Користувачі GOG обурилися через промоматеріали, створені ШІ. Їх підтримав один з представників команди майданчика

Привіт, спільното! В етері рубрика «Жодного дня без ШІ-слопа». Цього разу хотів звернути вашу увагу на таку історію: цифровий майданчик GOG почав використовувати промоматеріали, створені за допомогою генеративного штучного інтелекту.

На одне з таких зображень звернув увагу користувач Reddit. Якщо придивитися до зображення, то можна помітити чимало проблем. Одна з них — консоль, що буквально плавиться (окреме питання, чому на зображенні для ПК-магазину взагалі є консоль).

Очікувано, це розлютило користувачів майданчика. Багато хто зазначив, що перестане купувати ігри на GOG через використання genAI. Інші прийшли на форум платформи вперше, щоб написати про своє обурення.
Сам по собі цей факт не є якоюсь сенсацією. Однак у цьому контексті цікавим є повідомлення одного з представників команди GOG під ніком KosmicznaPluskwa на форумі платформи. Представник команди зазначив, що він не є речником компанії, і все написане — «його думка, а не позиція компанії чи щось подібне».

«Щоб розвіяти сумніви: поточний банер розпродажу повністю згенерований ШІ. Це не моя робота. Це все, що я можу сказати з цього приводу. У мене дуже сильні почуття щодо ШІ в маркетинговому арті, і загалом, звісно, теж, але маркетинговий арт найближчий моєму серцю. Близько п’яти років тому все, що ти бачив, було тим, у що хтось вклав час. Навіть якщо це було не найкраще, на це все одно було варто дивитися, принаймні для мене. Тепер це вже не так, і це розбиває мені серце.

Як це вплине на нас як на людство? І ні, я не думаю, що ШІ знищить мистецтво повністю, але така його всюдисущість не може не мати впливу на всіх нас. Можливо, не має значення, що якийсь магазин виклав недбалу роботу на промо-банері: зрештою всі приходять просто купити продукт. Але мені подобається бачити класні нові ілюстрації, коли я теж купую щось нове.

Коли я купую круту фігурку, мені приємно зберегти коробку, якщо вона гарна. Тут приблизно те саме, тільки в цифровому вигляді. Більше крутого арту поверх купівлі арту (у нашому випадку це відеоігри) означає більше крутого мистецтва у світі, і я радий, що воно існує. Тож з огляду на те, що в цій гілці всі так гостро реагують, я з вами. І продовжуйте говорити про це вголос: перед обличчям майбутнього, якого ми не хочемо бачити, байдужість не вихід», — написав KosmicznaPluskwa.

Наскільки принциповою для вас є присутність ШІ-арту на майданчиках, якими ви користуєтеся регулярно? Чи цей потяг уже пішов, і в найближчому майбутньому такі ситуації стануть пересічним явищем? Діліться думками в коментарях!

Підписуйтеся на Telegram-канал @gamedev_dou, щоб не пропустити найважливіші статті і новини про геймдев

👍ПодобаєтьсяСподобалось3
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Ctrl + Enter
Ctrl + Enter

Про що срач? Чим тут ші завинив? Це лише інструмент. Як у свій час був фотошоп. Це не вина ші, що працівник безвідповідальний. Він і вручну міг гавно намалювати.
Як на мене, проблема взагалі не в ші, а в тому, що люди ледарі.

Висловлю власну думку (чесну, сформовану не логікою, в суто досвідом), яка, на мій подив, не є досить далекоглядною (хоча власний досвід схильний бути надзвичайно обмеженим відносно реального світу та думок суспільства), та висловлена з позиції «перегля́дача реклами»: Реклама — це сміття, тож мені байдуже, чи над цим сміттям старалася людина, чи вона була згенерована шішкою — якщо мовою слів, проте відчуттями — десь глибоко всередині, з часом, це пригнічує.
Перечитав, що написав, подумав — звучить дуже тупо, ніби автор — дитина :/

А можна статтю, де пояснюється — в чому взагалі проблема використання ген-ШІ в продукті? Я досі ніяк не вхоплю про що стогін, і при цьому не бачив жодного притомного пояснення. Зокрема у даному випадку — «поплавлена» (недоречна) консоль на якомусь маркетинговому банері? Це щось із серії недостатньо достовірного аромату лаванди у освіжувача повітря в туалеті. Що я упускаю?

