«Шкода, що мистецтво стало інструментом політичної пропаганди». У росіян «пригоріло» від дебютного трейлера Metro 2039

Привіт, спільното! Вчора українська студія 4A Games анонсувала Metro 2039. Події четвертої частини постапокаліптичного шутера знову розгорнуться в московському метро, де, за сюжетом, вцілілі після ядерної війни росіяни розбудували свій «Новорейх».

Дебютний трейлер виявився не просто представленням гри, а й політичним висловлюванням. Причому доволі прямолінійним. Тут росіян напряму показують як нацистів з алюзією на Третій рейх. Головний герой у своїх кошмарах намагається врятувати дітей, яких росіяни поневолили й почали промивати їм мізки. Та й коментарі девелоперів не залишили сумнівів: повномасштабне російське вторгнення суттєво вплинуло на розробку, і нова частина — це історія, розказана винятково з української перспективи.

«Робота на генераторах чи акумуляторах, відключення світла або переховування в укриттях від ракетних та дронових атак переривають наш процес, але не зупиняють нас у створенні того, у що ми глибоко віримо і що вміємо найкраще», — розповіли розробники.

Загалом анонс викликав жваве обговорення. А на YouTube-каналі Xbox, де й проходила трансляція, помітно, що українська версія випередила за переглядами англійську.

І що трейлер окремо, що вся презентація загалом зібрали сотні тисяч переглядів, десятки лайків та схвальних відгуків від гравців з різних країн, крім власне мешканців того самого Новорейху.

В обговореннях у Steam уже понад 300 активних тем (не всі, звісно, від росіян), де нащадки пушкіна й толстоєвського просять додати російську локалізацію та звинувачують українських розробників... у політичній пропаганді.

«Шкода, що мистецтво стало інструментом політичної пропаганди», — заявив один з таких дописувачів.

Деякі екземпляри були настільки приголомшені «пропагандою», що навіть не наважувалися прямо пояснити, що саме їх обурило. Хоча йшлося про гасла «Слава Україні! Героям слава!», які під час презентації виголосили розробники. Замість слів такі коментатори просто кидали таймкоди.

Цікаво, що це також обурило їхнього патріарха ігрового чебурнету. Він пригадав, як розробники 4A Games звинуватили в пропаганді російську Atomic Heart, де дрони тягали горщики з геранню. Це було явним натяком на дрони «Герань-2» (ті самі «шахеди»), які щодня й щоночі тероризують українців. І ось це він прирівняв до того, як розробник під час презентації української гри каже «Героям слава!».

Насправді таких прикладів ще багато, але всі вони здебільшого схожі: вони досі не розуміють, у чому проблема, і розповідають стару байку про «поганих політиків» та «бідний народ», який нічого не може з цим вдіяти.

А як вам напрямок, який обрали розробники в Metro 2039? Чи вважаєте, що такі прямі меседжи про росіян-нацистів та Новорейх — це саме те, що треба доносити західній аудиторії?

Підписуйтеся на Telegram-канал @gamedev_dou, щоб не пропустити найважливіші статті і новини про геймдев

👍ПодобаєтьсяСподобалось10
До обраногоВ обраному2
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Мені в історії Метро подобається момент з радіо. Головний герой слухав радіо — і думав що увесь світ загинув бо нікого нема в ефірі. А потім з’ясувалося що навпаки — весь світ живий і навіть не дуже постраждав. Просто усі країни скинули на клятих кацапів усю зброю, яка в них була. І у першу чергу — на Москву. Тут і психотропна і біологічна і хімічна і ядерна і якась ще експериментальна — усе пішло. Тому тепер Москву накрили глушилками — аби світ не дізнався що деякі кацапи вижили у московському метро і не добили їх новими ударами.
Оригінальна книга 2033 — сподіваюся у 2033 році вже усі країни зрозуміють що кацапи гірше за фашистів і «скинуться» на Москву.

Ctrl + Enter
Ctrl + Enter

Та ладно, хай звикають до вайбів розхєряченоі в гівно мацкви

Безперечно ігри — це нове основне медіа і кожна держава яка хоче поширювати свою культуру і свою точку зору — має це робити через ігри. Або програє і зникне в культурному плані. Тому розробники все круто зробили! І якісно! Я купував майже всі частини Метро, а може і всі на різних платформах — напевно з патріотичних почуттів і думав «потім пограю якось» (поки так в жодну і не пограв), але це перша частина яка в мені викликала стійке бажання пограти в неї! І навіть придбати не на знижках а по попередньому замовленню!

Безперечно ігри — це нове основне медіа і кожна держава яка хоче поширювати свою культуру і свою точку зору — має це робити через ігри. Або програє і зникне в культурному плані

по этому, наверное, наше государство полностью игнорирует геймдев

Тому розробники все круто зробили!

а разве метро это не про рашкован на основе рашкованского романа?

по этому, наверное, наше государство полностью игнорирует геймдев

а наша держава взагалі медійно хоч щось правильно робить? на мою думку 100% того, що робиться — це постріли собі в ногу, в сраку, в голову.

а разве метро это не про рашкован на основе рашкованского романа?

про рашкован, на основі рашкованського романа. і це правильний приклад того, як має діяти держава — те, що дісно працює — брати і використовувати, а не забороняти студентам посилатися на Лобачевського в дипломних роботах.

Не згоден що ігри мають показувати якусь конкретну точку зору. Задача гри об’єктивно показати ситуацію, а як в цій ситуації діяти — це має бути вибір гравця з відповідними наслідками

які ігри бро?

давай краще 600 мільйонів на телемарафон...

О, ця серія може стати першою, яку захочеться пройти :)

«Робота на генераторах чи акумуляторах, відключення світла або переховування в укриттях від ракетних та дронових атак переривають наш процес, але не зупиняють нас у створенні того, у що ми глибоко віримо і що вміємо найкраще», — розповіли розробники.

Кумедно це чути враховуючи що у них офіс в Мальті

у них 150 людей в Києві працює

150 це всього людей в 4A, після початку війни вони всіх кого могли перевезли в Мальту, а київська студія взагалі з 2025 року над іншою грою працює

150 це всього людей в 4A, після початку війни вони всіх кого могли перевезли в Мальту

Ні, то плутаєте. Нам безпосередньо в компанії для топ-25 зазначали про 148 людей у Києві.

київська студія взагалі з 2025 року над іншою грою працює

Ці спеціалісти вже давно не частина 4А. Вони називаються Reburn і гру вони випустили минулого року. Але не впевнений, що вони ще працюють.

Разработчики молодцы но печально что русского языка не будет, к сожалению для большинства русский язык = русня хотя это язык на котором говорят по всему миру включая Украину

Є англійська. Теж говорять в усьому світі. What’s seems the problem here?

Людина в інші мови не здатна, складно живеться мабуть.

И украинский и английский прекрасно знаю, просто неприятно такое отношение разработчиков к русскоговорящим включая меня

Их проект им и решать, но отказ от русского на мой взгляд ошибка, рашковане не стесняются продавать нам свои игры и на налоги бомбить нас, мы почему-то не хотим их бомбить за их же деньги. Зато хайпануть на отказе от русского это мы всегда с удовольствием. С культурной точки зрения это плюс, с прагматической минус

И украинский и английский прекрасно знаю, просто неприятно такое отношение разработчиков к русскоговорящим включая меня

Навіщо бути російськомовним, якщо ти не русня?

Зачем говорить на английском если ты не англичанин?

Так ніхто і не спілкується англійською між собою в країнах, які не створені англійцями і не є частиною англо-саксонського світу.

Англійська це міжнародна мова яка є дуже корисною і більшість країн де ця мова офіційна є друзями та партнерами України, чого не скажеш про російську. Які російськомовні країни є партнерами України?

Ти реально настільки альтернативно обдарований? Ти десь бачив щоб в умовній Польщі чи Чехії , чи будь-де громадян країни заходив в чат чи форум де сидять його співгромадяни і принципово писав щось англійською маючи державну мову? От ти зараз робиш це з російською.

Если такому человеку удобнее говорить на английском и при этом все собеседники его понимают то не вижу в этом проблемы

Прекрасно знаю, тому далі триндиш принципово російською? Для росіян все російськомовне в світі це росіяни
Навіть з точки боку етики , нахіба ти принципово продовжуєш використовувати російську мову на форумі де більшість спілкується українською? Щоб що?

На dou не запрещён русский язык и даже есть русский язык интерфейса поэтому не вижу проблемы

а ще не заборонено гімно на людях їсти. Є правила етики та поваги, твої русняві коментарі ніхто тут не повинен розуміти.

Со стороны этики и уважения я русский язык никому не навязываю и против украинского ничего не имею, а вот вы как раз не уважаете мой язык и пытаетесь мне навязать украинский

бо ти триндиш іноземною мовою в чаті — в країні єдина державна українська — в школах зараз вивчають ще англійську.

Для не надто розумних, якщо ти принципово будеш триндіти в німецьких чатах англійською чи іншою іноземою мовою — тебе заблокують, так працює усюди.
Виключення якщо це міжнародний форум розробників з усього світу. Цей же форум асоціює себе як український, тому я і прошу говорити українською. Я хз настільки у тебе слабкий інтелект якщо раз за разом подібних речей не розумієш. Коли 99 відсотків людей тут спілкуються українською і ти вилазиш з своєю іноземною — то ти бидло, мені плювати що для тебе це рідна мова, у мене у племінника одна з рідних мова це іспанська — то тепер він іспанську має всюди використовувати бо йому так зручно? Спілкуйся дома російською скільки хочеш.

Русский язык не иностранный а один из языков на котором говорят в Украине. Украинский язык государственный, но это не значит что все обязаны говорить только на нём. Во многих странах население говорит на негосударственных языках

Саме так. В Канаді французькою говорять корінні французи, , а в США іспанською розмовляють мексиканці. У вас яка національність що окрема своя мова?

Ну і ще " ва многіх" странах проводять весілля з 10 річними, то що ? В більшості країн це не є нормою, як і така смішна принципова двомовність. Я просто не знаю великі європейські країни щоб була така шизанута двомовність яка не пов’язана з іншими національностями які живуть на цих територіях.

Украинский язык государственный, но это не значит что все обязаны говорить только на нём.

Меня вот никогда не заставляли говорить на каком-либо языке.

Государственный язык — это гарантия того, что вы получите услуги на нём, и одновременно базовая норма для публичной сферы.
При этом это не запрет других языков — они могут использоваться дополнительно, если это уместно.

Відповідно до Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», єдиною державною мовою в країні є українська. Російська мова не має спеціального статусу (як-от «регіональна мова», що існував раніше) і фактично трактується як мова однієї з національних меншин.

Мова меншини — це мова громадян України, які ідентифікують себе як етнічні росіяни.

Не проти того щоб німці в Україні говорили німецькою, а росіяни російською, все таки закон є закон.

Русский язык второй по распространению в Украине после украинского и то что это не закреплено конституционно не отменяет этого факта

Людина написала враження, а не шукала дискусії. Ти не забов’язаний розуміти — то не розумій. Так само ти не забов’язаний віідповідати.

Українська та англійська будуть. Не бачу у цьому великої проблеми.

Русский язик пж нада. Леніна свалілі(((

Вчи історію. Російської мови в Україні до окупації росією не було.

Не про історію, русифікацію та інше, а просто «оповідь з полів»...

На власному прикладі: я народився у Новосибірську, перші два роки прожив у Монголії, з 3-х до 17-ти років зростав у Горлівці, а потім переїхав до Харкова.
Я це до того, що більш «зросійщених» регіонів ще треба пошукати.

І я ніколи не мав проблем з мовою.
Ба більше скажу, у моїй школі на уроках української мови УСІ (і двійошник і відмінник!!!) без проблем слухали та відповідали солов’їною. А тому я як ніхто реготав з Азірова, бо я-то знав: щоб розуміти та використовувати мову в Україні потрібно мати хоча б двозначний QI, навіть якщо навколо тебе усі білборди та телеканали виключно «язиком».

Якщо оригінальний меседж про «широту сприйняття», так англійська попереду планети усієї.

Тому мені оце ниття про «нету язика» виглядає дуже смішно — з будь якої точки зору.

PS: щоб надати трошки деталей про вік (здається це може бути важливо), я народився у союзі, але він розвалився до того, як я пішов до школи.
PSS: і я навіть не заікнусь назвати себе «захисником мови» — я дуже далекий від цього.

В Америке тоже не было английского языка до британской колонизации и никому это не мешает

Это ж не то, там же это колонизаторы и живут теперь

Російськомовні які не володіють історією це водночас смішно і сумно.
США це країна колонізаторів. До приходу перших на нинішній території США жило декілька мільйонів корінного населення, решта вже приїхали. Їх не те щоб змушували переходити на англійську, їх просто винищували.

Тому хто кого змушував на англійську мову переходити якщо 99% жителів США це мігранти?
Ти типовий російськомовний, просто не здатний в історію мінімально. Якби хоч трішки володів, тобі було б огидно язиком розмовляти, але то вже таке.

Я привёл США как понятный пример. В Мексике коренные жители остались и их языки тоже, но для населения не является проблемой говорить на испанском

тобто ти визнаєш що русня прийшла і русифікувала твоїх родичів ( як колись іспанці мексиканців ) і ти спілкуєшся мовою яка була нав’язана твоїм предкам? Зараз російська армія на окупованих територіях знищує російські школи і бібліотеки , щоб люди не мали змогу вчити українську. Буквально ціль путіна знищити українську мову на території України — ти ж по своїй волі далі триндиш російською як це хоче путін, молодець мішаня.

Ти такая ж ’’ а какая разніца як русачок з якогось Білгорода’’ 🐖

Представим что все начали говорить на украинском, это как-то изменит ситуацию на оккупированных территориях? Или то что украинцы говорят на русском как-то помогает русне продвигаться на фронте? путин может бесконечно себе придумывать себе цели и отчитываться перед русней об их выполнении, нам то что с этого? Достаточно того что украинский язык в Украине есть и никуда не денется

І приклад Мексики тупорилий тому що до приходу іспанців єдиної мови там не було. На території сучасної Мексики проживало сотні різних народів з своїми мовами, в Україні ж була українська мова і українців було і є найбільше на території України. Тому в наступний раз давай щось краще.

Я про то что в Мексике никто никому свой язык не навязывает. Коренных жителей и их потомков никто не заставляет говорить на испанском. А коренные жители в свою очередь не выступают против испанского основываясь на том что это язык колонистов

ви зараз проживаєте у мексіці чи був досвід проживання у минулому?
так впевнено за всю країну ту впряглись)

И историю Украины я знаю. И я не считаю это поводом для украинцев полностью отказаться от русского и перейти на украинский. По такой логике феминистки должны построить матриархат потому что в прошлом был патриархат

Тобто знаєш що росіяни знищували і зараз продовжують знищувати все українське лише тому що це українське і принципово продовдуєш триндіти російською говіркою як того хоче росія? Міша, давай інші аналогії, вони в тебе дуже погані.

Якщо не треба будувати монолітну європейську країну де є одна єдина мова користування, як Польща чи Франція — будемо далі ’’ какая разніца какой язик мнє удобна’’. З таким підходом Україна й наділі навіть після війни не матиме жодного розвитку. Це ще мовчу що русняву ворог використовує як зброї котра страшніше будь-яких ракет.

У русни своя страна, у нас своя. Мы должны развивать свою страну не оглядываясь на то что там у русни и чего они там хотят или не хотят. Русня может использовать как оружие всё что угодно, тут дело не в русском языке а в том что люди должны развивать критическое мышление чтобы не поддаваться пропаганде и знать где свои а где чужие независимо от языка

Бєднава мішу просять , як мінімум , публічно говорити українською будучи в Україні , такого ж ніде нема більше. Французи спілкуються німецькою у себе, а поляки румунською мабуть, чи таки 99% там спілкуються державною мовою?

А пачіму просят не ясна, не тому що російська мова це зброя яку активно використовує ворог.

Ну ладна, какая разніца , мне удобна на рускам абщаца, то что другім нє удобна чітать маи каментарии на усскам мнє плевать.

Це реалії. Для мене українська з дитинства була більш рідною, але російською я володію так само на рівні рідної. І я розумію, що мова не рівно окупація чи ворог. Саме тому я за лагідку українізацію, а не перетворювати своїх ж співгромадян і вчорашніх друзів обзиваючи їх «руснею» через те що вони говорять російською. Я розумію що таке рідна мова і можу лиш уявити як це, коли тебе змушують змінити ментальність і всю суть, коли ти половину життя думав на одній мові, а до тебе тепер через це ставляться як до зрадника і матюкають. Не всі такі. Просто такі реалії. Принаймні поки під час війни можна зрозуміти чому розробники не хочуть додавати російську.

Але я б стояв на тому, щоб гра продавалась офіційно в російському регіоні — щоб витягувати з їх економіки гроші і пускати ці гроші в нашу економіку, або на підтримку військових.

Ви ж розумієте що у такому випадку податки також будуть сплачені в росії? Росіянчики можуть в інших регіонах купити гру як вони це зробили з Сталкером.

Які податки будуть сплачені з гри проданої через стім? Наскільки я знаю податки росії платять тільки російські розробники

ПДВ. Ви купляєте гру. 30% стім і десь 22% ПДВ рфії (у всіх країн свій %), де гравець зарєстрував ак. З іншних 50% розробники платять вже податки в країні де зарєструвались. Тобто кожна продана гра в рф — це податок рф у вигляді ПДВ. Тому якщо продати росіянину гру у іншому регіоні, наприклад Туреччина, то податок в рф не дійде.

ты и комиссию, и ндс, и подоходный в кучу зачем-то смешал. единственное что верно ндс будет оплачен в стране, где совершилась покупка. и это будут эти ~20% и в случае рашкован не особо важно игра это или водка, если в цепочке платят налоги, то они напрямую или через посредника их заплатят где бы они не покупали. они ж не покупают у турков напрямую, они покупают у таких же рашкован, которые заплатят ндс и у себя при перепродаже, и в турции при покупке

Стім версія, що продана на турецький ак, ніяк не заплатить ПДВ рашці. Все що далі будуть робити, то вже не на совісті українців, які виставляють ігри на продаж. За такою логікою потрібно ігри взагалі не продавати.
Хоча насправді достатньо закрити продаж в рф та бел і все.

Стім версія, що продана на турецький ак, ніяк не заплатить ПДВ рашці

ну только что написал как оно работает, они заплатят ндс и там, и там

Все що далі будуть робити, то вже не на совісті українців, які виставляють ігри на продаж

очень наивный и поверхностный подход

За такою логікою потрібно ігри взагалі не продавати. 

ну да, с точки зрения тех кто не хочет чтобы рашковане платили ндс именно за игры это единственный нормальный вариант. я считаю наоборот, пусть покупают как можно больше

Хоча насправді достатньо закрити продаж в рф та бел і все.

они и сами работают в этом направлении

Мені в історії Метро подобається момент з радіо. Головний герой слухав радіо — і думав що увесь світ загинув бо нікого нема в ефірі. А потім з’ясувалося що навпаки — весь світ живий і навіть не дуже постраждав. Просто усі країни скинули на клятих кацапів усю зброю, яка в них була. І у першу чергу — на Москву. Тут і психотропна і біологічна і хімічна і ядерна і якась ще експериментальна — усе пішло. Тому тепер Москву накрили глушилками — аби світ не дізнався що деякі кацапи вижили у московському метро і не добили їх новими ударами.
Оригінальна книга 2033 — сподіваюся у 2033 році вже усі країни зрозуміють що кацапи гірше за фашистів і «скинуться» на Москву.

Та не «майже вцілів» там весь світ. Ти мабуть взагалі не шариш за Метро, раз таке кажеш.
Війна у тому всесвіті навіть не з Росії почалася

Варіант, що руснява влада накрила глушилками свій же нарід, як на мене, набагато краще описує їх країну
До того ж є правдивим, на відміну від вашої вигаданої версії

Якщо ми про всесвіт від 4A, то мені більше заходить той «факт», що якщо включити українську локалізацію, то на розвалинах Москви усі щебечуть солов’їною :-)

Щоб це працювало в іграх і масовій культурі, потрібна чітка класифікація — зрозумілий термін, який описує конкретний тип поведінки, а не всіх підряд. І важливо, щоб він був інтуїтивно зрозумілий і для західної аудиторії.

Для прикладу — Wolfenstein. Там вороги — це не «німці», а нацисти як носії конкретної ідеології. Тому сучасні німці спокійно сприймають гру: вони не ототожнюють себе з цим образом, бо він чітко визначений через набір ознак.

Аналогічно і тут. Коли є чітко сформульоване поняття (наприклад, «рашизм»), воно має описувати не націю, а конкретний набір характеристик: агресію, виправдання насильства, заперечення відповідальності тощо.

