Західні ігрові журналісти називають S.T.A.L.K.E.R. терміном «eurojank». Що це означає
Привіт, спільното! Вдруге за кілька днів зустрічаю у західних ігрових журналістів термін «eurojank». Хочу дізнатися вашу думку про це визначення і його повернення з
«Eurojank» — це образа з добрими намірами. На перший погляд, термін ніби засуджує ігри цілого континенту як сміховинно забаговані та низькобюджетні. Але як гордий європеєць я можу сказати вам, що eurojank — термін, яким часто розкидалися в колах ПК-геймерів на початку
2010-х — є синонімом амбіцій.Він передбачає не лише величезні світи та розгалужені мережі складних систем, а й готовність аудиторії з добрим гумором прийняти ціну цих амбіцій. Закрити очі на невідшліфований інтерфейс або зламану лінійку квестів заради свободи гравця та шансу бути по-справжньому здивованим«, — йдеться у свіжому матеріалі PC Gamer.
Серед ігор, які автор тексту відніс до категорії «eurojank»: S.T.A.L.K.E.R., The Witcher, рольова гра Boiling Point: Road to Hell від української студії Deep Shadows тощо. Також згадуються данський Hitman, австрійський No Rest for the Wicked і, знову ж таки, українська серія Metro.

«З часом ці студії або стали новими AAA, або відійшли на задній план, поки компанії з більшими грошима відшліфовували їхні найкращі ідеї, згладжуючи при цьому болючі кути. Тим не менш, eurojank зберігався у відносній невідомості. Німеччина, зокрема, залишалася оплотом для хардкорних RPG, покрокових тактик і point-and-click пригод до того, як Kickstarter знову зробив усе це крутим. Саме впертість компаній сектору eurojank, їхня відмова вмирати, призвела до того, що бельгійська Larian все ще була поруч, щоб скористатися новими моделями краудфандингу у
2010-х роках», — додають у виданні.
Своєю чергою Google дає таке визначення:
«Eurojank» — це термін, що позначає амбітні, часто культові відеоігри середнього бюджету (AA), розроблені в Європі — особливо у Східній Європі. Вони характеризуються глибоким ігроладом, унікальною атмосферою та інноваційними концепціями, але водночас мають суттєві баги, брак полішингу та «криві» (janky) механіки. Такі ігри пропонують високу складність і досвід «без ведення за руку», попри обмежені ресурси розробників.
При цьому на такий термін нещодавно відреагував один з творців оригінального S.T.A.L.K.E.R. Андрій Верпаховський.
«Деякими з моїх улюблених ігор свого часу були Vampire: The Masquerade — Bloodlines та Arcanum. Обидві створені Troika Games — основною командою, яка до цього розробляла перші частини Fallout. Ці ігри були кривими як пекло, але вони мали ту саму душу, що й проєкти, які описують як Eurojank. Саме тому я вважаю, що несправедливо встановлювати для цього жанру якісь географічні межі», — зазначив він.

93 коментарі
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів