«Кілограм кокаїну злив в унітаз». Григорович про війну, бюджет S.T.A.L.K.E.R. 2 та помилку творців Metro, які пішли від нього
Привіт, спільното! Засновник GSC Game World та автор першого S.T.A.L.K.E.R. Сергій Григорович дав інтерв’ю підприємцю та військовослужбовцю Андрію Оністрату. В ньому Григорович розповів, чому не отримав грошей від другого S.T.A.L.K.E.R. та які у нього враження від сиквела. А ще — про плани зробити третю частину, виховання дітей, ідею нових «Козаків» та прогноз на війну.

Про S.T.A.L.K.E.R., «Козаків», фільм по грі та мрії
Під час інтерв’ю Григорович багато говорив про франшизу S.T.A.L.K.E.R. Він зазначив, що ще не отримав грошей від другої частини. Однак, схоже, найближчим часом це зміниться.
«Зараз в мене невеликий касовий розрив, але я зараз відроджую і знову повною мірою... Знову з’являться дуже великі кошти від другого S.T.A.L.K.E.R. Досі я не отримував ні копійки. Не хочу про це розповідати», — говорить Григорович.
При цьому він зізнався, що в плані якості S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl не влаштовує його на 100%. Разом з тим він хоче зробити третю частину гри. Засновник GSC Game World ще раз розповів про бюджети франшизи і навіть трошки про «революцію в компанії».
«На сьогоднішній день розробка S.T.A.L.K.E.R. 2 — це десь до $70 млн. Розробка першого — два мільйони. Третій буде коштувати, може, мільйонів 5. Це я так, з запасом беру. Потрібно два основних програмісти і ще десь до п’яти на других ролях. Десь семеро. Це з головою. Ми ж купляли Unreal Engine для другого S.T.A.L.K.E.R., а перший — це наша розробка була,
X-Ray. Його розробили два програмісти.Вони потім створили свою студію вчотирьох. Пішли від мене, була революція у мене в компанії. Щось ми там не домовилися за відсотки. Я вважаю, що вони прогадали, треба було залишатися зі мною. Вони порахували, що ні. Як показав час, вони прогадали. Я знаю, скільки вони заробили з продажу компанії, скільки коштують акції. Вони зробили Metro 2033 і продовження. Це основа якби S.T.A.L.K.E.R., але не S.T.A.L.K.E.R. Не великий світ, в якому йди куди хочеш, а лінійна гра», — додав Григорович.
Говорячи про третю частину гри, він розповів, що хотів би там зробити нові, сучасні великодки. При цьому свою ідею він розвинув у контексті гри «Козаки».
«От, наприклад, у наступних „Козаках“, я теж буду робити наступні. Я хочу зробити дрони, наприклад. Як я буду робити дрони? Де „Козаки“, XVII сторіччя, а де дрони? Це будуть голуби. Перші дрони в історії — це була княгиня Ольга, вона помстилася печенігам за чоловіка. Відправила голубів, і це були перші дрони», — говорить він.
Також в планах у Григоровича — зняти фільм по «Козакам». Він вже знає, хто буде режисером і хто з ним займеться сценарієм. До того ж він розповів про те, як фінансувався S.T.A.L.K.E.R. 2.
«Кріппа витратив більше за мене набагато, тому що росли кости щомісячні, і я вже не витягував. Я продавав все золото, цілий поверх квартир у мене був. Оце все я продав теж, не вистачало грошей. Потім я пішов по різних фондах. Останній, у який я пішов, — це Dragon Capital. Вони, мабуть, найняли дженерал-менеджера з танчиків», — зазначив розробник.
Про війну, волонтерство та дітей
Багато Григорович говорив і про війну. Зокрема, після початку повномасштабної агресії він половину сімейного бюджету задонатив. Потім, у 2023 році, у нього з’явилися «ще більші можливості», і він витрачав «від мільйона до трьох на місяць протягом року». Це був фонд «Lesia UA», і тоді 100% кошторису — це були гроші Григоровича. Окрім того, Сергій поділився прогнозами на війну.
«На логічному рівні думаю — це років
8-10. На тактильному рівні я вважаю, що в цьому році війна вже закінчиться. Але це романтично-логічний. Візьму три основних тези. Перша — зараз ті, хто керують процесом, вони оптимісти. Це дуже важливо. Друге — ми на рівні з москалями стоїмо вже п’ятий рік. Третє — росії фінансово звіздєц, а нам допомагає вся Європа і Америка. Остання розвіддані нам надає, ATACMS», — додав він.
Сам Григорович себе бачить як бойового волонтера, оскільки 95% він «робив і робить на війну». При цьому він спочатку «пішов у військкомат, обійшов всіх лікарів». Засновник GSC Game World додав, що не служить, оскільки у нього п’ять неповнолітніх дітей (а загалом їх сім). При цьому на початку війни було троє. Він також зазначив, що батьку не потрібно кожен день виховувати дітей.
«Для виховання дітей батьком — це треба в потрібний момент давати потрібні шматочки такі, правочки. Треба спостерігати, аналізувати. Щоб хлопчика виховувати, треба в середньому на день півгодини. Виховуються діти у мене до 8 років, а після вони в мене вже можуть жити, працювати, заробляти собі на життя. Єдине що, у мене дівчата з’явилися, одній шість. Я вважаю, що батько для дівчини перші 11 років може й не потрібен, а після 11 треба, щоб вона сама вирішила, що вона хоче до батька, і засвоювати знання, все корисне, що вона може побачити від свого майбутнього чоловіка. Це моя позиція така», — зауважив Григорович.
