5 ігрових серій, які перейшли на Unreal Engine

Вітаю, gamedev спільното! Помітив у своєму списку бажань в Steam цікавий факт — продовження ігор серії створюються на Unreal Engine 5, хоча попередні ігри серії створювалися на інших ігрових рушіях. Ця вибірка не про інді ігри, а про досвідчені геймдев компанії (в бізнесі класу АА і класу ААА) і вони мають мінімум 2 продукти на ринку ПК і консолей. На додачу, їх вибір ігрового рушія для власних ігор відбувається вже не вперше — це точно.

Зі своїх 20-25 улюблених ігор на ПК знайшов аж 5 ігор, які мали схожі випадки розвитку подій всередині вже досвідченої геймдев студії — попередню гру серії було зроблено з використанням іншого game engine, а нову гру серію — на Unreal Engine було розроблено або все ще у розробці, проте продукт точно буде випущено, оскільки має трейлер і відеогру було включено до Unreal Engine Games Showcase 2025.

Цікаво, як розвивається ігрова індустрія. Технологія від Epic Games все частіше з’являється на екранах завантаження.

Звісно, це лише моя особиста, мала вибірка, але коли 5/20 улюблених ігор мають схожий сценарій — студія має експертизу в іншому ігровому рушію, але переходить на Unreal Engine — то про це хочеться запитати на форумі.

Нижче наведу список з 5 ігор, які стали улюбленими ще з попередньої гри серії, де Unreal Engine ще не використовували, а, замість використовували інший ігровий рушій:

• або пропрієтарний ігровий рушій, розроблений всередині студії — 2 випадки із 5 — розвивали власну технологію;
  • або Source від Valve — 1 випадок із 5, унікальний, оскільки Valve майже не ліцензує свою технологію;
  • або Unity — 2 випадки із 5 — доволі частий випадок, оскільки Unity популярний ігровий рушій.

Але наступна гра серії на Unreal Engine.

У моєму списку нижче із 5 ігор є 1 відеогра на Unreal Engine 4 і ще є, 4 відеогри на Unreal Engine 5.

S.T.A.L.K.E.R. 2 Heart of Chornobyl

Made with Unreal Engine 5 - S.T.A.L.K.E.R. 2 Heart of Chornobyl

Subnautica 2

Made with Unreal Engine 5 - Subnautica 2

Frostpunk 2

Made with Unreal Engine 5 - Frostpunk 2

BLACKFROST The Long Dark 2

Made with Unreal Engine 5 - BLACKFROST The Long Dark 2

Insurgency Sandstorm

Made with Unreal Engine 4 - Insurgency Sandstorm

Якщо цікавлять теревені про ігри та геймдизайн, то можете написати мені у телеграмі (клік) для обговорення ігор і їх дизайнерських рішень.

Сьогодні на форумі я хочу обговорити технології та інструменти геймдев-студій.

Які у вас думки щодо цих випадків? Чому ж так виходить, що старі студії, розробники ігор, все частіше обирають Unreal Engine для своїх ігрових проектів в 3D-іграх для ПК і консолей, хоча їх попередні ігри серії використовували інший ігровий рушій.

Тож цікавлять ваші думки і відповідь на запитання:

Unreal Engine всюди? Що думаєте про ситуацію, коли студії з багаторічною експертизою в іншому ігровому рушію переходять на новий для них Unreal Engine 5

Підписуйтеся на Telegram-канал @gamedev_dou, щоб не пропустити найважливіші статті і новини про геймдев

👍ПодобаєтьсяСподобалось4
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Люди що пілили рушій сталкера осіли в 4А тому можуть дозволити не пересідати на анріл. У випадку сталкера то була практично нова команда у якої скоріше за все не було вихідного коду x ray, тож вибір був очевидним

вихідний код є навіть у спільноти

не все то Indie Game Developer, Level Designer, Game Designer, Unreal Engine 5 Tutor, що вміє збілдити проєкт 🙃🙃🙃🙃🙃🙃🙃🙃🙃

коли ми вже перестанемо хайпувати, робити вигляд, що «ми» розробники. а не зацікавлені розробкою?))) це питання до багатьох українців, що сьогодні називають себе розробниками

мені не подобається ця мильна бульбашка з розробників, що навіть не розбирали, як працюють шаблони в ігрових рушіях, перестаньте видавати себе за розробників — ви не розробники 🤷 я бачу ваші проєкти, я бачу як ви їх анонсуєте, релізите... і в них ніхто не грає, з нових інді-ігор мені сподобалась тільки гра «кафе Аркадія», всі інші просто щось роблять і називають це іграми, перестаньте вбивати український геймдев, те що ви робите — це не ігри, це ваше бажання випустити щось схоже на гру, ви робите шлак, це навіть не треш, бо треш — це жанр, треш — це Cruelty Squad, а ваші проекти наче з’явилися з уроків Scratch для школярів, перестаньте, будь ласка, називати себе розробниками, ви не знаєте що таке dispatcher

почніть задавати запитання для ші, почніть робити брейншторми копіюючи відповіді між двома ші та дивіться, як вони «думають», будь ласка, не знаєте що робити — спитайте у ші, перестаньте витрачати свій час та наше інформаційне поле на сміття

я скоро почну робити про вас шортси в стилі відео про качалку, та показувати, яку фігню ви робите 😄 це вже не смішно, 2022 давно пройшов, досить хайпувати та робити пафосне лице розробника

Маленька shipped game це найсильніший результат
— Цитата від ChatGPT

Друже, я пройшов 4 онлайн-курси з геймдизайну і хочу сказати, що твої слова повністю неадекватні.

Якщо треба порадити онлайн-курси з геймдизайну, запитайте в особистих повідомленнях. Усі чотири пройдені мною курси по геймдизайну гарні, всі можу рекомендувати. Всі курси дають гарну теоритечну базу. Далі — або влаштовуєтеся на роботу або робите власні ігри або працюєте по контракту або працюєте фрілансером. Що б ви не обрали, курси стануть у нагоді. Також курси з геймдизайну, якщо вони свіжі, бонусом дають сучасне розуміння ігрової індустрії. А це — важливо, бо якщо ви грали тільки в ігри 90-их, то експертиза дуже застаріла і про це викладачі курсів наголошували.

Якщо тебе цікавлять 4 словосполучення у моїх спеціальностях вказані на цьому сайті, то це тому, що,
у мене немає роботи по одній спеціальності на повний робочий день і мені хочеться займатися різними речами одночасно:
✅ Indie Game Developer — 3 сторінки моїх ігор є в Steam, перший реліз у 2024 році, другий реліз скоро. Я використовую Godot Engine або Unreal Engine 5.
✅ Level Designer — я фрілансер і шукаю замовлення як левел-дизайнер і є блог про левел-дизайн.
✅ Game Designer — закінчені 4 онлайн-курси і контрактна робота гейм-дизайнера під NDA.
✅ Unreal Engine 5 Tutor — YouTube-канал з освітніми відео плюс особисті консультації.
Насправді я не супер людина, що працює в 4 рази більше.
Я просто розвиваю різні напрямки.

А, якщо підійти до цього питання не з точки зору геймдизайну, а, з точки зору розробки і оптимізації ігор, то:

не все то
що вміє збілдити проєкт
перестаньте, будь ласка, називати себе розробниками, ви не знаєте що таке dispatcher

Це повне невігластво, хоча-би тому, що написали це просто так тут на форумі, не подивившись навіть мої останні уроки на ютубі, де використовуються інтерфейси для комунікації між Blueprints — я ці уроки публікував на форумі нещодавно для всіх.

2022 давно пройшов

Я з 2022 року викладаю Unreal Engine для дітей і я вмію робити як гарно у розробці, так і погано у розробці. Для швидких прототипів я можу зробити погано по продуктивності, бо це не має сенсу робити гарно, але я не роблю з цього відеоуроки, а просто викидую проєкт, на який витратив до 2 днів.

Проте, для ігор, які мають потенціал на довгий цикл розробки, я пишу документацію і закладаю фундамент у розробці на майбутнє. Відеоуроки мого авторства про Unreal Engine навчають робити гарно і саме цьому підходу.

Іноді я можу давати рекомендації своїм учням створити гру швидше, але це свідома тактика, щоб швидше викинути проєкт і розпочати робити новий проєкт.

Ну, і останнє:

ваші проекти наче з’явилися з уроків Scratch для школярів

Я сам можу робити такі уроки для дітей і знімати такі відео. Я автор навчальних матеріалів. І немає нічого поганого у тому, щоб дітям вчитися програмуванню на цьому. Це освіта.

І тут японці такі: «hold my beer».

У переважної більшості Unreal або CryEngine

Тому що це дуже дорого підтримувати свій енжин, щоб він відповідав вимогам часу був конкуретним в тулзах. Крім того я впевнений у всіх цих пропрієтарних двіжках там ТАКЕееееее легасі тянеться, що простіше весь двіжок викинути й написати заново аніж виправити. А тому легше перейти на шось вже існуююче яке відповідає вимогам часу і регулярно отримує апдейти.

у всіх цих пропрієтарних двіжках там ТАКЕееееее легасі тянеться

Якщо адекватний менеджмент та планування — не думаю, що там аж так багато легасі.
І якщо можна використати Unreal (бо свій енжин не дає чогось, чого немає в Unreal), то чому б не використати?
Здається, Unreal еволюціонує у правильному напрямку, і причин його не використовувати з часом стає все менше.

це ж не автоматично робиться. кожен новий апдейт чужого рушія це додатковий геморой з адаптацією всього, що було заточено під попередню версію. он GSC ще й досі не можуть оновитися.

Це все звісно непогано, анріл хороший рушій, але мене непокоїть що в якийсь момент вони можуть стати монополістами і диктувати які завгодно умови. Потрібна здорова конкуренція.

О, так, мене це також бентежить. Але, я вірю, що Тім (CEO Epic Games) такого не зробить, бо він розуміє своїх клієнтів — тих, хто ліцензує ігровий рушій і що ставка роялті 5% — це чудова угода. Але, якщо якась інша компанія купує Epic Games у майбутньому, а Тім йде на пенсію, то може статися шок.

Ну коли юніті почав творить хуйню зі своїми умовами ліцензування, то народ відразу побіг в годот, в анріал. І анріал також може повторити цей шлях. Тому нема поки що мнополіїї і я сумніваюсь що буде. Згідно тієї ж стімдб за 2025 рік в стім 8.5к ігор було релізнуто на юніті і всього лише 3.2к на анріал

Якщо Disney придбає Epic Games, тоді буде «весело».

небінарні речі в бінарному середовищі — ото буде видовище

Підтримка власного рушія це:
1. Дорого. Потрібна виділена команда, і немаленька, якщо ми кажемо про гру АА чи ААА якості.
2. Складно. Потрібні дуже вумні люди, які будуть його робити. Такі спеціалісти «штучний товар». Студія може дуже сильно постраждати, якщо ключовий(і) член команди підтримки рушія покине команду.
3. Доводиться набивати гулі самим. Хоч і не займався розвитком пропрієтарного рушія, але можу тільки уявити, скільки виникає ситуацій, коли нова фіча вимагає доробки рушія.

Ну, а Аріл вже часто стає вибором за замовчуваням для АА та ААА 3Д проєктів. Багато спеціалістів, підтримка, інфраструктура.

Думаю це відбувається тому що власний рушій писати і підтримувати банально дорого. Команда витрачає час/кошти на роботу яка не приносить прибутку👐

А щось ви Відьмака 4 забули. Наче ж теж на UE5 буде

Підписатись на коментарі