«Все залежить від підготовки та сприйняття». Досвід проходження БЗВП від військового Lasar’s Group

Бажаю міцного, панове, на звʼязку Назар. Сподіваюся, не забули мене за час відсутності у ролі редактора GameDev DOU. Зараз я проходжу службу в окремому загоні спеціального призначення Lasar’s Group Національної гвардії України.

Мені дуже пощастило потрапити у підрозділ, де налагоджена системна робота, є міцна команда, а людей розподіляють за їхніми навичками. Я — прямий доказ, тому що займаюся комунікаціями та PR. Lasar’s Group довгий час були не публічними й відносно нещодавно почали розповідати про себе, показуючи власну роботу.

Зараз я хочу поділитися досвідом проходження БЗВП. Як правильно підготуватися, які умови чекають, і що було найскладнішим за весь період навчання.

Збір речей і попередня підготовка

Кожен боєць, який проходив БЗВП, одразу скаже — не треба брати нічого зайвого. Я переконався у цьому на власному досвіді. Перед полігоном я пʼять днів провів у роті резерву, чекаючи на відправлення і старт навчань. Із собою навіщось взяв безліч цивільних речей.

Це була перша велика помилка, бо достатньо одного спортивного костюма або ж іншого комплекту одягу. Носити його все одно ніде, але може знадобитися вже під час відправлення в частину, щоб не їхати у формі.

У день перед відправленням на полігон нам видали зимове спорядження. В результаті у мене була купа сумок, і збір перетворився на жах. Часу мало, пакуватися необхідно швидко, а я не знаю, куди все діти. Довелося віддати куртку побратиму, який потім відправив її поштою.

З мого досвіду, найбільше знадобляться такі речі:

• Термобілизна;
  • Термос;
  • Засоби особистої гігієни;
  • Ложка і виделка;
  • Додаткова білизна;
  • Гарно укомплектована аптечка зі всіма необхідними ліками;
  • Пральний порошок;
  • Устілки з підігрівом (у зимову пору).

З обовʼязкового — це все. Решту як мінімум у Нацгвардії видають. Не потрібно себе обтяжувати зайвим, бо зрештою ви складете все це в баул, покладете його в кімнату для зберігання, і там воно лежатиме до кінця БЗВП.

Прибуття та організація побуту

Ми приїхали на полігон в дощову погоду, ще й останніми з роти. Казарма вже була заповнена курсантами. Часу, щоб організувати власний простір — мізер. Я ще на розподільчому центрі зрозумів, наскільки важливо швидко метикувати в армії. А прибуття на полігон це тільки підтвердило.

Нормально розкласти свої речі — важливо. По-перше, це ваш побут, і його організація допомагає швидше звикнути до нових умов. А по-друге, буде безліч моментів, коли необхідно зібратися за кілька хвилин. І тоді важливо знати, де і що лежить.

Банальний приклад — повітряна тривога. Після увімкнення сирени дається кілька хвилин на збір та вихід з казарми. Далі кожен взвод рухається до відведених бліндажів, де чекає на відбій.

Мені пощастило потрапити на полігон з гарними умовами. Ми жили в модульних казармах, де є шафки й тумбочки для власних речей, дві пралки, душова на шість місць, кімната для сушіння одягу і туалет з окремими кабінками. Всередині встановлена система вентиляції та кондиціонери. Казарма побудована так, щоб вмістити всю навчальну роту.

Практична порада: не займайте ліжка біля кімнати зберігання зброї. Інакше кожного ранку та вечору біля вас буде відбуватися «дискотека», коли всі отримуватимуть і здаватимуть автомати.

Як проходили заняття в межах навчання

Перша третина БЗВП — це переважно теорія, а далі починається більше практики. У нас був дуже приємний взводний, колишній айтівець, який добре знає про DOU, а ротний мав бойовий досвід, адже проходив службу в бойовій бригаді. Ставлення до особового складу було максимально людяним.

Офіцери та інструктори завжди намагалися увійти в положення. Потрібно забрати посилку, купити терміново якісь ліки чи речі — вони допомагали. Не можеш займатися через проблеми зі здоровʼям чи через банальну перевтому — йдеш у медпункт або береш паузу і перепочиваєш. Нікого не змушували пересилювати себе.

Щодо занять, то найскладнішими стали тактика та інженерія. Одного разу ми додатково облаштовували окоп, виритий в глині — углиблювали його, дороблювали бруствер та інше. Памʼятаю, що всередині дня від махання лопатою я вже валився з ніг.

На тактиці спочатку були відпрацювання різних стійок та вправ. Далі — робота відділеннями. Ці заняття завжди супроводжувалися великою кількістю фізичних навантажень і випробовували витривалість. Проте вони були й найцікавішими — особливо в кінці, коли почався страйкбол та пейнтбол.

Ми працювали командами на окопах та кілхаусі. Тренувалися злагоджено штурмувати та оборонятися, роботу у двійках і трійках. Інструктори з тактики мали бойовий досвід і хотіли передати хоча б крихту своїх знань. Стріляли теж багато, причому в різних форматах. Лежачи, стоячи, з коліна, в русі, у двійках, відділеннями, зачистка окопів — все було. Встигли також попрацювати з кулеметом і тренажером гранатомета.

Гарно викладали й тактичну медицину. Інструктори теж бойові, змогли нормально розʼяснити алгоритм MARCH і проводили цікаві практичні заняття. Ми накладали турнікети на час, тампонували рани, транспортували побратимів різними методами.

А в останні три дні у нас проходило контрольне тактичне заняття. В межах роти кожен взвод проводив розвідку, штурм та оборону позицій. Окремий день — окрема задача. Солдати вчаться планувати свої дії, злагоджено діяти й вперше віддалено відчувають себе у бойових діях. Тому що над позиціями літають дрони, а ДРГ атакують всіх підряд, причому з підключенням БТР.

Наш взвод у перший день йшов у розвідку. Управління ніхто брати не хотів, тож це вирішив зробити я. Накреслив схему, як ми будемо підступати до виділеного квадрату, розподілив людей на групи, до кожної прикріпив резерв. Після брифінгів у комбата скоригував план, накреслив маршрути в Milchat, визначив точку збору і запасну позицію.

Цей день мені запамʼятався найбільше з усього БЗВП. В процесі розвідки все, звісно ж, посипалося. Я зі своєю групою вперся в передові СП противника, які воювали з ДРГ. Ми лежали посеред листя в метрах двадцяти й слухали, як вони активно перестрілюються холостими. У той момент я вперше по-справжньому зрозумів, наскільки страшно може бути на бойових. В темряву ми не ризикнули висуватися в обхід, тож вирішили відступити.

Інша група розділилася. Частину з них знешкодили, а інші замість свого маршруту вийшли на наш. Причому якимось чином прослизнули між ворожими позиціями. А у третьої групи був найскладніший маршрут в обхід, який вони не встигли завершити по часу. Вони теж вперлися в СП і відступили. Під час розвідки один з наших побратимів ще й провалився в яму, то діставали його всім відділенням.

До чого я виявився не готовим

Тепер головна порада — дбайте про здоровʼя і тренуйтеся. Хоча навіть цього може бути недостатньо. Я з дитинства хворобливий, маю кілька хронічних недуг. Із собою взяв ліки на всі випадки життя — принаймні, так я думав. Проте я й близько не очікував, що моє здоровʼя посиплеться так сильно.

На другий тиждень я підхопив ангіну. Десь тиждень лікувався, відвідуючи заняття. Після того як відпустило, пройшло три дні, й повернувся біль у горлі. Згодом зʼявився нежить, а за нею — температура під 39. Зрештою поклали в медпункт, а звідти поїхав у госпіталь.

Я активно лікувався, і саме тому, можливо, уникнув запалення легенів. Обійшовся гострим ларингітом і синуситом, але шість днів лежав у лазареті. Умови там дуже непогані — модульна будівля, палати на трьох-чотирьох осіб і зручні ліжка.

Коли вилікувався, повернувся в казарму і до занять. За кілька днів знову схопило горло і вже не відпускало до кінця БЗВП. Причина — вологість в лісистій місцевості й високий контраст із сухим повітрям в казармі. Далі я вже просто профілактично підліковував горло і навчився не звертати увагу на біль.

Далі — більше. У мене почалися проблеми через фізичні навантаження, які супроводжувалися дуже неприємними відчуттями. Сюди додалася міжреберна невралгія. Запалився нерв, і я майже не міг спати. Поки проконсультувався з лікарем і дочекався ліків, було складно. Доводилося постійно пересилювати себе, щоб хоча б не пропускати стрільбу. А під кінець БЗВП від величезної кількості ліків у мене не витримав шлунок. Загострилися хронічний рефлюкс та гастрит.

З роти 90% людей так чи інакше перехворіли. Чимало навіть складніше, ніж я. Це такий суворий елемент адаптації — своєрідне злагодження для організму, яке вчить жити у великому колективі. Саме тому потрібно гартувати імунітет ще у цивільному житті. Тоді буде трохи простіше.

Висновок

З погляду цивільного, БЗВП — це непростий досвід. Період першої перебудови під військове життя та адаптації до майбутніх викликів. Проте все залежить від попередньої підготовки та сприйняття.

У нас в роті були військовослужбовці з досвідом участі у бойових діях. Для них БЗВП стало відпочинком: трохи постріляли, побігали, покидали гранати. Порівняно з фронтом — взагалі курорт, тож вони ходили веселі.

Для мене ж все було складніше. Саме тому потрібно краще готуватися і завчасно обирати підрозділ. Мене розподілили за відношенням, хоча протягом навчання пропонували різні інші варіанти. Однак я потрапив до «Лазарів», як і хотів. Тож шляхи до топових підрозділів є, і вони геть не складні.

Якщо плануєте мобілізуватися і доєднатися до Lasar’s Group, заповнюйте анкету Lasar’s Group й потрапите у місце, де ваші навички та досвід цінуватимуть. Також підписуйтесь на наші соцмережі, і стежте за оновленнями lasarsgroup.army | Facebook | Telegram | Instagram

Тримайтеся, ще почуємося!

Підписуйтеся на Telegram-канал @gamedev_dou, щоб не пропустити найважливіші статті і новини про геймдев

👍ПодобаєтьсяСподобалось20
До обраногоВ обраному3
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

В анкеті є пункт про наявність інвалідності, чи значить це що ви розглядаєте таких кандидатів в принципі?

Ми розглядаємо всіх кандидатів, хто заповнить анкету.

А вояки за 50 у вас там були? Бо забрали і сиджу ось чекаю на бзвп

У нашій роті були. У сусідній максимум — 45.

Дуже грустне видовище було? Обнять та плакать

Від людини залежить. Були й такі, які стягували краще за мене. Від решти особливо і не вимагали.

Дяка!
Подивився ваші вакансії — програмістів не побачив. Буду шукати далі :)

Не поспішай, друже) Вони нам ще й як потрібні, напиши в особисті, будь ласка!

Шана автору що наважився на цей квест. І добре що пощастило з нормальними людьми.
Хотів додатково просити, якщо можеш, розповісти про проходження ВЛК. Пишеш що у тебе були хронічні хвороби — чи про це питали на ВЛК? Чи приносив якісь документи? Чи направляли на обстеження? Чи взагалі щось враховують на ВЛК чи автоматично усім пишуть що здорові?
І які взагалі висновки ВЛК може написати? Чи може написати що комусь не можна підіймати важкого, а іншому, наприклад, не можна навантажувати коліна? Або у когось погано зі слухом чи з зором. Чи це якось враховується коли обирають чому навчати рекрута та куди розподіляти? Чи впливає це на навантаження на БЗВП?
Вважаючи що беруть чоловіків до 60 років — у багатьох віком 50+ вже має бути багато обмежень що вони можуть, а чого вже не можуть. З того, що ти написав, здається що існує не тільки тупа солдатчина — а і служба з розумним ставленням до людей. А отже тоді мають враховувати яка людина що може корисного робити за станом здоров’я, а що робити не може — і нема сенсу її туди направляти.
Ще цікаво як працює в армії медицина. От коли здоров’я починає «сипатися»: чи відправляють на якийсь «лікарняний», чи лікують якісь польові доктори чи відправляють у шпиталь на обстеження? З сумних історій писали що є тільки фельшер, який усіх лікує аспірином, і поки не впав — будуть ганяти копняками у сраку, а як впав — будеш лежати десь і страждати поки або сам не видужаєш — або вже зовсім погано буде.
Після різних історій у мене виникло враження що тепер в Україні є дві різні армії: професійна армія та «штрафбат».
Професійні підрозділи зацікавлені набрати людей, які зможуть робити щось корисне. Тому вони рекрутують, навчають, навіть БЗВП проводять у себе. І, відповідно, намагаються берегти людей і розумно їх використовувати.
А ТЦК та «типова армія» просто хапають та утилізують «зайвих людей»: майбутніх пенсіонерів, хворих (навіть інвалідів), алкашей, наркоманів, психів. Тобто тих, хто має отримувати допомогу від держави (пенсію, безплатні ліки, безплатну медичну допомогу, реабілітацію). Усі розуміють, що з таких не буде бійців — але мета просто їх позбутися. Це пояснює усі дурні накази — вони саме такі аби бійці йшли в один кінець і не поверталися. Командири виконують план по «утилізації» зайвих громадян.
Доречи першими «клієнтами» таборів смерті були німці! Фашисти вирішили усіх «утриманців держави» (психічно хворих, інвалідів, стариків) назвати «паразитами» і відправити у газові камери. Фашисти виправдовували це «євгенікою» та намірами очистити генофонд нації від поганих генів. А в Україні схоже усе простіше: можеш відкупитися — отже цінний громадянин, поживи ще трохи, а не можеш навіть за своє життя заплатити — то ти непотрібний громадянин — можна на «гарматне м’ясо».

Якщо йдеш добровільно, то загальне правильно: на ВЛК повторюй одну фразу — «скарг немає». Це спрощує і скорочує проходження ВЛК в рази.

Вони там не дивляться і не слухають «пацієнта» від слова зовсім
Все вирішують тільки записи у хелсі.
Тому тут якщо ти каліка і у тебе нема про це записів скільки не скаржся ти придатний
І з іншої сторони якщо ти добре прокачав здоровʼя і виглядаєш як рембо у кращі роки, а в хелсі купа різної хєрні то по лікарям ще полягають дай боже.

Все вирішують тільки записи у хелсі.

Хелсі це ніби не так давно придумали? Ще років 10 тому я пам’ятаю у мене були окремі карточки і державній поліклініці і у кожній з приватних куди мене страхова відправляла.
Якщо зараз усе зберігається централізовано — то це чудово! От тільки сумніваюся що зі старих карток туди щось переносили.

Вони там не дивляться і не слухають «пацієнта» від слова зовсім

Я останній раз ВЛК проходив у 18 років. У військоматі таки сиділи лікарі і дивилися і слухали. І навіть відправляли на обстеження: мені у 3х лікарнях довелося полежати аби вони написали результат у військкомат. Вже тоді я був достатньо здоровий тільки для сидячої роботи (і те з вчасними перервами на відпочинок).
Не знаю хто має право заповнювати Хелсі, але коли я у 2023 році консультувався з адвокатом він порадив пройти повне обстеження у приватній клініці, носити з собою копії результатів на всяк випадок — але казав що ВЛК може усе це ігнорувати. І оскаржити її висновок доволі важко. Лікарі ВЛК бояться когось визнати непридатним — бо відразу будуть розслідувати чи це не за гроші відкупився. Їм простіше усіх визнавати здоровими. Саме тому епілептики та сердечники потім помирають на БЗВП.

От тільки сумніваюся що зі старих карток туди щось переносили.

В тому і прикол що не переносили
Якщо записів нема -здоров
Мого батька 57 років у якого купа хронічних болячок (які виявили ще до хелсі) признали придатним бо не було записів. Він тупо до якогось там року не звертався до лікарів, або звертався у приватному порядку без записів у хелсі.

Я останній раз ВЛК проходив у 18 років. У військоматі таки сиділи лікарі і дивилися і слухали. І навіть відправляли на обстеження:

А це до війни було?
Той ВЛК що зараз і той ВЛК де ще треба було приплатити щоб в армію попасти (деяким треба було дуже якщо наприклад батьки в СБУ примазали) то два різні ВЛК

На ВЛК питали, в заключенні про всі проблеми написали. Однак зі своїми хворобами я за законом придатний.
У нас на БЗВП лікували, скільки треба. В медпункті і кололи, і капали людей. За потреби відправляли у госпіталь чи навіть у обласний центр.

З сумних історій писали що є тільки фельшер, який усіх лікує аспірином, і поки не впав — будуть ганяти копняками у сраку, а як впав — будеш лежати десь і страждати поки або сам не видужаєш — або вже зовсім погано буде.

Прикро чути про такий досвід. У нас справді нічого такого не було. Не те щоб давали розслаблятися, але не заганяли.

Влк не існує, це такий собі совковий ритуал приниження. Ніхто там нічого не дивится окрім справки, і це напевно вже не працює. В тебе буквально має не бути двох кінцівок до тулуба, щоб вважатись непридатним без бумажки.

Пройшов ВЛК (чергове) в січні в Києві, через направлення в Резерв+. Не знаю, чи це вже розповсюджена практика по всій країні, чи лише в окремих областях чи містах. Тому напишу лише свій досвід, а хто має подібний в іншому місті — хай відпише у коментарях.
Тож, по етапах:
— Запис на ВЛК отримав після запиту в той самий день — 11.01.2026 (неділя).
— За нормативом треба пройти за 14 днів, але при направленні від лікаря з комісії можна ще якийсь час (до 21 дня, як я зрозумів) проходити обстеження. Тож дедлайн був 25.01.2026.
— 2 робочих дні не міг приділити ВЛК, був в поїздках по роботі. Тому в реєстратуру встав в чергу вже 14.01 (середа).
— ВЛК проходив в поліклініці свого району. Це важливо, бо в інших районах пройти комісію не вийде, як і в іншому місті.
— десь за 30-45хв в черзі отримав обхідний лист. Для цього треба було зробити фото 3×4 і копію паспорту (і оригінал з собою).
— з обхідним листом швидко пройшов кілька лікарів, де не було черги. Аналізи та інших лікарів запланував на наступні дні.
— наступного дня зранку здав аналізи за направленням в Helsi, і почав проходити лікарів далі.
— офтальмолог прийняла документи оптометрії з клініки, зафіксувала діагноз астигматизм.
— хірург направив на обстеження (також в Helsi) до травматолога, який не входить в комісію. Порадив зробити якісні результати і заключення, а не просто огляд (в моєму випадку — це МРТ суглобів після операцій).
— з флюорографією не склалось в цей день — вся черга на ВЛК була на 12:30. А вже в 12:40 просіла напруга, і апарат не видавав знімок. Тому всіх відправили шукати де можна зробити знімок, щоб потім принести висновок терапевту.
— в пʼятницю я зміг зробити флюорографію в поліклініці іншого району, де ВЛК проходили військові, і там же отримав направлення на МРТ від травматолога (в цивільній частині тої ж поліклініки), по запису в Helsi.
— в суботу зробив МРТ, і на понеділок записався до травматолога (іншого) вже в своєму районі. — в понеділок отримав заключення травматолога, і поїхав на роботу.
— у вівторок 20.01 хірург з ВЛК вніс результати обстежень в систему, відмітив в обхідному.
— черги до терапевта (вона ж — голова комісії) не було, тож я отримав фінальну відмітку, віддав всі потрібні копії медичних документів, зробив собі копію обхідного з відмітками про ВЛК (щоб мати підтвердження на руках), і цим завершив проходження.
— за кілька днів в Резерв+ зʼявилась відмітка про проходження ВЛК 20.01.2026.

По грошах вийшло не багато. МРТ (дорого, але мені все одно треба час від часу робити) + фото + ксерокопії + принтер.

Мої особисті спостереження:
— при спокійному і конструктивному поводженні, лікарі з ВЛК, навіть коли роздратовані через інших пацієнтів, роблять все якісно, швидко, і точно.
— при складнощах (з електрикою, чи довгих чергах), чи неможливості пройти окремого спеціаліста в самій комісії, є можливість пройти обстеження в іншій клініці (але важливо, щоб вона працювала з Helsi), і просто принести документи пізніше.
— військові в Києві проходять ВЛК так само як цивільні — в поліклініці у цивільних лікарів. Але виділено окреме крило, з окремим входом, і поряд є супровід від ВЧ чи ТЦК для організації, як я зрозумів.
— за 1 робочий день ВЛК пройти буде складно в принципі, бо черга на реєстрацію займе той час, за який вже завершать приймати аналізи. Розраховуйте на 2-3 робочі дні.
— є чіткий перелік лікарів у ВЛК, тому результати специфічних обстежень (наприклад від гастроентеролога, чи травматолога) буде розглядати терапевт (чи хірург) формально вже по документах.

І який результат? ВЛК проігнорувала усе та визнала «необмежено придатним»? Чи «придатним для служби у ТЦК»? Чи взагалі якось прописують обмеження, яких людина має дотримуватись? Не піднімати важкого чи не бігати? Чи будуть якось на це зважати під час служби?
Я досі не розумію як це працює після скасування «обмежено придатних». Десь пишуть що фактично це означає що колишні обмежено придатні тепер як здорові. Але формально є «придатні до служби в ТЦК і частинах забезпечення» — от тільки чи працює це в реальності?

Так, чітко визначили придатність. Претензій не маю :)
Звісно, ніхто не буде ні для кого прописувати «це можна, це не можна». Навіть лікарі нікому зі своїх пацієнтів нічого не можуть заборонити — лише рекомендувати.
Тебе, як війсковозобовʼязаного (тобто, того, хто має обовʼязок служити у війську), кваліфікують або придатним, або непридатним. ВЛК не має задачі тебе лікувати, чи допомагати у службі, чи полегшувати твоє цивільне життя. ВЛК — це як приймальна комісія у ВНЗ — якщо доки в порядку, то стаєш абітурієнтом. А вже іспити (ТЦК+БЗВП+стройова ВЧ) покажуть — чи можеш ти там вчитись на факультеті ядерної фізики, чи фізкультури :)

Чи будуть якось на це зважати під час служби?

Чи буде одна людина, яка тебе ніколи в житті не бачила, і, швидше за все, ніколи потім не побачить, зважати на папірець, який написала інша людина, яка так само бачить тебе один, ну може два рази за своє життя, хвилин 10 в сумі?
Чи буде потім третя людина, яка від тебе по ієрархії стоїть за 3-5 рівнів, і добре, якщо знає як звуть твого командира, зважати на папірці від двох попередніх?
Чи буде твій командир, який прочитав «придатний, скарг не має», вірити папірцю, коли побачить алкоголіка, чи стариганя, чи 200-кг мамину черешню, вірити цьому папірцю?
Маю зустрічні питання:
1. Навіщо питати те, що може зрозуміти ще учень старших класів школи, особливо з появою ШІ?
2. Ви хочете служити, чи уникати служби? Без відповіді на це питання вам не варто занурюватись у процедури чи норми права. Бо будете отримувати по 2 відповіді на те саме питання — одну від тих, хто вже служить (чи хоче служити), а другу — від ти хто уникає (чи шукає як уникнути).

Ви хочете служити, чи уникати служби?

Звичайно я хочу уникати фізичних навантажень і важких умов життя бо усе своє життя їх уникав, займався сидячою роботою і у 50+ навряд чи зможу змінитися у кращу сторону.
Чи хочу (радше хотів) я робити свій корисний внесок у боротьбу з ворогом? Звичайно так! Бо коли я був у Харкові — це було питання мого виживання (ворог був буквально на порозі).

Бо будете отримувати по 2 відповіді на те саме питання — одну від тих, хто вже служить (чи хоче служити), а другу — від ти хто уникає (чи шукає як уникнути).

Зараз так і є: хтось пише що попри вади здоров’я успішно влаштувався на «сидячу» службу за комп’ютером. І його не ганяли на БЗВД, не мерз у наметах і бачив лише гідне ставлення та нормальні людські відносини.
А інший пише що піймали на вулиці, били, проігнорували усі хвороби, без речей і ліків відвезли на БЗВП а далі у фільмі «Full Metal Jacket». Ставлення як до худоби на забій — і нікого не хвилює яку користь ти можеш приносити.

не варто занурюватись у процедури чи норми права

Зрозуміло що зараз «конституція на паузі» і у ТЦК різні люди — як пощастить. На щастя мені в цю рулетку грати вже не треба — але у мене багато друзі і родичів які сидять вдома бо не вірять у чесне ВЛК та гідне ставлення.
На початку війни, поки «обмежено придатних» ще не відмінили — я розумів чого очікувати. Хто недостатньо здоровий аби бути бійцем — можуть бути мобілізовані на «сидячу» роботу без фізичних навантажень. І зрозуміло що хворі не зможуть проходити загальну БЗВП. Але ці «норми права» просто відмінили і тепер я не розумію чи взагалі зважають на стан здоров’я.

Чи буде твій командир, який прочитав «придатний, скарг не має», вірити папірцю, коли побачить алкоголіка, чи стариганя, чи 200-кг мамину черешню, вірити цьому папірцю?

Ну і що буде командир робити, коли замість бійця побачить хворого 50 річного 150-кг ІТ-задрота з папірцем «придатний, скарг не має»?

Тож, відповідей на два питання немає. Є розумна реакція на риторичні питання, з ухилом у «країна-концтабір», і персональне уточнення риторичного питання про командира.
Так ми діалог не побудуємо. Лише монолог про мій досвід.
В принципі, мені достатньо — тему ВЛК я розкрив, доповнив автора статті, якого цілком підтримую. Назар Степорук, дякую за службу.

бобер, ну яких відповідей ти чекаєш від заброньованого пана, якому очевидно нічого не загрожує)?

Щодо останнього.
Я так розумію є 2 типа командірів в ЗСУ.
1. Скажуть давайте його на якусь каптерку влаштуємо чи хай бпла перепрошиває — хоч якась користь буде.
2. Скажуть — киньте цього **** в посадку, сьогоді-завтра кацапи його заєбошать, ми іх там всіх артою накриємо. В доках напишемо — зник безвісти.

Який відсток командирів 1 чи 2 категорії в ЗСУ — я хз.
І я хз як гарантувати не потрапляння до командірів 2ї категорії.

хочете дійсно знати про БЗВП тоді шукайте розповідь «придатних» після «Десни».

Там автор попав на спецкурс від 3 ОШБ. Там дійсно дуже важко. Зараз на нього відправляють лише по бажанню.

Я проходив БЗВП саме на Десні, чим саме ти хотів налякати?

«Мені дуже пощастило потрапити в підрозділ», «пощастило потрапити на полігон», щей PR займатись пощастило. Цікаво чи пересічним мобілізованим так теж щастить

Ну погані історії слухати мало хто любить. Красивих фоток не наробиш
Ну і повісточка теж не сильно пропускає. Навіть не те щоб цензура — просто не дають їм розвиватись
Помітив таке — Кореспондент сайт наприклад помічає у стрічці важливі заголовки червоним, не важливі просто чорні
Так от — хтось напав/поранив ТЦК одразу червоний. А три співробітника ТЦК забили насмерть чоловіка чомусь чорним ...

погані історії слухати мало хто любить

їх і не завжди є кому розповідати...

Пересічні мобілізовані «бусі**ні» живуть 1-2 місяці до своєї смерті на 0.
Тож важко знайти та прочитати їх сповіді про БЗВП/посадку під Покровськом.

ну та, а фронт тримається чисто тому, що росіяни не можуть перелізти через трупи мобілізованих які зимою замерзли і утворили велику стіну

дивно, що в нас ще не зробили конвеєр з центру кожного міста щоб туди їх підвозити, а то бусами міняти кожні 1-2 місяця якось не дуже ефективно

Хош в логіку — тримай.
Так, частково ти прав.
Більшість командирів і використовують примусово мобнутих як м,ясо і вони тримають фронт, відкатуются і гинуть.

Там де бусіфікованих критична більшість, вони розбігаются цілими підрозділами і ділянка фронту сипется.
Приклади — Гуляйполе, Добропілля (до перекадання Азову) і т.д.

Є підрозділи (Азов, Хартія, Кракен) куди справді пощастить потрапити: там своє БЗВП і нормальне ставлення до людей. У них є справжнє розділення за фахом: пілотів та аналітиків ніхто на штурм не відправляє. Є навіть свої майстерні — можна взагалі не воювати.
Але туди набирають по-перше тих, хто вже щось вміє, а по-друге хто достатньо здоровий.
На війні хвора людина — це нуль користі і купа зайвого клопоту. Тим більше що у багатьох на війні здоров’я починає «сипатися» — це ж не курорт. І якщо проблеми вже були — то через деякий час вже будеш лежати по шпиталях, а не приносити користь. І відпустити тебе не зможуть — і місце будеш займати. І це вже не кажучи про те, що людина з поганим імунітетом — це живий переносник хвороб.
ВЛК за 5 хвилин і бусіфікація хворих — це пряма диверсія з боку ТЦК. Нормальні підрозділи хворих не беруть — їм потрібні надійні бійці.

Господи, як дістала ця солдафонщина. Ненавиджу це бзвп. Скоріше б мир і щоб нацики порозбігались, як таргани

бзвп немає нічого спільного з фронтом, окрім того, що це легалізація утилізації бусифікованих після. І алкоголізм там зашкалює

Легалізація автоматично відбуваєтся після досягнення 25 років.

десь з 23го року не можуть утилізувати бусифікованого без бзвп, принаймні до мене не надходила така інформація.

Я мав на увазі, що хоч бзвп і обов,язкове, але лише формальність.

Взагалі дуже смішно читати дописи про БЗВП від людей життя яких напряму не буде залежати від цього навчання. Я бачив страх та відчай у багатьох хто не витягував та розумів де вони опиняться після.
Люди ж бояться не БЗВП, а того що буде далі.

Спітляти, до того як відправлять на смерть, дуже важко ?

З кожним днем табір стає дійсно більш схожим на концтабір. Але хто зна що відбувається далі. Деяких дійсно самі ж інструктора їздять шукати та повертають вже в інше місце.

Lasar’s group досить-таки цікавий підрозділ і командир справляє враження адекватної людини. Та і робота їх екіпажів бпла видовищна і результативна. Шеврони у них трохи смущають. Перший раз коли здалеку побачив — виникло питання: що це гур форму одягнув?)))

Погоджуюся, будинок у нього непоганий у Майямі, досить адекватна людина. Не робить кумирів, не буде розчарування

Ну так он уже в 90-х компанией на 2000+ человек управлял. Деньги есть, чего бы не купить, особенно если война лишила иллюзий о светлом будущем?

так я і кажу, людина адекватна, розуміє як мінімізувати ризики і де має бути родина, а де бізнес

Порівняно з фронтом — взагалі курорт, тож вони ходили веселі.

це сама велика біда і самий більший недолік БЗВП
Автору, удачі

я був на навчаннях в Україні і за кордоном, і цей досвід більше схожий на базу НАТО, ніж нашу

Тримайтеся, ще почуємося!

Поскоріше б)

Підписатись на коментарі