При цьому Сергій наполягає — він корисніший саме як волонтер, і на його думку він у трійці найкращих волонтерів країни. Наразі автор першого S.T.A.L.K.E.R. має три мрії:
«Перша мрія — наша перемога у війні. По-друге — власна валюта, свій коїн. Дуже велика конкуренція на сьогодні, біля тридцяти мільйонів валют існує, коїнів. Але це мене тільки підбадьорює. Третя мрія — зробити зі своїх двох доньок принцес. В найгіршому варіанті з однієї — леді, з іншої — принцесу».
Про ШІ, авторитети, алкоголь та кокаїн
Не пройшли повз під час бесіди Оністрат та Григорович і кілька контраверсійних питань. Наприклад, тему штучного інтелекту.
«Я зараз звернення зроблю до однієї людини, у мене є до нього пропозиція. [Далі — переходить на англійську] В мене є повідомлення до вас, Ілон Маск. Головна тема мого повідомлення — ШІ. Я знаю ваш ШІ Grok. Я користуюся ним щодня, і в мене є багато ідей, як ми можемо, можливо разом, можливо більшою кількістю людей... Це послання для вас, просто сконтактуйте зі мною», — зазначив Григорович.
За його словами, він використовує багато різних ШІ кожен день. При цьому Маска він вважає амбітною людиною, і тому саме до нього звернувся.
«В мене є теми з ним, як штучний інтелект. Я не згоден, що він зараз робить ракети для польоту на Марс. У мене є інші ідеї, як це зробити, і що він йде не тим шляхом», — додав Сергій.
Засновник GSC Game World також багато ділився своїм ставленням до алкоголю. Він вже давно не п’є, оскільки йому «не можна і не хочеться».
«Батько, він алкоголік, і не п’є більше років десяти, зовсім. А був запойний. І він мені не вірив, але казав, що може прийти той час, коли ти це кинеш і переглянеш повністю погляд на алкоголь. Я його не переглядав, мені просто набридло. З’явилося дуже багато цікавого, чим займатися. Плюс війна. З початком війни я зовсім закінчив... кілограм кокаїну злив водою в унітаз. Але алкашка залишилася, але зараз зовсім ні», — резюмував Григорович.
16 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівЯкщо інтерв’ю президента Зеленського, з відповідними його посаді вимогами до точності і достовірності, редагують, щоб пересічна людина могла їх прочитати, Григоровича тим більше можна було відредагувати, не втративши сенсу сказаного.
**команда збільшилась**. хоч це не 30 людей ...
Та взагалі окрема історія з процесом Сталкеру.
Які компи були в роботі, який збудували сервер. Які по ходу були випадки...
Не розумію про якую 3 частину йде мова? Майбутню? Як вона може коштувати до 5 млн, якщо друга коштувала 70 по його словам?
2 програмісти зроблять сталкер 3 — питань немає більше.
Далі вже немає сенсу цитувати. Про метро дивно було прочитати. Та і про все інше. Ку-ку крч
Думаю він образно про 5 млн. Просто мав на увазі, що в них буде вже основа (Сталкер 2) і їм не треба буде знову робити все з нуля.
Цього не вистачить навіть щоб зробити мод типу Anomaly (якщо всім розробникам платити, а не на ентузіазмі), не кажучи вже про повноцінну третю частину.
Цього цілком вистачить щоб зробити мод типу аномалі. У більшості класичних та ааа ігор було два прогера, і все інше це допоміжні та qa.
Судячи з усього, ці слова на слід сприймати прямо. «Умовний Сталкер 3 від Сергія за 5 млн доларів» — це S.T.R.A.N.G.E.R. — треба розуміти ці слова якось так у контексті. Бо права (більша частина) на S.T.A.L.K.E.R. вже продані одному інвестору Максиму, якому всі бізнес-консультанти дадуть пораду витратити на S.T.A.L.K.E.R. 3 більше грошей, ніж було витрачено на S.T.A.L.K.E.R. 2, щоб вразити гравців. Майбутнє розділене. Зараз Євген керує GSC. А Сергій розпочинає все з нуля. Хоча вже має деякі зв’язки, але команда Сергія — це всього шість розробників (актуально на березень 2026). Він оголосив про найм команди через Інстаграм. До речі, ніхто ще не в курсі, як називається нова студія Григоровича Сергія у 2026?
це якийсь фейк чи в нього реально така каша в голові?
У статті є лінк на відео з цим інтервʼю.
Мде... мабуть радий що він не мав відношення до другого Сталкера.
Дід забув випити таблетки?
При всій повазі до Григоровича, але було прямо боляче читати.
А що саме? Наче нормальне інтерв’ю
Це, звісно, розмовне, неструктуроване інтерв’ю, без редактури, але думки максимально плавають, з теми на тему стрибають, дуже важко це сприймати.
Контроверсійність думок це суб’єктивно, звісно, хтось може погодитися із тим, що він каже, хтось ні. Але персонально для мене багато з цього читати було дивно.
У 2024 році на інтерв’ю він був бадьорим і жінка поруч. Але у 2025 році помічалося у інтерв’ю дещо неструктуроване. Він курить електронні цигарки, а цигарки перемішують людині думки.