Як я обгорнув Spaced Repetition у темне фентезі і чому ви врешті покращите свій словниковий запас
Кілька місяців тому я розпочав оцей проєкт і замахнувся на святе! Дорослий навчальний додаток Fading Lexicon, але у дуже гейміфікованій формі. Ось тут на форумі є всі історія проєкту, але зараз про інше. Щойно опублікував велике оновлення яке все змінює — замість черговго Duolingo-клона з совою яка шантажує тебе нотифікаціями — тут dark fantasy RPG з бойовою системою, квестами, лором та колаборацією з іншими гравцями.

Про що Fading Lexicon
Світ втрачає зміст. Буквально — слова зникають, обличчя на фото стають білими плямами, люди забувають імена рідних. Цей катаклізм називається «Афазія світу». Ти — картограф, вартовий що відновлює реальність через правильне написання давніх гліфів (читай: іноземних слів). Кожне правильно вписане слово — це заклинання що латає тканину реальності.
Є антагоніст — Перший. Найстаріший картограф що зійшов з розуму і вирішив що слова лише завдають болю реальності, а порятунок — щоб усі замовкли назавжди. Він не фінальний бос — він постійна присутність, голос у голові. Лор потрібен не заради лору. Він обґрунтовує кожну механіку: чому слова зникають, чому треба повторювати (вежа пам’яті тріскається), чому є бої (монстри — це прояви Тиші).
Ядро — Spaced Repetition через пошкодження вежі
У дописі за пів року тому (дуже раджу почитати) я піднімав тему власне періодичного повторення. І ось лише зараз вдалось органічно її вписати у світ гри. Класичний SRS (як в Anki) працює, але він нудний. Ти відкриваєш картку, тиснеш «знаю/не знаю», і ніякої емоційної прив’язки. Я загорнув SRS у RPG-обгортку де повторення — це не рутина, а «ремонт вежі що руйнується».
У кожного гравця є Вежа Пам’яті. Це візуалізація стану його словникового запасу. Кожне слово що підійшло до часу повторення — це тріщина на вежі. Слова копичаться — вежа темнішає, з’являються розломи.
Класичний SRS має проблему мотивації. Пропустив два дні — і на тебе дивиться черга з 200 карток, і ти просто
закриваєш додаток. Тут: Емоційна прив’язка. Вежа — це твій дім у грі. Вона тріскається не абстрактно, а візуально. Ти бачиш як тіні наповзають. Це давить краще ніж будь-яка нотифікація.

Батчинг. Замість 47 карток підряд — вежа бере 10 слів за раз і пакує їх у бій. Один бій —
Помилки мають ціну. В Anki помилка — це просто «натисни Again». Тут помилка — це удар по твоєму HP. Три помилки в слові і SRS падає. Мозок швидше запам’ятовує коли є наслідки.
Контекст замість ізоляції. Слова не висять у вакуумі. Вони прив’язані до Spellbook-ів (словників-локацій), квестів, босів. «Пройти акт» = вивчити набір слів. Бос акту — це бій на словах з УСІХ уроків акту.
Під капотом
Початкове навчання слова та початковий інтервал повторення (для усіх слів!) — 24 години
Правильне написання у повторення — наступне нагадування через 3 дні, наступне правильне — 1 тиждень, 2 тижні, місяць, 3 місяці та 6 місяців.
Помилка — залишає поточний інтервал перегляду слова, більше помилок — зменшує період.

До чого тут фентезі й RPG?
А персонажа є 4 атрибути — Стаміна, Інтелект, Аркана та Фокус, кожна з них відповідає за певну характеристику: кількість очків здоров’я, мани, силу магічного удару та шанс критичного удару. З підняттям рівня персонажа ви отримуєте два вільні очки характеристики які можна вкласти у якийсь атрибут, і таким чином можна балансувати свій геймплей.
Більше того — наявна система інвентарю та навішуваня амулетів або кілець що теж можуть додавати певні характеристики. Унікальність предметів теж класика — звичайний, незвичний, унікальний, епічний, легендарний.

Предметів багато, вистачить на довго.

А що по словах?
У додатку міститься 6 словників згрупованих по рівнях:
A1 — Попіл Згаслих Імен
A2 — Прах Забутих Істин
B1 — Шепіт Стертих Облич
B2 — Залишки Первісного Вогню
B2 — Симфонія стародавніх гліфів
С1 — Урвище Останнього Відлуння
Разом 5500 слів! Якщо слово має однакове написання але різні частини мови та інше значення то звичайно показується у дужках як наприклад articulate (adj).
Великі словники поділені на акти по 25 уроків кожен, з босом (екзаменом!) у кінці кожного акту.

Один урок — 10 слів, вивчення через флеш картки (які можна тягати по екрану!)
Повторення — вибір правильного перекладу з 4 варіантів, таким чином підтверджуємо координати порталу.

А бій ви уже бачили в інших дописах, необхідно набрати посимвольно слово завдаючи шкоди ворогу (або використати підказку за ману, або «добити» магічним ударом теж за ману.

А квести будуть?
На зараз доступні 12 квестів, спершу тривіальні — вивчити Х слів, убити Y монстрів, останній масштабний — зібрати усі 12 Артефактів Древніх.
Також присутній глобальний квест на усіх гравців — покищо це перебити орду ворогів (2 тис), термін закінчення 31 квітня.
Де взяти?
Саме ця версія уже доступна на Google Playmarket, шукайте по назві: Fading Lexicon
Зовсім скоро буде доступна також на Apple iOS (на 3 квітня там стара версія, не беріть!).
Порада від розробника
При створенні нового користувача додаток запитує рівень знань англійської мови — зробіть собі виклик, оберіть складніший для себе рівень! Так буде цікавіше і грати і вежу будувати.
FAQ по проєкту, щоб двічі не вставати
Хто такий Першопроходець?
Є спеціальна категорія гравців що отримали довічний преміум та статус «Першопроходець» — це ті хто зголосився на перший альфа тест тут через форум ДОУ. Чи буде ще схожа акція у майбутньому — можливо, повністю заперечувати не буду.
Чи буде додаток платним, де монетизація?
У майбутньому розглядаю два варіанти розвитку подій:
Перший — з показом реклами в ключових елементах (розпочати новий урок, отримати бонус)
Другий — придбати преміум і забути про рекламу

6 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів