Pump and dump на 300к гравців? Нова ММО-пісочниця Ashes of Creation закрилася зі скандалом, звільненням команди та можливими $14 млн прибутку
Привіт, спільното! На вихідних справжня драма розгорнулася навколо гри Ashes of Creation. Це MMORPG-пісочниця від команди Intrepid Studios, яка вийшла в ранньому доступі у грудні минулого року. Зараз гравці називають її скамом за схемою «pump and dump», а всі розробники, схоже, залишилися без роботи.
Intrepid Studios ще у 2017 році запустила кампанію на Kickstarter. Тоді команда зібрала понад $3 млн від майже 20 тисяч людей. У ранньому доступі Ashes of Creation вийшла у Steam 11 грудня

Гра стартувала з показником у майже 32 тисячі одночасних гравців, і за два місяці її купили близько 300 тисяч користувачів (вартість гри становила $50).

29 січня розробники повідомили, що переносять свій черговий стрім Development Update на 13 лютого. Вони обіцяли розповісти про плани на перший квартал і окреслити наступні кроки для проєкту. Однак 1 лютого Ashes of Creation фактично закрили.
Того ж дня у соціальних мережах з’явилися повідомлення, що Intrepid Studios звільнила всю команду без виплати зарплат, а керівництво студії колективно пішло у відставку. Зокрема, директорка з комунікацій Маргарет Крон зазначила, що її час в Intrepid Studios «добіг кінця». Засновник Intrepid та креативний директор гри Стівен Шаріф заявив, що «Рада директорів» відібрала у нього контроль над компанією, і саме це змусило його звільнитися. Нижче — заява Шаріфа, яку він виклав на Discord-сервері студії.
«Я можу зробити обмежену заяву від свого імені, а не від імені компанії, щодо ситуації, що склалася. Контроль над компанією перейшов від мене, і Рада директорів почала спрямовувати дії, з якими я не міг погодитися з етичних міркувань або виконувати їх. Як наслідок, я вирішив піти у відставку на знак протесту, щоб не надавати своє ім’я чи авторитет рішенням, які не можу підтримати.
Після моєї відставки значна частина керівного складу також пішла з посад. Слідом за цими звільненнями Рада директорів ухвалила рішення видати повідомлення згідно із законом WARN (про масові звільнення) і розпочати масове скорочення штату.
Наразі я не можу розголошувати деталі через юридичні питання та питання управління. Можу лише сказати, що розробники та персонал діяли добросовісно і заслуговували на кращу долю, ніж та невизначеність, з якою вони зіткнулися зараз. Я неймовірно засмучений цією ситуацією», — написав він.
Втім, пильні гравці знайшли реєстраційні дані Intrepid Studios, згідно з якими Стівен Шаріф є єдиним членом Ради директорів. За документом від 30 грудня 2025 року він значиться як генеральний директор (CEO), а особа на ім’я Джон Мур — як фінансовий директор (CFO). В обговореннях у Steam користувачі називають ситуацію схемою «pump and dump» (маніпуляція для швидкого збагачення) та «шахрайством з раннім доступом». Дехто пропонує ініціювати колективні позови для повернення коштів.
Поглиблює проблему той факт, що в Kickstarter кампанії було застереження: якщо гра не вийде в Steam, компанія поверне всі кошти. Однак реліз відбувся, і формально обіцянка виконана. Примітно, що за оцінками західних медіа, гра могла принести творцям близько $14 млн.
2 коментарі
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів