Steam Controller виходить за тиждень. Зібрали головне з оглядів нового гаджета від Valve
Привіт, спільното! Valve нарешті почала розкривати деталі своєї нової хардверної серії. Почала компанія зі Steam Controller — геймпад стане доступним вже 4 травня і коштуватиме 99$ у США та 99 євро в Європі. Контролер випустять окремо від інших гаджетів: Steam Machine та Steam Frame все ще не мають чіткої дати релізу.
Деякі західні ігрові сайти вже протестували Steam Controller. Ми зібрали їхні висновки та враження. У Polygon залишилися задоволеними пристроєм, хоча й із певними нюансами:
- Контролер має специфічний, але надзвичайно ергономічний дизайн: пристрій дуже легкий, природно лежить у руках і перевершує за комфортом навіть стандартні контролери Xbox.
- Подвійні трекпади є головною перевагою для точного керування: вони мають тактильну віддачу і значно більші за розміром, ніж у Steam Deck.
- Пристрій добре працює в екосистемі Steam, хоча й має проблеми з універсальністю: магнітний адаптер забезпечує миттєве підключення та виконує роль зарядного пристрою, однак поза межами Steam контролер розпізнається лише як миша та клавіатура.
- Деякі інновації відчуваються як експериментальні або незавершені: функція Grip Sense для активації гіроскопа через силу стискання працює нестабільно, а відсутність роз’єму для навушників стала для оглядачів відчутним мінусом при ціні у $99.
- Це нішевий продукт для активних користувачів Valve: завдяки тривалій автономності (до 35 годин) та ідеальній сумісності зі Steam Deck і Steam Machine, він є чудовим вибором для фанатів платформи. Однак висока ціна та обмежена підтримка сторонніх лаунчерів роблять його менш привабливим для масового гравця.
«Є чимало недоліків, деякі з яких просто неможливо виправити, поки Valve не випустить повноцінну наступну ітерацію, проте є всі підстави вважати, що користувацький досвід покращиться. Зрештою, Steam Deck теж був дуже примхливим під час першого релізу. Багато його проблем було вирішено за допомогою системних оновлень, і тепер він відчувається як зовсім інший пристрій. Я не здивуюся, якщо Valve повторить той самий трюк зі Steam Controller: випустить патчі з виправленнями для підключення або змусить контролер працювати зі сторонніми лаунчерами. Якщо їм це вдасться, навряд чи мені колись знадобиться інший геймпад для ПК», — резюмують у виданні.

У PC Gamer дійшли висновку, що Steam Controller не може змагатися ні з професійними контролерами для кіберспорту, ні з простішими геймпадами у плані співвідношення ціни та якості. Однак він може конкурувати своєю універсальністю. Серед ключових тез їхнього огляду:
- Контролер є найкращим рішенням для імітації миші на дивані: завдяки поєднанню подвійних трекпадів та
6-осьового гіроскопа пристрій дозволяє впевнено навігувати по робочому столу та дає змогу грати в стратегії чи рольові ігри. - Пристрій має надзвичайно високий рівень ремонтопридатності: контролер можна повністю розібрати всього за 15 хвилин, використовуючи лише кілька базових інструментів. Водночас Valve планує продавати офіційні запчастини.
- Це пристрій для комфорту, а не для кіберспорту: контролер використовує звичайні мембранні кнопки та має низький polling rate у 250 Гц, що значно поступається показникам конкурентних геймпадів.
- Система заряджання через «Puck» робить використання батареї непомітним: хоча заявлений час роботи становить понад 35 годин, магнітний адаптер-зарядка дозволяє контролеру завжди бути готовим до роботи, якщо повертати його на місце після гри.
- Повна функціональність контролера обмежена екосистемою Steam: хоч пристрій має неабиякі можливості для кастомізації, він працює коректно лише через клієнт Steam або застосунок Steam Link.
«Хоча існують інші контролери з гіроскопічним керуванням, завдяки своїм трекпадам та програмній інтеграції Steam Controller пропонує комплексне рішення, на яке здатні небагато конкурентів. Проте те, що він вміє багато всього, ще не означає, що вам це потрібно — доступніший геймпад із меншим набором функцій буде цілком достатнім для багатьох ПК-геймерів», — додають у PC Gamer.
У Kotaku також хвалять магнітний адаптер контролера та ергономічність дизайну. У виданні зазначають, що Steam Controller повністю дублює функціонал Steam Deck для настільних ПК. Він містить усі елементи керування портативної консолі, включно з трекпадами та чотирма додатковими кнопками на задній панелі. Оглядач також зауважує, що цінник у $100 робить гаджет «преміальним вибором для ентузіастів», а для пересічного гравця така інвестиція може бути надмірною.
А от в IGN, навпаки, зазначили, що вартість Steam Controller є «чудовою ціною за той набір функцій», який отримує гравець. Загалом у їхньому огляді такі тези:
- Використання TMR-сенсорів гарантує високу точність та довговічність стіків: технологія Tunnel Magnetoresistance робить стіки практично імунними до дрифту, оскільки в них немає фізичних компонентів, що зношуються з часом.
- Трекпади залишаються незамінними для навігації на робочому столі: хоча для складних стратегій без нативної підтримки контролера вони можуть бути не дуже зручними, для керування Windows або Linux з дивана це критично важлива функція.
- Магнітна система заряджання «puck» спрощує життя користувача: адаптер виконує роль одночасно передавача та зарядної станції.
- Складність перемикання між режимами підключення є суттєвим мінусом: для переходу в режим Bluetooth або повернення до роботи з адаптером потрібно затискати складні комбінації клавіш на вимкненому пристрої. Цей процес є досить громіздким для тих, хто планує часто змінювати пристрої, наприклад, переходити з ПК на телефон.
«Хоча існують і дешевші контролери з деякими висококласними функціями, як-от PowerA Advantage за $40, вони часто економлять на іншому — зазвичай працюють лише через дріт або не мають вібровіддачі. Steam Controller, тим часом, настільки функціональний, наскільки це можливо. Він не пропонує абсолютно всіх опцій топових геймпадів — зокрема, йому бракує стопорів для тригерів (short-throw trigger stops), а його основні кнопки просто непогані, а не якісь видатні — проте він має першокласні стіки, чудову тактильну віддачу та тачпади, які ви не знайдете більше ніде», — додають у виданні.
Нарешті, в Eurogamer наполягають: Steam Controller залишається досить нішевою пропозицією. В огляді видання виділили такі ключові тези:
- Дизайн пристрою став міцнішим та ергономічнішим порівняно з попередником: нова модель відчувається масивнішою та надійнішою, хоча за якістю матеріалів вона все ще поступається Switch Pro.
- Контролер пропонує надзвичайно широкий вибір елементів керування: таке розмаїття в поєднанні з інструментами Steam дозволяє налаштувати пристрій під будь-яку гру з неймовірною гнучкістю.
- Пристрій ідеально підходить для стратегій та симуляторів на дивані: завдяки трекпадам він дозволяє з комфортом грати у такі ігри, як Crusader Kings чи Planet Zoo, де зазвичай потрібні миша та клавіатура.
- Контролер залишається нішевим продуктом для певної аудиторії: більшість користувачів, імовірно, віддадуть перевагу традиційним контролерам, якщо їм не потрібні специфічні функції для ігор без підтримки геймпадів.
«Усе це зводиться до того, що ви, ймовірно, вже й самі знаєте, чи знайдеться у вашому ігровому сетапі місце для останнього витвору Valve, і якщо так — це буде надпотужний апгрейд. Але для всіх інших при такій ціні він навряд чи стане кращим вибором порівняно з традиційними контролерами», — резюмують в Eurogamer.
15 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівВ мене перша версія контролера і так майже ніде не працює, крім Стіма. Так, є обмеження, але ж це клавіатура та миша на дивані! Для деяких сценаріїв просто незамінне комбо.
Наприклад, я мрію купити ще більший телевізор і тоді диван залишиться єдиною альтернативою, а там мишу немає місця втулити
Для цього існує консоль, наприклад PS5 Pro з майже ідеальним Dual Sense.
а вы знали, что микрософт уже много лет как сняла с производства донглы для ПК XBox контроллеров?
по стимдеку могу сказать, что это должна быть супер крутая штука. правда дорого. и крестовина плохая для файтингов из-за диагоналей.
Так є ж джойстік)
якщо це не помилка то з точки зору гравця: я не розумію, навіщо мені пристрій який працює як геймпад тільки в Steam? тобто граючи в EGS або GOG або в Едіторі — це просто миша? який інженергій «геній» до цього додумався? сподіваюсь вони випустять якесь оновлення яке це змінить.
.
Є думка, що вони просто хочуть обмежити використання своєю екосистемою, от і все
ви купили б блютуз мишку яка працює виключно тільки з windows?
я ні
Але ж є люди, які користуються виключно windows
ну а тим часом magic mouse від епла існує. і ні, по тій же схемі — з обмеженнями, ане «виключно»
є гравці як я, які грнають тільки через стім, тому, власне, в статті і написано, що це нішевий продукт
вас ніхто не заставляє купувати
Я б купив. Бо окрім Windows мені її нікуди підключити :-). А є мишки лише для Mac і їх теж купують.
А контроллер лише для Steam я звісно не куплю. Тим більше що я щойно купив топовий контроллер, яки працює з усім окрім PS. Хоча кажуть зі спеціальним донглом і з PS працює.
Логітеч мишки працюють адекватно лише на вінді
не, вроде есть там режим глобальной эмуляции xbox контроллера
Все що емуляція — то значить працює через дупу.