Я замінила 10 геймпадів DualSense за гарантією через дріфт стіків: розповідаю, як це працює

Привіт, спільното!

Нещодавно побачила на Reddit топік, де користувач шукає порад щодо дріфту стіків DualSense, та зрозуміла, що купа людей не в курсі, що робити у цьому випадку. Вирішила поділитися досвідом — можливо, комусь стане у нагоді.

Здебільшого я граю у хіро-шутери. Динамічність геймплею цих ігор та факт, що граю я доволі багато, призводить до того, що стіки летять регулярно. Приблизно раз у 3-7 місяців я змушена звертатися до сервісного центру. За років п’ять мені довелося замінити близько десяти геймпадів, точну кількість вже не пам’ятаю) Загалом процес доволі простий, але є нюанси, про які я розповім згодом.

Мої запаси 🥲

Важливо знати, що Sоny має окрему політику щодо стіків. Як мені розповіли у авторизованому сервісі, компанія вважає ці елементи неремонтопридатними — точніше ремонт можливий, але оцінюється невигідним. Тому при виявленні дріфту стіків геймпад не ремонтують, а замінюють клієнту на новий. Тож будьте уважні — жоден магазин, що продає геймпади офіційно, не може запропонувати вам ремонт у цьому випадку.

Отже, які ваші кроки, якщо маєте таку проблему

Найпростіший варіант — самостійно звернутися до офіційного авторизованого центру Sоny РlayStation MTI-service (це не реклама, бо здається, цей сервіс єдиний в Україні має ліцензію працювати з DualSense). Чому не в магазин, поясню наприкінці топіку. Тож знаходите контакти, відправляєте пристрій, опис проблеми, ну і звісно, копію чеку та гарантійного талону.

Далі є два варіанти розвитку подій.

• Приблизно за два тижні, якщо у центрі є в наявності нові геймпади, вам просто надішлють новий пристрій із новим розрахунковим документом — бережіть його, тепер це ваш новий чек, із яким ви зможете знову замінити геймпад, якщо за рік він помре.
  • Якщо геймпадів немає, вам відправлять акт про неремонтопридатність, із яким потрібно буде звернутися до магазину, де ви придбали геймпад. Там повинні запропонувати новий геймпад або повернення коштів, якщо аналогічного геймпаду немає в наявності. Але тут не все так просто.

Скоріш за все, магазини навіть із бездоганною репутацією будуть відразу пропонувати повернення коштів. Є певний підступ, бо повернення проведуть за чеком. Наприклад, ви купували геймпад майже рік тому за 2500, тож вам стільки й повернуть. У той час, коли ваш геймпад вже давно коштує 3500, і на придбанні нового пристрою ви втратите тисячу. Це незаконно, але більшість операторів кол-центрів ніколи не читали закон про права споживачів, тож діють за недосконалою інструкцією.

Втім, із мого досвіду, згадка та пояснення закону діє, хоча й потребує неприємної та інколи тривалої комунікації. У всіх випадках мені або все ж надсилали новий геймпад, або повертали суму за чеком, а потім перераховували вартість нового пристрою зі знижкою до старої ціни.

Тож що казати магазинам, які закривають очі на закон

Загальна порада — у кожне речення вставляйте слово «закон», це працює)

Відповідно до статті 8 Закону України «Про захист прав споживачів», у разі придбання товару неналежної якості (а це доведено сервісним центром у гарантійний період), ви маєте право за своїм вибором вимагати у продавця заміну або повернення коштів. Кажіть, що, за своїм вибором, ви обрали заміну, оскільки магазин має у наявності потрібну модель. Наголошуйте, що за законом, якщо товар є у наявності, магазин не має права обирати за вас, чи буде повертати кошти, чи замінювати товар.

Якщо товару все ж немає, погоджуйтесь на повернення коштів та зазначайте, що це має бути НЕ сума, вказана у чеку, а сума, яка є дійсною на сьогодні та вказана на цінниках магазину на сайті. Тобто не 2500, а 3500, наприклад. Кажіть, що повертати меншу суму незаконно.

