Відродження Steam Greenlight? Що ви знаєте про угоду на випуск ігор в Steam на S&box?

​Питання. Чи стане S&box на Source 2 дійсно конкурентом популярних 3D ігрових рушіїв Unreal Engine 5, Unity, CryEngine V, Godot Engine? Бо в інтернеті про це було багато новин ще до виходу, в тому числі купа ютуб відео. Але тепер після випуску які можна зробити підсумки? Це конкурент чи ні?

S&box — це ідейний спадкоємець Garry’s Mod від студії Facepunch Studios, який еволюціонував у потужну ігрову платформу та open-source інструментарій на базі рушія Source 2. Проєкт пропонує екосистему, подібну до Roblox, де високорівневі системи (редактор, мережа, інтерфейс) написані на C# та відкриті під ліцензією MIT, що дозволяє розробникам створювати власні ігри для професійного комерційного релізу. Поєднуючи досвід творців Rust та передові технології Valve. S&box вийшов в Steam у квітні 2026 року.

​Я веду канал на ютубі і хотів би розповісти про це, підготувати новинний сюжет, а через пару місяців купити S&box і спробувати там щось створити. Мене цікавлять нові технології та їх перспективи, особливо ігрові рушії. Але я навмисне не знімав відео до виходу S&box, щоб не вводити аудиторію в оману якимись обіцянками. Вважаю, що потрібно розказувати лише коли воно працює і можна випускати ігри в Steam і що в цьому не буде перешкод.

Питання: ​​Вже є прозора інформація як отримати ліцензію на випуск гри в Steam на рушію Valve’s Source 2 через S&box від Facepunch Studios? Що для цього потрібно? Чи це аналог вже померлого Steam Greenlight? Чи рішення на видання ліцензії залишається за Facepunch?

Мене бентежать деякі відгуки користувачів в Steam, які помітили в EULA, що там присутні ОБОВ’ЯЗКОВІ АРБІТРАЖНІ УГОДИ ТА ВІДМОВУ ВІД КОЛЕКТИВНИХ ПОЗОВІВ. Що це означає практично? Чи має право Facepunch аннулювати ліцензії? Хто взагалі контролює видачу ліцензій, якщо Valve дозволили Facepunch видавати ліцензії на їх технології Source 2 на випуск ігор в Steam?

Це варте уваги інді розробників, які планують випускати ігри в Steam? Чи це іграшка для прототипування і не більше? Звісно, я міг би сам у всьому розібратися, але зараз я дуже зайнятий розробкою нової власної гри на Godot Engine в 2D. Наступну свою 3D-гру я планую або на Unreal Engine або на S&box. Ще варто вирішити, який ігровий рушій буде використовувати моя наступна 3D гра.

Маю думку, що вивести такі обговорення на форум важливо, щоб усі були в курсі, що там відбувається. Це нове. Інформації дуже мало. А в день виходу S&box, 28 квітня, я був зайнятий створенням відеоуроку по Unreal Engine.

Отже, хто вивчав інформацію, будь-ласка, поділіться цим у коментарях. Можливо буде гарною ідеєю написати про це статтю про S&box.

І останнє запитання. А чи може Facepunch аннулювати ліцензії вже після випуску гри в Steam?

Підписуйтеся на Telegram-канал @gamedev_dou, щоб не пропустити найважливіші статті і новини про геймдев

👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Ctrl + Enter
Ctrl + Enter

Апдейт. Пошук інфи. 4 травня 2026 року я знайшов українську спільноту s&box і запитав у них, як продавати ігри в Steam, розроблені на Source 2 за допомогою s&box. Мені відповіли, що зараз немає можливості через s&box викласти гру у Steam, ця функція лише планується. Також, що, в них (мається на увазі Facepunch), ще не всі юридичні речі з Valve готові.

З того що відомо, так це просто потрібно зробити експорт як standalone, а далі дефолтний пайплайн Стіму:
1. 100$ + заповнення сторінки
2. Верифікація
3. Публікація.

Повної EULA не існує наразі, просто інформація, що ти це можеш якщо це не хармфул контент ( чіти, хаки, експлойти, плагіат, і т.д. ). Але чіткого регламенту поки немає. Також не ясно, чи можлива публікація поза стімом, спекулюють що так, але ти обов’язково маєш вийти і в Стім.

На сторінці S&box вказано:

Публікація в Steam: Незабаром... випустіть свою гру як окремий продукт у Steam без відрахувань.

Що мають на увазі?

Вони менше місяця назад домовилися про щось зі стімом з цього приводу. Тому те що можна буде вийти в стімі це факт, але які умови і як це буде, поки що це лише спекуляції. Очікується дефолтний пайплайн, експорт + збір Стіму за публікацію. З приводу інших платформ не ясно, бо це соурс 2. Без відрахування це про Роялті за двигун.

Підписатись на коментарі