«Треба вбити, поки остаточно не прижилося». Ігровий інвестор виступив проти визначення friendslop в ігровій індустрії

Бінні Ерлінґссон — партнер в інвестиційній компанії Behold Ventures, що спеціалізується на іграх. Днями він виступив проти терміна friendslop і запропонував «вбити» це визначення раніше, ніж воно приживеться.

Спочатку трохи контексту про саме слово. Останнім часом вийшло кілька супер успішних кооперативних інді-проєктів — Lethal Company, PEAK, R.E.P.O., RV There Yet тощо. Зокрема, за даними Alinea Analytics гра PEAK заробила $87 млн, а R.E.P.O. — $147 млн. Навіть ігровий маркетолог та консультант Кріс Зуковскі зазначав, що тренд на friendslop-ігри є частиною глобального тренду «Великого з’єднання».

Lethal Company
PEAK
R.E.P.O
RV There Yet?

Фактично, friendslop це піджанр недорогих, швидко зроблених, невеликих кооперативних інді-ігор. Ігровий процес в них зосереджений на хаотичних, емерджентних розвагах через спільні, часто незграбні, соціальні взаємодії.

«Мій головний меседж полягає у тому, що мені не подобається сама назва. Я знаю, що це дуже новий термін, але він швидко приживається, і я хотів би спробувати „вбити“ його, поки воно остаточно не прижилося. Насамперед тому, що сам термін звучить негативно. Для мене slop означає щось недбале, зроблене абияк і трохи сміттєве.

Оскільки я живу у Швеції і особисто знаю деякі студії, які зараз очолюють цей жанр, можу сказати, що це були б останні слова, якими я б їх описував. Мені здається, що слово slop знецінює їхню майстерність і водночас трохи кепкує з аудиторії. „О, тобі подобаються friendslop-ігри?“ — каже умовний елітарний геймер у моїй голові. Загалом, для мене це термін із негативним забарвленням», — пише Ерлінґссон.

За його словами, що саме Gen Z і Gen Alpha змінять напрямок розвитку ігрової індустрії. І саме розуміння цих шляхів буде ключем до правильних інвестиційних рішень.

«Gen Z і Gen Alpha виросли, граючи, сміючись і створюючи щось разом із друзями в Roblox, Toca Boca World та Minecraft, і, як я припускаю, вони так само продовжуватимуть жити й у дорослому віці. Вони шукатимуть досвіди, подібні до тих, з якими виросли, а поточний ігровий ландшафт не повністю готовий їх прийняти.

Натомість „friendslop“-ігри ідеально вписуються в цю логіку. До того ж вони зазвичай коштують як обід у ресторані або навіть як один напій — значно дешевше, ніж AAA-досвід. Ідеально для молоді в нинішніх економічних умовах. Окремо варто згадати ще один великий тренд: китайська аудиторія дуже любить кооперативні ігри для спільної гри з друзями чи партнерами. Ці два фактори є ключовими для прогнозування того, що відбуватиметься в індустрії впродовж наступного десятиліття і як у ній досягати успіху», — додає інвестор.

Свою аргументацію він закінчив закликом «вбити» термін friendslop і знайти йому кращу альтернативу.

Як ви ставитеся до friendslop-ігор? В які з них грали? Чи потрібно позбутися цього терміну і замінити його на щось прийнятніше? Діліться думками в коментарях!

Підписуйтеся на Telegram-канал @gamedev_dou, щоб не пропустити найважливіші статті і новини про геймдев

👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
«Треба вбити, поки остаточно не прижилося». Ігровий інвестор виступив проти визначення friendslop

Так придумайте новий термін і форсіть його. Просто бажання «вбити» тут недостатньо, а активна боротьба зі словом тільки зробить його відомішим. Я до сьогодні про нього не чув і якби не було новини про боротьбу з ним, то й навряд чи почув би, бо жанр мене не цікавить.

Знову ж таки, маніпуляції типу «спочатку спробуємо нав’язати відверто поганий варіант, а потім відкотимо до посереднього, який з самого початку і планували просувати» дуже часто спрацьовують. Навіть якщо свідомо не закладалися)

Треба вбити, поки остаточно не прижилося

поздно. прижился.

З читання статті аж ніфіга не зрозуміло, в чому ж суть жанра. Є назви застосувань, критика і лайна, жанру немає.
Фраза «Ігровий процес в них зосереджений на хаотичних, емерджентних розвагах через спільні, часто незграбні, соціальні взаємодії» нічого не описує — наприклад, чим це відрізняється від «пульки» на трьох, остання повністю відповідає такому означенню.

Статья вимагає переробки.

а хіба з назви friendslop не зрозуміло? це ігри строго на один вечір. у мене друг в таке з дітьми грає кожну суботу. до наступної суботи якраз щось нове вийде.
пулька це я думав що шахи з найжорсткішим часовим обмеженням.

«Китайська аудиторія любить кооперативні ігри»? Та *лять, їх вся аудиторія любить! Просто чомусь розробники оминали цей жанр або робили щось не дуже якісно або робилив кращому випадку як функцію не приший кобилі. Ще років 10 назад було купу підбірок а-ля «топ 10 ігор для коопу» які набирали перегляди, але містили дуже скромні переліки достойних проектів — ну бо їх просто мало було, але запит на це був завжди. А зараз же, цей жанр приваблює навіть тих що далекі від ігор, бо банально за компанію затягують.

«Китайська аудиторія любить кооперативні ігри»? Та *лять, їх вся аудиторія любить!

с чего ты так решил? потому что тебе нравится? тренды публично известны, кооп никому не впал. идеальный жанр чтобы обанкротиться разрабатывая и надеясь продать такое

Час іде а люди не перестають битися з буквами

Ну сама назва іде від людей які не мають друзів і через це так і називають, тобто нормальні люди так не кажуть, а сам чувак хоче сказати щось типу «ну ви ж не дібіли то не кажіть так» чи щось типу такого

Кооп то для якісних ігор, а не для штук в які грають годинку під пивко і роблять рефанд.

Якийсь дуже вже апокаліптичний прогноз щодо майбутнього розвитку геймдеву :(

О, давайте пофантазуємо, як би назву жанру переклали в ШБТ? )

Це хавжди дуже небезпечно)

> як би назву жанру переклали в ШБТ? )

Приятеле-відпадки?

Мені здається що мало кому цей термін подобається, бо він погано описує жанр. Це не завжди ігри зроблені за пару місяців, а бувають досить продумані ігри. Хоча навряд буде лальтернатива, бо всі вже звикли до назви френдслоп для таких ігр. Як і гта клон, теж погана назва, але вже отак, хоча було б краще гталайк

Мені здається що мало кому цей термін подобається, бо він погано описує жанр.

Він мало кому подобається, бо відображає суть ігрової індустрії і інді девелопмента особливо влучно. Тобто малоіграбельне низькоякісне рефанд гумно, зроблене вайбкодерами чисто щоб зрубити грошей на розпродажах в стімі чи для геймпаса, але під пивас з корешами зайде.

та взагалі слово мерзенне. через відсутність розуміння, як і в більшості речей у людей це трапляється — вони масово використовують слова суть яких чули через 10 колін, а інтерпретація суті кожного разу змінюється від коліна до коліна.

от і маємо слоп всюди. ші слоп, френд слоп. а те що вони самі слопи — так їм просто на це ще ніхто не вказав.
один великий хуманіті слоп.

а ще! слоп використання слова слоп! хай тепер як вужі на вогню крутяться!

«Slop» — primarily refers to low-quality, often AI-generated digital content flooding the internet for profit.
Та наче усе зрозуміло. Дешево, ліниво, з ціллю отримати максимальний прибуток. Власне так і є. Проблема не у неймінгу, а у людях що женуться за легкими грошами.

Lethal Company, PEAK, R.E.P.O., RV There Yet тощо. Зокрема, за даними Alinea Analytics гра PEAK заробила $87 млн, а R.E.P.O. — $147 млн. Навіть ігровий маркетолог та консультант Кріс Зуковскі зазначав, що тренд на friendslop-ігри є частиною глобального тренду «Великого з’єднання».

моє початкове твердження було через цю цитату.
якщо в ігри грають — значить це не погані ігри, хіба ні? те що певним індивідам, до котрих я і сам відношусь, не подобається що не так багато ігор є щоб це було весело саме мені — це проблема не ігор, а розробників, як ви й виразились.
хоча це скоріш моя проблема, розробники просто хочуть бабок. я теж хочу бабок — що я, поганий тепер? якби я міг розробити те ж саме, то я б розробив, бо це одні плюси — в тебе якась фанатська база є на майбутнє, ти отримуєш грошове забезпечення щоб в подальшому можна було приділити свій час на те щоб робити те що вже саме тобі хочеться, до прикладу робити щось більш «значуще» як це ви собі бачите.

але навіть ці ігри були «ослоповані». про те, що люди через інтернет тренди хапають слова щоб ними користуватися навіть там де це не несе сенсу, ці слова не для цього призначені.
«слопається» тупо все і головний критерій «слопання» це просто массовість появлення ігор певного жанру що зараз у людей користується популярністю. але так було і в часи в battle royal чи як там воно називалося — от не «слопалися» цим жахливим словом тоді, хоча це було 1в1.

те що гра обійшлась дешево в розробці — не значить що гра погана. от є той же rocket league — якби вони до епіків не пішли в ексклюзиви, гра була б відома навіть і сьогодні. там механік майже немає, все побудовано на фізиці. весело в це грати? весело, хоча я особисто не фанат автомобілів у будь якому прояві.

Мій головний меседж полягає у тому, що мені не подобається сама назва

Фастфуд-ґеймінґ 🤝

Підписатись на коментарі