І таким чином коли такий термін закріпиться для Західних партнерів — через ігри, фільми, музику. То воно починає працювати: люди можуть або впізнати ці ознаки, або відмежуватись від них.

В Україні створено достатньо культових серій: Metro, S.T.A.L.K.E.R., «Козаки» й навіть «Коммерсантъ», в які також грали московити, але мені складно зараз згадати хоч якусь подібну з московії. Навіть якщо такі були — я їх уже забув, і це добре.

Добре, що вдалося створити гру й презентувати її з таким розмахом!

На жаль, я пам’ятаю деякі їхні ігри. Але варто зазначити, що по культовості вони не переплюнули Сталкер. А по успішності не дотягнулися до Metro

Спейс рейнджери у нас були дуже популярними. На щастя, більше не маю прикладів

Герої, Корсари, Тарков, Бехолдер, Мор, Вартандер, Бліцкріг, Сноуранер, Як достати сусіда. І це все ще без ігр які на підтримці або викуплені як варфейс, алоди та інш. І без ігр менш відомих, але загалом були дуже відомі на свій час як дальнобойщікі та брати пілоти. В них достатній ринок.

А Метро і Сталкер завжди були з політичним контекстом (против совка), який частково був заснован і на росіянах теж. Сталкер, як визнав Прохоров — це Прохоров вдохновився братами Стругацькими. Метро — російський письменник. Суто чистий український культурний продукт — поки нема, наскільки я розумію. Можливо помиляюсь

Щось я забув про Тарков. Ця точно успішна. Але Мор — це ж дуже нішева гра і далеко не така відома та успішна. З таким успіхом можна згадати купу українських нішевих ігор, які не такі відомі як Сталкер

Чесно не знаю наскільки нишева. Мені постійно розповідають за цю серію різні люди в контексті хорор ігр. Тому і згадав, наче по стіму гарні продажі.

Герої — не російська, бехолдер — не російська, вартандер — не російська, сноуранер — не російська. Те що якась гра популярна в рашці або має російських розробників (як підрозділ іноземної компанії) не робить її російською. Фільтруйте інформацію.
Одна справа що вони на цих іграх заробляють, інша — що вони не являються «російським продуктом»!

На скринах відповідь. Щодо героїв, 5-у частину робила Nival Interactive. Сноуранер, вартандер — заробляють і приносять гроші в рф. Сноурпен — сайбери, де відкрит офіс в рашці і судячі по лінкедину в рф працює біля 100+ людей. Вар тандер — це абсолютно рашн продукт, про що там сперечатись.

Саме смішне, що Warface так-то українська, бо київський офіс Crytek робив.
А потім mail.ru викупив гру...

Так і є. Тому і написав про викуп. Але бивші розробники від укр крайтек тепер вже зробили свої нові українські шутери :)

А що вони робили потім? Frag щось там не їх робота? 😅

Shatterline точно!
Так і думав, а Frag щось там то назва студії, яка робила її. Frag Lab.
Дякую!

Є серія Шерлок, Sinking City. Там і там круто адаптовані всесвіти. Суто українське це буквально серія Козаки. Що може бути більш українське.

Проблема наших людей завжди — це недооцінка противника/ринку/конкурентів і т.д. особливо, якщо це росіяни. У них було достатньо якісних ігр в які у нас всі грали і всі любили, а ось ця стратегія «ой — да там нічого немає і не було і лохи вони і нічого не вміють» — ні до чого хорошого ніколи не призводила.

Чому нашим військовим, генералам і головнокомандувачам не зашквар казати в тому числі публічно «противник сильний, розумний і швидко підлаштовується і нам є чого у них поучитися» (таке говорили і Буданов і Залужний і Сиркський — і безліч командирів і військових меншого рангу), а нашим геймерам і геймдевелоперам зашквар таке казати. І все що входить, це «ох мля вони кончєні і криворукі і неспроможні нічого створити і ніколи не створювали».

Я от взяв з гугла список — в багато з них грали свого часу і я і мої однокласники і друзі: Космические рейнджеры 1 & 2, Дальнобойщики 2, Корсары: Проклятье дальних морей, Ил-2 Штурмовик, Вангеры, Братья Пилоты, Серия «Аллоды», Две части серии «Блицкриг», «Тургор», Heroes of Might and Magic 5, «King’s Bounty. Легенда о рыцаре», War Thunder, Loop Hero, Дилогия Pathfinder, Warhammer 40,000: Rogue Trader, Escape from Tarkov Atomic Heart, Златогорье, «Чёрная книга», Breathedge, MiSide ...

— і це не всі ігри, я просто за.бався копіювати і заплутався, що я вже вставляв, що ні.

І мене дивують ті, хто пише тут, що Герої 5 не російська гра. Четверту частину не врятувало ім’я франшизи, а п’яту саме росіяни зробили крутою. Те ж і з Pathfinder — які я навіть не знав, що розроблені росіянами і дізнався про це хвилину тому.

Іще мене дивує коли хтось пише — Герої, Pathfinder чи Warhammer 40,000: Rogue Trader не можна рахувати російськими, бо вони зроблені на чужій інтелектуальній власності і літературній спадщині, але при цьому Метро, кожна частина якого зроблена на основі книжок російського письменника з москви, вважається абсолютно і на 100% українським продуктом. Як і Сталкер який базується на творі геніальних письменників Стругацких (які завжди виступали проти тоталітаризму) і фільмі геніального режисера — Тарковського.

Проблема в тому, що у нас, у наших людей немає системної логіки. Якщо росіяни щось зробили на основі чужого твору — це не російське, а якщо українці зробили не тільки на основі чужого, а взагалі на основі російського, то це українське. І так в усьому.

Я далекий від такої хибної логіки. Скажу навіть більше, як художник, що закінчив художню академію і порівнював завжди нашу академію і російську, то плакати хочеться. І всі художники знають (і студенти і викладачі), що навчалися в академії знають, що російська на кілька порядків вища. І вона випускає і створює художників в рази краще української — які в світі цінуються набагато краще. І ці художні спеціалісти, це основа того, як потім виглядають комп’ютерні ігри, мультфільми, CG трейлери і т.д. І не голову треба в пісок ховати і казати «ой росіяни нічого не вміють», а дивитися на їх академію і намагатися реформувати нашу, щоб хоч на половину наблизитися до їх рівня.

д. І не голову треба в пісок ховати і казати «ой росіяни нічого не вміють», а дивитися на їх академію і намагатися реформувати нашу, щоб хоч на половину наблизитися до їх рівня.

Вибачте, але це маячня з загляданням як там у кацапів. Нащо дивитись що там у росіян, якщо поруч є європейські країни і їхній досвід? Щоб що? Навіть якщо у них щось краще є. Польський , чеський чи австрійських досвід гірший?

Для вас відкриття що росіянчики не всі нафтові гроші спускать на ракети та танки, а частину витрачають щей на книжки та підтримку іншої культури? Для них це також частина культурної війни, тому гроші на це завжди виділялись.

І у росіян окрім Таркова немає жодної настільки успішної гри в фінансовому плані як Metro Exodus або Stalker 2

Хоч принципово різні ігри та монетизація, але швидкий пошук каже що World of Tanks за роки принесла мільярди доларів revenue, що значно більше ніж згадані ігри.

Це білоруська гра. Основний і головний офіс був в Мінську і він зробив основну роботу щодо розробки, також київський допомагав.

точно, чомусь думав що Wargaming росiйська

Та щось було з дитинства таке Принайні згадую Heroes 5 (я навіть відносно нещодавно дізнався що вона кацапська)

ну з точно памятаю Аллоди, Корсари, та King’s Bounty — але не знаю чи це все на 100% рашка

і в нас їх грало не менше людей + Корсари навіть зараз на стімі виходять і продаються, просто це перепаковане лайно

але якщо брати більш сучасні часи, то нічого цікаво згалати не можу

так у них же почти все геймдев студии разорились и мейлру их купил/отжал, и теперь у них 99% игростроя это мейлру, который госконтора и зарабатывать продажей игр ему не нужно, его финансируют с бюджета. и состоянием на сейчас все их достижения потеряны и вряд ли они уже когда-то оправятся. я даже больше могу сказать сча весь их адекватный геймдев на Кипре, там около 5 контор, но все они убыточные и принадлежат мейлру, если он перекроет финансирование, то они закроются

вміють наші дупи кацапскі смажити. аж шкварчить.

Підписатись на коментарі