Західні ігрові журналісти називають S.T.A.L.K.E.R. терміном «eurojank». Що це означає

Привіт, спільното! Вдруге за кілька днів зустрічаю у західних ігрових журналістів термін «eurojank». Хочу дізнатися вашу думку про це визначення і його повернення з 2010-х.

«Eurojank» — це образа з добрими намірами. На перший погляд, термін ніби засуджує ігри цілого континенту як сміховинно забаговані та низькобюджетні. Але як гордий європеєць я можу сказати вам, що eurojank — термін, яким часто розкидалися в колах ПК-геймерів на початку 2010-х — є синонімом амбіцій.

Він передбачає не лише величезні світи та розгалужені мережі складних систем, а й готовність аудиторії з добрим гумором прийняти ціну цих амбіцій. Закрити очі на невідшліфований інтерфейс або зламану лінійку квестів заради свободи гравця та шансу бути по-справжньому здивованим«, — йдеться у свіжому матеріалі PC Gamer.

Серед ігор, які автор тексту відніс до категорії «eurojank»: S.T.A.L.K.E.R., The Witcher, рольова гра Boiling Point: Road to Hell від української студії Deep Shadows тощо. Також згадуються данський Hitman, австрійський No Rest for the Wicked і, знову ж таки, українська серія Metro.

«З часом ці студії або стали новими AAA, або відійшли на задній план, поки компанії з більшими грошима відшліфовували їхні найкращі ідеї, згладжуючи при цьому болючі кути. Тим не менш, eurojank зберігався у відносній невідомості. Німеччина, зокрема, залишалася оплотом для хардкорних RPG, покрокових тактик і point-and-click пригод до того, як Kickstarter знову зробив усе це крутим. Саме впертість компаній сектору eurojank, їхня відмова вмирати, призвела до того, що бельгійська Larian все ще була поруч, щоб скористатися новими моделями краудфандингу у 2010-х роках», — додають у виданні.

Своєю чергою Google дає таке визначення:

«Eurojank» — це термін, що позначає амбітні, часто культові відеоігри середнього бюджету (AA), розроблені в Європі — особливо у Східній Європі. Вони характеризуються глибоким ігроладом, унікальною атмосферою та інноваційними концепціями, але водночас мають суттєві баги, брак полішингу та «криві» (janky) механіки. Такі ігри пропонують високу складність і досвід «без ведення за руку», попри обмежені ресурси розробників.

При цьому на такий термін нещодавно відреагував один з творців оригінального S.T.A.L.K.E.R. Андрій Верпаховський.

«Деякими з моїх улюблених ігор свого часу були Vampire: The Masquerade — Bloodlines та Arcanum. Обидві створені Troika Games — основною командою, яка до цього розробляла перші частини Fallout. Ці ігри були кривими як пекло, але вони мали ту саму душу, що й проєкти, які описують як Eurojank. Саме тому я вважаю, що несправедливо встановлювати для цього жанру якісь географічні межі», — зазначив він.

Звучить дещо зверхньо, а для когось, можливо, навіть принизливо. Але в першу чергу цікава ваша думка — як ви ставитеся до визначення «eurojank»? Діліться думками в коментарях!

Підписуйтеся на Telegram-канал @gamedev_dou, щоб не пропустити найважливіші статті і новини про геймдев

👍ПодобаєтьсяСподобалось3
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

ох тиж, квіточка втомилась... гроші рахувати не втомився він, муфлон ?

а було б краще, якби вони просто закрили проект? як минулого разу?

було б краще якби він навчився тестувати своє лайно, а не брав гроші за кал

до чого тут тестування? GSC знали про технічний стан гри.

тоді це шахрайство... чи не так? «стратєгія» в них... скоти

Випустити гру з багами на релізі — це ефективна бізнес-стратегія.
— Приблизний переказ слів Тодда Говарда, продюсера Bethesda. Сказане ним у 2012 році (після випуску Skyrim).

коли це в бетесди були баги що зупиняють сценарій?

«Eurojank» — це термін, що позначає амбітні, часто культові відеоігри середнього бюджету (AA), розроблені в Європі — особливо у Східній Європі. Вони характеризуються глибоким ігроладом, унікальною атмосферою та інноваційними концепціями, але водночас мають суттєві баги, брак полішингу та «криві» (janky) механіки. Такі ігри пропонують високу складність і досвід «без ведення за руку», попри обмежені ресурси розробників.

нарешті речі названі своїми іменами, і це більше схоже на правду без шапкозакидайства, можна коротше — junk:)

Ніхто не пригадає шо то зробили швидко, усі будуть казати що зроблено погано. Це Корольов сказав...

The Witcher,

А що не так із «Відьмаком»? Звісно, якщо мова не про «Дикий гін», бо поляки образяться :) Усе-таки бюджет гри — 40. 000 000 $.

Janky — це як раз про другий S.T.A.L.K.E.R. Ще на релізі купила, встановила, подивилася, як продають криве, сире і недороблене, з повністю мертвим світом, та неможливістю пройти основний сюжет — та й видалила, більше не встановлювала. І більшість гравців у всьому світі таким його побачили і запам,ятали. І весь цей крик фанів, що все виправлено, світ живий, NPC порозумнішали, баги повиправляли, вже гру не врятує. Такою її побачили, такою запам,ятали. Сире, мертве, забаговане. Ось і eurojunk.

Не по темі коментяр Вікторії,
Але останнє, чому варто довіряти — відгуки гравців на стім.

Вирішив не розміюватися на коментарі, а написав одразу топік. Запрошую до обговорення)
gamedev.dou.ua/forums/topic/58760

лол а кому тоді довіряти? журналістам, чия кар’єра залежить від позитивних взаємин з видавцями?

кому тоді довіряти? журналістам

В жодному разі.

журналістам, чия кар’єра залежить від позитивних взаємин з видавцями

Думка з 2010 року. Все давно не так і видавці вкладаються не в видання, а в блогерів. Про це було стільки сказано, що аж соромно повторюватися.

а як ви поясните високі оцінки останнього драгон ейджу, і низькі по кінгдом куму другому?

хммм, гаразд, то я значить щось сплутав. хоча мені здавалося що саме на геймдев доу така дискусія піднімалася

А, згадав що це було. Це про єврогеймер було, шо там оглядач Арк Райдерс оцінив нижче, ніж Конкорд. Ну це фейл, шо я можу сказать)

При цьому — я далекий від хейту конкорда і поки він був живий награв в нього десь 30 годин. Але ну Арк об’єктивно краща гра.

gamedev.dou.ua/forums/topic/56494

ну, в будь якому випадку — вейлгард не заслуговував 90, що дав ігн. форбс 85? вони що ігрові журналісти? пк геймер дав 79, що майже 80.

а навіщо взагалі це розрізнення між виданнями і блогерами, якщо вони їдять з одного корита?

довіряти власному досвіду, якщо гра стає бо баг на основному квесті — то продавати не можна

а якщо цей баг трапляється у 10% гравців, тоді як?

то продукт непридатний до релізу, бо якщо основний функціонал не працює... і відсоток тут неважливий бо навіть 1% може такий сморід розвести, що репутації кабзда

кабзда не через це, а через відсутність інформаційного прикриття. велику частину негативного сентименту можна було нейтралізувати прозорою взаємодією зі спільнотою.

це все чухня... вони там робота увімкнули, який повторює як попка — «виправимо в наступному релізі», ніц не виправляють... типові «бариги», гівно-контора

Дивно. Пройшов Сталкер на релізі. Награв 200 годин ща одне проходдення.
Критичний баг був в Заліссі з другорядним квестом, який можна було пропустити.
Ще один баг був з квестом про лікаря. Треба було перевантажитись зі збереження бо ключ-карта зникла.

В Cyberpunk 2077 на релізі теж багів було, не плював в їх бік лише лінивий. Всі побачила Кіберпанк як забаговану гру з купою мемів про це. А зараз це краща RPG від першої особи.

Мабуть так в Сталкера пограти хотілось 😂

Перший Сталкер (2007) і перший Хітмен (2000) це були ще ті забаговані ігри. Але, задумайтеся, який міг бути інший шлях в Європі для становлення справжній AAA-студій, коли в країні немає фінансування сфери розваг (як було на початку у США)? Тож раніше випуск амбітного продукту невисокої якості мав сенс. Але пройшов час і сучасні AAA-ігри такі як HITMAN World of Assassination чи S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl окупляються багатократно і виглядають чудово, пропонуючи гравцю у світі високу якість.

