Шість місяців без зарплати. Що відбувається всередині Gunzilla Games

Довго цей текст чекав на свій час. Здавалося, що ситуація ось-ось вирішиться. Що ще трохи — і всі борги закриють. Але «ще трохи» триває вже місяцями.

В українській індустрії за останні роки вже були історії компаній, які закривались та залишали людей без повного розрахунку. Хто знає — той знає.

Тому вважаю важливим описати те, що відбувається всередині Gunzilla Games.

Все почалося в червні 2025

Проблеми з виплатами зарплатні почались у червні 2025 року. Спочатку це виглядало як технічна затримка. Команді повідомляли приблизно одне й те саме: «Ще два-три тижні — і ми все виплатимо». «Транш затримується у банку». Це формулювання повторювалося багаторазово — у повідомленнях і на зустрічах.

На початку більшість повірила. Затримки в геймдеві трапляються. Але з часом стало зрозуміло, що це не одноразовий збій.

Кілька хвиль скорочень і мінус понад 50% команди

Після перших затримок почались скорочення. Не одноразові, а хвилями.

Протягом наступних місяців компанію, за внутрішніми оцінками співробітників, залишило понад 50% команди. Частина — через скорочення, частина — через неможливість працювати без регулярних виплат.

Тим, кого скоротили, обіцяли якнайшвидший розрахунок. Після скорочень люди звертались із питаннями щодо строків виплат. Відповіді зводились до повторення формулювання про «два-три тижні». Станом на лютий 2026 року звільнені співробітники досі не отримали фінальні виплати.

Вересень: проблема стала системною

Із вересня ситуація стала хронічною. Заборгованість почала накопичуватись уже перед тими, хто залишився працювати. Станом на лютий 2026 року у всіх співробітників які продовжують працювати заборгованість становить в середньому від 4 до 6 місяців.

Шість місяців без виплат — це вже не застрягла транзакція.

Комунікація керівництва: мінімум конкретики

Комунікація з боку керівництва відбувалась нерегулярно і переважно у форматі зустрічей з невеликими групами.

Основні меседжі залишались стабільними:

• проєкт успішний,
  • компанія працює над фінансуванням,
  • виплати будуть найближчим часом.

Проте конкретні дати або затверджений графік погашення заборгованостей системно не озвучувались.

Фраза «от-от на наступному тижні» звучала протягом місяців.

Чому це важливо для індустрії

IT і геймдев в Україні довго будували репутацію галузі, де виконання фінансових зобов’язань є базовим стандартом.

Коли компанія:

• місяцями не виплачує зарплати,
  • проводить масштабні скорочення,
  • не веде прозору комунікацію із співробітниками,
  • продовжує працювати над продуктом,

це питання вже не лише внутрішнє.

Пишу це не для конфлікту. Пишу це для фіксації факту.

Шість місяців без зарплати — це не «операційні труднощі».

Це десятки людей, які виконали свою роботу й не отримали оплату. Серед них — українські спеціалісти, які працюють у країні під час війни, з відключеннями світла та постійною невизначеністю. Ризики бізнесу не можуть автоматично перекладатися на працівників. Коли такі історії стають нормою, це вже питання не однієї компанії.

Це питання стандартів індустрії. Бо репутація геймдеву будується роками — а руйнується дуже швидко, коли місяці невиплат починають називати «тимчасовими труднощами».

Підписуйтеся на Telegram-канал @gamedev_dou, щоб не пропустити найважливіші статті і новини про геймдев

👍ПодобаєтьсяСподобалось34
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

We have provided 300+ testers in support of Gunzilla Games for Off the Grid. However, the pending payment situation is creating serious difficulties for us. We are hopeful that this will be resolved without further delay.

Шість місяців без виплат — це вже не застрягла транзакція.
Шість місяців без зарплати — це не «операційні труднощі».

Милорд, ваши крестьяне начинают что-то подозревать

Так це ж було вже)
Пам’ятаю таку ж ситуацію з літа до зими 2021 року. Тоді не платили 2-4 місяці, теж багато хто звільнився. І керівництво ще погрожувало, що не виплатить нічого тим, хто пішов, бо вони «не лояльні».

І давайте також не забувати, що Gunzilla кинула не лише офіційних співробітників, а й людей, які нібито «тестували» гру. Там понад 1000 людей.

