Випуск гри у Steam: як не наробити помилок. Шлях від випуску сторінки до релізу гри
Вітаю. Мене звати Костянтин і я розробник ігор Broken Life та Ministry of Truth: 1984 Сьогодні хочу розповісти Вам про допущені нами помилки, які пов’язані з публікацією гри у Steam. Це вижимка з власного досвіду, але вона, на жаль, стосується багатьох.
Отже, всі знають, що успішний реліз у Steam Ви залежить від кількості вішлістів і медійної уваги. Але як набрати ці вішлісти?
Реліз Сторінки у Steam
Перше, що спадає на думку — це реліз сторінки у Steam якомога раніше. І це перша помилка, якої можна допуститися. Звісно, сторінку треба запускати якомога раніше, але є три умови, за яких це не буде помилкою:
1. Сторінка має бути ідеальною на старті. Весь арт має бути якщо не фінальним, то хоча б максимально візуально привабливим. Точно не скетч прототипу гри. Крім того, має бути трейлер вже на старті сторінки. Тут зі мною люди можуть посперечатися, але по факту без трейлеру сторінка у Steam є невповноцінною. Краще випустити їх одночасно.
2. Сторінку у Steam НЕ МОЖНА випускати просто так у будь-який день. Ідеально — це має відбутись у рамках великого фестивалю у Steam, наприклад Ukrainian Games у серпні. Ігри, які були анонсовані під час фестивалю отримали від 3 тис до 30 тис вішлістів за тиждень. Це ДУЖЕ багато. Для порівняння, випуск сторінки моєї першої гри Broken Life за перший тиждень зібрав 300 вішлістів, випуск сторінки Ministry of Truth: 1984 (так, я не зробив висновок з допущеної помилки) зібрав 550 вішлістів. Це ДУЖЕ мало!
3. І до, і під час випуску сторінки про гру вже треба гудіти всюди, де можливо. Розіслати пресрелізи блогерам (серед українських найбільші ютуб блогери це Oldboi та XGTVua), зробити тону постів у соц мережах та на Reddit, надіслати адмінам груп у Telegram, надіслати трейлер на Game Trailers тощо. Категорично не можна просто сидіти і дивитись за циферками.
Реліз Демо у Steam
«А давайте випустимо демо через тиждень після випуску сторінки у Steam». Ні, ні і ще раз ні! Випуск демо — це окрема подія, яка має бути підсвічена у медіа окремо. Сайти новин не будуть кожного тижня приділяти Вам увагу. У них купа новин від інших розробників. Порядок правильних дій аналогічний релізу сторінки:
1. Якісне демо без багів
2. Не випускати просто так — тільки під час фестивалю у Steam
3. Поширення у медіа
Фестиваль новинок у Steam
Категорично забороняється брати участь у Фестивалі новинок, якщо до Вашого релізу більше 2 місяців. Забудьте про нього і не згадуйте. Фестиваль новинок — це мультиплікатор вішлістів. Якщо ви приймете у ньому участь як тільки випустите демо, а реліз у Вас через рік — Ви втратите дуже-дуже-дуже велику кількість вішів.
Заходити на фестиваль новинок можна за 4 умов:
1. Якісне нове демо без багів + локалізація на купу мов (Chat GPT + DeepL)
2. У Вас вже є купа вішлістів. Інакше — сенсу немає. Як я казав, це мультиплікатор того, що вже є. Набрати Ви їх можете регулярно приймаючи участь у фестивалях у Steam
3. До релізу зовсім-зовсім недалеко.
4. Поширення у медіа
Реліз у Steam
Тут все просто.
1. Ви довели розробку гри до кінця. Критичні баги відсутні.
2. Ви маєте мінімум
3. Поширення у медіа — максимальне.
Висновок
Дорога до успішної гри — це не тільки якісний і цікавий геймплей. Це вміння систематично підходити до її просування. Тут не варто поспішати, краще готуватись і обдумувати наступні кроки. Не забувайте постити у соцмережах. Це не дає суттєвого приросту вішлістів але показує людям, що Ваш проект живий.
Корисні ресурси:
Таблиця з фестивалями у Steam — docs.google.com/...6IsvyiTE/edit?gid=0#gid=0
Фестиваль українських ігор у Steam — ukrainian.games
Блог про маркетинг і просування ігор — howtomarketagame.com
Game Trailers — www.youtube.com/@GameTrailers
7 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів