще будуть потрібні через 5 років...
А что случится через 5 лет?
youtube.com/watch?v=...?t=60&si=-HUeA-tRHU9vaBuZ
Я з тих хто починав із
Unity думаю самий ідеальний. Велике комюніті, багато інформації і всього готового. Підтримка всіх платформ. Можна і малі проети робити так і АА. Теж є плагіни для візуального програмування. C# досить зручни і зрозумілий по структурі. АІ досить не погано впорається і пояснить.
Максимально F.A.Q питання — для чого ? Для інді проктів — Goodot, LibGDX обо OGRE 2 для продвинутих.
Якщо мета знайти роботу і заробляти на життя Unreal, Unity чи Cry Engine.
Пройдись по вакансіям, подивись, що затребувано на ринку праці в цілому і там де більша кількість те і вчи тоді, бо це зараз затребувано ринком праці. А також на зубок зазубарь відповіді на штатні запитання у співбесіді на ці посади, DOU часто їх публікує.
Unity вне конкуренции. Легко прототипировать, понятный язык, много всего готового из коробки, поддержка кучи сторонних штук (вроде Spine, например), спокойно билдить под все платформы.
Треба пробувати самому і дивитись до чого душа лежить. Хочется робити піксельні гри швидко то брати годот чи гейммейкер, хочется бути школобобою що пилить гта про козаків, то ує5 для вас.
Unity.
Найнижчий порог входу із величезним сміттєзвалишщем готових «з коробки» рішень для будь-чого.
Це дозволить роботи потрібний геймплей відразу без ризику впертись в обмеження рушія.
Моя думка, якщо інді-проєкт 3D-гри — беріть Unreal Engine 4.27.2 , ігноруйте C++ і робіть гру повністю на Blueprints. Це найкращий варіант з усіх, які я знаю. А я спробував багато ігрових рушіїв.
Unreal Engine 4 і Unreal Engine 5 по левел-дизайну НЕ величезних відкритих світів і по кодуванні на візуальній системі програмування Blueprints майже ідентичні. Якщо не заглиблюватися в деталі, то різниця між UE4 та UE5 є в якості графіки, кінематографічних анімаціях та створенню величезних відкритих світів, над якими працюють тисячі людей. Для інді-проєкту різниці особливо не буде між UE4 та UE5, якщо, звісно, ви не хочете вражати графікою (а вже запізно для цього).
Також системні вимоги в Unreal Engine 4 нижчі, проте ліцензія така ж, як і в Unreal Engine 5.
Розпочинайте з Unreal Engine 4 і пізніше зможете перейти на Unreal Engine 5.
А є до речі приклади успішних ігор, зроблених повністю на блупринтах, крім Експедиції 33?
Спершу хочу поставити у приклад себе XD
Але, мені знадобиться зробити ще кілька неуспішних ігор на Unreal Engine перед тим, як досягти успіху.
Я це пишу, бо, моя гра потрапила в одну із двох статей тут на цьому сайті:
«Ігри продаються настільки добре, наскільки заслуговують». Які висновки зробили українські інді-розробники з успішних релізів
gamedev.dou.ua/...m-successful-indie-games
«Інді-ігри, на жаль, слабо продаються». Уроки, які отримали українські незалежні розробники після провальних релізів
gamedev.dou.ua/...-from-failed-indie-games
Уточнюю. В провальну статтю моя гра потрапила (це мій перший комерційний реліз — і цей реліз провальний). Але, я буду продовжувати робити ігри. Можливо, мені треба зробити ще 5 ігор, і, я надіюся, що одна з моїх майбутніх ігор досягне успіху.
Так, я в курсі. Читав обидві статті і регулярно публікую ваші дописи. Шкода, що гра провалилася, але це досвід. Будемо чекати на наступний ваш проєкт!
А, якщо серйозно, то подивіться інтерв’ю з розробниками ігор на каналі Томас Браш — Thomas Brush — там є інді ігри, розробники яких окупляють свої проєкти.
О, дякую за пораду! Подивлюся
Choo-Choo Charles
рекомендовать полному новичку в качестве первого движка UE это как рекомендовать лишать девственности в колено-локтевой позиции )
Метафори у вас колоритні
На мою думку, якщо 3D, то Unreal Engine 4 — це найкращий ігровий рушій для новачка у 2026 році. Я це пишу серйозно і зі 100% впевненістю. Я давно, у свої 13 років намагався розібратися з одним пропрієтарним ігровим рушієм, де все було на C++ (навіть скрипти для квестів) і то була справжня біль. У контрастному порівнянні, сучасний UE4 або UE5 має купу інструментів, багато навчальних метаріалів, вичерпну документацію і навіть AI асистента для підказок, що і як зробити.
Єдине, що треба зрозуміти новачкам — це не робити новий Скайрім самому. Перші ігри новачків мають бути дуже простими.
А ще я вже написав вище пораду ігнорувати C++ і робити СВОЮ ПЕРШУ ГРУ повністю на Blueprints.
Продовження думки. Зараз, сучасні ігрові рушії всі гарні.
- Unity — гарний вибір.
- Godot — гарний вибір.
- Unreal Engine 4/5 — найкращий вибір.
Усі 3 представлені ігрові рушії гарно працюють і вирішують потрібні задачі. Ця інформація тільки для 3D-ігор, бо коли робите 2D-гру, то треба думати про рушії з іншої точки зору. Гарною практикою буде зіставити окремо топ 3D і топ 2D ігрових рушіїв. Будь-який з цих 3 вказаних мною рушіїв буде чудовим вибором для новачка. Це моя думка. Просто Unreal Engine найкраще підійшов для моїх задач і саме Unreal Engine по левел-дизайну (моя основна спеціальність) найпродуктивніший.Окремо хочу написати про AI агентів для програмування. Новачки не вміють з цим працювати ефективно. Ви спочатку вивчіть мову програмування C++ а вже потім вчіть ШІ і як його впровадити у робочі процеси. А якщо ви без навичок програмування користуєтеся ШІ помічниками, то ви залишитеся стажером (тупим стажером назавжди, без жартів), оскільки ви не будете навчатися у сфері програмування і розробки програмного забезпечення. Надмірне використання ШІ шкідливе для вашого розуму. Це пастка для новачків. ШІ все робить за вас, але без ШІ ви безпорадні.
А як ви відноситеся до ШІ агентів, які пишуть код? Це дозволяє вам швидше робити ігри або сповільнює вас?
Залежно від типу гри і поставленої цілі. Якщо задача — опанувати рушій, створити перший проект для досвіду і думати про комерційну співпрацю — однозначно Unity. Але якщо хочеться просто швидко створити щось невеличке аби лиш спробувати себе в подібній ролі, то в залежності від типу гри може підійти GDevelop (рідко чую про нього, але насправді досить простий і ефективний для невеликих ігор) чи навіть Renpy, рушіїв для подібних цілей зараз безліч)
Цікаво про GDevelop. Якось не звертав на нього увагу, почитаю
Він ніби більше під мобілки, але з плюсів — там є можливість інтегрувати рекламу і внутрішньоігрові купівлі без «танців з бубном», саме цим і виділяється серед no-code. Ну і якщо попередньо володіти Javascript, то його функціонал суттєво розширюється😅 хоча і базових фіч більш ніж достатньо
Так, глянув, що він більше під мобілки, але наче і для ПК теж підходить
Unity з вайбкодинґом це "no-code"?🤔
Та все ж відчуття, що при вайбкодингу треба розуміти, який результат хочеш отримати. Інакше, як знати, чи нормально AI навайбкодив чи ні.
Краще починати зразу з робочого рушія, на якому плануєш сидіти. Вибирати вже відносно потреб, але сенсу гратися з No-Code не бачу.
Власне, так, яка має бути гра) Чи, радше, серія ігор, чи бачення себе в геймдеві, якщо є таке бажання.
Наприклад, свій власний шлях я бачу у роботі саме із 2д проєктами, тому мій вибір це Unity, як рушій, який більше орієнтований на 2д, але має і 3д можливості, якщо я раптом захочу робити 3д ігри.
Анріл відкинув, бо робота із 2д там — це, скоріше, випробування власних скілів, ніж розробка.
А Годот відкидаю, бо а) там русня близько топчеться, б) не має такого маркетплейсу із асетами як на Юніті чи Анрілі.
Тобто в бік умовного Construct чи того нового s&box на сорс 2 не варто дивитися?
Я б, мабуть, не дивився, якщо тільки починаю досвід у розробці.
s&box знаходиться у фазі early adopters, там точно треба мати якийсь досвід із іншими рушіями, аби розуміти що в ньому добре, що погано, які пробувати підходи у роботі. Дуже мале ком’юніті, яке може допомогти.
Construct, мені здається, може і є непоганим 2д рушієм, але, знову ж таки, якщо є майбутні плани, чи хоча б вірогідність, працювати із 3д, та ймовірність працювати із командою, а не соло, то набагато легше буде знайти людей, яким потрібен Юніті-розробник, для сумісної роботи.