Так они не только работников своих кинули а еще и аутсорсер партнеров тоже кинули .

А чому не кажуть, що цей проєкт — мильна бульбашка? Онлайн у грі одні боти, всі соцмережі накручені?

За травень би отримати 🫩, там всього то на всю групу лише 1кк$

Я працював в команді бета-тестерів, нас там десь 300 людей. З вересня перестали платити, при тому що накопився борг десь 3-4 місяці. «Цікаво що» вони типу тестування не закрили, а бабло не платять. Шарашкіна контора.

І відповідають російською... Ну, це зашквар.

Це десятки людей, які виконали свою роботу й не отримали оплату. ... Коли такі історії стають нормою, це вже питання не однієї компанії.

І це не питання стандартів індустрії. Поки будуть терпіли, які готові пів року працювати задарма — то буде і наєбізнес, який буде окучувати таких лохів!

Мої співчуття працівникам, які стали заручниками.
Шукайте нову роботу і валіть, вас кинули.

Відразу, ВІДРАЗУ, шукайте нову роботу як тільки є хоча б мінімальна затримка у виплаті ЗП.
Пошук роботи справа не швидка, якщо від моменту затримки ЗП на старому місці і до моменту отримання нового оферу нічого не зміниться — приймати новий офер автоматично.

... й погоджуватись на відпрацювання ще двох тижнів (notice period) лише за умови повної оплати заборгованості.

Та вони не сплатять. Обіцяють чз 2- 3 тижня виплатити, а люди затримуються по півроку. Негарна ситуація.

Не сплатять, але вимагатимуть дотримання договору й наполягатимуть, що співробітник зобов’язаний відпрацювати ще два тижні. Тому співробітнику варто одразу зазначати, що компанія вже порушила договір, затримуючи оплату, і лише якщо вона сьогодні ж погасить заборгованість перед конкретним співробітником, тоді два тижні можливі. Бажано все це зафіксувати з робочої пошти та додати свою особисту адресу в копію.

На крайняк, на ці два тижні можна й на лікарняний піти))
Це якщо хтось захоче все по букві договору зробити.

Я би сказала, що було б непогано, якщо б юрист тут зміг би прокоментувати. Що і як робити в таких ситуаціях. Бо виходить так, що люди самі по собі, проблема- сама по собі.

я брала консультацію юриста, все залежить від договору, але якщо типовий договір з фопом, то компанія просто може не підписувати акт виповненних робіт і все, треба тоді докази що в тебе приймали роботу, може коли це коллективний акт там простіше, але в індивідульному порядку мало що можна довести ящо чесно...там якщо компанія не сплачує за актами в умовні строки які вказані в договрі то іде досудова претензія від адвоката, потім же далі суд напевно, цікаво чи були вападки коли це взагалі спарцювало...

Зрозуміла. Напевно, вам би усім якось сконтактувати один з одним і вже вирішити, чи будете боротися , чи ні.
Але в любому випадку, тут витримки побажаю і злого ( в професійному аспекті) фахівця, щоб вам допоміг.

Ще б додав, що віддавати корпоративний ноут та решту обладнання ( якщо є ) лише після виплати заборгованості.

Боргу не покриє, але хоча б якась моральна сатисфакція буде.

Ех. Історію з Blackwood games та київським офісом Crytek схоже мало хто пам’ятає, а жаль. Цього було б достатньо щоб зробити висновки.

Знаю декількох людей, котрі працювацюють чи донедавна працювали в цій конторі. Найсмішніше те, що ті, хто знаходиться зараз за межами України, отримують оплату вчасно або ж з мінімальними затримками. А от тим, хто знаходиться в Україні — не платять по декілька місяців. З цього робимо два висновки: 1) Українчики мають страждати. 2) Цоль — підор.

і, хто знаходиться зараз за межами України, отримують оплату вчасно або ж з мінімальними затримками

Якщо так, то це прям треш

Маю невелику вібирку. Двоє людей тут, двоє — там. Небагато, але примушує замислитися.

хто оформленний по місцевому законодавству ( німецькому) як найнятий співробітник а не контрактор і тим паче не фоп, тим і платять бо там будуть штрафи і все таке. так було принайні

потрібна профспілка.
Чому? Бо профспілки хоч якось мають допомогати як раз в кризових ситуаціях.

