«Скільки конярів втратили роботу через Генрі Форда?» Геймдиректор KC: Deliverance порівняв неприйняття ШІ з трощенням парових машин у XIX століття
Привіт, спільното! Епопея навколо заяви голови Larian Studios Свена Вінке про використання компанією генеративного штучного інтелекту ніяк не завершиться. Тепер до неї доєднався співзасновник Warhorse Studios та геймдиректор серії Kingdom Come: Deliverance Данієль Вавра.
«Ця істерія навколо ШІ — те саме, що й у XIX столітті, коли люди трощили парові машини. Larian сказали, що роблять те, що роблять абсолютно всі інші, і за це отримали шалений, божевільний шквал хейту. Я навіть бачив, як хтось звинувачував нас у використанні ШІ в KCD2. Я про це нічого не знаю, окрім того, що я використав Topaz Labs, щоб апскейлити деякі AI-елементи з KCD1 і частину старих текстур низької роздільності.
Я не фанат згенерованого ШІ арту, але хай там як, настав час подивитися правді в очі. ШІ з нами надовго. Як би це не лякало, такою є реальність. Особисто мене найбільше лякає ШІ в музиці, бо там його вже навіть неможливо розпізнати. З іншого боку, знаєте, що я найбільше ненавиджу у створенні ігор? Те, що це потребує 7 років, 300 людей і десятки мільйонів доларів. Якщо ШІ може допомогти мені зробити епічну гру за рік з меншою командою, як у старі добрі часи, я тільки за. У цієї гри все одно будуть артдиректор, сценаристи, програмісти, художники, але їм не доведеться займатися виснажливими й нудними задачами — вони зможуть зосередитися на головному», — зазначив він.
Вавра додав, що у нього є ідеї для багатьох ігор, однак йому вже п’ятдесят років, а в середньому на одну гру йшло сім років. Він також закцентував на тому, що у програмістів є проблема — робота більшості з них, імовірно, дуже скоро стане непотрібною.
«Будуть софтверні архітектори, а програмування робитиме ШІ. І дуже скоро. Опиратися цьому — так само „ефективно“, як опиратися швейним машинам у текстильній промисловості. Або повертатися до їзди на конях, коли є літаки й автомобілі. Скільки конярів втратили роботу завдяки Генрі Форду!?
Хто і як взагалі зможе визначити, чи була гра запрограмована людиною чи ШІ? І хто захоче витрачати місяці роботи та сотні тисяч доларів, якщо те саме можна зробити за хвилини й безкоштовно?
Уся ця ШІ-революція може означати загибель людства — зараз ніхто не знає. Але вона також може означати, що БУДЬ-ХТО зможе реалізувати практично будь-яку велику ідею за частку нинішньої вартості. Створити гру буде так само просто, як написати книгу. Ігор стане більше. Повернуться нішеві жанри. Деякі ігри будуть кращими. Можливо, лише кілька. Буде також багато сміття. Але кого це хвилює? Сміття в книжках і музиці вистачає вже багато років.
Це також стане кінцем для більшості великих видавців. І для Голлівуду в його нинішньому вигляді. Нікому більше не знадобляться їхні гроші та ресурси. Те, що ми бачили з бумом інді-сцени завдяки Steam, ми побачимо й з AAA-іграми завдяки ШІ. Або ж Skynet знищить нас раніше. У будь-якому разі, цього не зупинити», — підсумував очільник Warhorse Studios.
Нагадаємо, що в інтерв’ю виданню Bloomberg голова Larian Свен Вінке розповів, що їхня нова гра Divinity не буде містити асетів, створених генеративним ШІ, однак розробники активно використовують технологію для концепт-артів, презентацій та текстових плейсхолдерів. Це призвело до хвилі хейту в бік Вінке та Larian. Частина коментаторів навіть заявила, що студія перетворюється на чергову Activision Blizzard.

79 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів