Не вірте відгукам у Steam. Кілька претензій до системи оцінок майданчика Valve

Привіт, спільното! У топіку про визначення «eurojank» один із користувачів нашої спільноти, з яким завжди цікаво вести розмову, як аргумент навів рейтинг S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl у Steam. Я відповів, що «останнє, чому варто довіряти — відгуки гравців у Steam». Звісно, тут я перебільшив: це не останнє, чому варто вірити, тож перепрошую. Але вважати цей критерій головним орієнтиром мені теж здається помилковим. У цьому топіку хотів би детальніше розкрити свою думку.

Я вже трохи торкався теми ігрових оцінок у Steam у цьому випуску GameDev DOU Подкасту. Але зараз хочу тезово пояснити, чому не вважаю рейтинг у Steam найкращим критерієм «якісної гри».

Задоволення від покупки та якість продукту

Часто, коли гравець оцінює гру в Steam, мова йде не про її якість, а про задоволення від покупки. Тобто гра може бути «кривою» і «косою», але дешевою та веселою (хоча — а що ще треба?). З іншого боку, складна, амбітна гра може отримати негатив, бо гравцям було ліньки в ній розібратися або вона не виправдала їхніх очікувань.

Оцінка дій компанії, а не самої гри

У продовження цієї тези — занадто багато випадків, коли гравці оцінювали не безпосередньо гру, а дії розробників. Згадайте травень 2024 року, коли Helldivers 2 отримала понад двісті тисяч негативних відгуків лише тому, що Sony вимагала прив’язати PSN для ПК-гравців. Водночас ігри EA чи Rockstar Games, які мають схожі вимоги, ніхто так не «обвалював».

Інший приклад — Overwatch. Найкращий на сьогодні командний геройський шутер (так, фанати Team Fortress 2, змиріться вже з цим) має переважно негативні відгуки не тому, що це погана гра. Overwatch має 29%, бо у Blizzard агресивна політика монетизації. Звісно, був епічний фейл із запуском другої частини та невиконані обіцянки щодо PvE-складової, але чи стала від цього гра гіршою? Та звісно ні. Водночас на сторінці гри купа негативних рецензій від росіян, яким «Блізи» закрили облікові записи.

І це я не згадую армію китайців, які легко обвалюють рейтинг, якщо їм не сподобалася локалізація. Є й інші, радикальніші, на мою думку, приклади. Буквально минулого тижня гравці обвалили рейтинг Slay the Spire 2 через балансний патч:

«Найбільшу хвилю обурення викликала зміна карти Prepared персонажа Silent. Раніше це була навичка з нульовою вартістю, яка дозволяла гравцеві скинути одну карту та взяти іншу їй на заміну. Якщо поточна рука не дозволяла вийти зі скрутного становища, Prepared могла дати саме той інструмент, якого ви потребували.

У версії 0.100.0 цей „нерф“ змінює карту Prepared на Prepare, яка тепер коштує одну одиницю енергії та вимагає скинути дві карти, щоб отримати дві одиниці енергії на наступному ході. Це досить радикальна зміна для тих, хто грає за Silent. Разом з іншими послабленнями гравця та підсиленнями ворогів — як-от несподівано жорстока нова здібність Doormaker — критично налаштовані гравці сприймають це як продовження тенденції сиквела: посилювати небезпеки під час забігу, одночасно обмежуючи варіанти порятунку від них».

В результаті балансного патчу гра отримала тисячі негативних відгуків.

Різний досвід та компетентність авторів

Ще один аргумент — нерівномірність глибини та компетентності дописувачів. Умовно, Steam складає в одну купу негативний відгук з одного слова «сміття» від гравця з 15 хвилинами досвіду та детальний аналіз на тисячу слів від користувача, у якого 400 годин. Це я вже не кажу про те, що в загальному рейтингу змішуються фанати жанру, випадкові гравці, хейтери компанії чи франшизи тощо.

Специфіка спільноти

Останній аргумент — це специфічність гравців як аудиторії. Мене вже неодноразово сварили за цю думку, але я наполягаю, що ігрова спільнота — одна з найтоксичніших фанбаз. Користуючись нагодою, нагадаю про цей свій текст трирічної давнини. Я не даю зараз оцінок цьому факту, він просто є. Дуже часто рецензія на гру може бути мемною реакцією чи іронією. Мій улюблений приклад — клікери на кшталт Bongo Cat (95%) та Banana (81%). Це при тому, що в ARC Raiders, дійсно гарної гри, 85%.

Висновок

Очевидно, що Steam знає про проблеми з рейтингом і тому регулярно покращує систему. Наприклад, додає фільтри за мовами. Іншою беззаперечною перевагою є те, що для відгуку ви маєте придбати гру. Але використовувати цей показник для рішення «купити — не купити» чи «гарна — погана гра» все ще, на мою думку, не дуже доцільно. Він може бути одним з елементів, але аж ніяк не визначальним критерієм.

Заради справедливості зазначу, що оцінки на рев’ю-агрегаторах теж не є повноцінним критерієм (іноді навіть навпаки). Бо часто професійні оглядачі «дають у штангу» і просто не розуміються на жанрі (або взагалі на іграх), а користувацькі рецензії девальвує той факт, що людина може просто долучитися до хвилі хейту, навіть не погравши.

Запрошую всіх охочих до ввічливої дискусії, але закликаю бути чемними в коментарях!

Підписуйтеся на Telegram-канал @gamedev_dou, щоб не пропустити найважливіші статті і новини про геймдев

👍ПодобаєтьсяСподобалось3
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

самі токсичні люди — це люди які постійно говорять про токсичність (і ще ці люди походу трошки хворі на голову і не можуть спокійно існувати в реальному світі).

відгуки — це орієнтир і можливість подивитись на гру з різних боків.

взагалі обожнюю читати коментарі по типу

«30 хв не міг запустити це довбане лайно, потім 20 хв бігав по карті і не міг знайти ворогів, потім мене вбив якись школьнік з 10123012 кілометрів кидком ножа і написав „мамку любив“. Я так і не зрозумів в чому суть гри але дуже весело.»

типу відгуки аля «гру купив, ще не грав, але ставлю 4 зірочки бо видавець з полтави»... ну типу шо мені з цим робити?

а відгук на 10 абзаців від «мамкіного гейм-критика» я читати теж не буду

ми взагалі маємо бути вдячними людям які залишають ці токсичні коментарі бо вони знаходять можливість передати всю суть ААА гри на 100 годин в 3х реченнях де кожне 2 слово це **й або п*д*р. Люди божу справу роблять.

«30 хв не міг запустити це довбане лайно, потім 20 хв бігав по карті і не міг знайти ворогів, потім мене вбив якись школьнік з 10123012 кілометрів кидком ножа і написав „мамку любив“. Я так і не зрозумів в чому суть гри але дуже весело.»

Кожна друга моя катка в Марафоні, але хз, мені дуже подобається.

самі токсичні люди — це люди які постійно говорять про токсичність

Ну, не скажіть-не скажіть.

Це найс оріентир для пришвидшення пошуку. Головне фільтрувати відгуки людей, яки пограли менше половини гри, бо це восновнму сміття, а не інформація. Найс оріентир не означає, що він головний, або єдиний. Тільки допоміжний.

Оцінка дій компанії, а не самої гри

Ні. Стім дозволяє фільтрувати наплив великої кількості однотипних відгуів за короткий проміжок часу.

Різний досвід та компетентність авторів

Ні. По часу в грі теж можно фільтрувати.

я наполягаю, що ігрова спільнота — одна з найтоксичніших фанбаз

Звучить так, наче це щось погане.

Насправді недоліки у системі відгуків стім є, але кращого нічого не має.
Зокрема тут здається не згадували, як на мене головний — відсутність оцінки як такої, а тільки + чи -. Це може спотворювати в цілому картину. Яскравий приклад — Talos Principle 2. Якщо перша частина як на мене є практично еталоном жанру, то друга у багатьох аспектах повернула не туди. Чи достатньо цього, щоб поставити їй «не рекомендую»? Ні, навіть близько ні. Але чи заслуговує вона на свої 95%? Тобто для ігр «вище середнього» в окремих випадках може бути завищеним.
Але знову ж таки нічого кращого не має. Що автор пропонує замість цього?

Що автор пропонує замість цього?

Не обмежуватися єдиним критерієм при виборі.

відсутність оцінки як такої, а тільки + чи -.

Так, це теж мінус.

А ви почитайте відгуки англійською. Там все норм по відгукам. Токсичні чомусь українці і росіяни (славяни).

По перше:

По друге: вам не здається, що виміряна невігласами «токсичність» за відсотком негативних рецензій не є токсичністю, а банальний наслідок більшої критичності через високу вартість ігор, навіть з регіональними цінами?

Ось вам справжня токсичність — r/SteamDeck людина питає як працює Arc Raiders на деку, відповідь — amazing, flawless, smoothing і радять поставити upscaling на 60%. Складається враження, що для західного гравця запуск гри далі головного меню автоматично присуджує оцінку 10/10.

І щодо оцінок — чи багато ігрових журналістів використовують всю десятибальну (чи іншу) шкалу, а не лише верхню третину?

низький рейтинг від гравців це не стільки оцінка якості, скільки сигнал тривоги. ігри з оцінкою менше 70% зазвичай мають якісь серйозні технічні проблеми. а все інше між 70 і 90%, це дійсно очікування, смаки, політика тощо.

Аргументи наведені правильні і достатньо обгрунтовані. І я погоджуюсь, що рейтинг не повинен бути вирішальним фактором.
Але кращого показника ніж оцінка поки не знайдеться. Бо оцінка на гугл мапс чи деінде має подібні недоліки, але все одно при виборі місця де поїсти ми дивимось на оцінку закладу і відгуки клієнтів. Хоча частина оцінок може бути від людей, яким просто не сподобався інтерфейс. Чи банально накрученими.
Я в таких випадках читаю розгорнуті рецензії, в яких люди описують реальні проблеми чи причини невдоволення.

оцінювати гру з якихось механіків і розбирати її до гвинтиків? чувак я навіть твій пост прочитав не до кінця, бо він нудний. заголовок був цікавий, але далі 15% статті я не дійшов. гра в першу чергу повинна приносити задоволення від гри. а не ось це все. я орієнтуюсь завжди за відгуками на гру. і на другому місці у мене огляди гри

В тому то й справа, що задоволення — суб’єктивна річ. Комусь хочеться фаново постріляти годинку після роботи без довгих діалогів, а комусь в задоволення оволодіння складних механік.
Відсутність матчу між очікуванням від гри з точки зору того, що вона має задовільняти і самою грою породжує «невалідні» персонально для тебе оцінки конистувачів.

Eh, wat?!

«Оцінка дій компанії, а не самої гри. У продовження цієї тези — занадто багато випадків, коли гравці оцінювали не безпосередньо гру, а дії розробників.»

«Overwatch ... агресивна політика монетизації.» Монетизація, це ж безпосередньо частина самої гри? При чому у сучасних реаліях вона може максимально викривити ігровий баланс задля кращих продажів.

«...невиконані обіцянки щодо PvE-складової» ПвЕ, це ж безпосередньо частина самої гри?

«...якщо їм не сподобалася локалізація.» Локалізація це ж частина гри?

«Slay the Spire 2 через балансний патч» Ну тут думаю немає двох думок що балансний патч це частина гри.

Одна майже валідна претензія це про:
«Helldivers 2 отримала понад двісті тисяч негативних відгуків лише тому, що Sony вимагала прив’язати PSN для ПК-гравців.»
Так, ПСН це наче не частина гри. Хоча якщо ця стороння частина гри заважає людині взагалі пограти у гру, то я б сказав що це теж частина гри.

Підсумовуючи, Стім відгуки корисні індивідуальним гравцям, що не бажають грати у висери токсичних корпорацій типу ЕА і компанії. Стім відгуки корисні бо тримають всю індустрію в тонусі. І у Стім відгуків майже немає конкурентів, бо більшість індустрії цілком справедливо боїться негативних відгуків взагалі і вважає що їх краще заборонити як явище і додатково намагається саботувати вигадуючи неіснуючі явища як т.з. «ревью бомбінг».

Монетизація, це ж безпосередньо частина самої гри?

Та ні, якщо вона не впливає на ігровий процес. Просто дехто хочу, щоб їм насипали легендарних скінів на шару. Але це ніяк не впливає на саму гру. Скоріше на світопєрдєлки навколо.

