Як фідбек на демо моєї стратегії Agecraft допоміг покращити гру. Що змінилося
Вітаю, мене звати Денис. Я соло-розробник.
Хочу поділитися тим, як змінився мій проєкт Agecraft після анонсу на Ukrainian Games Fest 2025.
Agecraft — це історична стратегія з елементами містобудівного симулятора. Гравцям належить зводити міста, налагоджувати економічні ланцюжки та дбати про потреби населення. Головна мета — провести свою цивілізацію через глобальні етапи розвитку: від первісних часів кам’яної доби до технологічних проривів майбутнього.
Анонс
Анонс гри відбувся одночасно з виходом демоверсії. Під час фестивалю гра зібрала чимало вішлистів, але сама демоверсія чітко показала проблемні місця.
Найбільшими проблемами стали:
- загальний вигляд гри був ще сирим;
- взаємодія з грою залишалася слабкою;
- основний ігровий цикл був недостатньо зрозумілим;
- гра сприймалася переважно як проєкт про кам’яну добу.
Частина гравців швидко втрачала інтерес через нерозуміння, як взагалі грати у гру і що в ній робити.
Тому перше, що необхідно було зробити, — це переробити UI/UX, передивитися існуючі механіки та додати нові. Наступні 3 місяці пішли на покращення UI, імплементацію туторіалу та кор-геймплею. Це один із позитивних моментів публікації демо на ранніх етапах, коли можна зібрати фідбек від гравців та подумати, що саме можна покращити. І це покращення дало результат. Оновлення демоверсії сприймалося вже значно краще. Гра стала зрозумілішою і цікавішою.
Але залишалися ще дві великі проблеми, які потрібно було вирішувати далі: графіка і загальне сприйняття гри як проєкту лише про камʼяну добу.
Робота над терейном
Одним із головних слабких місць виявився терейн. Для містобудівної гри це дуже важлива частина загального враження, тому система її генерації була повністю перероблена. У грі з’явилися пляжі, скелі, перепади висот і нова рослинність. Саме це дуже помітно покращило загальну картинку.

Досі лишався той факт, що гра надто сильно сприймалася як проєкт винятково про кам’яну добу. Тому наступним кроком стало опрацювання інших епох і підготовка контенту для них. Це дало змогу краще показати головну ідею гри — розвиток поселення крізь різні історичні періоди.
Підсумком цієї роботи став новий трейлер гри:
Втім, для мене ще лишається відкритим питання: чи достатньо цих змін аби гра стала зрозумілішою та виглядала, як проєкт не про одну епоху, а про розвиток цивілізації в часі.
Що далі?
Планую продовжити покращення гри та підготовку оновленої демоверсії до Steam Next Fest: June 2026 та розробку наступних епох.
8 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів