Дно українського геймдева. Розробник та ілюстраторка, що мігрували з України, створили гру «Втеча з ТЦК»

Привіт, спільното! Сьогодні хочемо дізнатися вашу думку про контроверсійну ситуацію в українському геймдеві. У листопаді 2025 року на цифровому майданчику Google Play вийшла гра «Втеча з ТЦК». Наразі вона має понад десять тисяч завантажень, а створила її студія Nolodin Games.

«Приготуйтеся до симулятора втечі з в’язниці! „Втеча з ТЦК“ — захоплива пригода від першої особи, де вам доведеться прокласти шлях до свободи. Проривайте підземні тунелі, перехитріть охоронців і втечіть із військової в’язниці суворого режиму, де панує жорстокий лад. Покращуйте свої навички та інструменти, щоб забезпечити собі втечу! Зареєструйтеся на цей захопливий симулятор прямо зараз!

Реалістична тюремна обстановка: переміщайтеся деталізованою військовою в’язницею із суворим режимом. Захопливий сюжет: розкрийте секрети режиму, прокладаючи собі шлях на свободу», — йдеться в описі на сторінці проєкту.

На Google Play у гри 3,7 зірки на основі 439 відгуків. Більшість користувачів зазначають, що гра працює погано, а дехто відмітив, що вона взагалі не запускається. Нижче на фото — показовий відгук одного з гравців.

Втім, на нашу думку, важливо розібратися, хто саме створив цю гру. Зазначається, що над нею працювала Nolodin Games LLC, у портфоліо якої вже понад 20 ігор. Найпопулярніша з них — це симулятор «Кіт та бабця», що має понад 10 млн завантажень.

Ми придивилися до самої компанії і пошукали її співробітників. На LinkedIn нам вдалося знайти два відкриті профілі. Перший належить засновнику та продюсеру студії Віталію Бутову, який навчався в Донбаській національній академії будівництва і архітектури (Краматорськ, Донецька область), а зараз перебуває в Польщі.

Другий — 3D-художниці та ілюстраторці Дар’ї Тютіній, яка працювала та навчалася в Києві, однак згодом переїхала спочатку до РФ, а потім до США.

Вчора вночі ілюстраторка прибрала згадки про це зі своєї сторінки і змінила місце перебування на Україну, однак ми встигли зробити скріншоти.

Ми наполегливо радимо ігнорувати цю гру і проходити повз. Очевидно, що подібна «сатира» у настільки складний час розколює суспільство та лише грає на руку ворогу. Цей топік опублікований виключно для того, щоб вкотре нагадати: ігри можуть бути носіями деструктивних наративів і деякі з них сміливо можна назвати дном українського геймдеву.

Підписуйтеся на Telegram-канал @gamedev_dou, щоб не пропустити найважливіші статті і новини про геймдев

👍ПодобаєтьсяСподобалось29
До обраногоВ обраному3
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Ого, «дно українського геймдева»
А чому не «дно українського суспiльства»
Наче автор намагається зробити вигляд що катування, вимагання грошей для викупу, викрадення людей, цього всього не існує на думку автора? Чому автор вважає що має право вирішувати що гра про насущні страдання українців це дно.
І авжеш таке роблять ті хто зміг виїхати, бо в Україні таке неможливо зробити, СБУ постукає у двері кожному як казала Мосейчук

Працюю в айті більше 8 років, Senior Dev .NET. Київ, Дарницький район. Завжди чесно платив податки, донатив на збори. У грудні сам був бандитами в погонах задутий газом побитий та кинутий на підвал ТЦК, при тому що у розшуку не перебував.

Без їжі, в сирість та темноту без вікон, за решіткою і з озброєним охоронцем. Ні звязку, ні права на адвоката, ні місця для сну. В грі умови показані кращі.

За добу проведену там познайомився з хлопцями яких усіх так само по беспредєлу туда кинули. Були і сидівші, казали на зоні умови значно кращі ніж для «майбутніх захисників». Без всяких ВЛК забрали на учєбку. Там хлопці теж розповідали всі з різних подібних підвалів різних районних тцк. І в такий саме спосіб були туди «доставлені».

Мотивації щось захищати пістя такого у всіх 0.

Тому ГРА ЦЕ ЛИШЕ РЕЗУЛЬТАТ ПРОБЛЕМИ, ЯКУ ПРИЙНЯТО ЗАМОВЧУВАТИ «щоб не грати на руку ворогу», замість того щоб цю проблему вирішувати, наказати винних та ці підвали як поняття знищити, в ніяких законах їх нема.

Заброньовані черешеньки посилено рекомендують не грати в гру яка нагадує про правду та реальність, бозінька

Пане Sashko Peremot та Редакція GameDev, щось «Найкращі коментарі» не згодні з політикою партії, усі 5 :)

Шось пішло не по плану, але що...

Добре, що виїхали перш ніж випустити гру. Зараз немає свободи.

277 коментарів

Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів Коментарі можуть залишати тільки користувачі з підтвердженими акаунтами.

такі да нападки на «гру» виглядають уже як дитячі піонерські забавки бо ж соціалістичний реалізм вже не проп’єш таке життя

... нагадаю на фото центр соціальної підтримки не переплутайте

kreschatic.kiev.ua/...​copy_1280×960-860×645.jpg

це лише те (посилання на конкретний цифрову копію) що нашвидкоруч знайшов просто погугливши а «свій» «оригінал» я сам зустрів на deutsche welle певно в тім має свій певний сарказм алюзії дежавю звиняйте

www.nationalww2museum.org/...​ofDachau2009.373.065.jpeg

Огидно стає не від гри

ну щось у тім є

нагадаю на фото центр соціальної підтримки не переплутайте

тоталітарний центр катування та соціального приниження..

Огидно стає не від гри, а від статті.

що тут? заброньована журналістська дрисня в стилі комсомольської правди «клєйміт позором» та ігнорує реальні звірства виродків та садистів за гроші? нічого нового, типово для сучасної української резервації, головне — випромінювати пусті гасла

Мокрик от редакции ДОУ. Такой-же позор.

О, Ухілєси прокинулись. Як цікаво читати такі сміливі коментарі (хоча ні). Дивно, як прокидається «чоловіча сміливість» у поєднанні з колективним натовпом у написанні коментарів (до речі, це називається «відкрита маса» за Еліасом Канетті).

Стільки сміливості — але більшість із цих людей, коли приходить повістка, намагаються уникнути служби. Усі бояться — це нормально. Але не варто писати в коментарях про якусь «несправедливість» до себе у формі егоїзму, коли під небезпекою вся країна, а колективний соціум (колективізм) намагається цю небезпеку зупинити.

Тож краще вже сиділи б тихо — так, як ви це робите вдома, в офісі чи на вулиці.

Дякую за вашу увагу до цього питання.

Люди не пишуть про несправедливість, люди пишуть по викрадення людей, викупи та катувальні підвали. Можемо повернутись в 2023 і прикидуватись що цього не існує. Але пізнувато — історії з бусифікаціями та викупами вже відомі більшості не тільки по розповідям онлайн, це систематично відбувається усюди. А що кому писати чи ні — люди самі розберуться. Достатньо вже сталося, щоб ще й рота людям закривати.

Що до сміливості — straw man fallacy . Ніхто тут не пише про сміливість.

Щодо звинувачень на адресу Зеленського, СБУ, ЗСУ тощо — я говорю саме про таку «сміливість».

Я категорично проти викрадень, катувань, вимагання викупу тощо. З власного досвіду можу сказати: я жодного разу не бачив подібних випадків. Я проходив службу в рекрутинговому центрі й допомагав майбутнім рекрутам швидше оформлювати документи. Жодного разу не бачив нічого схожого. Навіть у цивільному житті я зустрічав таке лише в телеграм-каналах.

Я проти корупції, але хто її створює? Людина не хоче в армію, але коли приходить повістка, знаходяться ті, хто заносить «константу» військовим (які й так отримують лише 20–30 тисяч гривень) за розв’язання цих питань. У поліцію про корупцію не повідомляють, бо бояться, що тоді точно мобілізують — ось так і виникає це замкнене коло.

Будьмо реалістами: у нас зараз велика війна проти дуже страшного ворога. На жаль, усвідомленість нації сформована не в усіх, тому добровольці зараз у меншості. Якби люди з’являлися за повістками й ішли служити, нічого подібного не відбувалося б.

Чому не хочуть іти на службу? Це питання риторичне.

Щодо звинувачень на адресу Зеленського, СБУ, ЗСУ тощо — я говорю саме про таку «сміливість».

Всі розуміють що зараз критикувати владу не на часі — «двушка на маськву» сама себе не відішле..
Але вимбачте, коли вже можна буде вільно спілкуватися, як це в демократичних державах прийнято — після Перемоги? Але ж до того часу ви таку тоталітарну диктатуру відбудуєте, де можна буде тілько молитися, поститися, мерзнути по хатах, дивитися телемарафон та марширувати від паркана до обіду)

Позитивний приклад демократії — англійці не боялися малювати карикатури на Черчилля під час війни та після:
British cartoon showing Churchill embracing the Soviet bear during the Second World War, but condemning it in the interwar and postwar periods, 1946.
www.reddit.com/...​_churchill_embracing_the

Я бачу постійно карикатури на президента і не тільки.

Та справа не в карикатурах — наразі будь-яку критику знизу влада намагається представити дискредитацією та підступним ворожим ІПСО. Пам’ятаєте як один нардеп заявив що «майже всі відео з ТЦК про „бусифікацію“ створені штучним інтелектом»?
www.unian.ua/...​-intelektom-13173726.html
Не дивно що, завдячуючи таким тупим пред’явам та справі Міндича, народ вже не поважає і не довіряє власному уряду.

Я не кажу що ворожого ІПСО не існує, але гадаю що для іпсошників зараз лафа настала — не треба самим вигадувати «розіп’ятих хлопчиків бамбаса» — заходь на ютуб чи фейсбук, викачуй перше-ліпше відео із справжньою бусифікацією і пиши статтю.

Але повернемося до дискусій на форумі — що мене найбільше дивує? Ось ви військовий, ветеран — дякую за захист!, змогли увійти в IT — респект і уважуха! тим більше що часи зараз важкі, непевні — можливо за кілька років хард скіли взагалі перестануть котируватися і ШІ всіх замінить (але це неточно :-).
І ось вже четвертим каментом на форумі DOU ви пишете:

О, Ухілєси прокинулись.

— вам не здається що з софт скілами у вас не все Ок? Вести дискусію із співрозмовниками з різними точками зору — це одне, але намагатися стулити пельку всій спільноті — ви точно хочете працювати з цими людьми? Бо в IT армійські наративи на кшталт «мовчати я вас питаю» і «в кого більше зірочок на погонах — той правий» — не працюють..

Важко уявити айтівця який би зарегався на військовому форумі і почав вчити як воювати — його б моментально випнули в далеку пішу еротичну подорож)) Але я впевнений що більшість айтівців не те що не пише на військових форумах, а навіть не знають про їх існування.. А якщо почитати фейсбук то майже кожен військовий в кожному другому пості нагадує: «кляті ухилянти! сидять під спідницями і нашим захистом, курочку їдять, ненавиджу, у-у-у!». Нещасним ухилянтам вже ікається — ну виженіть всіх цих покидьків: айтівців, хліборобів, комунальників, будівельників, кур’єрів тощо — за кордон. Залишитесь разом з пенсіонерами на гуманітарно-спонсорській допомозі від ЄС — працювати живим щитом проти русні — це Спарта! Хіба погано? Добре! А то зробили на вулицях якийсь «Last of us» в реалі — всього одна прогулянка в нещасливу годину відокремлює цивіла від того, щоб самому стати героєм.. Я ж коли грав у Fallout 1,2,3,4 — не чекав що доведеться самому у ньому жити ;-)

Якщо ви хочете бути реалістами, то наша країна поділена на декілька таборів тут. Є ті, хто хоче з***нути, бо їм їх життя важливіше за державу, і відповідно вони інтереси вище інтересів інших людей. А є ті, хто хочуть всіх інших кинути на фронт (включаючи тих хто хоче з***нути), щоб свою державу зберегти і захистити свої цінності, тобто ставлячи свої інтереси вище інтересів інших людей, причому без гарантії результату.

Обидві групи ставлять перш за все свої цінності, які у них різні, але тільки одна з них вимагає жертувати іншою групою і тримати її запертою в країні, що звісно, дуже не подобається першій групі.

Проблема, з якою стикнулася адміністрація Доу у тому, що айтівці у більшості належать до першої групи різного роду ухилянтів, які турбуються про себе, а адміністрація Доу (як пасіонарії), до другої групи патріотів. В результаті у кожному подібному пості їх закидують лайном.

Це, якщо бути реалістами, і описати справжню причину, яка призводить до подібних ситуацій.

Але знову ж таки, айтівці мають високу мобільність, гірше піддаються пропаганді (через освіту, логіку і прагматизм), і серед них менше жінок, яких не мобілізують (можете самі порахувати, скільки тут жінок у коментарях — не багато). Ну і до держапарату історично ставились негативно, заробляючі собі на життя самостійно. Тому інакше бути напевно і не могло.

Нащо адміністрація доу продовжує пушити подібне — не зрозуміло. Очевидно, що грунт для насіння не дуже підходить, і результат скоріше протилежний.

Тут ще й прикол у тому що сама друга група на фронт йти в більшості своїй не спішить. «Кордони 91го року але без мене», «домовлятися там не з ким, але я в Варшаві», «та в мене чоловік воює, а ось ти ухилянт».

Саме формулювання «жертвувати» (та і «кинути») — неправильне. Не треба тут зводити наклепи. Я служив, і мною ніхто не жертвував (окрім місій, де я сам погоджувався ризикувати).

Загалом тема дуже складна, і вочевидь усю думку в коментарях не розкриєш. Але завершуючи, мушу зазначити: є країна як об’єкт, і цей об’єкт підтримується колективним розумом (військові, політики, діячі тощо). Тобто ми мислимо єдиним баченням, цінностями й намагаємося зберегти те, що нам дороге. На жаль, не всі це поділяють (хоча це ок), але існують інструменти для різних ситуацій. Для перемоги чи виживання цього об’єкта необхідно застосовувати індуктивні методи.

Дякую за вашу увагу до цього питання.

Кожен каже з висоти свого досвіду та досвіду отриманому від знайомих\друзів ітд.
Дуже гарно що вас не «жертвували» та не кидали, але у людей все більше з’являється тих, хто пішов у СЗЧ через накази тримати посадку.

є країна як об’єкт, і цей об’єкт підтримується колективним розумом

Ну а у більшості людей немає цінності у країні настільки аби ризикувати життям. Скільки там не оновило данні? 6 мільйонів? А у ЗСУ, наче за весь час 1.2 мільйони було.

Я все правильно написав, вами не жертвували, бо ви у другій групі (патріотів-пасіонаріїв), а не в першій. Ви, очевидно, країну та націю цінуєте більше за власне життя (і відповідно, життів людей у першій групі, і готові принести їх в жертву заради своїх цінностей, тобто держави). Люди в першій групі цінять своє життя більше і не хочуть їм жертвувати.

Про що ви, доречі і написали у другому абзаці.

Пане Sashko Peremot та Редакція GameDev, щось «Найкращі коментарі» не згодні з політикою партії, усі 5 :)

Шось пішло не по плану, але що...

Це дивно з точки зору всієї ситуації (чомусь освічені і забезпечені люди не розуміють, наскільки це глобально несмак і паразитування на сильних емоціях), але цілком норм в контексті того, що спільнота це сотні різних голосів.

Я б скоріше був здивований, якби наш заклик на 100% підтримали. Але! Я видалив лише один гидкий коментар і відредагував ще один. Решта більш-менш пристойні, звичайний срач в інтернеті.

Ну так я про те і кажу, пристоні люди масово пристойно не згодні з політикою :)

Та нє, це щось з категорії «змішались коні, люди»

Відчуваю непорозуміння — даю контест: можливо ви не згодних з вам за людей не рахуєте, я рахую, тому і написав так.

У вас топові коменти (усі) проти. Нічого не змішалося. Не розумію, навіщо ви віляєте, коли все досить прозоро.

Парад інфантильних думок у коментарях спонукає пограти у гру, але ні.

Дивно що це називається українським геймдевом — розробник-будівельник в Польщі, продюсер в Польщі, художниця на параші. А реалістична військова в’язниця — це такий референс на парашну федерацію? З чого художниця ці реалії малювала?

Ну так повертайся з Варшави до неньки. Якщо не маєш трьох, то зможеш понюхать

реалії

Я маю чотирьох і я в неньці. В ТЦК був перед Новим Роком. На полігоні був відразу після Нового року. Можеш задавати питання.

Я маю чотирьох

Та більше питань і нема ¯\_(ツ)_/¯

Та більше питань і нема

Ну так я і не сумнівався, що у нас різні

реалії

Тільки реальність спільна.

А ви себе українцем не вважаєте більше, через те що ви в Польщі?

Я не в Польщі, але дякую за запитання. Не важливо, ким я себе вважаю, важливо, що мій бізнес працює не в Україні, відповідно і українським його назвати не можу.

художниця на параші

Ця художниця?

Другий — 3D-художниці та ілюстраторці Дар’ї Тютіній, яка працювала та навчалася в Києві, однак згодом переїхала спочатку до РФ, а потім до США.

Але ж вона з раші переїхала в США — може у неї в раші батьки чи ще якісь родичі — всіє правди ми не взнаємо!
А що якщо в неї вмерла бабця десь у моськві і заповіла їй 5-кімнатну хату на патріарших і фамільні діаманти?! І ось вона мужньо пройшла допит-контроль, продала хату, перекинула валюту в кото-коїни, де вона ховала діаманти під час перельоту в США я навіть думати не хочу (гусари мовчати!), а вже у США — задонатила всі гроші на ЗСУ?! Тоді вона вже не зрадниця, а героїня! ;-)
От якби вона регулярно переводили «двійку на моськву» — ми б звісно її засудили і затаврували ганьбою як міндіча — напевно цілий тиждень би бухтіли до нової зрадоньки..

всіє правди ми не взнаємо

А навіщо нам вся правда?

Щоб якщо вже хейтити то по фактах.
"Ніколи не засуджуйте людину, доки не пройдете довгий шлях у його черевиках."©Лао-Цзи

Так нам потрібні факти чи вся правда? Я, можливо, не так вас зрозумів.
А те, що ви в повідомленні побачили засудження, то ви мене не так зрозуміли.

о, норм експрес докотився))

Я вражений цинічністю автора статті. Не думав що Dou продалися і прикривають геноцидників. Дякую за рекламу гри, до речі

Задонать русачкам на КВНи щоб швидше нас повбивали 😁

З російським КВН досвіду більше у іншого нашого політика :)

По скріншотах видно, що розробники не гидують використовувати СССР тематику (в пропагандиських плакатах, ще й ШІ наче). Зображаючи це як невід’ємну частину сьогоднішнього українського суспільства, чи може влади? Питання: «шоб шо?»

це сцикунське ниття в коментарях просто стидно читати. при всіх проблемах нашої мобілізації, ця публіка саме такої і заслуговує

при всіх проблемах нашої мобілізації, ця публіка саме такої і заслуговує

то яка ж у вашої мобілізації воєнна ціль тоді? ))

то яка ж у вашої мобілізації воєнна ціль тоді? ))

до останнього українця ухилянта)

якщо за 4 роки війни ви не навчились розрізняти причини і наслідки, а мобілізація для вас чиясь а не наша, мої пояснення вже ніяк не допоможуть

якщо за 4 роки війни ви не навчились розрізняти

за 12 роки війни війна з 14-го року як уже «вдала маленька побєдоносна» а до того перший епізод був ще за тов. кучми 2003-го року як то конфлікт острів тузла

uk.wikipedia.org/...​нфлікт_щодо_острова_Тузла

тож так то є ще треба дивитися однозначно хто навчилися і хто ні і хто що навчилися і чия це наша і чиї які цілі

А що там пояснювать? Син Зеленського служить? Сини Джугашвілі в 2СВ служили. Ні? Ну значить і без мене там ще людей вистачає, дякую.

тобто щоб піти служити вам треба щоб спочатку пішов конкретний 12річний пацан? зроз

треба щоб спочатку пішов конкретний 12річний пацан?

але ж за 6 рокі вже піде? питання часу

це сцикунське ниття в коментарях просто стидно читати

Все так.

Напишіть «я боюсь, мені страшно, не піду», а не «я людина в статусі людина, мобілізація не законна немає військового стану1!». Всім страшно. Мені теж страшно на позицію їхати. Страшно сидіти під обстрілами. Втім мені не соромно в цьому зізнатися а не придумувати кілометрові відмовки.

Ви програєте дискусію (а саме це і відбувається, судячи по «кращим коментарям»), через те що ви не щирі. Люди тут не пишуть що «мобілізація не законна бо нема військового стану», ви не туди прийшли. Люди пишуть про бусифікацію і катувальні підвали. Ваша не щирість і підміна понятть будуть лише погіршувати ситуацію.

Перед тим як ви мені відповісте за бусифікацію, хочу повторити, що мій поінт не про це, і що в межах данного коменту це не релевантно, а про вашу нещирість у захисті своєї позиції і підміні понять, які є дуже прозорою для місцевої публіки.

«Кращі коментарі» не є кращими. Вони відображають емоційну реакцію людей на болючу проблему.

Ну так, бо коли щось кажете, то це краще і правильно, а коли більшість інших — це емоційна реакція.

Ще один клоун у статусі людина не народжена для війни.

Ніхто не піде воювати хоч у бусі, хоч без бусу, хоч діловодом хоч дроноводом, на контракт 24-40, хоч в ГУР, хоч в СБУ, перестань принаймні тут ухилятися від прямого визнання того що ти просто боїшся потрапити на війну.

Корінь проблеми не в силових методах мобілізації, а в самому існуванні мобілізації.

Тому донать підорам на КВНи щоб вони швидше добили рештки людей, та ти міг спокійно кушать печеньки в найвільнішій країні світу.

Так я наче і не кажу про мобілізацію чи страх. Я навіть прямо сказав, що тема мобілізації не релевантна у моєму коментарі. Я кажу, що конкретно ви нещиро аргументували свою позицію. Чого ви переходите на іншу тему — я не знаю. Напевно по тій самій причині, що я писав у коменті вище.

Корінь проблеми не в силових методах мобілізації, а в самому існуванні мобілізації.

справедливості раді саме технічно то є не зовсім так

Штабний твіттерський розказує про тцк і підвали шо вони сцикуни. В мене знайомий через бусік воював в 1000 разів сміливіше тебе в курській області, і загинув в піхотному бою, спав в свинарнику Любімовки з мертвими коровами, пив воду топлячи сніг і повз 20 км до своїх по снігу, поки ти пости в твіттері строчиш.
Коли пишеш про сцикунів, переконайся шо сам не такий.

допишу: відкрив твій твіттер, мда. А ти точно в армії, а не оглядач кіно? у мене стільки часу на кіно нема, хоч робота за пк.

я був там де визначили і робив те що треба і більше, достатньо щоб не виникало бажання прикривати історями про загиблих друзів свою діяльність чи я так розумію в вашому випадку бездіяльність. загиблий на війні друг (не кажу вже про «знайомих») в 2026 не щось таке чим варто козиряти щоб довести якусь думку, хіба когось з іноземців можна вразити.

Ще раз, тий кого запакували в бусік, тий кого ти сцикуном назвав — вбивав росіян на їх території, в піхоті, поки ти кіношку дивишся на релізі (командування визначило дивитись кіношку в день релізу?). І ще рот відкривається шось там про сцикунів розказувати. Велика частина тих кого в бус запакували — їдуть в піхоту, і мій знайомий якраз і довів хто з вас двох «сцикун», а хто штабний твіттерський оглядач кіношки.

з тими хто прибув з бусіка робити роботу а не нити як їх незаконно мобілізували ми спілкуємось не в коментарях і зовсім про інше, тут поки бачу тільки що їх згадують як виправдання власним діям ті хто дупля не ріжуть як щось працює поза їх лякалками про армію

Ну ти то я бачу знаєш як армія працює: ссикун: бусік > піхота. Не сцикун: штабний твіттерянин, оглядач кіношки на релізі. Я ж спеціально як побачив твій комент, рука потягнулась глянути профіль, і я не прогадав.

та будь ласка, продовжуй вивчати тайни і загадки цього світу, може в цих рісьорчах вийде нащупати розуміння як де і коли людина перестає бути сцикуном і в чому це виражається, бо поки очевидно не вдається

ну якщо мені про життя розказує твіттерянин з оглядами кіношки який піхоту називає сцикунами, то я навіть хз шо тобі на це сказати. Не відволікайся від бойових задач: серіал лицар семи королівств вийшов, а ти ще відгук не написав.

в своєму останньому коментарі тут я просто нагадаю що як до піхоти треба ставитись тільки до тих хто в піхоті вже був. ставитись так до нитиків яких бусік ще не зловив тільки тому що якщо зловить то вони піхотою можливо стануть (як і до тих хто брикається і істерить в процесі мобілізації і чекає будь-якого шансу на втечу ще до навчального центру) — це якась занадто гнучка для мене ментальна акробатика. можете казати своє останнє слово, я його більше перекривати нічим не буду, хто захоче все що треба в цьому діалозі вже побачить.

піхота з бусика воює війну, вмирає, поки ти кіношку дивишся і в твіттері сидиш 24/7. Але чогось бусік — ссикуни, а ти себе таким не вважаєш. Ти там шось про ресьорч ляпнув, ну так от: 99% піхоти зараз — це бусік. І це не мої слова, а начальник відділення рекрутингу 5-ї окремої штурмової бригади. Ти обдумай це якось, бо по факту виглядаєш просто штабним мазаним неадекватом.

Знову ти тут вимахуєшся на воєнних, ***** ухилянтська? ))))) Уже проходили цей етап.

6300 коментарів, ахаха, можна видавати нагороду combat efficiency.
Ти коли присягу складав на вірність народу України, шось мабуть забув вже)

На відміну від тебе, шляпа ухилянтьска, моя шкура в грі до якої я всіх закликаю. А тебе вистачає лише на чвякання-хуякання про людину в статусі людина та кєнта що загинув на курщині. В мене теж багато кєнтів загинуло та я й сам не один раз мало не помер і шо?

Сиди під спідницею в жінки та не відсвічуй.

Щодо коментів — я на доу з тих часів коли ти під стіл ще пішки ходив.

Мій кент, на відміну від тебе тиловика, був у піхоті. На зв’язок не виходив по 3 тижні, а не строчив по 80 коментів на доу в день. Так шо у прямому сенсі бусифікований ухилянт поклав своє життя за Україну, поки ти, dou боєць сидиш і спамиш тут своє ниття. І він реально вбивав росіян як піхота, а не розказував як українців ганяти буде на кордоні. Ти б кукуху перевірив би свою.

По перше я не тиловик,
а по друге ниєш про бусики тут ти, дирявий :) Нічо прийдуть буряти й будеш вже не тільки ментально проткнутим, а ще й фізично ^_^

Ти ж на ксп в силах безпілотних систем))) Це по твоїх коментарях видно: стріми з монітору тільки на ксп можуть бути. Так шо або хрестик знімай, або труси вдягай) Не тиловик, ахаха.

Осінтер мамкін
— те що я десь був та бачив як працює ксп не значить що я на ксп.
— навіть якби й був на ксп то це не значить що туди можна потрапити з порогу бкбп

Я би з задоволенням був мазаною тиловою залупою (а ще ліпше — ганяв би ухильдосів на західному кордоні), але на жаль це поки що не про мене.

А так то кожен сам владен вирішити свою долю. Неодноразово писав таким як ти що є багато варіантів потрапити в хороший підрозділ, але ж ви, діряві, відразу починаєте чвякати про те що такого не існує і всіх відправляють в піхоту. А потім військовим які тут на доу пишуть пред’являєте що вони мазані «тиловики». Не здається вам що тут щось не сходиться?

Мені цікаво, от ти піариш службу, але в кожному коментарі намаєшся якось образити мене, чи іншу людину. Ти ж розумієш шо з довбо...м служити поряд ніхто не буде? чи 2+2 занадто складна математика? коли мене мобнуть, чи я сам мобнусь — ніколи в мені в голову не прийде абсолютно неадекватна ідея «а піду-ка я ухилянтів українців на кордоні фпв-хами ганяти». Я тобі серйозно, перевір кукуху, якщо ще є шо перевіряти після 6000 коментарів.

п.с. і да, давай скажи шо ти піхотинець і спамиш по 86 коментарів за день. ну давай, я ж бачу шо ти хочеш :D

ніколи в мені в голову не прийде абсолютно неадекватна ідея

Вона тобі спаде на думку дуже швидко після того, як ти просидиш на позиціях місяць без ротацій та задумаєшся чому ж так відбувається. А потім почитаєш на доу шо виявляється ти фейкова тилова залупа якщо досі не здох.

ти взагалі не викупив до чого я доколупався. мене вибісив комент, шо мій кент який загинув у піхотному бою, який до армії потратив через бусік — тіпа ссикун. це — не ок, такого не має бути. І це сказав чувак, військовий, який точно не піхота. Але військових які на лбз сидять без заміни я також розумію, взагалі 0 питань, актуальне питання. Але ж не ухилянти винні шо тебе не міняють, у Содоля можна запитати де ж ділась піхота на заміну. Бо якщо так воювати — людей ніколи не вистачить. Бо коли я був у військоматі на другий день війни — там бажаючих стільки було, що нас на шикуванні з двохсот людей бажаючих які самі прийшли — взяли 3 чи 4. А куди діли інших 190?

Але ж не ухилянти винні шо тебе не міняють

Взагалі то так, винні саме ухилянти.

ухилянти винні шо не хочуть йти в армію після операцій аля кринки чи аля велика токмачка-работине? ясненько, далі можеш не продовжувати.

В ухилянта є мільйон опцій не вмирати або вмирати не так швидко, але ви всі редуціюєте це до єдиного варіанту — нонейм стрілецького батальйону який буде стертий ще до того як вийде на стартові точки.

В армії дефіцит піхоти. Можна мільйон фотографів, сммників, дронщиків мобнути, але якщо у нас у відділенні 2 людини зустрічає піхоту росіян, замість 9-11,то ми всеодно будемо відступати і програвати. Давай чесними хоч самі з собою бути, без піхоти фронт не стабілізувати.

Давай будемо чесними самими з собою — якщо збільшити кількість дроноводів та інших то піхоті буде дихати значно легше. Але ухилянт буде виправдовуватися тим що СОУ і так вже нічим не допомогти і взагалі можна загриміти на справжню війну, тому краще сидіти дома та чекати бурята з пляшкою.

В ухилянта є мільйон опцій не вмирати або вмирати не так швидко

Класний рекрутер і пропозиції вельми привабливі :-)

«То як же все-таки щодо смерті, хлопці?
Майте на увазі, я далеко не кожному даю право вибору.
...
Лю Сьомий переломився у поклоні.
— Якби шановний Мяо Ен зміг поставити прямо тут кришталеву колону завтовшки з двохсотлітній кедр, який я посадив на горі Вейхушань, а вершину колони увінчав кам’яною плитою, це було б гідним шляхом сконати, згідно із з принципом Дзинь.
— Нумо, нумо... — Міроєд помітно пожвавішав, потирав культяпі руки.
— Я, недосконалий, ляжу біля підніжжя цієї колони. Нехай іноді, раз на тисячу років, сюди прилітає пташка І, щоб поточити об колону свій дзьобик.
І коли колона нарешті підломиться, плита поховає під собою нікчемного черв’яка, яким я і є у світлі вашої безперечної і нічим не затьмареної величі..»

©’Там, де нас немає’

є мільйон опцій не вмирати або вмирати не так швидко

а ціль яка? є ж певна воєнна ціль?

на позиціях місяць без ротацій та задумаєшся чому ж так відбувається.

а Призидент України Зеленський сказав втрати за всю війну 55 тисяч з українського боку

кажеш бреше? ((

(а ще ліпше — ганяв би ухильдосів на західному кордоні),

Нащо взагалі тоді з рашкою воювати. Вроді як повні ідейні брати. Та й СССР не треба було тоді розвалювати. Ганяли би на західних кордонах клятих ворогів народу разом.

Нічо прийдуть буряти

а як узнать коли прийдуть? то вже буряти чи вже ні? треба ж готуватися заздалегідь?

он до солдата прийшли він узяв і завалив

й будеш вже не тільки ментально проткнутим, а ще й фізично ^_^

тож треба готуватися треба вчитися треба тренуватися треба бути готовим і не тільки «морально»

а як узнать коли прийдуть? то вже буряти чи вже ні?

по гуркоту копит впізнаєте їх!
якщо на оленячих упряжках йдуть в атаку — то це кацапо-буряти, а якщо ловлять «оленів» на вулицях міст — то це зелені буряти.
якось так, але можу помилятися)

Сьогодні хочемо дізнатися вашу думку

Чию, «вашу»? Ухилянтів та зйобиків?))))) Я навіть не зазираючи в коменти вже знаю шо там буде.

вам за здравіє, а ви за упокой :) стаття про «ігноруйте гру», а ви про «тцк і суспільство». то трохи інший топік і не для цього сайту, нє?)

стаття про «ігноруйте гру», а ви про «тцк і суспільство»

Ми всі дуже раді за вас, що ви народилися під правильним знаком Зодіаку і ТЦК вами не цікавиться, ну дуже раді (але не від щирого серця) ;-)

Ми наполегливо радимо ігнорувати цю гру і проходити повз. Очевидно, що подібна «сатира» у настільки складний час розколює суспільство та лише грає на руку ворогу.

Суспільство розколює ТЦК як інституція, яка порушує права людини та закони України.
Сам факт існування та уваги до такого проекту, вже є ознакою того що проблема у країні є. Вже не кажучи про те що вона гостра, і що її навіть не намагаються вирішити.

А боротьба з сатирою, це вже радянські методички. Взагалі риторика боротьби з «розколом», це дефолтна історія авторитарних смітників. Бо знову ж таки, ця «боротьба» спрямована не на вирішення соціальних проблем, а на затикання ротів тих хто не згоден з лінією партії. І так, саме спроба маргіналізувати останніх працює на руку ворогу.

боротьба з сатирою

Це не сатира. Це унила спроба зрубити швидкого бабла на сенситивній темі. Більше нічого.

Одне іншому не заважає. Те, що творці саус парку рубали на ньому бабло не говорить про те, що там не висміювались якісь реальні події. Ваші коментарі чимось схожі на коментарі русаків під американськими фільмами про другу світову, де їх чомусь харить як це так, чому це США виставляють себе героями, совєти страждали більше, не показали всю картину і тд. Так і ви вирішили, що чомусь розробники гри, повинні показати всю картину, відключення світла і тд, замість висвітлення однієї гостросоціальної теми. Так, багато хто страждає від відключень, від відсутності опалення. Так, росія агресор. Але це не відміняє ситуації, коли чоловіки в заручниках в країні, не відміняє свавілля тцк, і не забороняє створення ігр про них

Працюю в айті більше 8 років, Senior Dev .NET. Київ, Дарницький район. Завжди чесно платив податки, донатив на збори. У грудні сам був бандитами в погонах задутий газом побитий та кинутий на підвал ТЦК, при тому що у розшуку не перебував.

Без їжі, в сирість та темноту без вікон, за решіткою і з озброєним охоронцем. Ні звязку, ні права на адвоката, ні місця для сну. В грі умови показані кращі.

За добу проведену там познайомився з хлопцями яких усіх так само по беспредєлу туда кинули. Були і сидівші, казали на зоні умови значно кращі ніж для «майбутніх захисників». Без всяких ВЛК забрали на учєбку. Там хлопці теж розповідали всі з різних подібних підвалів різних районних тцк. І в такий саме спосіб були туди «доставлені».

Мотивації щось захищати пістя такого у всіх 0.

Тому ГРА ЦЕ ЛИШЕ РЕЗУЛЬТАТ ПРОБЛЕМИ, ЯКУ ПРИЙНЯТО ЗАМОВЧУВАТИ «щоб не грати на руку ворогу», замість того щоб цю проблему вирішувати, наказати винних та ці підвали як поняття знищити, в ніяких законах їх нема.

так, ну а что было после учебки?

Вітаю, колего по нещастю. Я пробув в клітці 3 доби та ще в іншій області. Хлопці зекі точно так і казали, підтверджую. Та й років мені за 50.

Лінь грати в цю гру.

Проблема з ТЦК є: викрадення людей, побиття, вбивства, корупція в ТЦК і безкарність, корупція серед друзів Зеленського. Як то кажуть: «Скажи мені, хто твій друг, і я скажу, хто ти».

Як ця гра розколює суспільство? Бо, на прикладі ТЦК, розкол відбувається через те, що вони носять військову форму, і таким чином цивільні вже й до справжніх військових у формі ставляться насторожено.

Живу в Туреччині.

Нічого з переліченого не заперечую. Як розколює — написав нижче. На мій погляд, пан бобер написав найприйнятніший варіант гри в цій ситуації.

О, дякую за рекламу))) Гру із цікавості завантажу обов’язково. До срачу не доєднаюсь, але для себе, назавжди зарахую ДОУ до посібників геноциду. Всім добрим людям — успіхів.

Підведемо проміжні підсумки. Ухилянсько-капітулянські хом’ячки в єдиному пориві в черговий раз віртуально попротестували проти українського війська, заявили, що їм все рівно шо українські військові, шо військові буряти рф та продовжили далі страждати від знущань тцк у себе вдома на дивані або десь в ЄС.

Виправлю:

Ухилянсько-капітулянські хом’ячки в єдиному пориві в черговий раз віртуально попротестували проти війни.

Так само робили цивільні люди в усі часи в усіх країнах. Бо війна — це не щось шляхетне, не героїчне і навіть не нормальне. Це — пекло, божевілля, людський сказ. Це люди з обох боків, які рвуть один одного як тварини. От тільки тварини чомусь ніколи не влаштовують війни!

Так само робили цивільні люди в усі часи в усіх країнах

В переважній більшості цивільні люди в часи великих воєн мобілізовувались до війська та воювали, а не протестували проти війни.

. Бо війна — це не щось шляхетне,

Шляхта якраз і займалась війною,а рабами найчастіші ставали ті, хто були проти війни.

Шляхта якраз і займалась війною,а рабами найчастіші ставали ті, хто були проти війни.

так, саме час уподібнитися путєну — звернутися до досвіду та моралі печенігів та половців і шукати Україну на середньовічних картах..

якби не московські православні попи то на їх місці були би польска шляхта! ((

Чому не в окопі?

Прикро що це просто спроба заробити на «гарячій» темі.
Насправді було б дуже непогано зробити гру зі змістом, аби показати справжні проблеми українців усьому світу. Хай навіть не таку потужну, як Detroit: Become Human, але наприклад:
Гра RPG про виживання пересічного чоловіка в Україні:
— десь якось заробляти гроші
— утеплювати будинок, купувати дрова чи вугілля
— десь брати електрику: купити генератор чи акумулятори
— вночі боронити будинок від шахедів. Якщо влучать — доведеться ремонтувати і усе відновлювати
— шукати де дешевше купити їжу, воду, ліки
— берегтися від «людоловів»
— якщо спіймали і є гроші — можна відкупитися
— якщо грошей нема — поб’ють (можна і померти якщо здоров’я мало) та відправлять на БЗВП
— там самому копати землянку, шукати пічку, збирати дрова
— додати можливість попросити допомоги у волонтерів (але для цього треба харизма)
— додати можливість втекти — але якщо піймають то розіп’ють на хресті і залишать помирати
— на полігоні можна тренуватися на різні професії (кулеметник, гранатометник) і відповідно обирати зброю.
— усе максимально реалістично — кожна травма чи поранення і треба довго видужувати. І потім буде обмежувати можливості.
— потім можна потрапити в різні підрозділи. В доброму допоможуть — а в поганому доведеться віддавати усі гроші командиру аби не кинув на смерть.
— окремою темою можна передати життя людини після каліцтва — виживати з протезами набагато важче.
Насправді величезне поле для різних ігрових механік: виживати можна по-різному, як і у реальному житті. Хтось домовиться бути кухарем, а хтось буде різати москалів у розвідці.
Головною «фішкою» гри пропоную зробити реалізм. Без регенерації та стимпаків. Одне життя і поранення самі не загоюються. Тіло людини дуже крихке і на війні 100500 варіантів як померти: хтось від КАБ-3000, а хтось від банальної дизентерії. Додавати реалізму має те, що після смерті залишки гравця залишаються. Він ніби переноситься у тіло іншої людини — і може побачити де він загинув минулого разу. Колись була така гра Limbo — там доводилося постійно помирати.
Думаю саме така гра потрібна, аби показати світу на що перетворилося життя українців! Коли це кожен день виживання, і постійний ризик який від тебе не залежить. Чи вб’є шахед тебе — чи сусіда, чи замерзати без опалення — чи вийти погрітися із ризиком потрапити ТЦК. Коли наступний раз проходитимеш повз гору свої попередніх невдалих «спроб» — це має примусити замислитися про ціну війни.

Оце давно хотів написати. Ніколи не розчаровують ваші коментарі.

Не думаю що RPG це саме той жанр що спроможний передати увесь спектр емоцій.
Вони можуть розповісти історію, але не увігнати гравця у повний вайб.
Це треба різні 3D Actons кожна з яких розкриває війну з певної точки зору Можна передати навіть лиш дуже короткий проміжок часу, але якусь дуже насичену подію

Я думаю найближче підійшов би якийсь зомбі-хорор про виживання з використанням підручних матеріалів. Київ зараз нагадує міста після апокаліпсісу. Замість зобмі на людей полює ТЦК. Якщо потрапиш у ЗСУ — там взагалі навала зомбі-рашистів. Ну і мерці повсюди: пишуть що на «нулі» вже землі не бачити під горами тіл. Окремого челенжа додає «Генерал-Мороз».

(комментарий удален за несогласие с линией партии)

Жартівливе питання до вас.
А з лінією якої саме партії ви не згодні? Громадянської коаліції? Право і справедливість? Лівиця?)

Як мінімум, з українською як державною

А хіба в України коли-небудь був публічний суд на партією більшовиків (РСДРП(б), пізніше РКП(б), ВКП(б), КПРС) після 1991?

От над партією фашистів (Націонал-соціалістична німецька робітнича партія) суд був ... а над більшовиками ніде ніколи суду не було.

Хоча більшовики вбили / знищили людей значно більше за фашистів.

Здогадуєтесь чому?

Знаєте куди подівались всі більшовики?

Вони змінили політичні костюми та декорації і продовжують керувати Україною, росією.

Просто тепер «нео-більшовики» називаються «слуги народу» (цей термін використовували більшовики-сталіністи в 1930-х) в Україні та «єдинороси» в росії.

Так, люстрація в Україні запізнилася на 20 років, згоден.

Аллах акбар, слава Україні! ©

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

Ви спочатку пишете, що хочете дізнатися думку спільноти, а потім — радите ігнорувати цю гру саме через її сценарій) то чи дійсно вам цікава та думка? І чи здатна гра у втечу з ТЦК повпливати на думку дорослих чоловіків і жінок?
У ТЦК дійсно утримують людей, так було і до повномасштабного вторгнення. Закривають очі на проблеми у країнах по східний і північний бік нашого кордону.

то чи дійсно вам цікава та думка?

Так

чи здатна гра у втечу з ТЦК повпливати на думку дорослих чоловіків і жінок

Так)

У ТЦК дійсно утримують людей, так було і до повномасштабного вторгнення. Закривають очі на проблеми у країнах по східний і північний бік нашого кордону.

Так давайте говорити про це, а не висувати цю проблему, як головну біль українського суспільства.

Ну так, а що не так? Наче розробники ігор винні що тцкуни та влада самі створили такий треш від вседозволеності? Шеймити треба причину, а не наслідки. Все цілком закономірно

до чого тут влада, тут тема про інше))) шеймити треба людей які створили це, і які не живуть в Україні, одна з них переїхала в лютому 2022 року в рф (це жееесть)

Може не переїхала а залишалась на окупованій території. Дивно було б саме переїзжати, маючи Європу і велфеєр в ній

public shaming вiд ДОУ.
Так, це дно ДОУ

Схоже що ще і пропонуєто закенсели аторів (вони точно атвори?) на підставі окремої приватної думки _))

(видалив самостійно)

Ідея цікава, реалізація так собі судячи зі скріншотів. Ось би бліззард(чи хто вони там зараз) випустили mmorpg World of Ze. Або Valve 5v5 шутер типу CS+схованки в одному флаконі, де треба бігати від тцк а ті в свою чергу повинні запакувати та доставити до буса.

А чо автор статті у нас анонім в масці? Лаври віддавати «редакції доу»? Хто автор скажіть, ком’юніті хоче знати своїх героїв!

Схоже, що це вона і є

upd. А ні, хоча ця гра англійською в гугл плей так і називається

DLC розподільник дврз до цієї гри має мати успіх

Ого, «дно українського геймдева»
А чому не «дно українського суспiльства»
Наче автор намагається зробити вигляд що катування, вимагання грошей для викупу, викрадення людей, цього всього не існує на думку автора? Чому автор вважає що має право вирішувати що гра про насущні страдання українців це дно.
І авжеш таке роблять ті хто зміг виїхати, бо в Україні таке неможливо зробити, СБУ постукає у двері кожному як казала Мосейчук

Трошки втомлює, що така думка в спільноті розумних, технічно обдарованих людей є настільки поширеною. Мені здається, що така ситуація виникла через проблеми з гуманітарною наукою в українській освіті (але тут я можу й помилятися).

Я відповім на цей закид лише один раз і одразу вибачусь, якщо не буду достатньо чемним.

Чому автор вважає що має право вирішувати що гра про насущні страдання українців це дно

Дивіться, яка ситуація. Насущі страдання українців це:

• відсутність світла та тепла, бо росіяни методично знищують генерацію та дистрибуцію електроенергії;
  • можливість загинути будь-якої ночі, бо росіяни методично обстрілюють українські міста чи не всім, що у них є;
  • поступове зникнення цілого класу пасіонаріїв, які рухали важку пострадянську державу хоча б у мінімально світле майбутнє, бо росіяни ведуть найбільшу за останні десятиліття загарбинцьку війну;
  • тотальна дискредитація еліт корупційними скандалами, бо російський підхід до життя глибоко пустив корені в суспільстві;
  • дах, який нестримно їде від оточення, що тріщить між адептами потужної незламності та прихильниками Артема Дмитрука, які окрім як «концтабором» свою країну не називають;
  • так, поточні складнощі у війську (посилаюся на слова Тараса Миколайовича) та проблеми з мобілізацією;
  • жах від того, що країну, яка колись мала статус «lands of the free» очолив скажений дід, який не сьогодні так завтра занурить світ у жорстокий тоталітарний релігійний хаос.

Якщо б в таких умовах Nolodin Games зробили унікальну гру, якийсь симулятор виживання, де вони б відрефлексували ці проблеми (в тому числі і мобілізаційні) — не було б проблем. Навколо такої гри ломали б списи, але вона не була б відвертим дном.

Натомість автори видрали з цього списку одну проблему, на якій можна хайпонуть і зібрати додаткових завантажень. Бо вона надзвичайно поляризує суспільство і викликає гостру емоцію. Мені очевидно, що такий підхід чітко сигналізує — головна проблема в Україні не розбита електромережа, не обстріли «Орєшніком» чи шахедами, не коллапс еліт, а тцк. Це звужує фокус аудиторії до акцентів російської пропаганди. І це дно.

При цьому англійською в гугл плей гра називаєтсья Prison Escape Simulator. Тобто назва «Втеча з ТЦК» була свідомо обрана, щоб зачепити українського гравця. І це огидно.

Корупційні скандали — і тут рашка винна)
І чомусь мені здається, що головне страждання багатьох чоловіків в Україні — неможливість виїхати і загроза тцк

Корупційні скандали — і тут рашка винна

Винний радянський (що дуже перетинається з «російським») спадок, який Україна продовжує тягнути за собою. Як би там не було, але я не погоджуюсь з паном Подоляком, що корупція це «невід’ємна частина» сучасної економіки, незалежно від політичного режиму. Може тут мова про якісь точкові випадки, типу шоколадки для лікарія, але не про грандіозні корупційні скандали. Вони, на мою думку, російська традиція.

мені здається, що головне страждання багатьох чоловіків в Україні

Мені все ж здається, що вам це здається (ну, або це просто вішфул сінкінг)

головне страждання багатьох чоловіків в Україні

це нестача особового складу та деяких дефіцитних видів озброєнь.

головне страждання багатьох

глистів в Україні

неможливість виїхати і загроза тцк
це нестача особового складу та деяких дефіцитних видів озброєнь.

а відкриєш новини скрізь повно мусорів і всі мордаті такі молоді як на подбор з ними дядька чорномор і той стражі нєт надьожнєй ні храбрєє ні прілєжнєй

... може там у вас переплутали де саме війна чи навпаки якраз не переплутали но тоді ви хоч не показуйте то якось аж так прямо лінійно

Це звужує фокус аудиторії до акцентів російської пропаганди. І це дно.

Перестаньте знецінювати проблеми мільйонів українців, от прям буквально мільйонів, звужуючи це все до російської пропаганди, якщо хочете виглядати хоч трошки більш-менш серйозно. Мільйони людей в цьому живуть і стикаються з цим щодня. І якщо від якоїсь окремо взятої проблеми страждає 10-20 мільйонів людей, а не всі існуючі 30-40 мільйонів українців, то це не означає, що на неї можна закрити очі і тягнути все до теми пропаганди.

Натомість автори видрали з цього списку одну проблему, на якій можна хайпонуть і зібрати додаткових завантажень.

Можна взяти навіть одного із найвідоміших письменників у своєму жанрі — Ремарка. Чи він теж хайпував у своїх творах і про першу і про другу світові війни? Чи просто фіксував реальність того, як система поводиться з людьми як з ресурсом, намагання втекти від війни, в тому числі молодих хлопців і т.д. і т.п.

це не означає, що на неї можна закрити очі і тягнути все до теми пропаганди

Хто на них пропонує закривати очі? От конкретно, в якому місці? Їх необхідно обговорювати. В дописі заклик ігнорувати абсолютно ганебну, цинічну та лицемірну гру, яка фокусує увагу дітей від 7 років на тому, що в нашій сраці головна проблема — тцк. А не саму проблему.

Чи він теж хайпував у своїх творах і про першу і про другу світові війни

Твори Ремарка тому і стали класикою, бо вони комплексні, складні і глибокі. Він не розповідає, як суперпогано в окопах тільки німецьким солдатам, чи тільки британським, чи тільки французам. Його головний посил буквально «погано всім, проблеми всюди». Масштаб погляду як раз і відрізняє письменника/художника від белетриста (в поганому сенсі цього слова).

проблеми з гуманітарною наукою в українській освіті

Ось про це я кажу. Навіть Швейк, якого тут вже згадували, не концентрується на одній конкретній проблемі і стібе буквально кожну проблему суспільства того часу. Але він це робить після того, як небезпека для держави минула. Я буду тільки радий, коли з часом з’явиться розумна та талановати сатира на наше сьогодення, навіть якщо вона буде злою, чорною та вузькоспрямованою. Але зараз виривати з контексту всіх проблем одну, та ще й ту, яка найбільше поляризує суспільство, це просто підігравання вороги.

І особливо мені дивно це пояснювати, коли таку гру роблять люди, які виїхали з країни. Та ще й в росію. Ну, типу, вам нічого не муляє в цьому факті?

В дописі заклик ігнорувати абсолютно ганебну, цинічну та лицемірну гру, яка фокусує увагу дітей від 7 років на тому, що в нашій сраці головна проблема — тцк. А не саму проблему.

сорі тут опять щось на національному не зовсім однозначно зрозуміло що саме ти вимагаєш ігнорувати чи саму гру чи саму проблему чи саму тцк

що саме ти вимагаєш ігнорувати чи саму гру чи саму проблему чи саму тцк

Caedite eos. Novit enim Dominus qui sunt eius! ;-)

Caedite eos. Novit enim Dominus qui sunt eius! ;-)

усі люди грішні і продовжать грішити і судити їх буде тільки Бог прийде Син Божий і судити буде тож людей треба убивати бо це дає їм менше грішити і пристати перед судом Божим чистішими

і не дати людям шанс не грішити перед судом Божим то є гріх не брати на себе таку відповідальність бо Бог так само спитає тебе а чи зробив ти усе що треба було щось спасти ціх усіх людей чи вбив ти їх щоб предстали вони перед судом Божим

прийде день і Бог спитає

Зареєструвався спеціально для вас, бо тупіше сьогодні нічого не бачив — зате літер багато.
Якби чоловіки могли виїхати зазначених проблем у них б не було. Якщо ви броньована на цвинтарі черешня і віддаєте перевагу сидіти в диктатурі — сидіть один. Ну головне, що Трампа звинуватили — не дає зброю країні, що програла війну, щоб вона й далі втрачала території.
Шкода, що тут мінусів не має, ото б вам напхали)

Моя основна проблема впродовж останніх 4 років, це те що я не можу нормально вести життя, та виїхати з країни. Причина цьому ТЦК (насправді з ними у мене рамси ще до 22 року, але то вже таке).
І так я живу відносно недалеко від «кордону» з рахою. Біля мене що вже тільки не літало, і не збивалося. І так, кожного разу коли я чітко чую звук шахеда, я вже морально готуюся до найгіршого. Але знаєте у чому прикол? Держава тримає мене у цих умовах. Бо навіть так у мене нижче шанси загинути від клятого шахеду, аніж потрапити у рабські умови армії як тільки я вийду на вулицю. Де замість шахедів будуть вже фпв та каби.

І така проблема майже у всіх моїх знайомих/колег чоловіків, які не намутили собі відстрочку, бронь, інвалідність і тд. Доходило до того як на міті, до колеги у квартиру намагалися ломитися. Або коли тцкшники чатували біля офісу знайомого (і це геймдев студія), та цілилися саме у робітників студії.
Тому я не знаю як там у вас. Але у нас не шахеди з розбитою електромережею руйнують життя багатьом (якщо не більшості) чоловіків країни, чи закопали ринок праці та й вцілому крадуть майбутнє. А власна держава. Бо ті самі шахеди, вони умовно можуть літати тільки 2 години на добу, світло компенсується батареями або генератором, а від тцк ти нікуди не подінешся. Саме останні руйнують day-to-day life. Бо навіть для worst case сценарію — з відкритими кордонами можна виїхати звідси. Але нас тримають як заручників (не знаю як вас, але особисто я заручник).
Тому так, проблема багато у чому, багато для кого, навіть більше релейтабл, ніж шахеди з енергетикою. Бо ця проблема саме фізично утримує їх від нормального життя. І той факт що хтось обрав назву, і саме це когось зачіпило (навіть редакцію ДОУ), знову ж таки — тільки підкреслює правильність їх вибору. Інакше б цього ніхто не помітив та просто пройшли повз.

І так, ніщо так не «поляризує суспільство». Як різне ставлення до власних громадян, в залежності від статі та рівня примазаності до системи.

Дивіться, яка справа. Усе, що ви написали — я розумію. А щодо цього

Як різне ставлення до власних громадян, в залежності від статі та рівня примазаності до системи.

В мене є навіть глибші ідеологічні претензії, ніж у вас (однак публічна артикуляція цих претензій саме зараз ніякого конструктиву не дасть, а емоції я сублімую інакше).

Але! Розробники цієї гри не рефлексують на цю проблему. Це не сатира, як хтось хоче це подати, і не соціальна критика. Це нице бажання заробити грошей на дешевих емоціях. І для цього вони намагаютсья використати ту напругу, що в накопичилася в чоловіках за ці роки. Існуюють ці проблеми? Так. Це важко і страшно? Так. Паразитувати на цьому — огидне дно? Очевидно. Особливо, коли так вчиняють люди, які виїхали.

жах від того, що країну, яка колись мала статус «lands of the free» очолив скажений дід, який не сьогодні так завтра занурить світ у жорстокий тоталітарний релігійний хаос.

seriously?

Якщо б в таких умовах Nolodin Games зробили унікальну гру, якийсь симулятор виживання, де вони б відрефлексували ці проблеми (в тому числі і мобілізаційні) — не було б проблем. Навколо такої гри ломали б списи, але вона не була б відвертим дном.

щось таке дуже укурене на національному не розібрать но загалом американці уже зняли кіно американське civil war яке в українському національному засцяли чисто ідеологічно навіть перевести просто прямо лінійно замість національного «повстання штатів»

... тож так seriously?

При цьому англійською в гугл плей гра називаєтсья Prison Escape Simulator. Тобто назва «Втеча з ТЦК» була свідомо обрана, щоб зачепити українського гравця. І це огидно.

ух ти ж мамкіни черешеньки не придатні до втечі з тцк убивати ворогів тощо ((

Ну тут все ж айті форум.
Середній айтівець цілком може дозволити собі купити екофлоу чи переїхати у більш безпечний район у своєму місті чи просто в інше місто.
Ну а з

поступове зникнення цілого класу пасіонаріїв

тут нешановні тцк дуже гарно допомогли. Навіть ті, хто був налаштований за Україну, після катання на бусику ну точно не будуть донатити та й у ряди ЗСУ стане хіба що статистична похибка від тих кого спіймали.

тотальна дискредитація еліт корупційними скандалами

«то, что мертво, умереть не может». В Україні немає еліт. Коли більшість з них відкриває рота поза сценарієм виходить щось на зразок «я вам ничего не должен, я должен только своим родителям». У цих людей брак банального виховання та поваги до себе та співрозмовника. На жаль, тут наша країна, знову ж таки, з тими ж ТЦК, допомагає усунути навіть найменьші шанси на появу середнього классу та майбутніх еліт.

дах, який нестримно їде від оточення, що тріщить між адептами потужної незламності та прихильниками Артема Дмитрука, які окрім як «концтабором» свою країну не називають;

Про потужну незламність чув тільки від заброньованих чи від тих кого не дожене мобілізація (жінки\виїхавші\60+\троє дітей). А ось називати країну концтабором з кожним днем все більше причин — вже є катівні, є наглядачі, є зачинені кордони, є відношення як до скота, якщо попав не до тієї группи...
Додам все ж про гру: все вищеописане аж ніяк не робить гру гарною, там по скрінам видно що шлак. + адаптація під ТЦК зроблена лише на рівні локалізації — це несмак. Якби вони показали ситуацію з ТЦК більш повно — коли ГГ витягли б з машини де залишилася його дитина та песик, добряче відлупцювали, примусили під тортурам підписати папери, а потім відправили до навчального центру де умови були б гірші ніж у тюрмі — ось це був би фурор. А так тема болюча, висвітлювати потрібно, але робити це потрібно якісно, щоб весь світ почав говорити про гру, а не ця кустарщина.

Друже, а ухилянти хронічні намагаються зробити вигляд — що тіки так воно там і відбувається. Хоча в 95% випадків все не так.

Ого, «страждання українців» — це так узагальнені проблеми тих, хто не хоче оновлювати дані в ТЦК?
Хочеш я розкажу про страждання? Контекст: без місяця 4 роки в ЗСУ. Мені є що розповісти.

Хочеш я розкажу про страждання? Контекст: без місяця 4 роки в ЗСУ. Мені є що розповісти.

Це не просто страждання — це вже пекло. Вже неодноразово розповідали. Ось, наприклад:
Герой України Сергій Волинський: В Кринках загинули тисячі людей. Це велетенський провал, трагедія і пекло
www.pravda.com.ua/...​icles/2026/01/26/8017820

Ого, «страждання українців» — це так узагальнені проблеми тих, хто не хоче оновлювати дані в ТЦК?

Саме тому страждання ухилянта — це постійний страх потрапити у пекло.

Мені здається, що ніхто про цю гру б і не почув якби автор топіку не запостив, навіть при незавуалюваному негативному відношенню до гри автора, на мою думку, цей топік сприятиме більше популяризації ніж якимось негативним ефектам.

Ви помиляєтеся. Я цю гру побачив в тг-каналі на 1+ млн читачів. Не весь контент про щось це реклама цього чогось.

Ну конкретно ні я, ні мої друзі не чули про неї раніше

Я підозрюю що ти та твої друзі не є цільовою аудиторією подібних ігор (я навіть про жанр, а не наповнення) Тому ти як раніше не знав про її існування, так і зараз хоч знаєш але грати не будеш навіть не через заклики DOU її ігнорити.
Тому ця стаття на DOU то такий собі піар

тошо треба підписуватись на труху а не на карточний офіс

Я тільки на Вертікаль і на Джокєра

Автор посту пропонує ігнорувавти цю гру.
Ок, я не проти.

У мене я декілька питань до автора.
1. Чи існує проблема «бусіфікації» в Україні ?
2. Якщо існує, то чи треба її публічно обговорювати ?

у чому дно гри якщо вона відображає реальність? зрозуміло, що є частина людей котрим або пощастило мати бронь або вони вчасно її зробили. Тепер ці люди хочуть просто закрити очі на все і нехай війна закінчиться за рахунок чужих життів. Через те що будь які зміни можуть зробити цих людей ресурсом, вони швидше будуть критикувати тих хто починає говорити про зміни

У авторів гри як мінімум вистачає сміливості не брехати самим собі і не заперечувати реальність

у чому дно гри якщо вона відображає реальність?

Не реальність. а її частину

Пане Перемот, ось ви кажете, що треба публічно обговорювати, але замість посту від вас чи редакції Доу на тему бусифікації, катувальних підвалів та викупів, ми бачимо, що ви, навпаки, кажете ігнорувати гру, яка ці теми публічно підіймає.
Щось не сходиться... Коли очікувати статтю на теми? Ну ви ж кажете, що треба.

Мені подобається логіка деяких упоротих коментаторів, з логікою «бий своїх аби чужі боялись») Якщо вас не буде бити і пакувати ТЦК то прийдуть БУРЯТИ!!!111 і зроблять те саме)

ТЦК, переважно, чемно спілкується. Це особистий досвід (не AI-генеровані відео в тіктоках) . Якщо, звичайно, хтось буде бикувати, кидатися з ножем чи газовим балончиком, то наслідки будуть відповідні, але очікувані.

Це, мабуть, треба було казати до того, як у всіх є бусифіковані знайомі та ситуації де ТЦК вимагали викуп. В 26му в таке вже ніхто не повірить.

Знайомі, які теж дивилися тіктоки

Ні, знайомі які після бусифікації вже у війську або в сзч або мертві. Ви, і вам подібні чомусь всіх вважаєте за ідіотів. Єдиний спосіб відстоювати вашу думку — це брехати?

Ви щось плутаєтеся в показах — вам про викуп мертві знайомі казали? Чи у вас

Єдиний спосіб відстоювати вашу думку — це брехати?

У деяких між бусиком і сзч/військом були вимоги викупу. Не дуже зрозуміло чому для вас це очевидно одразу, лол, це досить простий логічний ланцюжок.

Так це тобі мертві розказали під час спіритичного сеансу? У деяких — це у скількох?

Я розумію що ви так себе поводите, через те що ви злитесь, а нічого не можете сказати по суті. Я на вас не ображаюсь, мені вас шкода. Важко жити з позицією, яку неможливо захистити без брехні і троллінгу. Сподіваюсь у вас все буде добре.

Я розумію вас, ви живете в світі фантазій, і дивитися в реальність вам боляче — важко визнати, що ви просто боїтеся, тож всіма силами самовиправдовуєтеся.
В тому, що я сказав, було рівно 0 брехні, у вас же одні вигадки, де все будується на «та всі це знають!!!!»

важко визнати, що ви просто боїтеся

Якщо тисячі або навіть мільйони людей бояться і ненавидять представників сумно відомої установи на 3 літери — це знову «нарід не той» чи вам не вистачає хоробрості визнати що установа злодійсько-бандитська, антиконституційна та антинародна?

Звичайно можна заплющити очі і почекати поки нарід реалізує своє право на опір, але вангую що вам не сподобається..

Я визнавав що для мене моє життя важливіше і що я не патріот ще до того як війна почалася (включаючи форум Доу). Не бачу в чому світ фантазій. До того ж я не виправдовувся, не знаю де ви це знайшли, нічого соромного у своїх позиціях не бачу, завжди відкрито про це говорив.

Згвалтувань теж не існує — мене наприклад не гвалтували (особистий досвід)

Особистий досвід що вас перепиняв уночі на вулиці той, кого звинувачують у зґвалтуваннях, але вас не ґвалтував? Це щоб аналогія була валідною.

Просто ви напевно з ТЦК мало спілкуєтесь, ось цього фітнес-тренера вивезли до лісу, прикували до дерева і (по неперевіреним чуткам) можливо зґвалтували:
tsn.ua/...​rodovzhennya-2644305.html

Але побиття, вбивства та усяке різне — це поодинокі випадки

Якщо, звичайно, хтось буде бикувати

Зазвичай то все буде добре

ТЦК, переважно, чемно спілкується

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

Це ж звісно все ІПСО. ТЦК не затримують людей бо не мають на це законного права, не тримають людей у підвалах, будучи військовослужбовцями не погрожують цивільним особам зброєю, не використовують силу та спецзасоби проти жінок/дітей/літніх людей.
Звісно тільки цей висір геймдеву дно.

все так і є. вийти не можливо, а якщо вийшов то не зайдеш, постійно бʼють, ловлять, одразу на нуль, без підготовки. Ладно б ловили чоловіків, але ж жінок та дітей, літніх людей в руки зброю і на нуль. Чи просто побити. Що там ще.. а... депутати не воюють, крадуть навколо... що там ще... а... Зеленський нелегітимний.. що там ще... короче

перелогитесь тов майор

Це ж звісно все ІПСО. ТЦК не затримують людей бо не мають на це законного права, не тримають людей у підвалах, будучи військовослужбовцями не погрожують цивільним особам зброєю, не використовують силу та спецзасоби проти жінок/дітей/літніх людей.

Я так і написав що саме того чого я написав немає. Правда ж? ТЦК ніколи не порушують закон і з повагою ставляться до цивільних осіб.

все так і є. вийти не можливо, а якщо вийшов то не зайдеш, постійно бʼють, ловлять, одразу на нуль, без підготовки. Ладно б ловили чоловіків, але ж жінок та дітей, літніх людей в руки зброю і на нуль. Чи просто побити. Що там ще.. а... депутати не воюють, крадуть навколо... що там ще... а... Зеленський нелегітимний.. що там ще... короче

А це ви вже загнули. Я такого не казав...

звісно трошки слопова реалізація, але важлива думка яку вкладали автори. це — реакційне мистецтво, таке саме, якою була б гра про затискання шиї Чарлі Кьорка чи картини з Джорджом Флойдом. не можна кенселити мистецтво лише через те, що реалізація підкачала, а тема — контраверсійна. треба підтримувати авторів, аналізувати та дискутувати, щоб «Втеча з ТЦК 2» вийшла краще та збагачена нюансами та плюралізмом думок

наприклад, додати працівника ТЦК на протезі, або такого самого затриманого з жахливими, аморальними поглядами. або дати гравцеві можливість нічого не робити та такі поїхати в навчальний центр. і з нього теж можна буде втекти. такий собі пролог як в Far Cry 4

можна випустити про знущяння над полоненими. У мене величезний бекграунд про цю тему. Не хочете замутии ємулятор творчій? Про Дзвінок Путіну, Слоник, Ластівка та Папуга. А от моє улюблене бо всі куого знаю пройшли «Прийом: Під час етапування полонених проводять крізь „живий коридор“ охоронців, які б’ють їх кийками, арматурою або шокерами.»

Дивовижно як це ще не зробили про Дахау, Бухенвальд, Заксенгаузен, Аушвіц-Біркенау, Майданек, Треблінка. нема бажання? Творчість. Чи ні? Де межа? А?

Так щоб ААА було, деталі прям до сліз щоб були.

симулятор буде про насильство та несмак і брати shock value. а от візуальна новела якась, як формат достукатися до соєвих вестернів — чому б і ні. є ж фільми про концтабори, книжки але нема ігор. чому? бо знову ж, несмак в симуляції. але якщо це історія без інпуту — це ж окей
адекватна людина обирає драму, а не тупе насильство

«адекватна людина обирає драму» у вас неправильні дані по людям.

вириваєте з контексту, пане. повна фраза була про «історія та переживання > показ насильства» в медіа на чутливі теми
а якщо слова виривають з контексту та перекручують — значить, аргументи скінчились і дискусію я виграв. ауфідерзейн

виграли?... тут дійсно нема про що далі спілкуватись. алес гуд.

Шо за гра про Чарлі? Ші гугла не знайшов

її і не існує. дописувач вище так і сказав: «ЯКЩО була Б»

Добре, що виїхали перш ніж випустити гру. Зараз немає свободи.

нічого, прийдуть росіянці ваші дадут свободу, наженуть і ще дадуть. 300 років... і нічого в голові. це треба вміти.

вони вже прийшли, подивіться на Сирського

пишете уже па руски )) тяжело наверное

важче бути тиловим патріотом четвертий рік. Як у анекдоті, рівень патріотизму зростає коли далі від фронту

Взагалі мені цікаво. На що розраховують люди котрі самостійно нічим не ризикують, але кидаються словами? Очевидно ж, що це приведе до протилежного результату

Про 300 років говорять ті, хто не вчив історію. Далеко не 300 років, тому що велику кількість часу українці сприймали імперію як свою державу і навіть розбудовували її.
Потім ще велику кількість часу, коли поляки намагались викорінити укр культуру, українці сприймали росіян як союзників. Тому що росіяни мали більш стратегічний план і витісняли українську культуру значно повільніше

Цитата з історії
— краще втопитись у московському морі, ніж у польській калюжі

Як тільки хтось говорить про 300 років, це дурень або людина бреше переслідуючи власну вигоду

Важче за тилових патріотів живеться тиловим хохлам

не думаю що важче. Вони хоча б мають межі моралі. У них немає бажання рятувати своє життя за рахунок чужого.

От коли людина бачить загрозу для себе і починає кричати, що потрібно когось використати як ціну для безпеки. Тут уже сумно усе стає. Такі люди розуміють, що за подібні речі у них запитають. От і починають шукати виправдання

ось-ось буряти прийдуть буде погано!
А зараз не буряти по вулиці викрадають та насилують людей, це наші котики, це інше.

а то путін нападьот... щось таке пам’ятаю. здавалось вас після 22 з країни здуло просто. але ні. повилазили.

та ні, я в Україні. А ви? Мабуть ще з окопа пишете? Повага!

Київ солоденький. Київ. І ні, в окопах не був, поруч тільки та з камерою з 22 по 25, а з 25 навіть і це перестав. На призову стою з 24, резерв та інше, тцк не боюсь, відмазок нема. Так шо дядя, а ти шо? давай покажи хто ти такий будеш, чи тільки рота відкривати вмієш, тепло втрачати.

А в мене офіційна відсрочка, тому ваші спроби потикати в мене за ухилянство немає сенсу.

Я ніде не писав про ухилянство, так що не треба перекручувати. Але додам, що мені все одно. Це особиста справа кожного.

здавалось вас після 22 з країни здуло просто. але ні. повилазили.

А це ви кого тоді так характеризуєте?

це припущення на ваші слова до мене, які так само були припущенням з вашого боку.

а можна скрін з резерв+?
Ні, я реально без приколів хочу подивитись як людина без «відмазок», тобто без відстрочки чи броні, з апдейтнутим влк, стоїть в статусі призовник і придатний до військової служби, не ухиляється, не боїться тцк і не призваний. От реально цікаво.

Нажаль, як би не хотіли ****, але ця гра війде в історію, як відображення тогочасної сучасності.

Цікаво чи робили британці аналогічні ігри про Британію часів першої світової, коли розстрілювали дезертирів.

взагалі то британці зараз там, де вони вибороли, і тільки так.
Але у них був Регламент оборони 18B, з такими як ці недоробли, хто не просто симпатизував, а активно допомагав ворогу (наприклад, через пропаганду), наслідки були фатальними.

Страти через повішення

Тепер давайте глянемо, хто з членів британської королевської родини та інших аристократів був на фронтах першої світової. А зараз на так звану українську еліту-аристократію. Висновки робіть самі

Ддавайте, про дітей інфи нема, вона закрита.
Про депутатів є.

близько 20 народних депутатів нинішнього скликання беруть безпосередню участь у бойових діях або проходять військову службу.

Роман Костенко («Голос») — полковник СБУ, «кіборг», брав участь в обороні Миколаєва та звільненні Херсонщини.

Роман Лозинський («Голос») — матрос Сил спеціальних операцій (ССО), брав участь у бойових завданнях на різних напрямках.

Святослав Юраш («Слуга народу») — служить у лавах ЗСУ (24-та окрема механізована бригада).

Яна Зінкевич («Європейська солідарність») — засновниця та керівниця батальйону парамедиків «Госпітальєри», постійно перебуває на передовій.

Сергій Рудик (позафракційний) — підполковник ЗСУ, служить з березня 2022 року.

Людмила Буймістер (позафракційна) — проходить службу в одній із бригад територіальної оборони.

Михайло Забродський — у 2023 році склав мандат, щоб повністю зосередитися на роботі в керівництві ЗСУ (генерал-лейтенант).

круто, це десь 5% від загального числа і половина з прикладів, що ви надали це вже діючі військові з високим званням — було б дивно, якби вони навпаки не пішли б воювати

не так короче. ну ок. от як би всі. ото так. а так то не то.

Яна Зінкевич («Європейська солідарність») — засновниця та керівниця батальйону парамедиків «Госпітальєри», постійно перебуває на передовій.

є в мене сумніви що на візочку вона вот прям на передовій

Людмила Буймістер (позафракційна) — проходить службу в одній із бригад територіальної оборони.

так служить що регулярно відвідує ВР, та прикурила тімошенку

впевнений так і є, як і тих кого нема тут. це скоріш загальнодупна інфа. Але я особито знаю чемних та поважних посадовців які воюють.

Але я особито знаю чемних та поважних посадовців які воюють.

а я знаю купу мусорів які були на повному утриманні у держави а зараз розповідають мені про обов’язок і борг

так що тепер, стати на коліна перед росіянами?

типово маніпулятивна відповідь

ахахаа... ну ок. і до чого ви ведете тоді? поясніть будь ласка.

але ж готуватися давати відсіч як от гру про російський тцк проходити за втечу і ворогів убивать як Степан Бандера робив?

Степан Бандера брав і убивав ворогів

Цікаво а що тоді робили з корупціонерами і чи були лиходії рівня мудіча які спокійно тікали від правосуддя? Чи хоча б за «три жалких пачки денег» когось спокійно відпускали на волю і пускали у Британський парламент?

Початок Першої (та і Другої) світової був зустрітий британцями у стані неабиякого національного піднесення і єднання навколо короля. В Україні в 2022-2023 році також було це піднесення і єднання, були черги у ТЦК, а таких ігор не було. От після провалу розпіареного і суто політичного (непотрібного) контрнаступу, коли під кінець 2023 року у більшості ТЦК почати ставитись до людей як до скота і премії виписувати «за голови», тоді вже поява таких ігор стала питанням часу.

черги до ТЦК зникли раніше, вони зникли після того як в 2022 році ВР прийняла зміни за якими ТРО можно відправити на нуль

Все ж всеодно були успіхи на фронті, той же розпіарений контрнаступ зібрав цілу купу добровольців. Допомога партнерів не залежала від настрою однієї людини. Не було такого відчуття безвихідності становища
Катитись у прірву все почалось по загальним враженням якраз після контрнаступу

Думало тут йшлось про леопарди і прорив ліній суровкіна, коли всі побачили горку бредлі і остаточно зневірились в наративі барбершоп воєнні vs армія бомжів

то є не зовсім так

по перше за контрнаступ приїхав генерал нато павел екс і дуже прямо і однозначно сказав це буде єден шанс і інших більше не буде не буде більше ні які контраступ це тільки один

по друге котитись все почало раніше це була осінь 22-го звалося це «фортеця бахмут»

... і от зараз знову приїхав генерал нато павел екс і дуже прямо і однозначно сказав... от я зараз зацитую радянських газет...

Україні доведеться піти на болючі поступки задля завершення війни, — президент Чехії Петро Павел.
Катитись у прірву все почалось по загальним враженням

Десь на початку 2023-го:) Коли стало зрозуміло що нашим союзничкам перемога України не потрібна і оті всі «дам-не дам». По факту спеціально затягнули час щоб армія рф перегрупувалася. Що найцікавіше — це почало відбуватися після успішного відбиття харківщини:)

Цікаво чи робили британці аналогічні ігри про Британію часів першої світової, коли розстрілювали дезертирів.

Щодо британців не знаю, але я купував у Steam гру французької компанії (Ubisoft Montpellier) — Valiant Hearts: The Great War — якраз про першу світову.

По сюжету є досить непрості моменти, наприклад:
Бій іде тяжко і з великими жертвами; командир Еміля жене своїх солдатів під ворожі кулі і не зупиняється, навіть бачачи, як на його очах гинуть десятки людей.
Еміль, не витримавши тиску, б’є офіцера лопатою по голові. Удар виявляється смертельним. Еміля відправляють під трибунал, де засуджують до страти. У своєму останньому листі Марі, він висловлює ненависть до війни та сподівається, що Марі та її сім’я будуть щасливими, але вже без нього. Еміля розстрілюють, і незабаром, Карл, Марі й Віктор прийдуть на його могилу.
Історія закінчується в 1917 році, коли американські війська офіційно висаджуються в Європі.

ви прави, як і людське дно від подібних осіб. Банальні речі які батькі з дитинства вчать тут не працюють. Як і звірства, мародерства, згвалтування, терор, крадіжки культури та інше від росіянців та подібної гидоти яка їх підтримує і яким «а какая разница»

Проросійський наратив я в вашому коментарі закрив зірочками, але якщо продовжите таку риторику — я вас забаню.

тупо виродки

про тих хто робив цю гру. Є питання?

Блін, хотів вам сказати щось гидке, типу «а чим ви в гемблі краще», подивився вашу контору, а там і гра цікава, і розробник ви значно кращий ніж я. Вирішив я завалити їбало, корочше, гарного вам дня та подальших успіхів.

ну, це мене ніяк не робить, апріорі гарнішою людиною ніж ви.

Заброньовані черешеньки посилено рекомендують не грати в гру яка нагадує про правду та реальність, бозінька

^
На цьому можна завершити топік, 2-3 додіка бігають тут шось доводять, але кількість реакцій під постами says it all

Українчики восхітілісь.

З іншої сторони, зважаючи, що авдиторією подібних ігор є переважно діти, це доволі тривожно

авдиторією подібних ігор є переважно діти, це доволі тривожно

«Для гравців від 7 років»
Так, прям тривожно

Треба пару років після війни почекати перед тим, як таке робити, бо інакше якось не дуже. Пригоди бравого солдата Швейка випустили через 3 роки після Першої світової. Актуальну тематику офк одобряємо, є багато офігенних історій від людей, які втікали після того, як їх в’язалали ТЦК, але таймінг паблішингу залишає бажати кращего і виглядає як підсос рф.

З іншої сторони, з моєї сторони було б нещиро проігнорувати, що актуальніше ніж зараз це було лише роки два назад, коли прикидались що бусифікації і катувань на підвалах на існує.

Зрозуміло, що якщо половину населення замкнути в країні і полювати на неї, то в результаті вона буде повна ненависті і продукувати отаке сумнівне мистецтво, як тільки вирветься на свободу. Це природньо, не всі повні християнського прощення.

Мені здається, у мене доволі збалансований відгук, вибачте, якщо вас трігернув.

втекли...
А в мене є дофіга історій від тіпів що НЕ втекли, і завдяки яким фронт все ще там де є. І більшість з них не попали не в штурмовики не в піхоту.

а навіщо чекати? величезна кількість людей заплатить просто для того щоб підтримати тему. Так і потім ніхто не заважає випустити уже реальну гру, а не чисто символ

Треба пару років після війни почекати перед тим, як таке робити

а ну і до речі в України нема ні які «почекати пару років після війни» ))

Насправді ігнорування проблем розколюють спільноту.

ігнорування? про що ви кажете? Де її ігнорують?

Скільки на ДОУ постів про свавілля ТЦК? Проблема бусифікації це супер-актуальна тема для айті компаній. Про це постійно розповідають тет-а-тет і як ховають спеціалістів. Регулярно організовують мітапи команд на декілька годин з юристами для інформування. Зате є пуш дія-сіті, хоча чудово знають, як спільнота до цього ставиться.

dou.ua/...​benefits-in-it-companies
Ось тут приклад того, як просто відкрито пропагандують брехню по податкам і бенефітам дія-сіті, можете мій коментар в топі глянути. Спільнота це вже давно називає це дія-колгосп, але пуш все-одно йде вже роками, починаючи ± з 22го.

Ось вам два приклади ігнорування, які розколюють спільноту.

ми ж про гру спілкувались. Вибачте чому ДОУ повинен підіймати тему ТЦК? ) може я чогось не розумію.

Чому — писав у коменті.

Проблема бусифікації це супер-актуальна тема для айті компаній. Про це постійно розповідають тет-а-тет і як ховають спеціалістів. Регулярно організовують мітапи команд на декілька годин з юристами для інформування.

Що до гри — я кажу про dou.ua, не про gamedev.dou.ua
Доу висвітлює теми актуальні для IT спільноти. Тема бусифікації є дуже актуальною вже роками.

тема тцк актуальна для всіх. мабудь не треба IT ставити якось осторонь. Але так, війна 4 роки повномасштабна. Якщо б ви прочитали диз док... ой, конституцію Украни то там все є. + закони через які потім все.

тема тцк актуальна для всіх. мабудь не треба IT ставити якось осторонь.

Дійсно, тому Доу, як спільнота IT, має висвітлювати актуальні для себе проблеми, такі як бусификація. Бронювання ж висвітлюється, яка різниця між таргетуванням?

конституцію Украни то там все є. + закони через які потім все.

Який закон дозволяє викрадати людей з вулиць? По якому закону ці люди замикаються в ТЦК, а не в поліції і не в сізо без арешту?

Про катувальні підвали було купа постів і відосів.

Потім подібне витікає в такі випадки:
tsn.ua/...​-sluzhbi-zmi-2521315.html
suspilne.media/...​m-do-pobitta-novobranciv

все правильно, так і є. Але чомусь тут в самом треде нема про закон, саме закон, а не діч що деяки з тцк робить. Вам нагадати як у Львові вбили тцк військового який після поранень. Який закон дозволяє вбивати за захист своєї землі?

Лайна вистачає зараз, але може обирати яскравий бік і намагатися його просувати та підтримувати. Це не про рішення, а про відношення. Більш того новий міністр оборони одразу поставив це питання до гори. А тут виставлено все так немов тцк якісь звері за замовчування, що неправда і це не так. Тому гра не просто лайно, а за це треба відповідальність нести. Це не про свободу слова.

Вам нагадати як у Львові вбили тцк військового який після поранень.

а ну да ну да а для чого він туди узагалі поставлений був і куди там прямо дивилися мусора які за офіційної версії прямо приймали участь

Який закон дозволяє вбивати за захист своєї землі?

на захист? ну Степан Бандера убивав ворогів береш і вбиваєш вороги вони такі убивати треба всіх кого не вбив той може вбити тебе або когось іще іншого не тебе але теж убити вороги вони такі

чи ти пропонуєш не убивати а ставати на коліна чи що саме?

Вам нагадати як у Львові вбили тцк військового який після поранень. Який закон дозволяє вбивати за захист своєї землі?

Не треба маніпулювати на почуттях. Хіба бусифікувати цивільного на вулицях Львова = захист своєї землі?
І взагалі — наводити цей приклад має сенс тільки після вироку суду бо там багато сумнівних моментів. Наприклад за деякими свідченнями ніж належав саме працівнику ТЦК, який колекціонував холодну зброю.
Та й на вирок суду теж не можна покладатися на 100%, згадайте хоча б резонансну справу минулого сторіччя: Справа Дрейфуса

нема про закон, саме закон, а не діч що деяки з тцк робить.

Про бусифікацію і підвали в треді дохера. І це не діч яку деякі роблять. ТЦК бусифікують масово в усіх середніх та великих містах. Я не думаю, що в 2026 треба прикидатись що цього немає, це потяг поїхав ще в 24му)

Це систематичне порушення ТЦК закону і конституції по всій країні. Не розумію, до чого тут можна докопатися. Ну так і є ж.

Чому порушення конституції? Є рішення КСУ по цьому питанню?

Чому порушення конституції?

Стаття 17. Збройні Сили України та інші військові формування ніким не можуть бути використані для обмеження прав і свобод громадян.

Цим займається поліція. І людину доставляють в сізо під арешт, а не в ТЦК.

Є рішення КСУ по цьому питанню?

Звісно ні, Україна керується корупцією, а не правом, і вертикаль важливіше за конституцію, дивно було б якщо рішення КСУ з цього приводу було. Тому катувальні підвали та бусифікація все ще існують.

Януковича також позбавили влади до того, як КСУ виніс рішення для 111 статті КУ. Було би дивно, якщо би КСУ виніс це рішення при ньому, лол.

Стаття 65
Захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України, шанування її державних символів є обов’язком громадян України.

Громадяни відбувають військову службу відповідно до закону.

Цим займається поліція. І людину доставляють в сізо під арешт, а не в ТЦК.

тцк просто допомогає виконувати статтю 65, ніхто права і свободи не обмежує. взагалі то сервіс -> взяли під ручки, посадили в теплий бусік, довезли до тцк

Ну, ось поки ви таким чином будете брехати і підміняти поняття, ви і будете програвати цю дискусію.

І взяти під ручки (тцк викрадає людину з вулиці і везе під замок в тцк) це і є обмеження свободи. Порушення 65ї статті окремими людьми не дає державі право систематично порушувати конституцію, у нас президент гарант, лол.

І взяти під ручки (тцк викрадає людину з вулиці і везе під замок в тцк) це і є обмеження свободи.

Ваш співрозмовник знає про що каже з власного досвіду, він тут на форумі якось розповідав що сам в ТЦК працює:
dou.ua/...​rums/topic/56500/#3031749

І взяти під ручки (тцк викрадає людину з вулиці і везе під замок в тцк) це і є обмеження свободи.

та ні, то навпаки, допомога людині виконанти свій обов’язок; яке ж то обмеження свободи? все для блага людей

ви і будете програвати цю дискусію.

не з ким тут не соревнуюся

та ні, то навпаки, допомога людині виконанти свій обов’язок; яке ж то обмеження свободи? все для блага людей

Судячи з того що люди пручаються і за це їх доганяють, б’ють і калічать — не допомога а обмеження. Очевидно.

не з ким тут не соревнуюся

Ну так тому і ненависть така. Що ж поробиш, людей треба переконувати, а не відвертати від себе, все заслужено.

Але для цього треба, як мінімум, чесно аргументувати свою позицію, а з вашою це дуже важко робити і треба брехати, тому підхід зрозумілий.

Судячи з того що люди пручаються і за це їх доганяють, б’ють і калічать — не допомога а обмеження. Очевидно.

та ні))) це вже бойова робота починається, елементи рукопашного бою за для збільшення психологіної стійкості. ще дякую тцк за це сказати потрібно, яке ж це обмеження, то навпаки — турбота про майбутнього воїна

Що ж поробиш, людей треба переконувати

проросійські підстілки то не люді

Тут знайшов ваш комент що ви в ТЦК бусіку працюєте? Бо я починаю розуміти, чого люди до вас так ставляться, що навіть військові з вам асоцююватись не хочуть.

Я навіть не знаю чи патологічна брехня це особисто у вас вроджено, чи профдеформація?

Навіщо від вас стільки брехні? От дійсно? Ви спеціально намагаєтесь людей проти себе налаштувати?

Ви спеціально намагаєтесь людей проти себе налаштувати?

особи яки дискредетують українську державу та працюють на ворога для мене не люді

Ну так не нийте, коли і вас за людей рахувати не будуть тоді. А то спочаткзу запишуть усіх в зрадників і не рахують за людей, а потім чого на нас люди з вилами йдуть, ми ж сваі. Десь я таке вже чув.

у нас у ссср теж так було )) ех ностальгія морозиво по 2.20 чорне море крим що там ще вже забув ((

це ж їх потім після війни чи то активної фази що там буде треба буде усіх виявляти і розстрілювати ще хіба може як варіант у сибір

А я думав що за порушення закону має бути справа -> суд -> вирок, а виходить можна просто «допомогти».
У нас наприклад більше половини економіки в тіні, а сплата податків є конституційним обов’язком — стаття 67, може є інфа коли нарешті будуть бусіки податкової і декларацію в Платник+ будуть на вулицях перевіряти?

А я думав що за порушення закону має бути справа -> суд -> вирок,

все вірно, тільки після рішення суду може бути висновок про порушення закону. але ж тцк допомогає саме не порушувати закон)

А тцк має право на це? Якщо так наведіть документ за яким можуть «допомогати не порушувати закон»

А тцк має право на це? Якщо так наведіть документ за яким можуть «допомогати не порушувати закон»

так, Закон України про мобілізаційну підготовку та мобілізацію (цілий ряд статей)
також
ПОРЯДОК
проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період
в якому написано що тцк
«...забезпечують їх прибуття на збірні пункти та призов через районні (міські) територіальні центри комплектування...»

ось вони і забезпечують. навіть бусікі організовані

Не брешіть. Ця копіпаста відноситься до:
Голови (начальники) районних, міських держадміністрацій
(військових адміністрацій) з набранням чинності Указом Президента
України про оголошення (продовження) мобілізації та/або з отриманням
розпорядження відповідного начальника обласної, Київської та
Севастопольської міської держадміністрації (військової адміністрації) про
проведення заходів мобілізації:

Не бачу тут тцк

Голови (начальники) районних, міських держадміністрацій
(військових адміністрацій)
з набранням

та вірно ж все, голови районих військових адміністрацій «забезбечують прибуття» — організують бусікі (доставку з комфортом), дають розпорядження поліції/тцк забезпечети супровід; ось тобі і весь ланцюжок від закону до розпорядження голови військової адміністрації про організацію доставки військовозобов"язаних до тцк

А тцк має право на це?

кулемети є? ідеш отримуєш кулемет патрони бомби і теж маєш право ділов то ))

ну гатити з кулемета на вулицях міст якось не айс — є ризик рикошетом по дітям, жінкам та пенсіонерам влучити..
хоча щодо пенсіонерів — не все так однозначно, якщо товариш (який нам не товариш) пише що:

а деякі пенсіонери досі живуть з ностальгією по СРСР то напевно йому вбивати старих буде Ок..

але ж напевно і він сам для опонентів не людина.. на завзятого кулеметника може й цеглина з даху впасти і бурулька, тому що старий житловий фонд — вбивча штука, а двірників лід збивати — не вистачає, багатьох переповили! ;-)

але ж тцк допомогає саме не порушувати закон)

а допомагать тцк теж можна? піонери допомагають тцк! наче норм

може є інфа коли нарешті будуть бусіки податкової

загалом вони були і є ти просто пропустив все черешенька ))

... а ну до речі от свіжачок пдв для ухилянтів ))

Але так, війна 4 роки повномасштабна.

та правда а от у нас у ссср було за 4 роки війни повномасштабна ссср втратив чи то 20 чи то 27 млн загиблими сам точно не може сказати но порядки такі цифер

або скажімо вже пост фактум вже офійно оголошеної війни за 21 день повномасштабної війни з японією 45-го року ссср втратив 12 тисяч загиблими (за іншими даними від 15 тисяч) та щонайменше 25 тисяч пораненими

ото війни були повномасштабні як там у пушкіна нашого тараса да билі люді в наше врємя нє то что нинєшнєє плємя богатирі нє ви

В топіку заклик ігнорувати гру, а не проблему. Проблему треба обговорювати і шукати варіанти рішення. Створювати мобільний слоп з меседжами на кшталт «розкрийте секрети режиму» — буквально підігравання ворогу. Особливо, коли в ці ігри грають діти.

і шукати варіанти рішення.

ну ок «гра» знову акцентувала то які варіанти рішення спостерігаються?

як що до почати з лікарів на комісії не правильно поставив діагноз подав до армії не придатних підставив під загрозу національну безпеку даремно використав державний ресурс саботаж і зрада

прямо перед воєнкоматом вийшли і повішали за шию і так і висять до кінця вийни як згадка про те що варіанти рішення тяжкі але технічно не обхідні

я правильно кажу? треба шукати варіанти рішення?

Підписатись на коментарі