«Ви навіть не уявляєте, що ви створили». Криміналістів здивувала поведінка гравців в Arc Raiders

Екстракшн-шутери зазвичай асоціюються з жорстокою конкуренцією та перестрілками. Проте Arc Raiders від Embark Studios стала справжнім соціальним експериментом. Поведінка гравців виявилася настільки нетиповою для жанру, що проєктом зацікавилися неврологи та криміналісти.

Виконавчий продюсер гри Александр Грондаль розповів The Guardian, що нещодавно з ним зв’язався криміналіст, зацікавлений тим, як саме гравці взаємодіють у грі. Його заінтригувала кількість людей, які обирають шлях миру там, де правила гри заохочують насильство.

Це вже не перший випадок — раніше до розробників звертався професор неврології, який також був здивований такою взаємодіє гравців.

«Забудьте про саму гру. Ви навіть не уявляєте, що ви створили», — написав професор розробникам.

Згідно з даними розробників, конфлікти з іншими гравцями в Arc Raiders не є головним пріоритетом для більшості:

• Лише 30% гравців активно фокусуються на PvP.
  • Близько 20% рейдерів взагалі ніколи не вбивали інших гравців.
  • Майже 50% мають менше ніж 10 перемог у PvP-сутичках.
  • Понад 95% користувачів активно використовують чат для комунікації.

Грондаль зазначає, що зазвичай соло-гравці значно дружелюбніші, тоді як групи з трьох осіб частіше схильні вступати у бій. На його думку, Arc Raiders стала місцем, де люди використовують короткі зустрічі в ігровому світі для простого людського спілкування.

Феномен Arc Raiders вже почав впливати на індустрію. Наприклад, Bungie у своєму шутері Marathon тепер відкрито заохочує дружні взаємодії. Александр Грондаль визнає, що такий обсяг пацифізму застав студію зненацька.

«Це відкрило нам очі на жанр екстракшн-шутерів. Виявляється, він не завжди має бути про конфлікт», зазначив виконавчий продюсер.

Багато пам’ятних моментів гри тепер пов’язані не з епічними перестрілками, а з історіями, коли незнайомці допомагали один одному знайти лут або ділилися ресурсами через голосовий чат, просто кажучи: «Я свій, я не стріляю».

Нагадаємо, ARC Raiders — це екстракшен-шутер, який вийшов 30 жовтня 2025 року на PlayStation 5, Xbox Series X/S та ПК. У гру можна грати в соло або у командах з двох-трьох осіб. Вона отримала загалом схвальні відгуки критиків і перемогла в номінації «Найкраща багатокористувацька гра» на The Game Awards 2025.

Ви теж мали схожий досвід в Arc Raiders? Діліться вашими історіями з гри в коментарях.

Підписуйтеся на Telegram-канал @gamedev_dou, щоб не пропустити найважливіші статті і новини про геймдев

👍ПодобаєтьсяСподобалось6
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Ctrl + Enter
Ctrl + Enter
Багато пам’ятних моментів гри тепер пов’язані не з епічними перестрілками, а з історіями, коли незнайомці допомагали один одному знайти лут або ділилися ресурсами через голосовий чат, просто кажучи: «Я свій, я не стріляю».

может это просто оптимальная стратегия в игре к которой негласно все пришли.
PvP приносит много риска — может ты убьешь, а может и тебя.

Ноу. ПвП дає більше луту швидше ніж ПвЕ. І якщо підходити до цього з планом — доволі безпечно. Залежить від людини

Ще може бути такий варіант що людям психологічно важко відігравати «bad guy», десь так:

О, це про мене. Навіть намагався бути крисою, все одно якось дискомфортно. Єдиний раз зіграв «поганого хлопця», коли тіп з команди почав токсичти на мене

Сказав як щур, бо по моєму тільки щурякам легко нафармити лут, інакше треба мати норм скілл для ПВП.

Хто тобі забороняє мати норм скіл? Або взяти ще двох людей в команду і бігати лутати? Те що по твоєму в ПвП легко тільши щурам говорить більше про тебе ніж про мене

Цікаво, чи пов’язано це з тим, що останні десятиліття у чоловіків стабільно знижується рівень тестостерону, який має прямий зв’язок з агресивною поведінкою? Тобто нинішні 15-20-річні хлопці мають набагато нижчий рівень тестостерону (та, відповідно, агресії), ніж їхні батьки та діди у тому ж віці. Я не кажу що це добре чи погано, але мені здається тут є прямий зв’язок — біологія впливає на психологію, а психологія — на поведінку (і в житті, і в іграх)

Почему вы считаете, что современные мальчики имеют меньший уровень тестостерона? Отвечая на ваш вопрос в целом: образование и воспитание не являются важными факторами выработки тестостерона у детей. Главными факторами являются генетика, здоровое питание, физическая активность, сон, хронические заболевания и гормональное развитие.

>

современные мальчики имеют меньший уровень тестостерона?

>

здоровое питание, физическая активность, сон

Дуже багато багато було по цій темі різних досліджень. Менш рухливий стиль життя, гірше харчування. Фемінізація суспільства. Більш жирні і мирні часи з точки зору воєн і достаку. Але і стресу дуже більше який в принципі крутиться тільки навкруги зовнішньої соціальної думки про тебе. Ну і фінансові проблеми у молодих дорослих. Все це напряму впливає на тестостерон.

«Ви навіть не уявляєте, що ви створили». Криміналістів здивувала поведінка гравців в Arc Raiders

ДОБАВТЕ ВСЬОГО ТРИ КРАПЛІ ЦЬОГО НАСТОЮ ДО СНІДАНКУ, І ТОДІ...<фото_брудної_ступні.png>

Ви навіть не уявляєте, що ви створили

ЯННП

«Чому криміналісти та неврологи в захваті від цього проєкту — читайте на форумі.» — 4 рядки статистики то і вся новина?

Криміналісти восхітілісь.

Знаю про гру лише в загальних деталях, тому що там такого, чого не могло бути в DayZ / Rust / купі інших ігор ще 10 років тому?

Менша мапа, лише голосова взаємодія, гарно налагоджена анімація, пвпве

В загальному, тут більше комюніті, де люди прийшли на суперлайт шутер де є купа завдань на взаємодію з іншими гравцями. Гра сама по собі не настільки цікава, але комюніті робить її цікавою

Плюс, гра відправляє тебе в лобі до тих, хто грає так само як ти. Робиш квести декілька ігор підряд? Більшість буде так само робити квести. Лише збираєш лут? 90% лобі теж лише збирає лут. Вбив гравця? 90% лобі вбивці.

Якщо інший гравець кличе вас кудись з собою, і хоче вам щось показати, — то 99% вірогідність що це пастка ;-)
А взагалі так, гра настільки дружелюбна що інколи хочеться пограти в звичайний шутер, щоб отримати адреналіну а не «Донт Шутів)»

Марафон, треба йти в Марафон)

Марафон непоганий, розвивається, але можливо мені так попадало — здалося що там слабка динаміка і тупий AI, в ARC роботи розумніші. Краще вже в Апексі 2-3 катки в мясо)))

Точно здалося про слабку динаміку, бо ттк там дуже короткий. В Арку щоб вбити гравця треба багато часу, а тут миттєво люди відлітають :)

Щодо аі — вони дійсно не надто розумні, але вбивають доволі успішно.

Вже багато разів чув про слабку динаміку. Здається ніби це якийсь блогер сказав і всі дружньо повторюють.

Маю вже 150+ годин. Про динаміку — неправда. Але є ефект, що в деяких катках просто не зустрічаєш гравців. Хоча таких випадків доволі небагато.

Скільки грав — жодного разу не було френдлі лобі. Або пацюки чекають за дверима або навалюють зі снайперок на відстані. Навіть коли з тіпами один раз затімились, ми ничку відкрили і вони одразу нас розстріляли.

Гра підбирає тобі тих, хто грає так само як ти. Якщо ти завжди вбиваєш — то і в лобі лише вбивці будуть

Як я граю, якщо я тільки почав і ні разу не було френдлі лобі?

Заходь «голий», не відстрелюйся, просто збирай щось з луту і біжи до екстрактом

Через 10 матчів будуть френдлі

Якийсь крінж момент. Тобто френдлі лоббі — це бот лоббі?

Ти сам спитав, як це зробити. Грай так як хочеш. В мене були періоди коли я просто не хотів ні з ким стрілятись, то мене закидувало в лоббі де ніхто не стріляв. Потім був період де я банально стріляв в першого кого бачив, і через деякий час в мене були лише лоббі де стріляли як тільки бачили

Це якісь ваші універсальні кармічні правила життя чи це десь задокументовано?

гравці знайшли, деви (майже) підтвердили. Можеш пошукати Agresive Based Match Making Arc Raiders, повно досліджень.

На практиці теж працює. Дивиться, наче, останні 10 лобі. Якщо ти лише стріляєш по гравцях, то через 10 матчів ти лише з тими хто стріляє в тебе, як тільки побачить. Якщо не відстрілюєшся навіть, то закидує до PvE гравців

Підписатись на коментарі