«Ми не пропагандистський проєкт». Розробники Glory to the Heroes знову повернули в гру можливість грати за росіян

Українська студія Deaf Tone Games (раніше Spacedev Games) повідомила про відновлення розробки PvP-режиму для свого шутера Glory to the Heroes. Попри попередні заяви про відмову від цієї механіки після хвилі критики, розробники знову додали у гру фракцію збройних сил рф, за яку можна буде повноцінно грати проти ЗСУ.

У коментарі для dev.ua керівник студії Сергій Воронов пояснив, що команда ніколи остаточно не відмовлялася від PvP, а лише тимчасово фокусувалася на PvE-складовій. За його словами, ігрові механіки проєкту від початку створені під мережеві баталії, і без них неможливо зробити «цікаву та імерсивну гру».

У закритому тестуванні, що стартує цього тижня на мапі міста Часів Яр, гравцям будуть доступні дві сторони: ЗСУ та збройні сили рф з автентичним виглядом та озброєнням. Воронов визнав, що в такому режимі, якщо ігнорувати сюжетну кампанію, контекст війни втрачається, а вбивство українських військових стає просто «фановою механікою».

«Це дійсно так. Гра — це насамперед медіапродукт, у якій будуть грати люди. У неї немає якоїсь первинної закодованої мети, ми не пропагандистський проєкт, ми просто відтворюємо реальні події. І для цього нам необхідно було додати збройні сили російської федерації як фракцію, яку можна вибирати», — заявив розробник.

Нагадаємо, у серпні 2024 року в коментарі нашій редакції керівник студії Сергій Воронов підтверджував відмову від PvP-режиму після численної критику спільноти з боку спільноти.

Загалом, PvP був досить великим шматком гри, від якого ми зараз повністю відмовилися«, — заявляв тоді Воронов.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, як російські розробники використовують відеоігри для глорифікації власних воєнних злочинів в Україні. Ситуація з Glory to the Heroes знову піднімає етичне питання: чи доречно в українському проєкті давати гравцям можливість приміряти на себе роль окупантів, навіть заради «імерсивності»?

Як ви ставитеся до такого рішення розробників? Чи виправдовує геймплейна необхідність можливість грати за агресора в грі про сучасну війну? Пишіть у коментарях.

Підписуйтеся на Telegram-канал @gamedev_dou, щоб не пропустити найважливіші статті і новини про геймдев

👍ПодобаєтьсяСподобалось3
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Так нехай замінять всрф на Легіон СР та РДК, бойові дії — на гіперреалістичні навчання, та й усе, проблема вирішена
І українцям не доведеться грати за катів. І росіянам доведеться грати за «зрадників»

А ще краще, розвинути ідею «навчання», бо тоді і натівські війська можна понадобавляти, та й в ціломі більший вибір вимальовується

Так нехай замінять всрф на Легіон СР та РДК, бойові дії — на гіперреалістичні навчання, та й усе, проблема вирішена
І українцям не доведеться грати за катів. І росіянам доведеться грати за «зрадників»

А ще краще, розвинути ідею «навчання», бо тоді і натівські війська можна понадобавляти, та й в ціломі більший вибір вимальовується

Нє, якщо це — хитрий проект СБУ по виявленню колаборантів і ждунів, то я просто тихо радію винахідливості українців :)

Чи можна вести стріми якщо є доступ до гри?

Чи можна проводити трансляції гри якщо є доступ ?

да уж... команде из полутора человек очень хотелось сделать пвп-шутер, зачем-то хайпанули на войне и набрали аудиторию, которая не хочет пвп-шутер... играть в это, конечно же, никто не будет, но срачи да...

Після слів «вбивство українських військових стає просто „фановою механікою“.» усе з цією грою і розробниками остаточно зрозуміло. Хочуть автентичності нехай не забудуть додати катування українців на окупованих територіях або військових в полоні, а потім ти за ваньку йдеш після катувань «фаново вбивати» українських військових.

Дуже цікаву назву вони вибрали Glory to the Heroes(Героям Слава). Бо після можливості грати за москалів не дуже вже зрозуміло кого саме вони мають на увазі під "Heroes"(Герої).

Надіюсь що таким шляхом не підуть дві інші гри Hell of War та THREEDAYS. Дуже дякую цьому сайту за цю новину. Вже йду цю помийницю видаляти зі списку бажаного Steam.

Після слів «вбивство українських військових стає просто „фановою механікою“.» ця гра немає більше ніякої цінності

Вони могли б зробити щоб інша сторона просто виглядала для іншої як русня.

Ну це взагалі треба не «чувстовать», щоб такі рішення робити. Я не уявляю як українець зможе після безсоної ночі зайти в гру і грати за русню проти співвітчизників

є ж такі, що «грають» за росіян — авіаудари наводять і СВП закладають, а тепер їх будуть вираховувати ще й в цій грі по IP

Не даремно ж вони звуться Tone Deaf Games, чи як їх там

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

А чи не можна було б додати мультиплеєрний режим в сеттингу таких собі миротворчих операцій поза межами України, де ЗСУ виступають у різних куточках світу проти умовних терористів. Для цього є багато ідей, від допомоги американцям в Ірані до захисту балкан від агресії Сербії. Якщо вже так хочеться додати пвп режим за мотивами російсько-української війни, замість росіян можна додати безлику ПВК або тих же північних корейців, які також воювали на боці рф, хоч і не так масово. Симулятор «СВО» потрібно лишити десь в роблоксі, там йому і місце, після брейнрот-грінділок гірше не стане.

Повністю згоден. Я сам військовий , і дай боже нікому опинитися хоч раз на полі бою це справжнє пекло на землі, там так жахливо що людська свідомість навіть не може уявити це бо гіршого на землі не має. І тому перший раз на боячки виходити простіше , ніж другий і наступні рази бо ти вже знаєш що на тебе чекає, і тобі вже зовсім не хочеться.
Тому не знаю в чому прикол грати за русню і вбивати наших військових? Це так весело по вашому? Якшо розробники бажають автентичності хай побудуть місяць з нашими військовими десь на покровському напрямку може в голові щось зміниться якщо переживуть. Це ніфіга не весело.

+. Тотальна Ненависть до русні і повна відсутність її толерування на 5-му році повномасштабної війни — що може бути очевидніше.

Є червоні лінії котрі не можна переступати в геймдеві, з етичних причин. Не можна на американському ринку випускати гру за терористів про знищення башен-близнюків. Не можна на українському ринку випускати гру і дозволяти грати за окупантів. Інакше готуйтесь до відповідної реакції суспільства.

Головна проблема у цьому всьому, що якщо у команді України буде забито, то комусь доведеться грати за русню. Чи захочу я грати за русню? Ні, не захочу.

Ідея дуже погана, якщо вони планують працювати на нашому ринку.
Краще вигадали б якусь іншу фракцію для цього режиму, але вони вже другий раз повторюють цю помилку.
Схоже, що їм просто без різниці, як у нас відреагують, бо реакція була очевидною і тут не треба бути Нострадамусом. Мабуть роблять ставку на зарубіжний ринок...

Компанія називається “Deaf Tone”. More like tone deaf

Ви не пропагандистський проєкт ви русняві ви***дки, для яких вбивство українських військовий весела механіка, а гра за росіян норм практика. Бажаю родинам кожного з вас по шахєду в є***о, щоб нагадати вам що про вашу веселу механіку, у***і

Як на мене можна було б пояснити лорно. Наприклад, що це відбуваються навчання ЗСУ, де одна частина грає роль сторони, що захтщається, а друга — що нападає.

Якщо ми відмовляємося від Atomic Heart (з чим я згоден), бо це фінансування армії РФ через податки, то за цією логікою тут не працює аргумент «русня буде грати».
Інший аргумент це огида. Огида грати за русню проти України. Тут я згоден. Я б замінив русню на якихось умовних «червоних». Або, як пропонують інші коментатори, лорно пояснити це «симуляцією».
Особисто мені після чотирьох років повномасштабки війни вже не сильно цікаво грати в цю війну. І автентичність мене не так сильно цікавить. Але імерсивний багатокористувацький шутер від першої особи ще й від українських розробників звучить доволі цікаво.

Їх право робити їх мистецтво так як вони бачать, не мені їх цензурувати. Якщо вони дійсно вважають що так буде більш іммерсивно, то так і треба.

Розробник GttH, перелогінтесь.

Якщо це диво все ж таки вийде, то його будуть оцінювати не критики від мистецтва, а гривнею. Перепрошую, не гривнею — рубльом.

Свинособаки з-за порєбріка також вважають свою блювоту іскуствам, але то, звісно, не вам цензурувати. Та і навіщо, поділіться, висловлювати думку, у якій, власне, самої думки і немає?

Ну а у вас, звісно, думка є, і у всіх має бути така сама думка, як у вас. а хто думає інакше, той — .... (оберить з багатьох патріотичних варінтів) Ок)

Кому може не подобатись, що орки фінансують Україну, нашу ІТ, наші ЗСУ?

Для цього S.T.A.L.K.E.R. є.

До того ж, притримуюся думки, що чим менше руснявої потолочі в Інтернеті, тим Інтернет чистіший і дихається легше (з іншої сторони, це стосується взагалі усього).

Ліквідувати орківську наволоч неможливо. А ось заставити її фінансувати нашу боротьбу можливо. 😀

І ще. Не один і не два автомобілі в ЗСУ отримані від команди S.T.A.L.K.E.R. Честь їм і шана.

Це проблемна позиція. Те, що фінансують — добре. Якась частина дрона, який розірве випадкового свиноруса в трусіках >>> послугу, яку гра надасть якомусь російському гравцю.

Але в такому разі ми не можемо вимагати від інших, закордонних, студій, щоб ті припиняли продажі на росії. Вони й так з величезним небажанням від цього відмовляються, а тут самі українці дають привід

П****стня українська ось і все! Як можна думати про спосіб заробітку на темі найстрашнішої сторінки історії України, а можливо і світової історії... Зняти 3 шкури і позбавити можливості вільно дихати та насолоджуватися життям у незалежній Україні

Автори погано вивчили існуючий ринок ігр, є дуже гарні способи зробити ПвП режим де не треба бути «поганим». Був такий командний шутер America’s Army, де цю проблему вирішили дуже елегантно — кожна з команд грає за американців, а опонентами є абстрактні військові Вейшнорії. З точки зору гравця, він і його команда мають американський камуфляж та обладнання, а опоненти трошки інший, щоб здаля відрізняти по силуету (але і не дуже просто на дистанціх чи в короткий проміжок часу). А у гравців противника все те саме — вони теж американці, а супротивки чужі. Жодних проблем з технічного боку і з медійного також.

Як на мене це можна було б обіграти «лорно» що мультиплеєр це просто військоваа симуляція/навчання де наші війська проти один одного тренуються. Або навчання НАТО. Або умовний «страйкбол». Варіантів багато замість того щоб за русню грати. Обрали найгірший.

Як на мене це можна було б обіграти «лорно» що мультиплеєр це просто військоваа симуляція/навчання де наші війська проти один одного тренуються. Або навчання НАТО. Або умовний «страйкбол». Варіантів багато, замість того щоб за русню грати. Обрали найгірший.

идея: в целом РДК можно добавить вместо ВСУ в пвп режим. Но я бы конечно пообщался б самими рдк, или они не против такого перформанса. Так как то адекватней выглядит: русские против русских, бо я хз кто собрался играть в игру в которой убивают украинцев, треш какой то.

Значить орієнтуються на русню.

Таке враження, що їх піарник не може придумати нічого, окрім цієї гнилухи у вигляді новин

Та нормально, чого ви. Най ванькам лишать зі зброї тільки пластикові саперні лопати і комбікорм з опаришами — і можна грати. А як ні, то нехай прямують за славнозвісним ваєним карабльом.

Нажаль навіть зараз існують просто кончені виродки. Не знаю як взагалі це коментувати. Всього поганого і грі і команді.

Українці здебільшого не будуть в це грати, бо є «автентична» русня, русня — бо проєкт український. Я розумію, що студія-розробник дуже хоче грошів, відбити вкладене, але хто ЦА проєкту? Умовні «ми внє політікі»? Робити гру, де, буквально є сторони триваючого конфлікту? Тобто, навіть чисто з прагматичної точки зору, якщо брати це виключно як «медіапродукт» ©, воно так не працює. Не можна сховатися під ковдрочку, сказати, що політики не існує і, хоп, вона перестане існувати.

Рішення абсолютно неадекватне. Мені взагалі невідомі приклади PvP ігор про триваючі війни. Щодо іммерсивності: а брати в полон і катувати українських військових можна? Ні? А чого? Щось не іммерсивно. І не треба в якості прикладів наводити ігри по другу світову, де можна грати за Рейх. Рейх вже перемогли і його не існує. На яку аудиторію вони розраховують? На Українську? Ну так вони вже їй насрали на голову. На міжнародну? Так конкурентів багато. Розробники забагато про себе думають. Крім того, якщо за кацапів можна грати в українській грі, то чому за них не можна грати в російській?... Якщо у розробників PvP був основоположною ідеєю проекту, то цей проект ***овий на рівні базового задуму. Я навіть більше скажу: навіть сінгплеєрна гра про цю війну буде дуже проблемною: по-перше, це все ще живий негативний досвід і рани в душі народу, які болять; по-друге, ви зробите умовно про оборону одного міста силами певної бригади, так вам пред’являть з іншої бригади, що ви про них забули.

Я грав в Armu Reforge і там теж ЗСУ проти каціпні, і люди собі грають нормально, не хочеш грати за орків, заходь за ЗСУ, а от коли не сервері ти за ЗСУ а за пі****в — пі***и грають, це неймовірний кайф і мотивація знищувати їх, тому я абсолютно нормально до цього ставлюсь!!! А тим хто пише що можна чвк додати, то людоньки ми не проти ПВК воюємо, це гра про війну в Україні і сторони мають бути такі як і на війні, якби додали ПВК «Вагнера» ви б точно так же були б не довольні! А якби додали якесь ПВК «Конні» то це вже був би нецікав шматок CoD...
Автори не звертайте уваги, ветерани з нетерпінням чекають вашого продукту, саме таким яким ви його задумали!

Дуже шкода що у вас відстуне розуміння моралі, людяності, як і просте розуміння що іде війна.

Чуєш друже, я доброволець з початку повномасштабного вторгнення, і саме через цю війну я зараз івналід, так що не тобі розповідати мені про людяність і що йде війна, і навідміну від тебе для мене ця війна ніколи не закінчиться вже

Саме про це я і написав. І судячі з усього я тобі не друже, а поважаєш ти людей які тупо хайпують на війні під час війни. Тому давай не будемо. Якщо тому тобі буде по кайфу вбивати на стороні росіян це твоє право, як і моє висказати те що я відчуваю до цього проекту.
Дякую за те, що я можу жити у своїй країні.

Ти взагалі читав що я написав, хайпують на війні як раз такі моралісти як ти, і більшість тих хто тут коментує, я навідміну від тебе свій обовʼязок перед цією країною зробив, і тому маю повне право обирати у що грати а у що ні! Тебе ніхто не заставляє грати за пі***ів, хочеш бери ЗСУ, зайняті всі місця? Чекай докі звільняться! Мені особисто після передитого, совість не дозволяє навіть у грі надягати щось що має відношеня до країни 404, і на прикладі АРМИ я привів що людям для яких не допустимо грати за русню можуть чекати доки звільниться місце за ЗСУ, і заходити валити тих мразот і тих для кого «Нє всьо так однозначно» і отримувати за це задоволення, і так вважаю не тільки я, а все наше мілітарі комʼюніті яке складається з ветеранів які люблять мочити русню навіть у віртуальному просторі. А з приводу висказати свою думку ти можеш, але ти під моєю думкою, почав мене ображати не знаючи хто я і через що пройшов.

Так само спитаю, «ти зрозумів про що я написав взагалі чи на ємоціях?».
Як я можу бути моралістом коли я теж саме написав що і ти сказав?

Перепрошую, відповідав вам:

Ви все вірно пишите, проте втрачається важливий контекст: ARMA розробляється чехами, які не залучені до війни і можуть мати свою убезпечену точку зору. GttH розробляється українцями в країні, яка стікає кров’ю, де ворожа сторона цілком реальна, як і її злочини. Не можна під час дванадцятирічної війни випускати проєкт, в якому є можливість відігравати роль катів. Мені цілком зрозуміла позиція авторів Zero Losses, але те, що намагаються зробити Deaf Tone Games — це, як на мене, цілковите дно, яке не потрібно толерувати.

Щиро бажаю, щоб гра провалилась

Можна було зробити типу це умовний бій з НАТО на навчаннях, вай нот?

Ви все вірно пишите, проте втрачається важливий контекст: ARMA розробляється чехами, які не залучені до війни і можуть мати свою убезпечену точку зору. GttH розробляється українцями в країні, яка стікає кров’ю, де ворожа сторона цілком реальна, як і її злочини. Не можна під час дванадцятирічної війни випускати проєкт, в якому є можливість відігравати роль катів. Мені цілком зрозуміла позиція авторів Zero Losses, але те, що намагаються зробити Deaf Tone Games — це, як на мене, цілковите дно, яке не потрібно толерувати.

Ні, взагалі не виправдовує. Ми можемо подивитися на Battlefield 6, де було додано Pax Armata проти НАТО. Взагалі все можно вирішити імерсивом доволі простим, поділити на команди А і Б, і зробити як в R6 Siege «тренування».

Достатьно просто було зробити ПВК як в батлі. Цього було б достатьно імхо

Підписатись на коментарі