Раніше ігри про Джеймса Бонда робили тільки у Північній Америці. Сьогодні нову гру про Агента 007 Джеймса Бонда вже не роблять в США. Цю гру роблять у Європі.

Перший я вкрав, тож претензій не мав, перевантажував з кнопки комп та грав далі. Другий я купив (хз, мабуть як дяка за те що грав на краденому, але другий виявився глючнішим. Тупо квест встав основний... )

Термін втратив сенс, так як на час виходу сталкера 2 західний ааа сегмент представляли старфілд та конкорд.

Не порівнюйте конструктор Starfield з мертвим сталкером

Сталкер, Whicher, Cyberpunk — ігри в яки можна грати і грати. Роки.
На відміну від вилизаних ігор Rockstar, які після проходження видаляються і ніколи туди не повертаються

Це які ігри rockstar? San Andreas і Vice City все ще живі.

Але після SA все мертво і не реіграбельно.

періодично перепроходжу РДР1, РДР2 і гта 5

Vice City пройшов раз 20, певно пройду знову до кінця року) геніальна гра.

RDR2 теж крута, кіно-гра)

San Andreas і Vice City не грав. Нічого про них сказати не можу. GTA 5 і RDR2 проходив. Хочу відмітити якість цих ігор в плані відсутності багів, оптимізації. Але самі історії... GTA 5 герої не викликають абсолютно ніякої симпатії. Мені не цікаво взагалі що буде з ними ні під час гри, ні після проходження гри. RDR2 настільки нудна була, що стало нецікаво чим закінчиться та історія вже на середині гри. Догравав вже бо гроші були заплочені за гру і треба було «доїсти»... Тому просто видалив ці ігри зразу після закінчення.
В Сталкер 2 бігаю з релізу. Досі цікаво. Притягує сам світ. Ігри CDPR так само мають «душу». не відпускають. До сих пір KP2077 не можу видалити з компа. Хоча теж проходив його на релізі.

Гта 5 — найприбутковіша гра в історії. Через свій онлайн, вона за визначенням не може бути в списку «які після проходження видаляються і ніколи туди не повертаються». В рдр2 теж онлайн непоганий був

Онлайн то взагалі не знаю для кого... мабуть для дітей. Спробував і одне і інше (RDR2 і GTA v). Це просто якийсь «фортнайт» на мінімалках. Точно не моє.

хз, хз, мені 41, граю в рдр і гта онлайн )
Причому онлайн це не моя основна стихія, я в основному в сінглплеєр, але в ці іноді граю, часто буває фан

Як раз все до навпаки. Сталкер і відьмак — величезне однотипне дерев,яне нудне болото. Мертве болото. Кіберпанк куди не йшла, і те... А ігри Рокстар — вічні, живі. Бо мають в серці те, що не вмирає. І ніхто не може пояснити що. Відьмак і Сталкер 2 мають душу. А ігри — однотипна нудота.

Кожному своє, я поважаю і ігри рокстар, і відьмак 3 топова гра за всі часи

Нічого не маю проти Сталкера і Cyberpunk, але я періодично перепроходжу РДР1, РДР2 і гта 5

Хз, що там про баги писали. Я ось почекав півроку, поки всі патчі вийдуть, і почав грати, ніяких багів за тиждень не бачив, жодного.

мабуть, пощастило. був недовгий період, коли вже були виправлені головні старі баги, а нові ще не додали.

Ну там є маленькі баги, типу ноут в голові у юніта або застряєш десь. Єдиний реальний баг, який в мене впливав на ігровий процес, це коли в мене витривалість не зростала, навіть коли я стояв. Ну я просто завантажив останнє збереження і все стало норм. Якщо проблема вирішується завантаженням збереження, то це не проблема, таке практично у всіх іграх

коли полтергейст убиває тебе крізь суцільну стіну — це не маленький баг, а «припиняю грати, поки не виправлять». і це ще ненайгірше. у мене всі постріли NPC били в мене зі 100% точністю, навіть якщо це стріляли союзники і взагалі в інший від мене бік. на релізі були софтлоки з квестами, а зараз S.T.A.L.K.E.R. 2 буквально непридатний до гри на рівні ігроладу.

коли тебе бачать крізь кущі та влучають с першого пострілу на лайтовому рівні — це херня а не бойовка...

Якась маячня :)
Щось на мові журналістів, я таке перший раз бачу

eurojank? цілком поширений термін в англомовному інтернеті. в нас ним з очевидних причин не користуються.

eurojank? цілком поширений термін в англомовному інтернеті. в нас ним з очевидних причин не користуються.

Ігрові журналісти спочатку вигадують слова, якими прості гравці не користуються, потім починають жити в своєму журналістському марічкосівті. Не треба потім дивуватись, що журналістів зневажають.

не вигадано. абсолютно звичайний вираз серез англомовних ігрунів.

треба спитати що думає про це сидорович

Пропоную взяти якусь ллм, запхнуии туди всі його діалоги та техдокументи наративного відділу і зробити віртуального сидоровича. І ходити питати у нього про такі речі)

Добре що ігри від Bethesda ніхто не називає «janky»
Вони одразу виходять відполіровані без кривих механів і багів, дякую Тодду🙏👍

Ігри Bethesda це вічні конструктори — роби з них що хочеш, хоч власні світи. А що зробити із забагованим лайном, в якому навіть сюжет пройти не можливо?

я грав на релізі і сюжет пройшов без проблем.

просто скажіть григоровичу що потрібно тестувати своє лайно. я її купив. маю право сказати-то кал. гра стала через баг у основному квесті. все.

І ніяк не було бажання і можливості той софтлок обійти? Це десь на пролозі чи шо? Я зіграв десь годин 200, буде длс може ще раз так набігаю, баги були, критичних не було.

«труп чернозема» десь у повітрі, як обійти? треба спочатку грати. саме огидне що гроші не повертають, а замість патчу пишуть бздури наче робот, гидотне ставлення до кліента

У декого тих трупів було кілька штук) Патчами ніби правили, обновити до останньої версії і завантажити старіше збереження не допомагає?

у мене всі патчі встановлені, буду перегравати, бойовка сталкера мені подобається... моделі зброї, звук...

краще почекай до наступного патчу.

Схоже, прям захопила вас гра

На мою думку, якщо не маєш в будь-якій грі сто годин, значить вона не сподобалась

Повністю підтримую. Як називати гру, в якій навіть основний сюжет пройти неможливо, як не janky?

Ви повністью не праві. Можна було пройти основний сюжет з релізу.

Strategy First пішли ще далі й випустили збірку ULTIMATE SLAVJANK COLLECTION, де серед кацапського лайна чомусь є наш притомний Pirate Hunter. І це вони ще Vivat Slovakia не бачили...

Але — так, не бачу сенсу у прив’язці до географії. Jank — це jank, майже те саме, що і junk. Де б воно не було.

як низько впали Disciples легенди

їх треба називати faggots і казати що це з любов’ю, а не тому що я вважаю що вони гатяться в туза.

як сміховинно забаговані та низькобюджетні

Лол? Вони в сталкер то грали хоч?
Нагадаю, «велика гра» ласт оф ас в перші дні на ПК взагалі не працювала (за це отримала 50 або 60% негативних відгуків на той час і рефаунд від мене). Тому про баги дивно чути, зараз 90% ігр що виходять це eurojank

ласт оф ас в перші дні на ПК

А нашо в неї грати на ПК?

щоб не купувати оверпрайс плойку з оверпрайс іграми. хоча мабуть ігри вже не оверпрайс :)

зато пк не оверпрайс. комплект рами з ссд під 30к лише

Більш кринжового ви сказати не могли нічого

Слово Punk теж образливе, хоча це дуже популярна музика у світі.

Ну, тільки від образи до нормалізації тут пройшло кілька десятиліть, під час яких відбулися тектонічні культурні зміни.

це слово Шекспірівської доби, тож століть, виходить 🙂

не було нормалізації. є punk в сенсі субкультури (сюди і музика), а є лайка. це різні речі.

Мені це нагадує русняве «хохол». Якщо їх послухати вони теж кажуть «Це ж без образ! Це по-братські! Із душею! Бо ці хахли вони ж такі добрі, душевні, молодші братушки!».

Коли комусь треба виправдовувати термін, пояснювати чому він не образливий, то просто не треба його використовувати.

Не знаю. Яка різниця, як називають. Хай називають, як подобається. Від цього гра не буде ні кращою ні гіршою.

Підписатись на коментарі