± по тем же причинам почему и надпись made in china на товарах

Жахливий вплив на екологію, ринок пк заліза, недовіра до будь-якого контенту, слопгпт що доводить до самогубств, отруєння через згенеровані ШІ книги, вінда не працює через погані оновлення

То це ж проблема не ШІ, а рукожопів, які ним користуються.

Особливо ринок ПК заліза і недовіра до такого штибу контета.

Тому що людям подобається мистецтво створене людьми, в якому є якась ідея, сутність. Мистецтво — це форма комунікації. Порівнювати мистецтво з туалетним освіжувачем говорить про низький рівень вашої культури.
Синтетичний нейрослоп не несе ніякого сенсу, коли компанія використовує слоп в якості маркетингового матеріалу це звучить як «нам впадлу платити нормальному художнику, тому ми згенерували х*йню за три копійки. Жеріть, не обляпайтеся і швидше несіть нам свої гроші».
Це говорить про лінь та зневагу до своєї аудиторії, в дусі «і так схавають».
Це якби ви прийшли в ресторан, а вам принесли розігріті в мікрохвильовці напівфабрикати з АТБ. А шо, і те і інше — їжа, кількість калорій однакова, «хулі єбало скрючіл? лаванди в освєжитєлє мало?»

ШІ-слоп, як тут написано, хоча краще б його було називати помиями, це не просто використання ШІ при створенні чогось, а це ставлення до виготовлення чогось на рівні «ладна, і так сайдьот». Тому і результат часто просто або ніякий, або огидний.

Я спробую пояснити. Я, як юзер, купуючи гру, віддаю свої гроші за продукт в який було вкладено кількість праці, яка відповідає ціні цього продукту. Якщо хтось замість результату своєї праці підсовує мені нейрослоп — то я почуваю себе ошуканим. Тому що цінність нейрослопу набагато нижча ніж цінність праці професіонала. Я не розумію чому я маю платити за пікчу, яку я сам можу сгенерувати безкоштовно за 5 сек.

це ж основи маркетінгу — товар коштує не стільки скільки в нього було вкладено праці, а стільки скільки за нього готові заплатити користувачі.

так. І багато людей не готові платити за те що коштує 0.

Відеокарта нвідіа коштувала 500 долларів. Зараз 5000 долларів. Тому що «все для ШІ». Мені цього достатньо, щоб зрозуміти що це зроблено за мій рахунок. Навіщо мені витрачати гроші на тих хто робить гірше, коли можна цього не робити?

Скільки ставимо що це робила русня

Цікаве інше, чи обурюються користувачі використовуючи чатгпт, клауд, джеміні тощо, чи це інше? Я більш ніж певен, що вони давно вже не питають про щось умовний Гугл.

Справа в тому що те що там собі нагенерував то для особистого використання чи в чатик кинути з друзями посміятись. Коли це робить компанія це означає що комусь просто не заплатили і витратили півгодини максимум на промт і то схоже тут так довго не заморочувались. Це не просто картинка, це пряма асоціація з брендом. Ось приклад від стіма, навіть великодки є. Могли б десь кулон відьмака намалювати чи щось із кіберпанку якби це звісно робили вручну.

эти картинки в стиме под распродажи еще и интерактивными были.
я до сих пор жалею, что они перестали работать с чуваком, который их делал (

О так, не просто інтерактивна а справжнісінька онлайн гра. Але там швидко баги знаходили і фармили навіть баланс тому я думаю і прибрали. Хоча з поінтами можна було б щось подібне зробити.

Інколи не значить що комусь не заплатили. Інколи це означає, що створюється візуальний контент, який без цього не був би створений, або був би значно простіше створений, на рівні плакату з кількома цифрами і все.

Я думаю, що «потяг» вже дуже далеко пішов і з цим нічого не поробиш. Однак...питання не в тому що якийсь магазин використав ші-картинку, а в тому яке відношення в цієї платформи до своїх користувачів. В данному випадку, цю картинку навіть не проглянув якийсь спеціаліст\художник, а зробили так «А хай буде, пофіг!» І це проблема)

Або проглянув і подумав «наче норм». Наврядчи він очікував, що якісь задроти будуть рекламний банер під мікроскопом розглядати.

Підписатись на коментарі