Творець оригінальної God of War назвав піксельну Sons of Sparta «повним лайном»

Творець двох перших частин God of War Девід Яффе розкритикував Sons of Sparta — піксельну метроїдванію за мотивами серії. Вона вийшла 12 лютого 2026 року одразу після презентації State of Play.

У своєму 10-хвилинному відео на YouTube креативний директор Santa Monica Studio назвав гру «повним лайном», «образою для фанатів» та одним із найгірших рішень в історії Sony. Вибрали найголовніші тези з його «огляду» гри.

Невдала подача персонажа. Яффе вважає, що розробники перетворили брутального антигероя на «типового підлітка з серіалів WB Kids».

«Мене це злить не лише як гравця, а й як людину, яка має стосунок до франшизи. Це виглядає як провал креативного керівництва. У 2005 році ми дали вам сильного персонажа. Потім були друга й третя частини. Потім перезапуск 2018 року — я його люблю. Ragnarok мені сподобався менше. Але щоразу це був сильний персонаж. І тепер ви показуєте його як звичайного підлітка Можливо, десь у середині гри ти стаєш тим самим Кратосом, якого ми знаємо з перших частин. Але хто, в біса, хоче чекати до середини гри?»

Надлишок діалогів. «Вони постійно зупиняють гру, щоб персонажі просто говорили й говорили. Хто, в біса, хоче в це грати?», — обурюється дизайнер.

Криза креативності. На думку Яффе, проєкт не відповідає масштабам мільярдної франшизи і є провалом для Sony. На його думку, фанати очікували щось жорстоке і криваве на кшталт Blasphemous, а отримали безхарактерний сайд-скроллер з купою діалогів, дефіцитом екшену і затягнутим сюжетом.

Я хотів би знати, хто в Sony вирішив, що це саме те, чого хочуть люди. І мені не обов’язково потрібен величезний бюджет. Якби механіки були по-справжньому цікавими, якби з перших хвилин ти думав: «Ого, я такого ще не бачив», — цього було б достатньо. Гра не виглядає дорогою у виробництві. Але чому її взагалі випускати, якщо вона залишає поганий присмак у фанатів?

В Sons of Sparta Яффе пограв лише годину і «не планував повертатися». При цьому геймплей він назвав «прийнятним» і ідея 2D-гри у всесвіті GoW йому сподобалася, але реалізація була невдалою.

Однак згодом від опублікував нове відео, де визнав, що був «дещо агресивним» і повідомив, що провів у грі ще три години. Втім, його вердикт залишився майже незмінним: гра не відповідає статусу великої франшизи.

А як вам такий експеримент з франшизою God of War? Чи згодні з Яффе? Діліться думками в коментарях.

Підписуйтеся на Telegram-канал @gamedev_dou, щоб не пропустити найважливіші статті і новини про геймдев

👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

если бы не франшиза, это была бы довольно средненяя метроидвания, которая затерялась бы в стиме среди намного более крутых конкурентов

Я не знаю як середня, але таке відчуття, що гра зроблена джунами, як сайд проджект.

Бо якби робили сініори, то був би якийсь екстракшн шутер що потопив студію, лол

Десь похнюпився один pre-sequel God of War: Betrayal...

Ах, світ, в якому мобільним геймдевом володарювала джава!

Підписатись на коментарі