Піратство ігор — це погано чи ні?

Хотів викласти цей пост вчора, але через ситуацію зі світлом — не вийшло.

(DISCLAIMER: автор не заохочує до того, що згадується у пості. Це всього лиш на всього дурні думки. Дякую!)

Як людина, яка в дитинстві грала NFS/2005 року скачану через торент, можу сказати, що думка моя неоднозначна 😅

❓ Як на мене воно не завжди однозначно погане.

Якщо говорити за піратство у форматі взлому, накрутки валюти, ламання прогресу і т.д. — це не круто. Гра тобі сподобалась, ти плануєш її грати — плати 💳

Але водночас я не завжди готовий віддати 3к (а таке реально є) за гру, яка по відгуках НІБИ норм, але я пограю пару годин і зрозумію, що це не моє, або мені просто не сподобається. І все — гроші мінус.

І хоча, звісно, це мої проблеми — я вибагливий і міг би дізнатися більше про гру заздалегідь. Але хіба у вас не було бажання уникнути таких витрат? Водночас я розумію, що над грою працювали люди роками, і як розробник я б не хотів, щоб мої ігри піратили, якщо її планують нормально зіграти.

‼️ Якщо що зараз я не говорю про сюжетки, так як їх банально не граю і не можу що до цього щось стверджувати.

Але купувати Sid Meier’s Civilization® VII за 100$, щоб за одну повну партію (яка може тривати і 8+ годин), за яку ти ще і не встигнеш до кінця розібратися, бо завжди є багато незначних, але важливих деталей, і після неї сказати:

«Та ні, я ліпше вернусь до V версії» — серйозно?

Як на мене це вже не буде дуже погано «затестити», щоб розібратися та зрозуміти на власному досвіді чи заходить тобі такого роду геймплей.

Можливо я і помиляюся і це погано. Складно сказати.

А що думаєте про це ви? Поділіться думками 👇

(А, і якщо скаржусь, все ж пропоную — дайте час на повернення, для деяких ігор, більше двох годин)

Підписуйтеся на Telegram-канал @gamedev_dou, щоб не пропустити найважливіші статті і новини про геймдев

👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Зрозуміло що більш чесно, безпечно та простіше ігри купувати. Але виникає питання адекватної ціни. Ось наприклад за 2000 гривень можна купити: теплову гармату, мікрохвильовку, фен, праску, пилесмок, чайник та ще багато корисних речей.
І порівняйте це з цифровою копією (навіть не піратським DVD) гри. Ви скажете що великі гроші були вкладені у розробку гри — тому і собівартість не нульова. Але і мікрохвильовку також хтось вигадав та спроєктував. Так само витратили на рекламу. Але у випадку мікрохвильовки кожен примірник ще треба виготовити з реальних матеріалів, зібрати, перевірити, привезти транспортом...
Отже на мою думку якщо мікрохвильовка коштує 2000 гривень — то комп’ютерна гра має коштувати у 10 разів менше — тобто 200 гривень. Що цілком збігається, наприклад, з ціною коробки цукерок (які також треба виготовити). І думаю що за 200 гривень більшість би купувала ігри замість заморочуватись з піратками.

+1
Ось поточний приклад — знайшов цікаву гру навіяну літературним всесвітом Лавкрафта — «RailGods of Hysterra»:
store.steampowered.com/...​910/RailGods_of_Hysterra
Коштує помірну ціну — 415₴, але є нюанси:
1) у відгуках пишуть що гра ще сира, але це в принципі норма — вона в ранньому доступі;
2) але є побоювання що розробники забили на майбутні оновлення: вони навіть на форумі Steam перестали відповідати — написали якесь вибачення за затримки у діскорді;
3) платити гроші, грати 2 години (з секундоміром) щоб повернути їх взад — то таке, imho забавка для мазохістів;
4) на торентах гру вже виклали;
5) навіть 400 гривень можуть врятувати життя під час війни, якщо не самому айтівцю то хоча б вуличним котам купити якесь їдло..

Так що з піратством не все так однозначно!

Квиток в кіно коштує 150 — 400 грн (за 1.5 — 3 години), тобто в середньому десь 100 грн за годину, і теж нема ніякої гарантії, що кіно сподобається. Якщо ти пограєш у гру навіть пару годин, то ціна за фан буде плюс-мінус такою ж, якщо 10 годин — то ціна вийде набагато меньше, якщо 40+ годин — то навіть гра за пару тисяч не буде такою вже і дорогою

якщо 40+ годин — то навіть гра за пару тисяч не буде такою вже і дорогою

На мікрохвильовку за 2000 гривень гарантія на 3 роки. Уявіть якби вона працювала тільки 100 годин.

Квиток в кіно коштує 150 — 400 грн (за 1.5 — 3 години), тобто в середньому десь 100 грн за годину

Пограти в ігри десь у ігровому салоні коштувати приблизно так. Але це через те, що треба приміщення (або навіть кінозалу), обладнання та усе таке.
Отже квіток в кіно за 100 — норм. Подивитися це кіно вдома за 100 — забагато. А от подивитись за 10 гривень без реклами замість торентів чи піратських сайтів — я не проти.
Так само пройти гру на 100 годин за 200 гривень — норм. 2000 за 40 годин геймплея — забагато.
Завжди є адекватна ціна та ціна «на лоха». Мало хто буде продавати нижче собівартості. Отже якщо через рік ціна менше в 2-3 рази то це і є реальна собівартість + маржа. А ціна у 2-3 рази це «на лоха» який побачить рекламу і захоче «зараз».
Я як правило дивлюся ігри минулого року — там вже і відгуки реальні, і баги виправили (або ні) і контенту додали і може навіть вже моди зробили. Брати сирий продукт за хайпову ціну — нема сенсу. Хіба що піратку подивитись якщо вже дуже кортить. А через рік купити якщо варто.

2к грн это аа или ааа, у них 75-90% продаж приходится на релиз. все усредню: в 2.5 раза скидка, 17.5% покупки после релиза => ~7% дохода. теперь еще раз округлим: ~90% денег сразу и 10% в течении года-двух. ааа игра хорошего качества, почти хит будет продана ~10млн раз. получаем 500м. отдаем стиму его долю, остается 350м, учитывая что большинство ааа игр делают в сша, то средняя зп что-то вроде 100к/год, по получаем 3500 человеколет, допустим над игрой работало 400 человек в течении 5 лет. если я нигде не ошибся, то прибыли выходит 30млн в год из которых его надо оплатить налоги, офис, лицензии, рекламу и многое другое. но это с учетом того что все 100% по полной цене, то моя бухгалтерия свернет в уверенный минус. и чтобы был плюс начинается сокращение штата сотрудников и аутсорс, не делаются фичи, которые уже пообещали, растягиваются сроки, ухудшается качество

если ты все еще считаешь что честная цена в 2-3 раза ниже, то я не очень понимаю как ты себе представляешь это должно работать, если тогда не получится покрыть даже зарплаты

p.s.: я мог написать неправильные/запутывающие суммы и проценты, но в целом тут все наглядно

если ты все еще считаешь что честная цена в 2-3 раза ниже, то я не очень понимаю как ты себе представляешь это должно работать, если тогда не получится покрыть даже зарплаты

Дуже просто: зробити гру не 300 мільйонів, а за 150. Гадаєте неможливо? Якщо ви працюєте в ІТ то розумієте скільки часу (і грошей) витрачається марно.
Кіно, ігри і взагалі ІТ суттєво переоцінені саме через над-прибутки. Якийсь Аватар зібрав мільярд — і відразу багато охочих викинути 100-200-300 мільйонів аби і собі зняти. А там, де «гроші падають з неба» завжди будуть ті, хто вміють їх «розпилити».
Не буде лохів які готові переплачувати — не буде і халявних грошей — навчаться робити і фільми і ігри і програми у 2-3 рази дешевше.
Якимось чином працьовиті китайці навчилися робити мікрохвильовки за ціною дерев’яного стільця.

Дуже просто: зробити гру не 300 мільйонів, а за 150. Гадаєте неможливо? Якщо ви працюєте в ІТ то розумієте скільки часу (і грошей) витрачається марно.

так не получается. ни в каком раскладе. в геймдев идут только отсталые программисты, их зп существенно ниже. как еще снизить их зп? я просто не понимаю где найти такое количество программистов, которые готовы работать за зп таксиста чтобы сэкономить работодателю 30млн в год. индусы за эти деньги работать не будут, ну точнее те которые будут никогда в жизни не сделают ааа игру

Кіно, ігри і взагалі ІТ суттєво переоцінені саме через над-прибутки. Якийсь Аватар зібрав мільярд — і відразу багато охочих викинути 100-200-300 мільйонів аби і собі зняти. А там, де «гроші падають з неба» завжди будуть ті, хто вміють їх «розпилити».
Не буде лохів які готові переплачувати — не буде і халявних грошей — навчаться робити і фільми і ігри і програми у 2-3 рази дешевше.

я не знаю про кино, зато знаю что провальная игра гарантированно оставляет компанию-разработчика банкротом

Якимось чином працьовиті китайці навчилися робити мікрохвильовки за ціною дерев’яного стільця.

потому что ты сравниваешь нищих с богатыми. если нужно тулово, которое будет делать механическую работу за миску риса, то китай отлично подходит, иначе нет. айти в китае отсутствует, только посредники, которые помогают западным странам выйти на свой рынок

Але виникає питання адекватної ціни.

Твой пост буквально про следующее — если тебе не нравится цена продукта, то украсть его не зазорно.

нет, он говорит что покупать не надо и пиратить не надо, надо ждать бесплатную раздачу, стиму только его 30% надо в любом случае заплатить, бо яхты габена сами себя не купят

Нагадало анекдот:

Коли я був маленьким, я молився про велосипед... Потім я зрозумів, що Бог працює по-іншому: я вкрав велосипед і почав молитися про прощення.

У кожному жарті є частка правди: якщо людина щось дуже хоче але не може собі дозволити — то вірогідність крадіжки підвищується! Хочете аби більше купували, а не крали — зробіть ціни доступними.

Справа не в тому щоб не красти, а в тому, щоб не зловили)

«- Розв’яжи йому руки. Хай поїсть.
— Але ж він намагався вкрасти у нас...
— Хіба ти не розповідав, що колись вбив людину за пару чобіт?
— Звісно, ​​але там усе було зовсім інакше.
— Як це?
— Мені це вдалося»
©Хроніки Амбера

які нахрєн ігори коли світла немає?

піратили, піратимо і далі будемо піратити, бо це добре!:)
бо зараз для багатоьох єдине що відволікає та підтримує психологічно під час війни.

ps а от коли ми дійсно будемо у європі з європейськими зарплатами тоді запитайте знову, але це буде дуже не скоро

Так а шо піратить є?
WC3 в результаті купив, граю.
HOTS безкоштовний.
PUBG безкоштовний.
Всякі соло ігри валяються в стімі, але не цікаво.
Доречі купив Spyro 1-3 + Crash 1-3, але вже щось не так вставляє як раніше.
Якщо випустять CTR + Crash Bash — теж куплю, особливо якщо онлайн завезуть.

взагалі згоден,
бо особливо піратити нічого зараз, бо ігор гарних немає і не передбачається

Когда нет денех а играть хочется, есть время (!)
Да было дело. Копировали друг у друга, потом качал с торентов.
Счас есть возможность покупать, но нет ни времени ни желания играть.

В целом, считаю что пиратство нехорошо, но когда молод и () об этом не задумываешься

Ігор, якщо зробишь лям $ на піратстві — це набагато краще, ніж деякі вишиванки роблять лям $ на електриці, теплі та крові українців..

Мені здається і так, і ні.
Так, піратство це погано, коли ти вже не дитина і маєш дохід (стипендія, зп) і мусиш рухатися у доросле життя, прокачувати якесь відчуття відповідальності, повагу до законів і т.д.
Ні, піратство це не погано, коли ти ще дитина, у тебе є лише кишенькові гроші, яких не вистачає на все, що тобі хочеться, а піратство ігор — це не те ж саме, що крадіжка матеріального об’єкту. І якщо батьки відмовляються купувати тобі гру, то чекати 5-10 років, доки ти станеш студентом чи працюючою людиною, щоб почати купляти собі ігри, в які хотів пограти в дитинстві — ну це якось тупо, бо момент вже буде упущений і у дорослому житті від ігор вже не буде тих емоцій, які були у дитинстві.

а двойные стандарты плохо или нет?)

Ну так можна з будь яким злочином, сказати, це як вбивство та вбивство окупанта який вторгся у твою країну, є ж різниця

нет, ошибаешься. смотри, Александр косвенно говорит про один конкретный закон 2811-IX Про авторське право і суміжні права. и рассуждает об мучительном выборе уровня Раскольникова. а ты берешь действие «убийство» вместо закона, это все ломает. по уголовному кодексу Украины нельзя убивать людей, никаких. но законы в разных документах имеют разный вес и работает всегда самый жирный. устав оон дает право на самооборону, то самое право убивать, а женевская конвенция определяет кто законная военная цель. уголовный кодекс менее значимый чем эти законы. тут все прозрачно и прямолинейно, это просто разные ситуации

А що піратити ? Гівно ААА в якому все на онлайні, чи гівно інді, яке навіть безкоштовно качати западло.

Я не розумію, для чого виділяти піратство конкретно ігор. Чим це відрізняється від піратства будь якого іншого контенту?
Піратство було, є і буде, і з цим нічого не поробиш просто із за того, що створення копії майже безкоштовне. Також те що зараз цифрові товари ми не купуємо а орендуємо. Також є проблема підтримки старих продуктів та взагалі доступ до чогось старого, наприклад тут в каментах пишуть про деякі ігри, що їх не купиш зараз взагалі.
Дивують каменти по типу «так не грай, якщо нема можливості купити», це не працює, як би нам не хотілося

Чи гарно це чи ні — все залежить від контексту, конкретної ситуації і т.д.
Всі ми розуміємо, що якщо всі будуть піратити — нічого не буде випускатись толком. Якщо ніхто не буде піратити — швидкість розповсюдження продуктів і розвиток культури буде дуже сповільнений і окрім F2P продуктів майже нічого не залишиться.

ми пройдемо цей етап еволюції, коли все на підписках, ти нічим не володієш і якщо хочеш щось зробити трохи по іншому аніж захотів автор — ти пірат :)

Це довгий шлях, і поки що варіантів вирішення навіть на горизонті не видно :) Тому так, піратити деколи ,не те що нормально, а єдиний можливий і правильний варіант, а іноді це крадіжка і просто аморально.

Хто по якійсь причині топить за чи проти піратства повністю, то рекомендую йому подивитись лекції Майкла Сендела в Стенфорді про справедливість :)

Юбісофт наприклад одразу позбавляє можливості шерити ігри придбані офіційно, у сімейну бібліотеку. Зажрані покидьки. Тому піратити юбіків — це ок. Це навіть треба.

Завтра трампу не сподобається Steam і всі мої «ліцензійні» ігри виявляться не моїми. Хіба що у GOG купувати, і качати зразу на якесь фізичне сховище.

всі мої «ліцензійні» ігри виявляться не моїми.

Вони і так не твої. Твоє, це те що дома на диску, без дрмчика, яке можна скопіювати на інший носій і дати комусь, а фігня з цифрового магаза, це безстрокова аренда. GOG наче дає нам цей експіріенс, з дрм-фрі, але в гогі нема ігор, тупо нема ігор.

Так есть же игры, которых не купишь. Что ещё остаётся?

Стим статистика говорит, что средний игрок играет 4-5 игр в год. Если предположить, что это все новые супер-пупер дорогие игры по 70 долларов без скидок, то это 350 долларов в год. О чем тут вообще говорить, какое пиратство, сэкономить 350 долларов в год и вирусни накачивать себе.

$350 — це харчовий набір на місяць на одну людину.
Середній гравець економить цілий місяць з року. І це якщо тільки 4-5 ігор.

а поділитеся своїм меню?
мені щиро цікаво, що такого ви їсте за ці гроші

А це багато для вас чи замало?
Якщо багато — багато — тоді середній гравець економить навіть більше, ніж 1 місяц на харчуванні.

зрозумів, меню своїм не поділитесь.

а зачем тебе его меню?) этой суммы достаточно на качественную еду почти в любой стране, можно питаться дешевле, можно дороже

а зачем тебе его меню?

щоб я маячню не читав про те що ця людина витрачає 350 баксів на хавку.

этой суммы достаточно на качественную еду почти в любой стране

що таке якісна їжа в будь якій країні?
і нащо виходити за межі України щоб козиряти цими цінами?

в різних країнах своя гастрономія та свої ціни, який сенс аргументу в 350 баксів? мабуть людині хочеться залишитися правою, хоча б для себе, і дискусія цій людині не потрібна — мені в такому випадку можна було взагалі не відповідати.

я не отримав відповіді про меню, тому що цей аргумент взагалі не стосується цієї людини, а дискутувати в межах видумок те ще задоволення.

якщо ти в стані жерти кожного місяця на 350 баксів — твій заробіток тобі дозволяє купувати ігри, бо твій заробіток не 350 баксів і дуже далеко за цим.

бо люди скоріш відмовлять собі в «якісній» їжі на певний період, ніж в інших задоволеннях.
ніхто не живе заради «якісної їжі», може комусь по здоров’ю це необхідно, але це не кожен пересічний.

а може ви мені розповісте, яке у вас меню в 350 баксів та в якій країні ви їсте?

щоб я маячню не читав про те що ця людина витрачає 350 баксів на хавку.

ну так и пиши прямо что считаешь что должно быть иначе и почему. этот цирк никому не нужен экран текста один мужик у другого мужика спрашивает что он кушает... ппц...

що таке якісна їжа в будь якій країні?

это отлично гуглится

і нащо виходити за межі України щоб козиряти цими цінами?

потому что не все живут в Украине...

в різних країнах своя гастрономія та свої ціни, який сенс аргументу в 350 баксів? мабуть людині хочеться залишитися правою, хоча б для себе, і дискусія цій людині не потрібна — мені в такому випадку можна було взагалі не відповідати.

есть статистика по покупкам в стим по странам. 350 это только япония. на втором месте насколько я помню сша у них 200-250, в европе поменьше. ну получается он в 2.5 раза задрал бюджет

якщо ти в стані жерти кожного місяця на 350 баксів — твій заробіток тобі дозволяє купувати ігри, бо твій заробіток не 350 баксів і дуже далеко за цим.

я не согласен с этим утверждением. оно такое же манипулятивное как и что игроки тратят 350 дол в год на игры

а може ви мені розповісте, яке у вас меню в 350 баксів та в якій країні ви їсте?

у меня нет такого меню, я не слежу на сколько я конкретно съем в месяц, как и сложно посчитать сколько я съем от общей цены покупки и что в ней еда, а что не еда. но вот смотри, 1кг креветок стоит 10 евро. или на эту же сумму я могу взять 1-2 кг мяса или рыбы. наверное, у меня как-то так и выходит, надеюсь удовлетворил твой фетиш :)

это отлично гуглится

мені ця відповідь не від гугла потрібна, це повинно було бути очевидно, як і те чого я взагалі поцікавився.

есть статистика по покупкам в стим по странам. 350 это только япония. на втором месте насколько я помню сша у них 200-250, в европе поменьше. ну получается он в 2.5 раза задрал бюджет

мова йшла про хавку, нагадую.

я не согласен с этим утверждением. оно такое же манипулятивное как и что игроки тратят 350 дол в год на игры

ну а на маніпуляцію вказано буде чи не треба, досить ствердити що там маніпуляція?

но вот смотри, 1кг креветок стоит 10 евро. или на эту же сумму я могу взять 1-2 кг мяса или рыбы

скільки тобі потрібно часу щоб це з’їсти? що окрім м’яса та креветок ти іси?

надеюсь удовлетворил твой фетиш

ні.
але і я буду сподіватись, що мої відповіді на твої коментарі, які пройшли мимо каси — також принесли тобі задоволення.

ну а на маніпуляцію вказано буде чи не треба, досить ствердити що там маніпуляція?

там не манипуляция, а пальцем в небо 5 на 70 умножил и готово :)

скільки тобі потрібно часу щоб це з’їсти?

это покроет мою суточную норму

що окрім м’яса та креветок ти іси?

это ~90% того что я ем ¯\_(ツ)_/¯

там не манипуляция, а пальцем в небо 5 на 70 умножил и готово :)

а казав перед цим що маніпуляція.
виходить ти не в стані пояснити свою думку і готовий збігти аби не напружувати свій мозок.

хоча там чорним по білому написане моє посилання на поведінку абсолютної більшості людей. ти навіть можеш піти і згодувати це нейронці, хай вона за тебе подумає.

може ти краще припиниш вступати з людьми в діалог який ти не в стані підтримувати? :)

а то відчуття що я з нпц побазарив.

а казав перед цим що маніпуляція.
виходить ти не в стані пояснити свою думку

ты просто решил развивать тему, которую сам из пальца высосал. мне не был интересен сам процесс, но было интересно чем все кончится, но кончилось как обычно... но если тебе хочется еще продолжить этот бред, то я могу набросить. термины манипуляция и манипулятивное утверждение значат разное

готовий збігти аби не напружувати свій мозок.

ну да, я не напрягаться пришел

хоча там чорним по білому написане моє посилання на поведінку абсолютної більшості людей. ти навіть можеш піти і згодувати це нейронці, хай вона за тебе подумає.
готовий збігти аби не напружувати свій мозок.
може ти краще припиниш вступати з людьми в діалог який ти не в стані підтримувати? :)

а то відчуття що я з нпц побазарив.

это часть твоего туторила на доу, авантюрист! ты достиг 2 уровня!

было интересно чем все кончится, но кончилось как обычно

ага, згоден. все закінчилось тим, що ти ходив навколо теми.

це типово для людини що споживає російьсокомовний контент, в них так завжди все.

твої накиди на вентилятор я бачу:

ты просто решил развивать тему, которую сам из пальца высосал

це ж скільки розуму треба мати, щоб не розуміти, що таке дискусія та як вона народжується, і охрестити це як «сам сєбє прідумал».

можеш не напружуватись і далі, від тебе цікавого нічого мені не почути всеодно.

это часть твоего туторила на доу, авантюрист! ты достиг 2 уровня!

а отут ти мені жарт майбутній споганив, визнаю.

якщо ми за межами юрисдикції тих країн, звідки ігри — значить ніякого красти не існує...

інакше — хай захищають наші кордони

Красти товари з крамниць — це погано чи ні?

Тобто якщо не можеш купити авто 1966 року — то його потрібно вкрасти з музею, так, віталя?

незалежно від того чи car downloaded or not — якщо порушуються правава власності (в тому числі авторскі права) — це крадіжка

Ні. Це сплата за небажання платити Security Engineer за захист гри від копіювання і неліцензійного використання.

В цивілізованому суспільстві відстутність додаткового захисту не потрібна, бо ні у кого не виникає бажання щось вкрасти, це як залишати двері незачиеними або велосипед не на замку. І я вже мовчу, що по суті будь який захист (якщо чисто локальний на клієнті) ломається, це лише питання часу та зусиль, і єдиний надійний спосіб уникнути — це переносити значну частину функціоналу на сервер/клауд.

а это так называемое цивилизованное общество это утопическая концепция?

ну якщо ти спілкуєшся «на руськом», то можливо і міркуєш як руський і тоді вприницпі зрозуміло звідки концепція що всі у всіх мають хотіти красти

Кошти на непотрібну вже амортизацію крадуть у покупців. Кажуть: це не ми, це ціни такі ринкові. Неетичні капіталісти крадуть.

DeepSeek, Що робити споживачеві?

Бути обізнаним. Досліджувати ринок, цикли оновлення товарів, реальні відгуки.

Голосувати гаманцем. Не купувати товари з явно несправедливою націнкою або від компаній з сумнівною репутацією.

Підтримувати етичний бізнес. Де можливо, обирати компанії з прозорою ціновою політикою, довгими гарантійними термінами, правом на ремонт.

Вимагати регуляції. Підтримувати закони, що забороняють заплановане застарівання, зобов’язують до ремонтопридатності та боротьби з картелями.

Висновок: Ваше обурення спрямоване на справжню проблему — неетичну поведінку капіталізму, коли прибуток ставить вище за справедливість і довіру. Це не стільки «крадіжка», скільки експлуатація інформаційної та ринкової переваги. Боротьба з цим — це поєднання свідомого споживчого вибору та громадянського тиску для встановлення чітких правил гри.

chat.deepseek.com/share/e3dhpv9bg94qkucx0u

1. носителей русского языка в мире больше чем на рашке
2. ты демонстрируешь нездоровые симптомы: выводы по косвенным признакам, нелогичные ассоциации, неадекватные реакции

p.s. чуть было не ответил слишком жестко, но из-за второго пункта склоняюсь к тому что тебе нужна помощь и поддержка, а не осуждение

1. носителей русского языка в мире больше чем на рашке

Але багато з них, навіть будучі не на московії демонструють тяжіння до їх ідеології. Ось ти наприклад, суспільство, де людина може не боятись, що в неї щось вкрадуть (як наприклад в Японії) називаєш утопією. А значить нормою для тебе є таке, де кожен за нагоди заволодіє майном іншого. Це є нічим іншим як визнання верховенства права сили над силою права, а це і є база ідеології московитів.

І давай нормально тепер аргументуй в чому саме симптоми нездорові і асоціації нелогічні.

суспільство, де людина може не боятись, що в неї щось вкрадуть (як наприклад в Японії) називаєш утопією

"низкий процент краж" не конвертируется в «общество не боится что у него украдут»

А значить нормою для тебе є таке, де кожен за нагоди заволодіє майном іншого. Це є нічим іншим як визнання верховенства права сили над силою права, а це і є база ідеології московитів. 

я такого никогда не говорил что-то такое с чего можно сделать подобный вывод. вся моя интеллектуальная собственность доступна публично и бесплатно и я убежден что так и должно быть. где ты тут видишь право силы я не знаю. я вообще не знаю как ты право силы связал с пиратством игр и как ты рашкован связал с правом силы, как я в этом всем фигурирую мне тоже не понятно

І давай нормально тепер аргументуй в чому саме симптоми нездорові і асоціації нелогічні.

я не смогу, точнее я как раз смогу, но ты не сможешь их принять. мозг так устроен чтобы защититься от плохой реальности. может ты, конечно, просто хотел повыделываться в интернете... но если нет, то лучше консультироваться у специалиста

«низкий процент краж» не конвертируется в «общество не боится что у него украдут»

Ще і як конвертується, люди перестають думати, що у них щось вкрадуть, перестають зачиняти двері, машини, прикинь.

вся моя интеллектуальная собственность доступна публично и бесплатно

Можливо вона нічого і не вартує..

я вообще не знаю как ты право силы связал с пиратством игр и как ты рашкован связал с правом силы, как я в этом всем фигурирую мне тоже не понятно

«Я беру, те на що не маю права, просто тому що можу» — ось тобі і право сили. А якщо тобі потрібно пояснювати чому це є ідеологія сучасної московії — то тут клініка потрібна скоріш тобі.

незачиеними або велосипед не на замку

Ага залиш велосипед в цивілізованому світі, так носії цивілізації його швидко оформлять куди треба, і це навіть будуть не уга-буги, а корінні носії цивілізації, з нормальним кольором шкіри, з айфончиком і в гарних кросах найк.

чет не припомню когда это такое было что защиту не смогли взломать

ну денуву уже тяжко ломають, та і часто контент не вартує того, щоб його ламати.

там концепт в другом. львиная доля продаж приходится на первые дни после релиза. денуву гарантирует отсутствие пиратской версии в эти дни, которая может оттянуть покупателей. но в течении месяца взламывается гарантированно, не взламываются только никому не нужные игры

А як ти став айтішнічком антипірат ти наш? Часом чи не крав ти курсіки з юдемі по сішарпу і юніті? Ассетіки для юніті ти де також брав? А музику? А віндузу? Зараз би в 21 столітті засуджувати піратство контенту. Та якби не піратство, ти б, і тобі подібні навіть не знали в яку сторону комп’ютер вмикається.

Піратив зіба що в 90-х і початку 2000-х, як почала з’являтись можливість брати ліцензійне — перецшов на нього. На юдемі курси і так досить дешеві, щоб їх ще пиратити. А взагалі щось я занадто випрадовуюсь перед жалюгідним тролем

Дічтань мені де можна купити «дійсно!» ліцензійну Interstate 76, Test Drive Unlimited 2.

коли ми не можемо купити більшість товарів (через ціну чи те, що продавець більше їх не продає) — то впринципі сприймаєм це нормально, але коли мова заходить про ігри — то з якоїсь причини вважаємо, що наше «хочу» є достатньою підставою порушувати права власносі, тобто здійснювати злочин

Інтернет — він для усіх (поки що).
Ламані ігри зазвичай завантажуються з пиратського сайту.
Те, що на сайтах ігри ламані — усі претензії до тих, хто ігри ламає та завантажує.
Значна кількість товарів і електроніки в України теж сірі. То й що? Населення звинувачувати в придбанні сірих товарів? Не подобається пиратство — наймайте секьюрити інженерів і розробляйте антіпиратськи заходи.

покупка краденого доречі так само є злочином і право власності на крадене не дає.
І я роумію що легко розповідати як всі все кругом крадуть і набагато складніше починати з себе.

покупка краденого доречі так само є злочином і право власності на крадене не дає.

Та й не потрібно.
Ото є в серійніку який-небудь Mikhail Kravets, хай й там і залишається.

Ну я теж розумію, що Cybersecurity startup — значить потрібно всім парити, що всі у всіх хочуть все вкрасти, і всім потрібно

наймайте секьюрити інженерів і розробляйте антіпиратськи заходи.

1. Я підтримую галузь.
2. Впарювати не потрібно.

Повертаючись до крадіжек.
Люди, хто не на фронті (крадіжка мобілізаційного ресурсу у держави), хто працює фултайм на одну компанію, і при цьому ФОП (крадіжка фінансового ресурсу у держави) розповідає про крадіжки ігр, бо це їх, начебто, імпактить.

Виконавчі модулі ігр зараз важуть гігабайти. Реверсити все це — треш. Раз не ставлять захист, значить за ті ж кошти від пирацтва платіжоспроможна аудіторія більша, ніж від маркетингу.

2. Впарювати не потрібно.

ну але це в тебе якось в тебе дивним чином зводиться, що всім потрібні «секьюрити інженери»

Люди, хто не на фронті (крадіжка мобілізаційного ресурсу у держави)

Якщо це закид в мій бік — то я в перші тижні повномасщтабки мобілізувався та прослужив більше ніж 90% присутніх на цьому форумі. То давай, раскажи мені про «крадіжка мобілізаційного ресурсу у держави».

працює фултайм на одну компанію, і при цьому ФОП (крадіжка фінансового ресурсу у держави)

По-перше ніякі закони я не порушую і питань у податкової до мене немає. По-друге основний податок, що наповнює бюджет — ПДВ, який кожен із нас спалчує, коли щось купує будучі в Україні

що всім потрібні «секьюрити інженери»

Бо так і є.
Той, хто їх наймає, потім не ниє, що їх взломали.

прослужив більше ніж 90% присутніх на цьому форумі

Та звісно.

По-перше ніякі закони я не порушую

Який закон України порушує умовний Тарас, граючи у пиратську гру?

По-друге основний податок, що наповнює бюджет — ПДВ

У сусіда можна вкрасти велосипед, бо його основний транспорт — автівка?

Який закон України порушує умовний Тарас, граючи у пиратську гру?

Закон про авторське право. Більш того до кожної гри є EULA, де прописано що якщо хтось грає в цю гру у несанкціонований спосіб — то порушує авторські права розробника.

Я ж знов таки а ні законів, а ні якихось договорів будучі ФОПом не порушую. Змінять закони — буду платити податки відповідно до них.

EULA до законів України має аж ніяке відношення.
Вам завтра можуть на двері під’їзду повісити EULA: «заходячи в під’їзд ви згодні перераховувати кожен місяць ххх грн. на ууу рахунок».

Та кому я тут щось довести намагаюсь, хочеш красти ігри — кради, кіберзахисник херов

У мене або опенсорсне, або ліцензійне ПЗ.
Мені не так багато програм потрібно для роботи, більшість з них безкоштовні.
У держави крадете ви. Але вдягнули біле пальто.
Це ганьба!

У держави крадете ви

Як то кажуть, «Скільки у держави не кради, своє все одно не повернеш»

EULA, де прописано що якщо хтось грає в цю гру у несанкціонований спосіб — то порушує авторські права розробника.

Більшість Еул не діє в Україні, бо прямо суперечить Цивільному кодексу. Так само до речі в Україні не діє GPL, апачі, бсд і інші подібні ліцензії, бо також суперечать Цивільному кодексу.

во-первых, всех этих аналогий не может быть, во-вторых, ты искажаешь. твоя «пиратская машина» это если кто-то соберет ее сам без взаимодействия с тем кто ее производит. а украсть машину это украсть исходники причем так чтобы их у автора не осталось

ти крадеш цукерку в магазині, ти не крадеш її рецепт, так щоб самому її приготувати, але ж крадеш. Так само і тут, ти обходячи закон отримуєш якесь благо, за яке взагалі то потрібно платити.

во-первых, всех этих аналогий не может быть, во-вторых, ты искажаешь

Рівень аргументації прям вражає

наше «хочу» є достатньою підставою порушувати права власносі

моє хочу, є достатньою підставою, щоб порушити взагалі любий закон, який я захочу, не зважаючи на наслідки. А тут якісь абтрактні права власності, чиї права? Предстваництво є? Пдв сплачено? Нема? Ну значить за порушення цих прав власності мені нічо не буде, бо не існує контори, яка мені може пред’явити згідно українського законодавства, бо ніяке інше я на території України признавати не збираюсь, бо це вже порушення моїх прав. І якщо згідно українського законодавства, щось не являється злочином, значить мої дії абсолютно законні.

Ще один прихильник права сили — в мордор

ну ми ж не живемо в чорно білому світі

є десятки якщо не сотні ігор за які люди люди заплатили гроші (купили диск або купили гру онлайн) і потім ця гра перестала отримувати підтримку, була відключена від онлайн компоненту, або взагалі пропала і тепер нереально відновити собі копію навіть для власного користування

з точки зору клієнта — він заплатив гроші і хоче грати в свою гру

з точки зору видавця — клієнт лох, гра збиткова, вимикаємо сервера

результат? Піратство, створення піратських серверів, піратських збірок, патчів і так далі.

для прикладу, я інколи граю в Battle for Middle Earth який EA офіційно не продає і не підтримує. І я граю на піратському серваку бо я не маю іншої альтернативи. Ну технічного, я порушую закон але з іншого боку сидить ЕА (яке ховається за 10000000 сторінок юзер агріменту) і каже «мені пофіг що ти колись купив цю гру за 25 баків, це твої проблеми».

таких прикладів дофіга

GoodOldGames на цьому побудувати всю свою бізнес модель, аля «спасемо ігри від зникнення». І народ йде туди і купує ігри там. Там доречі зараз є петиція щоб ЕА не дало грі вмерти і надало її для збереження.

кароче, якби видавці ігор не вели себе як крайні **єсоси, було б набагато менше піратства + вони б заробляли більше грошей

той самий приклад з WoW — роками знищували піратські серваки, а потім нарешті дали дупля шо можна просто створити свій «класік» сервак і заробляти гроші... о май гад, грошей полетіло стільки шо всі С-лвл директори купили собі ще по 1 острову.

і доречі, майже у 99% випадках я читаю в західних медіа «піратство — це втрачений прибуток і збитки для компанії». Але по факту, нереально довести, що компанія втратила хоча б 1 копійку грошей. Те що хтось скачав піратську версію != покупці.

кароче, якби видавці ігор не вели себе як крайні **єсоси, було б набагато менше піратства + вони б заробляли більше грошей

THIS!!!

Усе відносно. Якщо людина витрачає на їжу 100 гривень на день — то гру за 1000 гривень їй краще піратити. Якщо у мене є можливість придбати гру, яка мені подобається — я це зроблю і видалю піратку. Але: придбаю за 300 гривень через 2 роки на розпродажу. Вважаю що це і є — чесна ціна (нижче собівартості б не продавали).
Я взагалі вважаю піратку — демо версією. Якщо один раз пройшов і більше у цю гру не хочеться грати — то мабуть і купувати не варто. Тим більше якщо погрався — і закинув.
У Стимі я збираю колекцію тільки перевірених ігор до яких хочеться повертатися і які з роками стають навіть кращі: додаються моди, DLС, патчі. Ще один агрумент купувати гру через 1-2 роки: залізо. Нова гра як правило хоче топове залізо. Яке через 1-2 роки вже буде коштувати удвічі дешевше.

Якщо один раз пройшов і більше у цю гру не хочеться грати — то мабуть і купувати не варто

це доволі нечесне ставлення.
з тим що закинув — зрозуміло, зі свого роду демо версією можна погодитись (з віруснею хіба поздоровкатись не забудьте)

але якщо ви інвестували свій час — ви пройшли гру до кінця — скоріш за все своє задоволення ви отримали. і воно в такому випадку варто оплати. ну бо чого догравати в те що задоволення не приносить? пуста трата часу.

Якщо людина витрачає на їжу 100 гривень на день — то гру за 1000 гривень їй краще піратити

гадаю має сенс рахувати не те скільки ви на їжу витрачаєте, а скільки заробляєте? бо на хавку я витрачаю 4-5к, хоча заробляю сильно більше.

(з віруснею хіба поздоровкатись не забудьте)

вообще-то надо антивирус купить. стим не оберегает от вирусов, регулярно игры с троянами выходят

ще з давніх часів пригадую, що вони ніхера не бачать, хіба зовсім нахабні якісь малварі, але такі і вінда бачить вже.

тому я просто припинив качать незрозуміло що.

а ты чем пользовался и насколько часто обновлялся?

Вы недооцінюєте віндовий антивірус.
Він один з найпотужніших на ринку, бо в нього вбудована нативна емуляція, потужна еврістика, захист від значної кількісті техник експлойтів, tamper protection, і працює все доволі швидко.

Зараз він взагалі став скажений, він навіть ліцушні диски з музикою ретельно перевіряє, і не дай бог там буде якийсь файлик з незрозумілим розширенням, то всьо вішайтесь, диск прочитаний не буде.

Якщо пограв пару годин, і проходити НЕ захотілось, а не пройшов, і вирішив не купувати... Саме для того в принципі часто і треба «торрент-версії» — перші годину-дві гра може здаватись ПРЕКРАСНОЮ, чи навіть йти куди веселіше на твоєму залізі, а далі, після «прологу», починається «лагодром» або розкривається суть, а там, за красивою обгорткою щось трошки інше, ніж цукерка. Так у мене особисто з Сталкером другим було, РЕЛІЗНОЮ версією — ніби як краса, графіка, оптимізація не сама страшна для УЕ5, і тут БАЦ, пролог завершився, і НА ТОБІ, Залісся та 12 кадрів на секунду, плюсом — глюки графіки і ВИЛІТ три рази підряд... А от ТЕПЕР, уже починаючи з патчу певно 1.6, до якого я закинув ідею як таку грати в цю гру (яка ДУЖЕ сподобалась, але розумів, що технічний стан кульгає, і треба почекати) — у мене ліцензія, плюс за той час я встиг ще й відяшку на 5070 змінити з 2060. Аналогічно було з Death Stranding, з якою я просто не розумів, сподобається чи ні (відгуки деякі були ледве не як про «симулятор Нової Пошти», де крім доставки нічого і немає), і яку купив після проходження пари місій на піратці, коли почав розкриватись сюжет, і тепер чекаю другу, яку просто куплю без «демки з торрента». А було і протилежне, причому не раз, коли погравши 2-3-4 години в якийсь розпіарений проєкт, бажання пропадало (а рефанд при купівлі був би уже недоступним за той час). Виняток певно Бордерлендс 4 — хоч серія і подобається, але там розробники таки ЗАЖЕРЛИСЬ.

Пирачу только те игры которые не могу купить (я имею в виду не отсутствие денег а отсутствие игр в магазинах)

а вбивати людей добре чи погано? Все залежить від контексту. Не можна однозначно відповісти на всі випадки. Те саме і з піратсвом ігр. Є ігрові студії котрі заслужили на зникнення, так само є студії з репутацією

а вбивати людей добре чи погано?

Дуже погано, не зважаючи на контекст.

чому? Було цікаве дослідження на тваринах. Взяли популяцію в відносно ізольованому просторі. Виділили з них тих, хто найбільш активно втручався у поведінку інших і проявляв аргесію, якщо їх не слухали. І потім відстріляли цю частину популяції

Результат був дуже хорошим. У популяції почались будуватись соціальні звʼязки. Завдяки цим звʼязкам члени популяції змогли краще виживати у критичних умовах. Члени популяції почали навчатись корисним навичкам один у одного

загалом, не бачу нічого поганого

остання гра яку я піратив — це Battle for the Middle Earth через All in one Launcher

цю гру не можна купити офіційно і я не буду зараз шукати в кого я можу знайти диск з нею)

це певно виключення з правил бо решту ігор я купую на GoG & Steam бо вони створили такі сервіси, що мені тупо простіше дати пару баксів чим паритись з торентами.

я пограю пару годин і зрозумію, що це не моє, або мені просто не сподобається. І все — гроші мінус.

В стімі можна оформити повернення грошей протягом 2-х тижнів з дня покупки, якщо ти грав у гру менше 2-х годин. Так, іноді забуваєш погратись в ці 2 тижні, але, скажимо, повернув я набагато більше ігор, ніж залишив :-D

Піратство ігор — це погано чи ні?

Філософське питання! Якщо ти вкрав яблуко з ринку то зашкодив продавцю, який його виростив, зібрав та привіз щоб продати. Але, якщо ти качав копію гри з торента, пограв у неї, а потім видалив — як ти міг зашкодити тієї корпорації, що продає гру? Про твоє існування вона навіть не здогадується, в неї нічого не пропало, а те що вона недоотримала твоїх умовних 100$ за AAA продукт (втрачена вигода) — так може у тебе і не було цих зайвих баксів?!

Взагалі першим піратом був Ісус Христос, коли нагодував тисячі людей, використавши лише п’ять хлібів та дві рибини — в цей день селяни і рибалки тієї місцевості не змогли продати зерно та улов, їхні діти лягли спати голодними (але це не точно)! ;-)

круто, потрібно вміти завернути так щоб назвати Ісуса піратом. Взагалі компаніям шкодить не піратство окремих людей, а пропаганда пірацтва тим людям котрі зазвичай купують ігри. Навіть закони спеціально сформовані таким чином, що карають не за особисте використання піратського контенту, а за його зберігання і поширення

Подумав: я напевно погарячкував назвавши Ісуса піратом — насправді він читер ;-)
Але не все так просто, бо наша Земля — це був сервак з MMO RPG на якому адмінив його батько. Ісус законектився, створив аватара та почав робити чудеса (насправді — читерив). Але батько повівся педагогічно: не став банити чи кікати з сервера хулігана, а показав засобами гри що гравці невдячні і вбили (за-PvP-ешили) свого благодійника. Потім він зустрів сина на пункті респауна і сказав: бачиш, потрібно тримати баланс, інакше грати буде нецікаво і позвав працювати помічником адміна ;-)

бан по душе
причина: 3 заповедь
дата окончания: никогда

все нормально — в мене індульгенція від Конгрегації Доктрини Віри (колишня Священна Інквізиція) на разову перевірку віри прочан, тобто доучан ;-)

Загалом погана річ, але є ігри які легально не дістанеш, або досить старі за невиправданий прайс, чи білд гри кривий (привіт маскараду вампірів, бо робочий білд тільки на торентах)

Колись давно Гейб давав інтерв’ю і казав що піратство то про досвід, і створив стім що той досвід покращити
І от мій останній досвід стіму суто негативний. З усіма тех проблемами офіційна підтримка відправляє в дупу, а реальну допомогу маю з фан патчів.

Не знаю як у вас, але коли в мене з’явився перший комп’ютер (десь у 2006), грошей на ігри особливо не було, а на піратство зазвичай не вистачало трафіку (та й не знав я як то все робити). Ігри зазвичай куплялися на ринку де диски з вірогідністю у 90+% були такі ж піратські як і на торрентах.
Йшов час, ріс дохід, стім ставав доступнішим і вже можна було взяти гарну гру на розпродажі за ціною до десяти баксів (я зазвичай грав у ігри з лагом у 2-3 роки — їх якраз встигали оптимізувати та продавати з гарними знижками) — піратство для мене майже пішло у минуле.
Щиро вважаю, якби не той піратський досвід, певно я б зараз не грав у ігри на ПК.
Ну і про можливість повернення ігр тут нижче писали — так, вона є, проте якщо ти забрав гру під час розпродажу та спробував її через місяць+, ти її вже не повернеш, навіть якщо зіграв пів години. В мене так було один раз — під час розпродажу забрав десяток ігр (в які якраз і грав той місяць), одна з яких була наче цікава мені, проте персональний досвід виявився сильно відмінним від того що було на ютубі та твічі.
P.s. зараз з поточними цінами на ПК, піратський геймінг полетить у минуле бо зазвичай людина що витратила декілька тисяч доларів навряд відмовиться забрати декілька іграшок по ціні дешевше своєї миші. Ну а з консолями піратство завжди було проблемним, тому питання потроху втрачає свою актуальність.

Я вважаю що на всі ці питання вже відповів цей крутезний дядько

Завжди є люди, для яких нормально красти, «бо дуже хочеться». Не важливо, які доводи, і не важливо, де це: скачування гри, чи корупція в органах влади. Але це завжди крадіжка і це завжди крадіжка в когось. А потім такі. «блін, щось всі крадуть».

Але це завжди крадіжка

є судове рішення? 🤔

У приплів. Але корупція, це якраз не крадіжка, це неправомірна вигода внаслідок зловживання службовим становищем. А крадіжка, це таємне викрадення чужого майна. В Україні до речі немає ніякого законодавства, щодо так званово піратства, є купа суміжних штук, там авторські і суміжні права, але конкретно за те що ти качнув з торента, або навіть роздав на нього в Україні відповідальності нема, а якщо нема покарання за щось, значить це можна робити.

Give країні у стані війни break

Існує стільки гарних ігор, що можна просто не грати в ті, на яких шкода грошей.

Але водночас я не завжди готовий віддати 3к (а таке реально є) за гру, яка по відгуках НІБИ норм, але я пограю пару годин і зрозумію, що це не моє, або мені просто не сподобається. І все — гроші мінус.

Це тупі відмази для тих, хто шукає собі виправдання щоб красти. На це вже дуже давно відповили, в стімі навіть категорія повернення є — «It’s not fun»

Я порахував, за 2025 рік я повернув ігри 16 разів (всі по цій категорії), купив десь 60-90 (важко порахувати по імейлам, бо десь відсотків 10-20 це длц всякі, 93 імейла з Thank you for your steam purchase від [email protected] починаючи з Січня 2025).

За 2024 — повернув 6.

Проблема з потестити гру вирішена (і перевірена особисто) вже багато років як, і для цього не треба її піратити.

Так можна зайти з іншого боку, а скільки ігор в твоїй бібліотеці які ти або не запускав зовсім або пограв 2-3 години?
Проблема в цифровій дистрибуції. Якщо б гра була на фізичному носії то її можна було б продати, чи обміняти. А так ти сплативши повну ціну фактично не володієш своєю копією, а отримуєш тільки доступ користування.
Враховуючи тренд на ранній доступ та передзамовлення ти купляєш часто продукт незрозумілої якості і складу.
Є купа проектів які ніколи не вийдуть з цього раннього доступу. Є проекти де через кілька років закривають сервери і роби з цим що хочеш.
Взагалі ситуації бувають різні, дехто просто не може собі дозволити такі витрати через вік або фінансовий стан. Але це не означає що якщо ситуація зміниться то людина не придбає свою копію.

Так можна зайти з іншого боку, а скільки ігор в твоїй бібліотеці які ти або не запускав зовсім або пограв 2-3 години?

У таких ситуаціях я зазвичай повертаю. У мене в лібі десь ігор 650-700, з них 500 в стімі, з них прям щоб купив і не грав напевно менше 10ти.

І їх можна повернути, якщо в них не грав

Враховуючи тренд на ранній доступ та передзамовлення

Не купляй передзамовлення

купляєш часто продукт незрозумілої якості і складу.

Якщо не сподобається — можеш повернути

роби з цим що хочеш.

Наприклад — поверни.

Взагалі ситуації бувають різні, дехто просто не може собі дозволити такі витрати через вік або фінансовий стан.

О, о це справжня причина, хочу красти бо хочу халяви.

Але це не означає що якщо ситуація зміниться то людина не придбає свою копію.

Зміниться те, що вона вкрала чиюсь роботу, яку робили за гроші, і ціна якої навмисно розрахована на те, що її куплять багато людей, щоб людина могла зробити наступний проект. А замість того щоб її купити, потестити, і якщо не подобається — повернути, людина просто її краде.
Не зміниться нічого, якщо в тебе срака з фінансами, не купувати дорогу гру, а купити дешеву, або, наприклад якось покращити свій фінансовий стан. Ігри це не предмет першої необхідності, фактично у реальному житті, зазвичай, не існує морально виправдоної ситуації, коли замість покупки краще вкрасти. Можеш просто не грати.

есть два типа геймдев разрабов (и в принципе генераторов любого контента). одни хотят показать свое творчество как можно большему количеству людей, вторые хотят как можно больше заработать в идеале ничего не делая. так вот для первых пиратство хорошо, для вторых плохо. понятно что кушать все хотят, но порой за монетизацией ничего творческого и нет

Десь раніше прочитав (може навіть на ДОУ) думку, котра зі мною зрезонувала.

Крч. На наших пострадянських теренах було багато піратства в першій декаді 21го ст. Був ex.ua, з якого можна було скачати купу варіацій на тему GTA SA і таке інше.

А потім ex.ua не стало. Торенти з якоїсь причини почали відходити. З’явився стім.

А люди, котрі раніше могли пограти безкоштовно, отримали можливість пограти безпечно і зручно, але за невеликі гроші. І співпало з тим, що любителі грати забезкоштовно виростали, випускались зі школи, отримували стипендії і переходили поріг платоспроможності.

Якби не було засилля легкодоступних запірачених ігор в нульових, наскільки меншою була б аудиторія стіма в десятих і навіть зараз?

Я якраз пройшов шлях від ex.ua через торенти до itch.io, GOG та Steam. І мені здається, що була б значно меншою.

ПС.
В цілому мені подобається модель розповсюдження pay-what-you-want. З нею не виникає проблеми, що гра за всі гроші світу не зайшла. І ні, я не афілійований ні з itch.io, ні з humblebundle.

Все ж pay-what-you-want може бути гарним варіантом лише для перших проектів, або їх багато і вони цікаві. Так як дуже невеликий відсоток гравців справді платитиме в такому випадку (±5% максимум). Із за цього все ж варто робити контент який коштує грошей, і якщо гравець хоче пограти в нього після демо-версії => він має платити

Nfs 2005 можна зараз пограти тільки з піратки, ліл

Варіант «не пограти» не розглядається? 😃

гроші мінус
І хоча, звісно, це мої проблеми — я вибагливий і міг би дізнатися більше про гру заздалегідь
Але хіба у вас не було бажання уникнути таких витрат

навіть не знаю як ще це можна прокоментувати, відповідь вже написана.

я й сам такий що дурачок та куплю гру умовно в сліпу, вона мені не сподобається, але потім я даю собі копняка саме цією думкою:

І хоча, звісно, це мої проблеми — я вибагливий і міг би дізнатися більше про гру заздалегідь

бо ресурсів купа щоб дізнатися про гру.

от нещодавно була знижка на Ghostwire: Tokyo чи щось таке — благо подивився на ютубі, взагалі не моє.
навіть по знижці не взяв як деякі лут гобліни

Скільки вже років розказують що піратство це погано але при цьому жодна ігрова студія не збанкрутіла через нього

Єдине де це може працювати — коли гри взагалі немає НІДЕ. Ось як той самий перший Гаррі Поттер — його офіційно ніде не купиш вже.

Це ти Nintendo скажи де купити стару консоль та ліцензійний картридж дешевше аніж підписку на їх пакет з ретро іграми

Я довго думав про монетизацію ігор, про піратсвто якщо чесно забув. Але згоден, піратство через зависоку ціну, часто стає єдиною альтернативою для людини щоб пограти в ту чи іншу гру. На мою думку, найкращий варіант — це випускати ігри з безкоштовною демо-версією. Так будь хто зможе спробувати вашу гру, і якщо вона їм справді сподобається — то вони можуть розблокувати повноцінний контент заплативши за нього.

Колись так було, із журналами CHIP йшли CD де була демка якоїсь нової гри.

Підписатись на коментарі