Unreal MCP — керуй Unreal Engine через AI-асистента
Привіт, спільното!
Що це таке?
Model Context Protocol (MCP) — відкритий стандарт від Anthropic для інтеграції AI з зовнішніми інструментами. Ми (з ШІ) написали C++ плагін для UE + набір Python MCP серверів, які разом дають AI-асистенту прямий доступ до Unreal Editor API.
Архітектура проста:
AI-асистент ↓ MCP Protocol 15 Python MCP серверів (FastMCP) ↓ TCP/JSON (localhost:55557) C++ плагін (EditorSubsystem) ↓ Unreal Engine API Unreal Engine 5.7 Editor
Що вміє
Коротко — купу речей, що ви робите руками в редакторі, AI може зробити за вас через текстові команди (хоча слід мати на увазі що роботи насправді навіть в «готових» модулях ще буде багато):
- Blueprint — створення класів, компонентів, змінних, функцій, повна візуальна логіка (ноди, з’єднання, event graph);
- UI (UMG) — Widget Blueprints, кнопки, текст, прогрес-бари, лейаути, біндінги;
- Матеріали — повний граф матеріалів, Material Instances, PBR, кастомний HLSL;
- Niagara VFX — створення систем частинок, емітерів, модулів, GPU/CPU симуляція (тут насправді ще багато різноманітної роботи, більше ніж в усіх інших інструментах);
- MetaSound — процедуральне аудіо (осцилятори, фільтри, конверти — насправді там скоріш за все ще є над чим працювати);
- Animation Blueprints — стейт-машини, blend spaces, монтажі (дякую хлопцю що створив цей модуль, я з ним не працював);
- StateTree AI — стани, переходи, таски, умови (також дякую тому самому хлопцю що створював цей модуль);
- PCG — процедуральна генерація контенту (доволі свіжий модуль і там також скоріш за все чимало роботи);
- DataTables — структури даних, CRUD операції;
- Static Mesh — LOD менеджмент, імпорт, авто-генерація LOD;
- Сцена — спавн/видалення акторів, трансформи, освітлення.
15 спеціалізованих MCP серверів покривають більшість робочих процесів.
Відео-приклади
Все нижче було створено виключно через AI-асистента — жоден елемент не робився вручну в редакторі:
Навіщо це потрібно?
Це не заміна знання движка. Це прискорювач рутини і головне — ментор у світі геймдеву. З менторством правда не все гладко — ШІ краще працює з готовими знаннями, тому якщо ви спеціаліст то це може позбавити вас певної рутини і не зробити каку, яку поки що доводиться робити мені :). Звісно, поки інструменти працюють не ідеально, я поки в процессі розуміння підходів та флоу при роботі з ШІ та всілякими геймдев приколами й підходами, нажаль через відсутність гейм дев досвіду в мене результати поки що не дуже :) Тим не менш, на певні питання з’являються відповіді, а також нові питання, що свідчить за те що процес йде.
Корисно для:
- Прототипування — швидко накидати механіку без ручної роботи в редакторі;
- UI — верстка віджетів текстом замість drag & drop;
- Рутинні задачі — масове створення ассетів, структур даних, налаштування компонентів;
- Навчання — AI пояснює що і чому робить, поки працює.
Як спробувати?
Переходьте на гіт, віддайте README.md своїй ШІ та насолоджуйтесь. Сподіваюсь :)
Стан проєкту
Проєкт в experimental стані — активно розвивається, API буде змінюватися. Але базовий функціонал стабільний і вже дозволяє будувати реальні ігрові системи (як видно з відео). Можливі краші, або корапт асетів :) для вашого робочогу проекту, без гіта, не рекомендую до використання.
Ліцензія: MIT — повністю відкритий, безкоштовний, форкайте і змінюйте як хочете. Проект не планує ніякої монетизації у будь якому прояві.
Шукаю людей
Не обов’язково контрибʼютити в код (хоча це вітається). Цікаво почути:
- Фідбек від тих, хто спробує;
- Ідеї що б вам хотілося бачити автоматизованим;
- Просто думки.
Репо: unreal-mcp
10 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівПрикольно.
Не дивились на github.com/kevinpbuckley/VibeUE ?
Ні, бачу вперше, дякую. Якось я за своєю роботою не сильно пильнував за чужою. Бачу вони всю імплементацію свою ховають десь, і те що вони свій проект монетизують.
Та ні, там в репо весь код плагіна є. Опен соурс)
тоді я не впевнений що це за тілорух такий дивний)
може правда ваша і я чогось не додивився. пізніше спробую прогнати нейронкою
дуже дивні тіпи) але напевно найгірше з усього цього це те що все йде через них.
хоча наче дійсно весь код відкритий.
Ну, я використовую їх mcp server частину тільки у VS Code, без передачі даних через їх чат в редакторі)
і як вам функціонал? чого воно не може, чи якого результату вам складно досягти з цим інструментом?
Цікаво! Доречі, якщо треба комусь треба буде допомога розібратися з Blueprints, можете написати мені в особисті чи на LinkedIn :)
оооо нарешті ) дуже круто!
Дякую.