«Тигролови», УНР та аномальні Зачепилівки. Історія розробки українського шутера The Hollow

Вітаю з Полтави, я Віталій Чиж з Brenntkopf Development, і сьогодні настав час розповісти більш детально, що ж ми там нарозробляли за такий довгий період. В сьогоднішньому топіку я розповім без спойлерів про сюжет The Hollow, особливості гри, а також її основну ідею появи.

І почати варто саме з появи ідеї

Як я казав ще в часи її анонсу, ця ітерація The Hollow — третя. Перша назва гри була «Один день серед евенків», і це було завдання, яке давали нам на першому курсі істфаку в 2016 році. Я ж вирізнився оригінальністю виконання, і зробив гру. Там було два тексти, а також дуже криво зроблене поселення евенків. Цікаво, що в сьогоднішньому The Hollow присутні сліди того самого завдання. Скріншотів, на превеликий жаль, не збереглось, та і білдів так само.

За завдання був отриманий максимум. І з цього виникла ідея розробити повноцінну гру...

Ethnos, або ж перша проба пера

Того ж року я спробував власними силами зробити хоч щось, що було б схоже на повноцінну гру. Ідея вимальовувалась з того ж «Один день серед». В результаті з’явилась гра про експедитора, який їхав до Канська проводити розслідування з приводу «Тунгуської події». Там було 5 локацій, всі коридорні, і не страшні.

The Meteor Scream, або як зробити таке, що палить телефони

The Meteor Scream — певно, можна сказати, що це The Hollow 0.1. Гра виглядала краще за попередницю, проте не мала ніякої оптимізації, і випускалась тільки для андроїд. Так само мала всього 5 локацій, і закінчувалась ідентично до Ethnos.

Що характерно, ці ігри я не рекомендую навіть сам від себе, адже їх якість дуже і дуже посередня. Це були мої перші роки роботи в геймдеві, як самоучки. І я на той момент нічого не вмів.

The Meteor Scream 2, або ж «Протохоллов»

Доволі цікавим буде випадок моєї гри The Meteor Scream 2. На відміну від попередниці, можна говорити, що це саме «Протохоллов». Чому саме так? Перш за все, через те, що ця гра лягла в основу уже сучасної гри, яка робиться. Вже тут використані ключові ідеї, які притаманні і для сучасної ітерації гри — українське поселення «Клин», а також окремо живучі евенки.

Тут так само можна зустріти «тунгуський метеорит». І тут вже напряму можна побачити те, що буде основою для The Hollow на релізі. Скрінів не буде, гра застаріла і не продається. Хто захоче — спіратить і пограє. З мене до цього децизія є.

Етап «Селлшейдер»

Після релізу Son of Perun Kharkiv було вирішено, що нові ігри будуть використовувати технологію CellShader, щоб бути схожими на «бордерленд». І так, перша версія гри реально так і створювалась.

Ми робили гру максимально мультяшною. За нашим планом, вона мала б повторити мобільну гру The Meteor Scream 2, і на тому все. Робили яскраво та красиво, проте після релізу ще однієї гри «Барабан: Майстер-торгаш» відмовились від селшейдеру повністю. В чому ж причина?

Причина в зміні правил гри. Я отримав те залізо, яке дозволяло мені при розробці не економити власне ресурси. Через це я вирішив ризикнути і змінити графіку.

The Hollow — сучасна версія

Після зміни заліза я почав розробку з чистого листа. Ми робили гру вже командою. Я, а також програміст Ілля Худокормов та музика Іван Мазур.

Змінилось все.

Розроблено повністю нові моделі, локації, звуки. І разів зо три переписаний контролер. Графіка, що зазнавала кардинальних змін декілька разів.

Основним помічником з графічної складової став для мене Ігор Мигун — один з розробників Agaming+. Про цих розробників ви можете почитати в іншому моєму топіку.

Разом з ним ми налаштували графіку таким чином, яким вона виглядає саме зараз:

І так, спочатку в нас був контроллер, який вмів перечіпатись об каміння, і падав кубарем.

Система зброї перероблена спеціально під нас. Зброя — унікальна, адже за лором, на ній має бути мінімум металу! Це ж здоровенний магніт, а не територія! Тому у грі немає техніки, від слова зовсім.

А тепер найцікавіше — сюжет, але без спойлерів

Сюжет побудований за мотивами І. Багряного «Тигролови». Авіаційний інженер Многогрішний, що вже колись втік в Китай, потрапляє до рук сина Медвина, який закидує його в «Заслон» — останній ГУТАБ на землі. Тут ми зустрінемо і самого І. Багряного, і М. Сороку, і Ю. Кондратюка, Л. Лук’яненка, і самого І. Многогрішного з образу фільму 1994 року. Зустрінемо і Евенків, і навіть зазирнемо в їхню міфологію. Зустрінемо, відверто кажучи, і мене. І все це буде відбуватись в «Зачепилівках», на які поділена дуже слабка, проте незалежна держава — Чорноклин (я сам просто в Зачепилівці народився, ну дуже влучна назва для аномальних зон, повірте).

Граємо ми за «Морока» — хлопця, який сам не знає, хто він. Лишень пам’ятає він те, як вбили його батька Степана Вовченка. Більше нічого. І Многогрішний, який зміг підняти нове повстання, має для цього хлопця неабияку місію, пов’язану з останньою волею батька і його останнім подарунком — музичною шкатулкою.

А тепер цікаве — про «контекст»

Гра дуже політизована. Її політизація і сатиризація — максимальні для наших ігор. Вона розповідає про історію України, де Чорноклин, в якому живуть УНРівці, воює з Білою гвардією, яка так само тут є. Відбувається війна тих, хто програв перед Радянським Союзом, тобто, програвші воюють з програвшими. І постає питання — чи всі, кого ми називаємо тут програвшими, такими є насправді?

УНР загинула через некомпетентність її керівників, і зокрема Грушевського. Біла гвардія — через анахронічність свого існування. А Тунгуська республіка — через примітивність та відсталість культури та освіти від світових тенденцій.

Гра показує варіацію на те, що було б, якщо ці держави взяли реванш.

Ну і на останок — про справи гри

Сюжет в грі є. Геймплейно — це щось середнє між Xenus, Far Cry, і першими білдами Stalker Oblivion Lost. Гра вийшла і не проста, і не складна. Довша за наші інші ігри, проте наша ціль зробити так, щоб вам було цікаво грати не тільки сам сюжет, а і подивитись навколо. Треба тепер для неї зробити гарну «обгортку».

Проте проблема гри в тому, що її дуже важко поширювати. На сьогодні в гри є лишень 850 вішлистів, що дуже і дуже мало для того, аби гра вистрелила. А виходить в нас доволі добре, принаймні, краще за попередні рази.

Тож якщо є бажання — додавайте нашу «Долину» в бажане. Ми стараємось робити її цікавою!
store.steampowered.com/app/4381460/The_Hollow — додати тут)

А тут глянути трейлер 2

З повагою, Віталій Чиж.

Підписуйтеся на Telegram-канал @gamedev_dou, щоб не пропустити найважливіші статті і новини про геймдев

👍ПодобаєтьсяСподобалось5
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Проте проблема гри в тому, що її дуже важко поширювати.

Чому? Якщо у вас є робочий прототип, то таку гру якраз можна кидати блогерам на проходження.

Днкому кидали. Фактично, в нас зараз є гра, що не має обгортки. Тому при введеному сюжеті я ще не оголоств реліз

Підписатись на коментарі