Вибір між українським чиновником та детективом НАБУ. На GGJ 2026 показали покрокову багатокористувацьку гру NABU Express

Привіт, спільното! Редакція GameDev DOU почала оцінювати ігри з Global Game Jam 2026. Буду розповідати про деякі з них. Цього разу хочу звернути на примітну (як мені здається) рефлексію щодо українського політичного клімату — багатокористувацьку 2D-гру NABU Express.

«Ігровий процес починається з фази підготовки, під час якої чиновники ховають свої гроші в кількох різних місцях. Далі гра переходить у цикл із двох фаз: планування та виконання. Фаза планування: складається з 3–5 кроків. Протягом кожного кроку користувачі по черзі обирають дію, яка буде здійснена у майбутній фазі виконання. Доступні такі типи дій: рух, обшук схованки, покласти предмет у схованку, обшук іншого гравця, а також вдягнути або зняти маску (для агентів НАБУ).

Фаза виконання: починається одразу після того, як черга планів повністю сформована. На цьому етапі гравці виконують заплановані дії в тому самому порядку, в якому вони їх планували. Тут кожна дія потребує більшої конкретики: якщо був запланований рух — потрібно обрати точку переміщення, якщо обшук — обрати конкретну схованку або персонажа тощо», — описують свій проєкт розробники mokkzu та Cesar18102.

Поки що проєкт доволі сирий, однак все одно хотів про нього написати окремо. Просто щоб зафіксувати, як політичні скандали, персоналії та інституції з’являються в українських іграх. Особливо це цікаво в контексті тези «ігри поза політикою», яка надзвичайно поширена серед західної аудиторії. Конкретно мені хотілося б більше таких проявів.

А що ви думаєте про таку гру? Як взагалі ставитеся до політики в інтерактивних медіа? Діліться думками в коментарях!

Підписуйтеся на Telegram-канал @gamedev_dou, щоб не пропустити найважливіші статті і новини про геймдев

👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному0
LinkedIn

21 коментар

Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів Коментарі можуть залишати тільки користувачі з підтвердженими акаунтами.

а ще було б круто додати можливість вже під час гри змінити команду з НАБУ — на чиновника

Це, до речі, дуже гарна ідея!

Колись політизували Український медіа-простір по повній.
А потім зірка цього медіапростору стає президентом, а власник цього медіапростору мабуть найбільшим корупціонером в історіі України.
Нє, хай розваги залишаються просто розвагами.

Цікава думка, до речі

А коли робили гру про ТЦК — піна зі рта йшла, хоча і то і то — державні органи. Подвійні стандарти на лице ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Як взагалі ставитеся до політики в інтерактивних медіа

Здавалось би, внєпалітікі — загальний мем вже, і зрозуміло що в мистецтві політиці саме і місце. Але беручі до уваги флюдрос адміністрації певного сайту адміністрації певної держави — питання доцільне.

А коли робили гру про ТЦК — піна зі рта йшла, хоча і то і то — державні органи

Не розуміти різницю між цими двома випадками — фіаско.

І то, і то — метакоментар на державну структуру. У контексті питання, яке поставлено у статті, а саме «Як взагалі ставитеся до політики в інтерактивних медіа», різниці між випадками немає.

Різниця лише у тому, що пушаться наративи, які адміністрації Доу не подобаються, але такого питання тут немає, бо питання «Як взагалі ставитеся до політики в інтерактивних медіа, яке співпадає з політичним наративом доу» звучить якось не дуже, тому ставиться інше, не правдиве запитання і відповідно застосовуюються подвійні стандарти, щоб обісрати тільки один випадок.

Як ви бачите, я різницю зрозумів, і питання зрозумів, причому як сравжнє, так і приховане, тому і написав про подвійні стандарти.

Ну, не розумієшся ти, чуваче, на політиці і внутрішньодержавних процесах. Що я тут можу зробити? Нічого.

Дуже нещирий коментар, який не має прямого відношення до того, що я написав. Я думаю, що ми обидва, а також ті, хто його побачать, чудово це розуміють.
Ви змінили тему, підмінили поняття ще й straw man fallacy. Хоча який у вас ще вибір, коли контраргументувати ви не можете, бо самі розумієте, що я написав правду. Тільки ось так вибрехуватись.

Ні, пане, ви в усьому неправі. А мій коментар здається нещирим, бо я, якщо чесно, не маю бажання обговорювати це питання конкретно з вами.

Але давай натякну. Гра про агентів НАБУ, які борються з корупцією українських чиновників принципово відрізняється від гри про педалювання однієї з найбільш болючих тем в українському суспільстві, як головної і чи не єдиної проблеми цього самого суспільства. І це вже без урахування авторського контексту.

Мені здається, що ти не розумієш цієї різниці. Саме тому я переконаний, що

не розумієшся ти, чуваче, на політиці і внутрішньодержавних процесах

Я розумію цю різницю, тому я і написав про подвійні стандарти. Ця різниця не важлива у контексті питання «Як взагалі ставитеся до політики в інтерактивних медіа?». Якщо ви не можете зрозуміти що таке контекст питання і подвійні стандарти, то я не знаю як вам пояснити.

Я розумію цю різницю

Ну, як бачимо, не розумієш.

От тема болюча кажеш. А хто ще активно її форсить? Вже всі розуміють що то не ІПСО як раніше казали а справжній філіал пекла.
Що робить Українське суспільство крім мовчання?
Ці хоч підняли тему

Так вони її не підняли, вони рублять гроші на людях, яких турбує ця ситуація. Там немає думки, немає творчих підходів, немає гри. Це дешевий хайп людей, яким ця болюча тема не близька.

Але мені теж не дуже подобається, що цю тему піднімають здебільшого маргінали, на кшталт Артема Дмитрука.

так можна сказати буквально про будь кого і про будь що

Тему піднімають усі, просто її піднімають серед своїх людей, а не у середовищі людей котрим пощастило уникнути ролі людьського ресурсу. Коли немає прямої загрози життю, то патріотичні відчуття беруть гору. Дуже спокусливо грати роль, якщо ціна лише 15% донатами

Росіяни це реальна загроза. Людям дали вибір, або ви закриваєте очі на те, що видані укази перетворюють частину людей на безправний ресурс, або ви особисто зустрічаєтесь з росіянами. Люди зробили свій вибір

Не потрібно говорити, що хтось заробляє гроші, якщо питання моралі уже давно відійшло у минуле. Люди готові насильно використати чуже життя заради порятунку свого. Питання моралі остаточно вирішено на десятиліття вперед

так можна сказати буквально про будь кого і про будь що

Ну, так тоді і до гембли не може бути ніяких претензій.

просто її піднімають серед своїх людей

Серед тих, хто переїхав до росії?

Уся ця гілка добре показує наскільки адміністрація погано відчуває свою авдиторію. Ви (я маю на увазі DOU) теж заробляєте гроші на тих кого тут відкрито деякі недоторкані не вважають за людей, але ці «не люди» продовжують закривати ваші збори і робити вам відвідування. Я думаю навіть ті хто переїхали до росії.

Я думаю навіть ті хто переїхали до росії.

ви це серьозно пишете?

Я правильно зрозумів, що ви навіть в теорії не припускаєте, що такі люди існують? Це питання риторичне, якщо що.

та він заброньований, спостерігає за війною здалека і вболіває. А тут якійсь люди призначення котрих пожертвувати собою заради правильних ідей, прийшли і кажуть щось не правильне

Ото зіпсували настрій щирому вболівальнику

Люди сказали відверто, що перетворили частину людей на ресурс, заради власної безпеки. Рабство відновлено. Яка Росія? Для мільйонів людей рабство уже наступило

Говорити про не демократичну Росію людям котрі не мають права навіть власним життям розпоряджатись. Це верх лицеміртсва

Підписатись на коментарі