Тому що, відповідно до тієї ж статті 8 Закону України «Про захист прав споживачів», у разі розірвання договору купівлі-продажу через істотні недоліки товару (геймпад визнали неремонтопридатним), розрахунки зі споживачем здійснюються виходячи з вартості товару на час пред’явлення відповідної вимоги (тобто на момент, коли ви звернулись до магазину). Отже, якщо на момент звернення до продавця ціна товару зросла — а вона, скоріш за все, зросла — ви маєте право на повернення саме цієї суми, оскільки розрахунок проводиться за актуальною ціною товару на момент пред’явлення вимоги.

У свою чергу магазини повертають зазначені у чеку, а не у цінниках гроші, керуючись не тією статтею закону — а саме статтею 9 про права споживача при придбанні товару належної якості. Там дійсно вказано, що повертається сума, яка зазначена у чеку. Але саме там мова йдеться про товар, який не має недоліків та просто не підійшов по розміру, кольору або іншим характеристикам. У вашому ж випадку геймпад мав недолік — дріфт стіків, тож визнаний товаром неналежної якості, тож підпадає під статтю 8 про права споживача у разі придбання товару неналежної якості.

І так — скоріш за все, оператор не витримає ваше душніння та відправить вас листуватися із магазином. Це навіть краще, можете додати посилання на закон чи розʼяснення Держпродспоживслужби та Мінекономіки.

Як часто ви міняєте геймпади?

66%
28%
7%

Підписуйтеся на Telegram-канал @gamedev_dou, щоб не пропустити найважливіші статті і новини про геймдев

👍ПодобаєтьсяСподобалось6
До обраногоВ обраному2
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

это вы еще с джойконами дело не имели (

а яка політика у Нінтендо в цьому питанні? чи ніякої і потрібно просто нові докупляти?

6 років вже займаюсь ремонтом дрифту. Міняю стіки на вічні, магнітні. Знаходьте оголошення в пошуку ОЛХ: «Ремонт дрифту Dualsense, Edge, XBOX Controller, Elite, Dualshock і ін» Також у Dualshock3 була ревізія з магнітними, але Sony вирішила що їм не вигідно робити геймпад з вічними стіками;)

Маю два
Обидва з проблемою, але вже більше декількох років пройшло тому гарантія не актуальна

Залишається лише купувати новий?

Насправді, якщо погуглити, є сервіси, які пропонують ремонт стіків. Але не знаю, наскільки такий ремонт ефективний. Крім того, інколи дріфт — це проблема засмічення, тож може допомогти розібрати та почистити, але я такого ніколи не робила, тож не впевнена щодо співвідношення шкоди-користі)

Маша добридень, а для чого власне постійно гратись в заміну геймпаду, якщо можна звернутись в практично будь-який сервіс, поставити датчики Холла і забути про дріфт назавжди?

Мені просто принципово не подобається стороннє кастомне втручання у техніку, але так, я чула про цей варіант

Дякую за статтю, було пізнавально.
Особисто я багато граю саме на геймадах. За весь час, а це десь з 2010 і до нині, у моїх руках побувало 7 геймпадів від соні та майків, і жоден не мав проблем із дріфтом. Найстарший — 360й і зараз у строю, замінив пару років тому стіки, але не через дріфт, а через зношену механіку стіків.
Можу додати що сучасні геймпади, на мою думку, значно швидше старіють у плані зносу механічних частин стіку, і вже через рік люфт по центру явно відчувається.
Раніше робили краще і трава була зеленішою, так)
І якщо проблема дріфту вирішується датчиками Холла, то швидкий знос механіки це те що буде вбивати геймпади майбутнього.

Погоджуюсь, той же DualShock я змінила лише пару раз, хоча на четвірці теж грала дуже багато)

Підписатись на коментарі