Вибір між українським чиновником та детективом НАБУ. На GGJ 2026 показали покрокову багатокористувацьку гру NABU Express
Привіт, спільното! Редакція GameDev DOU почала оцінювати ігри з Global Game Jam 2026. Буду розповідати про деякі з них. Цього разу хочу звернути на примітну (як мені здається) рефлексію щодо українського політичного клімату — багатокористувацьку 2D-гру NABU Express.
«Ігровий процес починається з фази підготовки, під час якої чиновники ховають свої гроші в кількох різних місцях. Далі гра переходить у цикл із двох фаз: планування та виконання. Фаза планування: складається з
3–5 кроків. Протягом кожного кроку користувачі по черзі обирають дію, яка буде здійснена у майбутній фазі виконання. Доступні такі типи дій: рух, обшук схованки, покласти предмет у схованку, обшук іншого гравця, а також вдягнути або зняти маску (для агентів НАБУ).Фаза виконання: починається одразу після того, як черга планів повністю сформована. На цьому етапі гравці виконують заплановані дії в тому самому порядку, в якому вони їх планували. Тут кожна дія потребує більшої конкретики: якщо був запланований рух — потрібно обрати точку переміщення, якщо обшук — обрати конкретну схованку або персонажа тощо», — описують свій проєкт розробники mokkzu та Cesar18102.

Поки що проєкт доволі сирий, однак все одно хотів про нього написати окремо. Просто щоб зафіксувати, як політичні скандали, персоналії та інституції з’являються в українських іграх. Особливо це цікаво в контексті тези «ігри поза політикою», яка надзвичайно поширена серед західної аудиторії. Конкретно мені хотілося б більше таких проявів.
21 коментар
Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів Коментарі можуть залишати тільки користувачі з підтвердженими акаунтами.