«Справжні гравці це ненавидять»: 10 порад щодо створення демоверсії гри, які допоможуть не відштовхнути покупців
Польський геймдизайнер, тестувальник, YouTub-блогер та інді-ентузіаст Павел, відомий у мережі під ніком Kantal, поділився жорстким, але корисним переліком порад для розробників.
Він виокремив 10 типових помилок в демоверсіях ігор і дав поради, як зробити їх ефективними, а не дратівливими для потенційних покупців.
«Я тестую близько 300 ігор щомісяця — демоверсії, плейтести, приватні білди — і розробники досі не можуть зробити нормальне демо. Ось 10 речей, які вам варто знати, бо справжні гравці це ненавидять теж», — емоційно пояснив Kantal.
1. Пріоритет — механікам, а не сюжету
У демоверсії гравці хочуть бачити «чистий» геймплей. Якщо у вас файтинг — дайте побитися, якщо платформер — пострибати. Пʼятихвилинні вступи та довгі експозиції в демо лише псують враження, якщо гравець планує витратити на знайомство всього
2. Дайте можливість пропустити все
Відсутність опції пропустити текст чи відео — це зло. Гравець прийшов відчути ігролад, а не дивитися кіно. Дайте йому можливість якнайшвидше переконатися, що за цей досвід варто платити.
3. Базові налаштування — це мастхев
Гравцеві потрібен контроль. Обов’язково додайте можливість вимкнути ефекти CRT, scanlines та screenshake. Також критично важливо додати налаштування роздільної здатності та режим роботи у фоновому вікні (останнє особливо оцінять стрімери).
4. Додайте кнопку зворотного зв’язку
Не змушуйте гравця приєднуватися до чергового Discord-каналу. Краще додайте посилання на приватне опитування безпосередньо в гру. Це дозволить вам зібрати якісний фідбек та email для подальшої комунікації.
5. Обережно зі звуком
Демо не обов’язково має бути ідеально відполірованим, але уникайте різких та монотонних звуків, що часто повторюються. Це створює погане перше враження, яке потім важко виправити.
6. Туторіал має бути опціональним
Навчання необхідне, але воно має бути таким, яке можна пропустити. Особливо в демо, де люди хочуть експериментувати, а не проходити
7. Локалізація — це повага
Якщо є можливість, зробіть переклад демоверсії. Це сигнал гравцям, що ви про них дбаєте. Це часто додає «+1 бал» до загальної оцінки проєкту та допомагає отримати заповітний вішлист.
8. Будьте активними в Steam Community Hub
Створіть окрему тему для обговорення демо. Читайте повідомлення, допомагайте гравцям та робіть нотатки. Ваша присутність у спільноті має значення.
9. Не обмежуйте демо часом
Не видаляйте демоверсію через два тижні після фестивалю. Гравці — зайняті люди, а щотижня виходить багато хороших ігор. Дайте їм час знайти вашу гру пізніше, і вони віддячать вам вішлистом.
10. Оновлюйте демо разом із повною версією
Деякі гравці хочуть спочатку спробувати оновлений білд, а вже потім купити гру. Підтримуйте демоверсію в актуальному стані, щоб допомогти їм прийняти остаточне рішення.
3 коментарі
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівВсі поради гарні, але на локалізацію грошей немає. Тож порада № 7 — мимо.
Я хочу поділитися своїм досвідом. Спробуйте створити гру без слів (або демо-версію без слів). Навіть інтерфейс можна створити таким, що замість слів були значки (icons). Гравці демо-версій вже грали в сотні ігор і знають про існування кнопок Play, Options, Exit. Суть кнопок головного меню не відрізняється від гри до гри, а якщо замінити текст на картинки, то все буде ок, все будо зрозуміло гравцю. (Ця порада не підходить для всіх ігор).

Назви гри (логотип) можна залишити (словами), так як це не елемент клікабельного інтерфейсу і не елемент гри.
по Пункту 7.
Ось якраз зараз займаюсь створенням функції локалізаціії для конкретної програмки (для ігор).
Добре що Регулярні вирази стали моїм щастям, хоч це сталось аж на 20+ роках моєї практики програмування.
Що сказати корисного іншим?
По 7 пункту, треба наперед проєктувати і вчасно зупинити розробку основних механік гри, або не зупиняючись дати завдання певним робітникам, щоб розробили функціонал багатомовності для гри. Чим пізніше це буде, тим сильнішим стане «шокуючий» процес створення локалізацій.
ПРИЧИНА: пр створенні гри, розробник працює з динамічно зміненим середовищем, а не людиною яка локалізує гру одноразово після виходу «єдиного релізу» без апдейтів і без виправлення майбутніх помилок.
«банально погано» — якщо з демки треба вийти через Alt+F4 )))
Таке буває в демках асетів розширення (ігрових Систем) в ігровому рушії.
В демках саміх ігор я частіше би хотів відчути якийсь епізод гри, окрім початку гри. Це побажання залежить від типу гри. Я не вважатиму спойлером в демці, якщо мені покажуть НЕ послідовні 60 діалогів, а якісь епізоди, можливо з швидкими жартівливими результатами (які зустрінуться посеред гри).
Але звісно. Гру пишуть часто послідовно в межах розвитку подій. А відео (огляд гри) — легше зробити таким як я вказав у вигляді «побажання до демки».