І звичка працювати через ФОП це не ок як система

цікава думка. а профспілка яких саме спеціалістів це буде?

Можливо, на доу якось вкладку зробити по таких ситуаціях з невиплатами зп. Бо воно все забувається.

Настав час воскресити IT-гільдію! ))

І провести нову акцію у Києві: марш ухилянтів. Побросати клавіатури перед Радою і відразу залізти у мішки.

А зачем работать? первая невыплата больше 1 недели и собрались. Проблемы где взять деньги вас не должны касаться, вы же не соучредитель

Криптопараша з нфт-проектом когось кинула на гроші? Та не може такого бути!

Прикра ситуація — і ще одне нагадування, що перед працевлаштуванням варто розпитувати про компанію в її колишніх співробітників.

Мене звільнили ще в середині літа. Через деякий час після того, як я запитав, чи будуть мені виплати за мою роботу, отримав відповідь від HR: «Тримаємо пальчики хрестиком». Досі нічого не виплатили.

Ну справді. Причому такі пости чомусь найчастіше саме про геймдев трапляються. І чим більше терпиш, тим важче потім забити на все, як тут нижче написали, бо ж тоді (вже немалий) борг точно не виплатять.

Тому як на мене, головна порада всім і кожному на майбутнє: 1-2 тижні затримки — вже привід оновити резюме, відправити кудись. Паралельно зробити анонімні пости в мережі, щоб якщо роботодавець все ж не планує кидати, то публічно зреагував. Більше двох тижнів — робота зупиняється до виплати боргів.

Як тут вже в темі писали і я з цим абсолютно згідний

Пошук роботи справа не швидка, якщо від моменту затримки ЗП на старому місці і до моменту отримання нового оферу нічого не зміниться — приймати новий офер автоматично.

В мене протягом кар’єри періодично траплялися затримки із виплатою, навіть у «лідерах», але кожен раз це прозоро комунікувалося, і максимум через тиждень-два все виплачувалося в повному обсязі.
Якщо затримка більша, а виплат нема — треба валити.

Стаття якось сухо написана, якщо чесно (
людей тупо обманюють, годують обіцянками, ніякої комунікації. Зараз вже і обіцянками не годують, бо люди тупо ржуть за ці «2-3 тижні»
До компанії була довіра, тому все так довго всі терпіли.
У людей банально немає коштів на їжу, коли дітям не то що подарунки не можешь подарувати на новий рік, а просто економиш на їжі. Всі в кредитах, але їх вже не дають, бо
велики просрочки, та штрафи. Люди терплять,
тому що просто бояться, що їм не виплатять заборгованість, та вони залишиться в ямі з боргів, це тупо безвихідь( я думаю треба
писати колективний позов до суду, я не знаю
що ще робити в такій ситуації.

Подавайте колективний позов/скарги в мін цифри,як мінімум ви фопи а те що вони роблять це порушенням умов праці

У нас, как всегда, всё по беспределу. Нужно дальше продвигать эту историю — отправлять её в разные телеграм‑каналы, Лачену или кому‑то ещё. Когда это наберёт публичный резонанс, тогда они начнут шевелиться. А сейчас статья вышла, а они даже не соезволили дать никакой публичной коммуникации. Просто пользуются ситуацией, в которой оказались люди.

Им хорошо — бизнес работает, люди не уходят, потому что надеются... Так можно ждать и год, и два и в итоге нечего не дождатся

При этом, как здесь писали, тем, кто за границей, платят, потому что там работают законы. А там, где можно кинуть, — кидают, потому что знают, что за это им ничего не будет в Украине.

Шкода, що такі ситуації є.Єдине, іноді тут є топіки щодо інших компаній, котрі не виплачують теж зп. Але я не знаю, чи публічність і розголос на доу допомогли людям отримати , в решті решт, виплати.

Так, допомогли. Наприклад, от в ціх випадках (принаймні частково):
gamedev.dou.ua/...​w-conflict-employees-ceo
gamedev.dou.ua/...​te-new-arc-line-problems

Зате ботів вони можуть проплачувати, щоб пушити гру на твічі.

Який же трешак. І ці тіпи ще купили Game Informer за 10 млн доларів в березні 2025.

Так там тіп який звалив від сбу і тепер там промотить якісь балайка геймс відмиви гем бабла.

Підписатись на коментарі