Західні ігрові медіа згадали про українську гру з 90-х, яка «у певному сенсі випередила свій час»
Привіт, спільното! Західні ігрові медіа звернули увагу на українську гру, і це не S.T.A.L.K.E.R., не «Шерлок Голмс» та навіть не Stonks-9800 — автори видання PC Gamer згадали шутер від першої особи Chasm: The Rift 1997 року. Гру зробила студія Action Forms, яку заснували Ярослав Кравченко та Олег Слюсар.
Видання нагадує, що Action Forms була заснована 1995 року, як і GSC Game World. Власне, Chasm: The Rift був її дебютом і став «раннім 3D-шутером, який у певному сенсі випередив свій час».
«На перший погляд, Chasm неймовірно схожий на Quake. Незграбні 3D-персонажі, бризки крові розміром в один піксель. Навіть її перші рівні хизуються брудною індустріальною естетикою, явно запозиченою у id Software.
Насправді довгий час я вірив, що Chasm побудований на рушії Quake, настільки точно він відтворює його вигляд і відчуття. Але це не так. Рушій Chasm — це повністю саморобна технологія, запрограмована засновниками Action Forms Ярославом Кравченком та Олегом Слюсарем, які були студентами Київського політехнічного інституту приблизно в той час, коли Doom підірвав сцену ПК-ігор», — пише автор оригінального тексту Рік Лейн.

Він додає, що хоч гра і виглядає як Quake, «технологія зовсім інша і набагато дивніша, вона змішує 2.5D-геометрію з тривимірними полігональними об’єктами». Зазначається також, що обмеження технології Chasm призводять до зовсім іншого відчуття від гри порівняно з Quake.
«Chasm відчувається набагато більше як гра, в яку ви б грали лише за допомогою клавіатури, набагато методичніша у своєму темпі та дизайні прогресії. Це гра про рішуче просування крізь наповнені пастками лабіринти коридорів, зазирання за кути, щоб зробити постріл у ворогів, і швидкий відступ від кремезних монстрів», — продовжує Лейн.
Автор прямо каже, що не дуже високої думки про Chasm як про шутер. Однак у грі багато речей, якими він захоплюється. По-перше, її історія «напрочуд розгалужена для шутера тієї епохи» — кожній місії передує повністю озвучений брифінг, що описує мету та те, як вона вписується в ширший сюжет. Це також допомагає пов’язати велику різноманітність локацій Chasm.
«У той час, коли 3D-ігри намагалися дотримуватися однієї тематики, щоб заощадити на виробництві асетів, пригода Chasm із подорожами по всьому світу вражає. Так само вражає складність її смертоносних лабіринтів. Поворот майже за кожен кут активує пастку або відкриває фальшиву стіну, з якої висипаються вороги. Спадщина данжен-кроулерів у шутерах від першої особи тут очевидна більше, ніж у будь-якому іншому FPS тієї епохи. Справді, ставлення до Chasm більше як до головоломки, ніж як до FPS — хороший спосіб насолодитися нею та залишитися в живих», — пише Лейн.
Відзначив він і механіку розчленування. Постріл у ворога врешті-решт змусить його впасти на землю або вибухнути кривавим дощем із решток. Іноді вони втрачають кінцівку, залишаючись активними й безпорадно блукаючи навколо. Більшості ворогів також можна відрубати голову, тоді як деякі летючі вороги можуть втратити ноги під час бою.
«Я вказую на це не тому, що я псих (хоча я, безперечно, псих). Я згадую про це, тому що сам факт наявності розчленування в Chasm є досить визначним. Таку деформацію моделей важко реалізувати, особливо на цьому первісному етапі рендерингу 3D-графіки. Таким чином, розчленування не є чимось, що я асоціюю з шутерами до епохи Soldier of Fortune. Як виявилося, Chasm не зовсім перший 3D-шутер із вибірковим розчленуванням ворогів. Jedi Knight: Dark Forces 2 вийшов лише за кілька тижнів до Chasm і дозволяв гравцям відрубувати руки штурмовикам світловим мечем. Однак це завжди вбивало цільового космічного фашиста. Наскільки я можу судити, Chasm — перший FPS, який дозволив гравцям вибірково розчленовувати ворогів так, щоб це приносило тактичну користь», — додає автор.
Він резюмує, що Chasm: The Rift сьогодні досить легко знайти і пограти завдяки перевиданню 2022 року, яке оновило шутер від Action Forms для сучасних машин.
Втім, звертаємо вашу увагу, що видавала тоді цей ремастер компанія росіян SNEG. Тому купувати зараз Chasm: The Rift у Steam ми не радимо.

7 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів