«За рік надіслав 50 резюме і отримав одне запрошення на співбесіду». Композитор Deus Ex та Unreal про пошук роботи в еру ШІ

Привіт, спільното! Наштовхнувся на сумну історію і хотів би поділитися нею з вами. Александр Брендон — ветеран ігрової індустрії і композитор Deus Ex, який має за плечима близько 30 років роботи в індустрії як музикант (Unreal, Stormgate), аудіодиректор (Wasteland 3, Neverwinter Nights 2) та навіть актор озвучування (Pagan Online, Oddworld: Soulstorm). У своєму нещодавньому інтерв’ю він розповів, яка ситуація з пошуком роботи для спеціалістів його профілю.

«Мій погляд на речі такий: повна зайнятість зараз набагато менш імовірна, а високооплачувана робота в штаті, мабуть, стала конкурентнішою, ніж будь-коли раніше. За останній рік я надіслав 50 резюме і отримав лише одне запрошення на співбесіду», — зазначає він.

Останнім місцем роботи Брендона була посада аудіодиректора студії Frost Giant (розробник Stormgate). Минулого року його звільнили, однак він подякував генеральному директору Тіму Мортену за те, що той тримався «до останнього, намагаючись зберегти робочі місця для своїх людей». Брендон також згадав, що інші «неймовірно досвідчені люди легендарного статусу», як-от колишній керівник аудіовідділу Bungie, змушені задовольнятися контрактною роботою, оскільки в AAA-сегменті для них майже не залишилося вакансій у штаті.

«Доводиться зважувати: так, я міг би отримати роботу на повну ставку, але як довго вона протримається?» — каже Александр.

Цьогоріч на конференції GDC Брендон був співмодератором круглого столу щодо того, як ШІ впливає на виробництво аудіо для ігор. Він також допоміг заснувати спеціальну робочу групу, коли програв конкуренцію ШІ в боротьбі за контракт на розробку мобільної гри.

«Краще сказати: ШІ мене лякає. Я дуже, дуже стурбований цим. У мене є запитання. Я хочу знати, чи не втрачу я роботу. Я хочу знати, що люди все ще мають значення. Звісно, всі постачальники інструментів, з якими ми спілкувалися і які приєдналися до робочої групи, кажуть: „О боже, люди безумовно мають значення. Ми дбаємо про людей“. А я просто відповідаю: „Гаразд, а тепер давайте з’ясуємо, що саме ви маєте на увазі під цими словами“.

Є генеральні директори, які заявляють, що за пару секунд ніхто вже не матиме роботи, і ми всі опинимося в утопії. Гроші просто сипатимуться в наші поштові скриньки, і ми перетворимося на персонажів із „ВАЛЛ-І“ чи щось подібне. Я на це кажу: зупиніть це техбро-лайно — думаю, людей від цього вже нудить.

Люди напиваються цією пропагандою і кажуть: якщо ми не використовуємо це, ми відстаємо. Нам потрібно відстати. Нам потрібно визнати наші обмеження і мати можливість сказати: „Ми не можемо продовжувати виснажувати себе в цій паршивій економіці та паршивій ситуації“. Сподіваюся, я не надто захопився проповідями», — резюмує він.

Що думаєте про його ситуацію? Чи правий він? І чи лякає саме вас вплив ШІ? Діліться думками в коментарях!

Підписуйтеся на Telegram-канал @gamedev_dou, щоб не пропустити найважливіші статті і новини про геймдев

👍ПодобаєтьсяСподобалось4
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Ctrl + Enter
Ctrl + Enter

Дата на картинці нижче це, мабуть, головне, що треба знати про те, що відбувається в ігровій індустрії

За рік надіслав 50 резюме і отримав одне запрошення на співбесіду

Лолщо? 50 резюме за рік???
Це як? по 4 резюме в місяць? Цієї людині дійсно була потрібна робота?
Я надсилав по 300 резюме замісяць, щоб отримати один відгук.

В епоху ШІ можу бути і композитором 🙂

Знову кнопкодави усіх міряють по собі. У людей з дуже вузькою спеціалізацією як у нього кількість доступних вакансій може бути дуже низькою і більше подаватися просто немає куди.

Да то понятно усе. І кількість вакансій для усіх зараз невисока.
Друге питання, що ЧСВ у таких людей як він може бути занадто високе.
І людина відправляє 4 резюме на місяць і чекає, що його зараз усюди будуть чекати на високу ЗП.

З того, що я можу спостерігати на Лінкедині, то після відкриття вакансії десь до 2х тижнів йде обробка резюме. Далі, після HRI- тиждень на відповідь; наступні етапи ще до місяця. Ось воно і виходить, що 2 місяця в середньому це тільки проходження співбесід.
Мені , до речі, в пт прийшло запрошення на 2й етап( ассесмент) після 6 місяців часу, як подала резюме. Такі зараз часи

лінкедін то сама безглузда чухня для пошуку роботи

На жаль, ні. В мене всі найми чз Лінкедин. Але зараз Лінкедин виконує функції Threads.Це заважає трохи в роботі.

В Україні? Я через ворк юа два рази влаштувався. лінкедін тільки мізки грає, рекрутери лізуть у друзі без жодного зиску потім...

Так, і в Україні. Хоча можна і чз джинні теж, де є людина ( маю на увазі, чз який саме портал вона в пошуках знаходиться).
На Лінкедині не треба в прямому сенсі товаришувати. Коли тебе додають в контакти,то ти маєш преференції- у всіх там є контакти, де хто працює і можна побачити і вакансії, і хто напряму шукає. Буває, що розробники/ ліди/ QA самі публікують вакансії і шукають.
В мене у знайомих інженерів набагато більш контактів ,ніж в мене, але за рахунок їх контактів, я можу пошукати необхідних мені фахівців. Плюс, бекграунд чекі- так простіше зробити.
Зараз опитування доу проводить, як взагалі у всіх справи з пошуком — потім треба буде почитати, бо цікаво.

Происходит ровно всё то же самое, что при внедрении конвейеров в производстве. Конечно единичные случаи hand-made производства останутся, по сильно завышенной стоимости товара, но все в основном будут пользоваться тем, что производится на конвейерах. Ну и естественно те кто работал раньше всегда только врукопашную, вынуждены будут адаптироваться к новым условиям, и никак иначе. Всё то же самое и сейчас.

Тільки для конвеєрів було народження концепції дизайну, тобто створення багатьох предметів по одному плану і з певного матеріалу. Ші ж прийшов на місце де всі працюють зі станками і сказав «плану тепер не буде, будимо робити випадкові титанові стільці поки вони не витіснять деревяні»

Нарешті ера захмарних з/п в ігровій індустрії і роздутих штатів добігає кінця і це насправді добре.

це насправді добре.

Чому?

Зажралісь там совсєм уже, художнік должєн быть голодным

В мене баг в сталкері2, блокований сюжет, виправляти ніц не хочуть, пишуть відписки, гроші не повертають. Скоти, сер

Не вловив зв’язку, якщо чесно)

розраби ігор скоти, що ніясно?
жалкую про одне — коли григорович приїжджав до нас у клуб вінсдерфінгу на своєму ферарі десь у 2007 — мене там не було...

А что за баг-то?
Ты б погуглил, разобрался)
Я сталкер еще на 1.0 прошел. Причем пиратку скачал, потом уж купил. Так даже на 1.0 были проблемы только с защитой Залесья от монолита. Так вот все решилось через консольку разраба и, по-моему, телепорты туда-сюда по локациям)

я про другий сталкер який чесно купив за 1400грн, найгірша покупка :( десь у повітрі висить труп чернозема який треба обшукати, як розібратись? вони самі не можуть виправити... проходити заново я манав... гра й так кумарить біганиною....

Так и я ж про него) 1.0 — это версия. В день релиза стянул, поиграл, заценил, купил)
Первое, что приходит на ум — отключение коллизии через те же девтулы, и взлет к этому же Чернозему. Или телепорт к нему, хз)
Гсц никогда не делали нормально сталкер с первого раза, все дорабатывало коммьюнити, так что мне странно слышать стенания о багах)) Это ж сталкер))

я просто привів приклад, «стєнанія» — то не до мене )

аргумент щодо «вони завжди робили лайно» — так, я купився на рекламу... та взагалі думав що за 20 років можна навчитись тестувати своє лайно а не одразу тулити по 1400грн на ринок... до речі я купив через рік після релізу... думав вже баги виловили юзери... ахахаха

Так воно і з цікавими іграми, які хотілось би придбати те саме. Власне епоха сіквелів тому зараз і існує із черговим GTA, де якщо прибрати навороти то геймплей це усе той самий «Кривавий доллар» 2001 року. Про сам Unreal Tornament, що заставляв пристісти на попу в 1998 теж невідомо де подівся рекламується лише сам движок.

Сумно, що подібні гіганти геймдеву зараз мають подібні проблеми. Deus ex та Unreal мають неймовірні саундтреки. Я переповнений емпатією до подібних талановитих людей.

Я не знаю, яка буде практика з АІ музикою в ААА-проектах у майбутньому. Для фонової музики особисто мені важко на слух відрізнити, але титульно-тематична музика явно не буде мати подібного впливу, і саунддизайн ніхто не відміняв.

Багато звільнень і відсутність найму на практиці не через впровадження в АІ, а через те, що інвестиції ідуть в АІ замість геймдеву, тому сподіваюсь що ситуація для подібних людей стане краще коли бульбашка лопне.

Ну і знову ж таки, контрактна робота — також робота. Дійсно треба більше крутитися, але це завжди так було.

Вона звучить синтетично. Тобто ефектів музла як в Doom або Comand & Conquerror серіях і особливо Need for Speed, де звуковий супровід був значною частиною — вже нема.

Сумна ситуація, сподіваюсь Александр зможе знайти роботу, гідну його досвіду та навичкам. Я особисто не маю нічого проти ШІ, але якщо він буде і надалі використовуватися задля максимізації прибутку, від цього будуть страждати як розробники ігор, так і гравці. Це техбро-лайно справді необхідно спинити.

Тут не про прибуток, впав попит та перенасичення пропозицією — червоний океан конкуренції.

Ця максималізація прибутку дуже тимчасовий момент, через рік-дві ці компанії будуть закриватися одна за одною, і ось тоді буде повний пи*****, але уже всім.

ну це якщо таки буде тотальна автоматизація про яку мріять деякі...

Проблема в тому, що навіть коли він її знайде, його потім звільнять

а скільки мільярдів він там на рік хоче він не сказав?

ці динозаври або адаптуються, або цей метеор їх вб’є.

може він в списках епш-на, кенсел повний

гадки не маю як це розуміти

Яу можна адаптуватися під цунамі?

В якийсь момент у найближчому майбутньому ШІ буде робити будь яку економічно цінну роботу на рівні, абр краще за людину.

ЯК можна під це адаптуватися?

Або у найближчі роки буде введений UBI, або почнеться такий хаос, якого в історії людства не було ще ніколи.

почати надавати послуги самому? не очікувати на заробітчан на вашій роботі, що вони будуть вас тримати? на поточний момент окрім як робити свій особистий продукт який має сподобатися кінцевому клієнту я інших не бачу. хоча думаю такі знайдуться.

ШІ зараз надав можливості не лише економити гроші всіляким великим конторам — у вас з’явилися можливості робити самому.

легко навіть так не буде, але так ви принаймні будете рухатися в якусь сторону, а не жалітися що все пропало і ви тепер не знаєте що робити, що вас замінять.

в більшості випадків ваші роботодавці ніколи не цінили вашої роботи, і вважати що для вас завжди буде місце це помилка. були приклади схожі — індустріалізація.

моя робота також в зоні ризику, але я намагаюся робити щось, що мені допоможе зійти з цього потягу на інший.
хоч і потяги ці обидва в русі.

В цілому ви праві, але мені здається що ось ці всі «продукти» які є за суттю прокладками між людьми та ШІ будуть існувати відносно недовго.

Через рік-два абсолютна більшість продуктів «надбудов» над LLM-ками просто стануть не потрібні, бо все те саме можна буде зробити у вікні чату.

не думаю, що от прям «всі». в кінці кінців час штука ключова, і розробка конкретних речей їх займає. тому комусь простіше, як завжди, буде скористатися готовим.

Підписатись на коментарі