Освітян та ентузіастів закликають доєднатися до створення Української спільноти дослідників ігор та ігрової освіти

Дослідників, викладачів, розробників та зацікавлених у вивченні відеоігор та ігрової освіти закликають долучитися до установчого засідання Української спільноти дослідників ігор та ігрової освіти. Воно пройде онлайн, 19 січня об 11:00.

Як зазначають організатори, серед цілей зустрічі:

• сформувати професійну та міждисциплінарну спільноту;
  • обговорити бачення, цінності і напрями діяльності Спільноти;
  • визначити пріоритети у сфері ігрознавства та ігрової освіти;
  • налагодити співпрацю між академічним середовищем, освітою та індустрією.

У програмі установчого засідання буде презентація концепції Спільноти, ухвалення рішення про її створення, обговорення організаційної структури та вибори Правління (Координаційної ради). Організатори запрошують до участі науковців, аспірантів, викладачів, дослідників відео- та настільних ігор, фахівці з ігрової освіти, геймдизайну та суміжних галузей.

Зареєструватися можна за цим посиланням.

Нагадаємо, що у нас виходило інтерв’ю з Дмитром Авраменко — завідувачем кафедри дизайну, де готують художніх і дизайн-спеціалістів для ігрової галузі. Цю освітню програму запустили ще під час ковіду у Волинському національному університеті ім. Лесі Українки.

Підписуйтеся на Telegram-канал @gamedev_dou, щоб не пропустити найважливіші статті і новини про геймдев

👍ПодобаєтьсяСподобалось2
До обраногоВ обраному2
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Чудова ініціатива, у мене багато студентів, для яких вона була б надзвичайно корисна. Було б добре об’єднатися і дати їй спільний розвиток.

Після прочитання коментарів, мені здається, що в анонсі декларується одна мета, а в коментарях інша. Що може бути трошки міслід для спільноти.

Тому нагадаю, що оцей веб-сайт існує, а залучені до ініціативи люди з різних континентів вже не перший рік мають за мету просування українських ігор:

https://ukrainian.games/

Хочете щось зіпсувати, запросіть туда державу, в нашому випадку освітян, тобто МОН.

У цієї всієї структури і ініціативи є багато питань. Можливо це щось хороше — з цього точно можна було б створити щось хороше, але наразі дуже багато невідомого і незрозумілого, а тому у всіх будуть підозри. Особливо враховуючи, що де прям звучить як національна структура, і на першому ж онлайн зборі будуть обиратися представники Кординаційної ради/Правління.

Тому у мене пропозиція стосовно того, щоб це дійсно отримало легітимність і було корисною (сподіваюсь структурою).

1. Онлайн зібрання має бути записано і потім виставлено в відкритий доступ, щоб всі могли з ним ознайомитися.
2. Ніяких виборів в координаційну раду. Перший збір має бути інформаційним на якому має бути представлена програма, структура і мета організації.
3. Після першого збору і відео має датися мінімум місяць на те, щоб всі в індустрії і в академічній спільноті могли ознайомитися з пунктами описаними вище. Тоді кожен розумітиме структуру і мету і кожен зможе запропонувати кандидатури на посади за які потім зможуть проголосувати. Важливо, щоб голосувати за кожну сферу могли представники і спеціалісти цієї сфери, щоб не наганяли студентів/працівників своїх компаній/підписників своїх публічних сторінок, бо інакше всі посади займуть представники великих компаній і у кого більше підписників.
4. Досі не знаю що це за рада і чим вона має керувати, але оскільки це планується якась структура з якоюсь ієрархією, то голови і учасники цієї верхівки мають переобиратися з періодичністю в певний проміжок часу.

Заключення базових слів:
Я думаю, що якщо цього не зробити, а хтось мало кому відомий (а ми навіть не знаємо хто це вирішив організувати — подача новини на мінімальному рівні), то легітимності у цієї організації не буде, це просто іще одна спільнота якихсь людей по інтересам буде, яку мало хто буде визнавати.

У мене персонально, чесна кажучи багато думок і ідей як в такого формату структурі напевно можна було б принести користь, бо я вже немало думав на тему того, як художню академію зблизити з розробкою ігр і маю деякі конкретні ідеї які з часом можуть перетворитися на плани. І можливо я особисто міг би принести користь в такій двіжусі, але для цього потрібно розуміти хто це, що це і для чого це. І яка вища мета у цього стоїть — і тоді можна вже щось обговорювати буде.

Справа в тому, що Україні потрібна свою асоціація розробників ігор, як у інших країнах Євпропи. Зрозуміло, з неформальної точки зору, функцію таких асоціацій виконують GGJUA, Ігровари, GG, спільноти на форумах Gamedev.DOU чи Куток. Але потреба у формалізації не зникає. Більш того, коли представники EGDF (Євпропейської федерації розробників ігор) приїжджали до Києва, вони це питання наголошували. Бо вони, зі свого боку, привертають багато уваги питанню врятуванню ігробудівної індустрії України. Але всі Європейські проекти їдуть саме через асоціації, а не через окремі компанії.

Радий що ти причетний до цього, Олексій. Ми з тобою знайомі вже багато років і тобі я довіряю!

Стосовно того що ти написав. Ти в своєму короткому повідомленні розкрив суть і мету одразу. Так, без деталей, проте мета зрозуміла, в той час як в статті і в новинах про це ні слова не сказано. І саме з цим проблема. Плюс з того що ти окреслив це питання фінансової підтримки і фінансування. Тобто, ті хто це контролюватиме сидітимуть на певному потоці грошей. І тут одразу дуже багато питань.

Щоб така організація функціонувала і їй довіряли, потрібно щоб вона функціонувала так само як державні тендери — через систему прозоро, щоб всі могли бачити і розуміти скільки фінансування прийшло від Євросоюзу, скільки пішло на проекти і на які проекти і на кожен конкретний проект скільки. І скільки лишилося на обслуговування організації витратами комусь на зп, а десь на витратні матеріали типу поліграфії, дизайнерів поліграфії розміщення реклами в відповідних спільнотах про гранти (наприклад) і т.д. Якщо все це буде реалізовано правильно, то така організація може стати важливою частиною нашого суспільства.

Я не так давно писав у себе в фейсбуці, що не дуже розумію, чому держава може підтримувати кіно, театр, мистецтво, музику і т.д., як культурні пласти країни, але при цьому не підтримує ігри і розробників ігр. Ігри давно перестали бути просто «іграшками» і це давно вже не про дітей і не тільки для дітей. Те що називається цифровими «Іграми» вже давно не ігри — це не правильне і не підходяще слово — це новий формат медіа, такий само як свого часу спочатку був театр, а потім став кінематограф. Це медіа в форматі якого можна створити все і навіть більше ніж більшість можуть уявити. Тому необхідно щоб ця наша сфера отримала своє юридичне визнання в державі. І я зі своєї сторони також готовий на це працювати.

Тож така організація це добре — головне, це питання організації. І донесення інформації до всіх так, щоб цю організацію всі сприйняли.

Я не так давно писав у себе в фейсбуці, що не дуже розумію, чому держава може підтримувати кіно, театр, мистецтво, музику і т.д., як культурні пласти країни, але при цьому не підтримує ігри і розробників ігр.

Можливо, в мене є частина відповіді, чому так відбувається. Буквально вчора в одному зкарпатьскому медіа читав статтю «Комп’ютерні ігри на війні. Як ґеймерський досвід впливає на військових?»

Вона починається словами:

На перший погляд, матеріал про комп’ютерні ігри на війні мав би дискредитувати всіх: автора — за те, що не піднімає глибші теми, а його респондентів можна було б звинуватити у халатному ставленні до служби, адже які можуть бути бавки коли треба займатись серйозною справою

Я вже пару років збираю такі пасажі і їх набралося не те щоб багато, але помітно. У нас в суспільстві ігри це все ще дитяча забавка, де треба вимкнути мозок і бігати зомбаків стріляти.

Прекрасний приклад. Одразу починається з виправдання. і це в той час коли Heavy Rain, The Last of Us, Death Stranding, Journey, The Last Guardian, RDR і т.д. вже давно існують і визнані високими мистецькими творами великими групами суспільств і організацій.

Повністю згоден! Був свідком того, як на Games Gathering Іван Ковальов відучав розробників використовувати меншовартісний термін «іграшки» :)

Так, Іван дуже круті ігри робить. З серйозним підтекстом. Але як на мене, не те що «іграшки», а і навіть «ігрища» не дуже підходять. Бо дуже багато проекті які не про ігри, не про геймплей, а про історію (і вони більше в кінематограф), або про емоції і відчуття (Journey, Flower, The Last Guardian) і вони більше про терапію.

Ігри стали занадто великим і комплексним явищем щоб його в себе могло вмістити слово «гра»

чому держава може підтримувати кіно, театр, мистецтво, музику і т.д., як культурні пласти країни, але при цьому не підтримує ігри і розробників ігр

І про це задумувався — ось можна порівняти кількість прослушувань Океану Ельзи на Spotify та кількість плеїв їгор українського розробника з «Made in Ukraine» на титульному екрані. І тут щоб достукатися до держав (нашої чи єпропейских) потрібен рівень організацій

Так, я думав про це якось, але не знав як оформити.
Зараз, як на мене, в іграх і найкраща музика і багато з високоякісного візуального мистецтва — причому в відсотках, високоякісного можливо навіть більше ніж в класичному наразі враховуючи «сучасне мистецтво» і все те неякісне що вони створюють і продають за чудернацькими концепціями. Хоча безперечно до вершин класичного мистецтва цифровому не дістатися, але це окрема тема.

Тож якщо вам потрібна буде допомога зі сторони арту, візуалу і оцінювання цієї сторони — можете на мене розраховувати!

Варто таки зазначити, що перші спроби хоча б трохи підтримувати ігри у держави були. Український культурний фонд виділяв невеликі гранти на розробку. Наприклад, на створення демо для «Туконі». Але з початком повномасштабної війне це діло заглохло

Я підозрюю, що Туконі підтримували не тому що це гра, а тому що це в першу чергу дуже гарна книжка. А оскільки книговидавництво держава підтримує, а тут такий розвиток книжки, то чому б і ні. І то, я підозрюю, що це просто хтось десь індивідуально пропітчив комусь і цей проект отримав підтримку. І це звісно дуже позитивна історія!

У мене декан факультету психології всю кар’єру робудував на тому шо відеоїгри це залежність. Це роказово щодо відношення до електронних ігор

Дякую за згадку 😁

В телеграмі є спілка по візуальним новелам і розрізнені по геймджемам тож шляхів як зблизити багато

Дуже слушні зауваження!

Сам маю ідеї і був би не проти допомагати із розбудовою, хочеться щоб геймдизайн українською став більш доступним і популярним.
Але після прочитання новини також задумався над тим, що багато важливих аспектів пропущено в анонсі.

Зареєструвався, подивимось як все пройде

Закликають ентузіастів бо роботи там нема і не буде

А який сенс такого обговорення? Як в такому форматі можна послухати когось і зрозуміти працюючий досвід? Чи організаторам треба просто в радянському стилі проголосувати за свої "пропозиції?

Тут як раз не в радянському, а в європейському стилі час працювати :) Справа в тому, що нам давно, кажуть європейські колеги з European Games Developer Federation (ось на GG 24 приїздили та особисто казали), що вихід на європейське фінансування геймдев-проектів можливен лише на рівнях організацій. І у кожній країні є своя асоціація, що входять до EGDF. І час робити щось таке і нам. Причому єдиного правильного шляху створенн такої асоціації нема. Ось, спробуємо через освітян та науковців, залучених у геймдев.

Сраться щодо перекладiв)))

У шизів знов загострення.

Підписатись на коментарі