При чому у сучасних реаліях вона може максимально викривити ігровий баланс задля кращих продажів.

Це дуже погані ігри і «pay to win» — хижацька механіка, якої ми маємо позбутися назавжди. Тут мова не про це.

ПвЕ, це ж безпосередньо частина самої гри?

Тут була інша історія. Якщо ви поза контекстом — я можу розповісти деталі.

Ну тут думаю немає двох думок що балансний патч це частина гри.

Частина, але тут же буквально ситуація — гравцям прибрали дисбалансний лупхол і в них пригоріло.

Стім відгуки корисні бо тримають всю індустрію в тонусі.

Це щось занесло. На одному габені тримається, ага)

вважає що їх краще заборонити як явище

Це як саме?

додатково намагається саботувати вигадуючи неіснуючі явища як т.з. «ревью бомбінг».

Наприклад?

Я в курсі про більшість цих історій. Моя позиція в тому що це все значно ближче до ігрового балансу ніж до чогось зовсім стороннього. І на кожну не дуже адекватну рефкцію спільноти буде сто тисяч адекватних реакцій саме по суті.

Щодо заборон — Соні заплатила Метакритику щоб той блокував всі рецензії на всі ігри в перші три дні по моєму після релізу, що є повним неадекватом. Якщо гра лайно на паличці і навіть не запускається на будь-якому залізі у тисяч гравців (так, це про вас Quantic Dream, рукожопі рагулі, але і не тільки) то це треба повідомити широкому загалу максимально швидко, щоб припинити продажі або хоча б дати шанс на повернення. Якщо СДПР налажали з релізом на ПС4 і фактично обманули покупців з цією версією, то про це так само треба знати одразу. Ну і так далі по списку бракоробів. Друга ознака — жоден з магазинів що релізнулись після Стіма не підтримує негативні відгуки, або відгуки взагалі. Індустрія подивилась і зробила висновки. Вангую на 146%, що якщо (тьху, тьху) Валв вийде на ІРО, то нові власники вимкнуть негативні відгуки рівно через мілісекунду після отримання таких прав.

І щодо т.з. «ревью бомбінга», це просто лицеміри з медіа так звуть негативні відгуки. негативні відгуки це просто негативні відгуки, і нічого більше.

Соні заплатила Метакритику щоб той блокував всі рецензії на всі ігри в перші три дні по моєму після релізу, що є повним неадекватом

А це доведений факт? Чи чутки та спекуляції?

Бо я чудово пам’ятаю цю історію, вона сталася на релізі TLOU2. І для цього були цілком валідні аргументи. Я нагадаю, що тоді купа людей, які не грали в гру, почули, що в там є транс-персона. З подачу недолугих блогерів всі вирішили ніби мова про Еббі і прийшли обвалювати рейтинг гри. Була інша категорія гравців, яким не сподобалося, що вбили Джоеля.

Але і те, і інше — такі собі підстави для рев’ю-бомбінгу. І вмирати на пагорбів «так вирішили споживачі» дивно.

Друга ознака — жоден з магазинів що релізнулись після Стіма не підтримує негативні відгуки, або відгуки взагалі

У ПССторі є. Але те, шо Стім такий єдиний не робить ці оцінки більш значущими. Загалом, у нас доволі часто згадують про монополію Стіма)

«ревью бомбінга», це просто лицеміри з медіа так звуть негативні відгуки. негативні відгуки це просто негативні відгуки, і нічого більше.

Ні, ви не праві. Одна справа, коли мені не сподобалася гра і я про це написав. Інша — коли я десь почув, що в грі буде те, що мені неприйнятно, і прийшов її обвалювати рейтинг через це. Це не негативний відгук. Це токсичний вчинок в рамках рев’ю-бомбінга.

загалом згоден, але...

неіснуючі явища як т.з. "ревью бомбінг«.

лол, та лише на моєму досвіді було повно таких випадків. чого варта одна тільки історія з Devotion, яку через нападки китайців взагалі деплатформнули. «ревью бомбінг» це річ деструктивна, але, з іншого боку, альтернативного способу змусити компанії почути невдоволення гравців просто не існує.

