1300 вішлістів та 200 продажів. Досвід релізу українського шутера The Hollow

Всіх вітаю, я Віталій Чиж. Викладач, історик, соціолог, і трошечки розробник.

І сьогодні хотілось би написати топік про ті проблеми, з якими стикнулась The Hollow по виходу. Проблема доволі комплексна, і пунктів її багато. Розпишу категорії, де проводилась робота, і що з цим робилось. Це звісно, промокампанія гри, технічний стан, а також загалом продажі.

Почнемо з промокампанії

Перший етап промокампанії від нас був доволі незвичним для нас самих. Ми зробили сторінку в Steam, та збирали вішлісти. Вперше за весь час наших розробок. Тут було два страхи

• Мале охоплення вішлістами.
  • Перегрітий вішліст.

І справдився тільки перший страх. Гра на релізі мала 1300 вішлістів. З мого розрахунку гру мав би купити кожен 10, і це так і відбулось. Продано всього нами приблизно 200 копій, що трошки перевершило мої очікування. Повернень було не дуже багато — 18.

З одного боку — непоганий результат. Проте для нас особисто — він не є повністю задовільним. Для нас, які робили не дуже довгу гру 2 роки — результат не провальний, але і не ахті, як то кажуть.

Що ми робили з тою промкою до виходу гри

Є в нас група в телеграм. Там публікували новини. Неочікувано для нас, ми виявились популярними в місті, де я проживаю — в Полтаві. Зіграв великий плюс те, що ми потрапили до локальних новин. Зокрема, на «Суспільне. Полтава» та в місцеві обласні телеграм — пабліки. Це дало буст вішлістам. І ми перешагнули за 1000 вішлістів завдяки нашому місту. І плюс до цього, доволі швидко, методом «сарафанного радіо» було поширено інформацію серед молоді міста, здебільшого студентів. Я викладач, і для них це було, як мінімум, неочікувано.

Окрім того, нами надавались такі собі «Щоденники розробника» і робилась інформаційна шумиха за допомогою статей на цьому ж сайті (ДОУ).

Ну і інтерв’ю «Суспільного» — в тему, як ніколи. Брали прямо в нас дома.

Що робилось по виходу гри?

Тут вже і почались основні проблеми. Гра вийшла складнішою, чим задумувалось, проте то ще і на краще виявилось. Технічні проблеми були усунені доволі швидко.

Почали розсилати ключі блогерам. І тут у мене виник момент складності. До багатьох ми не достукались. Чи то втрачались десь в недрах таких самих розсилок, чи то ще що — не відомо достеменно. Але то і не важливо. З рекламою в ігрових спільнотах склалась ситуація дещо краще.

Неочікуваним став інший поворот, адже гра поширювалась знову ж таки полтавським сарафанним радіо та «Суспільним» з місцевими телеграм пабліками. З Харковом не вдалось, там ми не вистрілювали, хоча здебільшого наші ігри раніше були пов’язані саме з ним, та і програміст звідти. Я ж повернувся на історичну батьківщину, звідки пішов мій рід, тому і гра тепер — Полтавська.

Звісно, розіслали ключі кураторам. І отримали аж 1(!) рецензію кураторів. Та і з рецензіями в Steam тугувато йде: 9 відображається, а 11 є в наявності. Звісно, росіяни вже обгадили, коли купили через турецький чи казахський аккаунт. Бо в Ру регіоні і в регіоні РБ не продається.

Неочікуваний поворот

Не можна сказати, що погано в нас ідуть справи. Вони ідуть, проте не в геймдевному руслі, а скоріше — в публічному. Наприклад, нашу гру хтось додав на Вікіпедію, а також декілька солідних відомств про неї написало. Зокрема, Національна спілка письменників України, а також СумДУ. Гра скоріше реально цікава не стільки як гра(бо це класичний такий шутер з поступовим отриманням зброї), а як феномен культурний.

Всі знають, що я за освітою історик. І гра задумувалась скоріше, як один з методів зацікавити суспільство нашою історією і як пугалка можливим майбутнім, якщо ми будемо сіяти зраду серед самих себе. Нам і так її вистачає в реальності, самі знаєте.

Висновок

Ми робили гру, але вийшло щось більше, ніж гра. Хоча ми хотіли робити саме цікаву гру. Чи вийшло в нас зробити цікавий феномен? На це відповідь дає власне сам гравець, і певно, відповідь його для самого себе, не для нас. Сенсів в «Лощину» ми вкладали дійсно багато. Але всі бачать в ньому щось своє. А дехто просто за графіку хейтить, чи ще за що. Але без цього ніяк!

Феномен заключається в тому, що гра зараз веде себе, як дрожжове тісто — вішлісти тільки збільшуються, і вже підходять до 2,5 тисяч. Будемо готуватись до літнього розпродажу, де будемо демонструвати своє лице. Тож боротьба триває!

А якщо є бажання купити гру зараз, і написати рецензію(бо ну дуже треба та рецензія, повірте), то можна зробити це тут:

store.steampowered.com/...​0/The_Hollow/?l=ukrainian

Підписуйтеся на Telegram-канал @gamedev_dou, щоб не пропустити найважливіші статті і новини про геймдев

👍ПодобаєтьсяСподобалось4
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Ctrl + Enter
Ctrl + Enter
Звісно, росіяни вже обгадили, коли купили через турецький чи казахський аккаунт. Бо в Ру регіоні і в регіоні РБ не продається.

Не зрозумів, а де саме? У вас ж 1 негативний відгук і він українською.

Якимсь чином взяли якісь ру куратори

А, так то база. Вони зазвичай клянчать ключі, пишуть на пошту.
Листи англійською, але куратор без проблем може бути ру. Особливо варто перевіряти, якщо куратор просить відразу 5-10 ключів, бо ці потім ще й продавати будуть.

юначе не питання що до підтримки, вже можна придбати в стімі? не знаю коли зможу пограти але придбаю обовязково!

Та вже можна)

Підписатись на коментарі