Не дивлюсь рейтинг а читаю негативні відгуки. Якщо там є те що мені подобається — купляю

Мій улюблений приклад — клікери на кшталт Bongo Cat (95%) та Banana (81%). Це при тому, що в ARC Raiders, дійсно гарної гри, 85%.

1) Bongo Cat — це милий котик, що веселить за дарма і це ніколи не набридає.
2) ARC Raiders — це 1000+ гривень з вашої кишені за лутер-шутер, де гравці, які награли 400+ годин пишуть негативні відгуки, як вони люблять і ненавидять цю гру перед мометом її видалення. Людині просто набридло грати в це.

Про гру Banana в Steam нічого не можу сказати, але то здається якимось скамом з накрученими відгуками. За даними SteamDB в гру Bongo Cat і в гру ARC Raiders грає більше 100000 онлайн у кожну гру і, як це зазвичай буває у іграх, графік виглядає хвилясто, але графік онлайну Banana — це майже як плато у 20к гравців, які, я підозрюю, є ботами на 90%.

Є всі підозри вважати, що Banana в Steam — це не гра, а якийсь скам, де накручені і відгуки і накручений онлайн.

Bangocat класна гра. Граю в неї кожного дня. І я підозрюю що бот це ти. Але якийсь недолугий бот.

Ти здається не тільки довгі пости не дочитуєш, а і взагалі читати не сильно намагаєшся, судячи з цієї реакції. Перечитай уважно початковий коментар, він несе думку протилежну тій, що ти з нього виніс.

Banana це шахрайська схема для експлуатації ринку предметів Steam.

Я вважаю, що вірити відгукам у Steam можна.

[Premium]
Перевірив останні свої 5 покупок в Steam.
78% , 83% , 94% , 97% , 100% відстоків позивитиних відгуків в Steam.
Одна гра мультиплеєр. Чотири гри однокористувацькі.

[FreeToPlay]
Є ще три безкоштовні гри, в які я розпочав грати нещодавно в Steam.
Там 68% і 77% і 95% позитивних відгуків.
Пару ігор мультиплеєр. Одна гра однокористувацька.

в цілому всі ці обмовки справедливі та мають місце бути.

але конкретно в контексті розмови про Сталкер 2 — вони це вже пройшли. В них був хейт з приводу поганої оптимізації та багів на старті та перші пів року-рік.

думка звучала так: Сталкер 2 вже нічого не спасе бо баги на кожному місці та грати в це не можливо, гра мертва та ніколи не оживе.

в контексті цього топіку можна піти далі та спробувати детальніше деконструювати в які дати були проставлені позитивні відгуки щоб спробувати оцінити певну долю справедливості поставлених оцінок в залежності від стану гри (ще б пам’ятати як воно було).

але факт у тому що навіть за попередній місяць гра отримала майже 1к переважно схвальних (77%) відгуків. це в рамки «ця гра ніколи не підніметься» не влазить взагалі ніяк.
на додачу до всього цього гадаю слід додати те, що сталкер релізнувся вже майже 1.5 роки як.

я майже пройшов гру у перший тиждень чи два, баги були, але бісило мене більше за все те що я, король лут гоблінів, виходив у мінус по купонам щоб чинитися та покращувати собі шмоття. коли я розпродав колекцію майже усіх унікальних пух я здався та видалив гру.

Нє, я Сталкер згадав як контекст. Як гра він очевидно гарний, бо торкаєтсья сердець багатьох людей. Це по-перше. А по-друге — попри все моє невдоволення, Зона дійсно затягує своїм кор-лупом і атмосферою. А що ще треба?

друже, ти все переплутав. зі Сталкер 2 усе якраз навпаки — починав з дуже високого рейтингу і поступово скочується вниз. на це є цілком резонні причини. наприклад, були періоди по кілька місяців, коли через баги грати було неможливо або майже неможливо (зараз ми в одному з цих періодів). плюс в GSC абсолютно бездарний PR-відділ, вони понад рік не можуть чітко пояснити елементарні речі, які непокоять величезні маси гравців. спільнота буквально захлинається дезінформацією, що дуже зручно для тролів та ненависників. звідти й маємо ситуацію — 79% на Steam, але репутація в ширших інтернет-колах абсолютно негативна.

«ширші інтернет кола» за останній місяць поставили 77% позитивних відгуків. я подивився на інші за останні пів року — середній діапазон 70-80% позитивних відгуків.

я не сумніваюся що вони щось ламали, те що працювало, і не один раз.
є й досі, скоріш за все, проблеми, типу спавна ворогів і ще цілий віз інших, останній раз коли я заходив після патчу економіки, я відчув полегшення, але не так щоб я його вважав прийнятним, десь пів року тому воно було.

але «ширші інтернет кола» це та ще ватага.

і що там з абсолютно негативним ставленням я чесно кажучі хз. гра має позитивні моменти й не один. візуал там солідний і звуки гарні.
зайдіть самі й подивіться на той графік, і нехай «ширші інтернет кола» вас не трубують. якщо це звісно не люди котрими ви себе оточили бо вам так комфортніше.

комфортніше? мені? я награв 400 годин і дуже люблю цю гру. але за межами української бульбашки вона має абсолютно інше сприйняття публікою. забий S.T.A.L.K.E.R. 2 в YouTube і подивися, що там кажуть. подивися Reddit, навіть офіційний Discord-сервер. суцільна жовч. ситуація дуже і дуже плачевна, але тим більше не можна заплющувати на неї очі.

доводилося мені якось дивитися ревью з поганими оцінками на сталкер 2, це правда було під ріку тому, а може трохи пізніше виходу гри — частіше за все вони не виправдані та по дитячому обгрунтовані, окрім хіба 1-2 тез що може трапляється у відео і воно буде справедливим. деякі з цих ревьюерів англійською взагалі русолюби, я гортав їх інші відео де вони облизують їх ігри.

коротше кажучі, я не стверджую що всім все подобається і що не знайдеться справедливих зауважень грі котрих не 1 і не 2, просто я й сам іноді рівняюсь на негативні ревью на ігри на тому ж самому стімі чи дивлюсь щось на ютубі, частіше за все всі ці ревью повне очко, хоча виключення є і вони не дуже рідкісні.

так, є негативні речі, на які GSC об’єктивно не може вплинути — русофілія, українофобія, неадекватність тощо. а є такі, які можна знешкодити ОДНИМ АБЗАЦОМ на 30 слів. ну от що заважало пояснити, що глобальної симуляції нема в планах? що не давало пояснити принцип роботи нової A-Life і логіку такого радикального повороту? напередодні релізу технічний директор опосередковано натякнув, що нова система самовільно вирішує, де і що спавнити. я, відповідно, марних надій не плекав і не розчарувався на релізі, коли виявилося, що симуляції немає. але це я, а інші? інші верещали, що GSC їх обманули. деякі навіть погрожували судовими позовами за false advertisement. я за цілий рік не зустрів ЖОДНОЇ людини, яка зробила такі ж висновки, що і я. це абсолютна піар-катастрофа, і я не бачу, щоб на сьогодні були якісь позитивні зрушення.

я не думаю що вони могли все розказати як є — наче як в них вкладалися майкрософт і можу помилятись але там здається також були й епіки чи то грантом чи щось таке.
тому просто прийти та сказати «хлопці у нас не буде систем на релізі на які ви розраховуєте і які ми (вірогідно, вже не пригадаю) обіцяли, така справа, а ще очікуйте купу багів які ми не пофіксимо і за декілька років» коли треба відбивати вкладені кошти.

чи дійсно погано — дійсно погано.

Що означає «компетентність гравців»? Оце ось, коли гравцеві неподобається гра, а йому відповідають, щось на кшталт: «ти просто не розумієш!» або «ти не наша цільова аудиторія!», наче це щось змінює, окрім годування Его автора розробника:)
На мій погляд, без різниці компетентність гравця чи що саме він оцінює. Є один елемент за яким ми робимо вибір, це оцінка(ревью). Якщо вона погана, я не куплю гру, я не піду у ресторан і я не піду в кіно. Коли за день виходять сотні ігор, а з них як мінімус десяток варті уваги, немає часу вишукувати за що поставили таку оцінку і наскільки коментатори компетентні. 1-2 ревью і рішення прийнято.
Тому, дуже важливо робити не аби щось, а підходити до усіх рішень розумно і без завищення дивитися на свою гру, давати її іншим дизайнерам оцінити (хоч, мені). Щоб після релізу, не прийшлось виправдовуватися за негативні відгуки. Практика показує, що хоч оцінки і бувають на хвилях радості і хейту, але уцілому, вони відображають реальне ставлення гравців до продукту.

Що означає «компетентність гравців»?

Ну це улюблена мантра журнашлюшок і розробників інді-гімна, та і не інді також. Що гравець він не здатний усвідомити геніальність продукту шіассетовмісного ігроподібного, що гру оцінити можуть тільки журналісти з метакритика. А то, що за більшість ігор гравець так то бабки платить і не маленькі, 50-80 євро, це прям багато для більшості країн світу, вони не враховують. І коли ти купив гру за 70 євро, а вона лагає, не працює, або просто гівно, то ти ображаєш розробників, вони ж старалися, і взагалі то хорайзон зіро даун чи асасін крід вальгаала це хороша гра, а ти бидло, яке грає в доту і не здатен це зрозуміти.

Це якраз більше не про інді, а ААА-гімно (що й підтверджується подальшими тезами)

> «ти не наша цільова аудиторія!», наче це щось змінює, окрім годування Его автора розробника:)

Змінює) і цільова аудиторія — це аргумент.
Це як и я пішов писати на гру в жанрі стратегій, що мені в ній екшону малувато, чи щось таке. Це хіба валідний відгук? Особливо, у порівнянні з відгуком гравця, який опише, які саме елементи механік лажають.

так, відгук «малувату екшону» для стратегії теж валідний:) означає механіки дають недостатньо фану, просто треба ще вміти дивитися крізь слова, не сприймаючи їх буквально. Екшон, може означати не саме швидкі дії, а кількість речей які потребують моментальної уваги гравця на екрані.
Треба просто абстргуватися від конкретних слів, і подивитися, що у продукті могло призвести до такої реакції. Чи навіть якщо людина прийшла з іншого жанру, то що у продукті змісило гравця подумати що це зовсім інша гра. Можливо це причина змінити скріншоти у магазині чи трейлер, наприклад.

ні, це коли гравець — криворукий дебіл. з кожним новим релізом від From Software та їхніх імітаторів такі гравці та журналісти заливають інтернет скаргами на те, що ці ігри під них не заточені (хоча вони і не мають бути під них заточені). в останні роки це навіть почало приносити плоди — Соулз-лайки уже почало розмивати «розширенням аудиторії», від якого цей жанр спочатку був порятунком.

така ж логіка працює і щодо напрямку гри, тематики тощо. хіба можна критикувати, наприклад, стрілянку за те, що там немає цікавих рукопашних комбо? або аніме-гру за те, що там анімешна графіка? ні, але якщо у гри був недоладний маркетинг, вона цілком може привернути увагу не тих, хто міг би адекватно її оцінити. більшість ігор з рейтингом у 90% — це саме ті випадки, де не гра ідеальна, а ідеальна аудиторія для цієї гри.

Все так і є. Це нагадує систему рейтингу на IMDB та війни між Breaking Bad та Лицарем Сімох Королівств, різного штибу ВОУК війни і інше. Але, на жаль, всі інші системи ще гірші.

А тут, якщо гра не є якоюсь, хм, медійною чи підпавшою під «спеціальну війну» між якимось угрупуваннями, то її рейтинг, скоріш за все, буде ± об’єктивним.

Breaking Bad та Лицарем Сімох Королівств

Дуже весела була історія. При тому що і те, і те — гарні серіали!

Це все так, але нічого кращого, ніж ця симтема, люди ще не придумали

Не є він об’єктивним через сам стім. От до прикладу, на релізі «Двадцять-Другого» в мене гру через турецький регіон якимось чином брали росіяни. В Росії та Білорусі я не продаюсь. І от вони приходили, і писали шовіністські коментарі на адресу українців, а потім повертали гроші.

Політики стіма в сенситивних питаннях дійсно дивні

Туреччина популярний дешевий VPN для русні.

рецензії з поверненням коштів більше не можуть обвалювати загальний рейтинг, як і рецензії на копії від ритейл-ключів. Valve уже це виправили.

Підписатись на коментарі